Συμπτώματα προβλημάτων στο πάγκρεας και αντιμετώπιση

Ποια είναι τα συμπτώματα προβλημάτων στο πάγκρεας; Το πάγκρεας είναι ένα απαραίτητο όργανο για το σώμα.
Συμπτώματα προβλημάτων στο πάγκρεας και αντιμετώπιση

Τελευταία ενημέρωση: 17 Ιουνίου, 2019

Ποια είναι τα συμπτώματα προβλημάτων στο πάγκρεας; Το πάγκρεας είναι ένα απαραίτητο όργανο για το σώμα. Το να γνωρίζετε τα συμπτώματα της κακής λειτουργίας του μπορεί να σας βοηθήσει σε αρκετές περιπτώσεις να προβλέψετε ή να αποτρέψετε πιο σοβαρά προβλήματα. Η παγκρεατίτιδα μεταβάλλει πολλές πεπτικές λειτουργίες και συνδέεται μερικές φορές με τις κακές διατροφικές συνήθειες. Θα εξηγήσουμε περισσότερα στη συνέχεια του άρθρου αναφορικά με τα συμπτώματα προβλημάτων στο πάγκρεας.

Το πάγκρεας βρίσκεται πίσω από το στομάχι και είναι υπεύθυνο για την παραγωγή ενζύμων, όπως η ινσουλίνη και η γλυκαγόνη, για παράδειγμα. Αυτά τα ένζυμα είναι απαραίτητα για την πέψη και ενεργοποιούνται στο λεπτό έντερο. Από εκεί προωθούν τη σύνθεση των τροφίμων. Μια μεταβολή σε αυτό το όργανο θα μπορούσε να προκαλέσει αρκετά σοβαρές συνέπειες. Αυτά τα ίδια ένζυμα μπορεί ακόμη και να στραφούν εναντίον του παγκρέατος και μπορεί να καταλήξουν να του επιτεθούν. Αλλά ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω ένα πρόβλημα με το πάγκρεας μου; Ποια είναι τα συμπτώματα προβλημάτων στο πάγκρεας;

συμπτώματα προβλημάτων στο πάγκρεας - κοιλιακός πόνος

1.Κοιλιακός πόνος, ένα από τα συμπτώματα προβλημάτων στο πάγκρεας

Ο πόνος εμφανίζεται στην άνω περιοχή της κοιλιάς και πίσω από το στομάχι. Να θυμάστε ότι αυτή η δυσφορία εμφανίζεται μόνο στην αριστερή πλευρά του σώματος, κάτω από τα πλευρά, και την αισθάνεστε  σαν κάψιμο.

 • Αυτός ο πόνος θα μπορούσε να είναι πιο διακριτός αμέσως μετά το φαγητό ή ακόμη και μετά την κατανάλωση νερού ή κάποιου ροφήματος. Είναι ακόμη πιο έντονη αν έχετε φάει τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος.
 • Αυτός ο πόνος θα μπορούσε να αρχίσει μια τυχαία ημέρα μετά από ένα γεύμα, θα μπορούσε να διαρκέσει για αρκετές ημέρες και θα μπορούσε ακόμη και να αυξάνεται σε ένταση.
 • Ο πόνος είναι πιο έντονος όταν ξαπλώνετε ανάσκελα. Το πάγκρεας πιέζεται περισσότερο και ο πόνος είναι πιο έντονος.
 • Ο πόνος μεταφέρεται στην πλάτη ή πίσω από την αριστερή ωμοπλάτη.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσετε τον πόνο στην πλάτη.

2. Πυρετός

Τα ένζυμα που επιτίθενται στο πάγκρεας δημιουργούν μια φλεγμονή και, κατά συνέπεια, το να έχετε πυρετό είναι απολύτως φυσιολογικό. Όταν αισθάνεστε πόνο ή δυσφορία, μην ξεχάσετε να πάρετε τη θερμοκρασία σας με ένα θερμόμετρο. Εάν η θερμοκρασία σας είναι αυξημένη κατά 2 ή 3 βαθμούς, δείτε οπωσδήποτε το γιατρό σας. Ο γιατρός σας είναι ο μόνος που μπορεί να αποκλείσει τυχόν προβλήματα και  να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις σας. Τα συμπτώματα μπορεί μερικές φορές να συνδέονται με άλλες καταστάσεις.

3. Ναυτία, ένα ακόμα από τα συμπτώματα προβλημάτων στο πάγκρεας

Αυτό θα μπορούσε να φέρει εμετό ή και όχι. Όταν μεταβάλλεται η διαδικασία πέψης του συστήματός σας, τα τρόφιμα δεν αφομοιώνονται πολύ καλά και το πάγκρεας προσβάλλεται από φλεγμονή. Ένα αίσθημα δυσφορίας είναι συνηθισμένο να υπάρχει.

4. Πονοκέφαλος

Είναι επίσης συνηθισμένο να αισθάνεστε κουρασμένοι, οξύθυμοι, με δυσκολία στη συγκέντρωση και ξαφνικούς πονοκεφάλους. Όλα αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι το ανοσοποιητικό σύστημα δέχεται επίθεση από τη φλεγμονή και οι συνέπειες αυτής της επίθεσης γίνονται αμέσως αισθητές.

5. Η απώλεια βάρους

Εάν το πεπτικό σας σύστημα δεν επεξεργάζεται σωστά τις τροφές, δεν θα παραλάβετε τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες, επειδή το πάγκρεας σας καταστρέφεται από τα ίδια τα ένζυμά του, ή θα μπορούσε να μπλοκάρεται από πέτρες της χοληδόχου κύστης. Είναι συνηθισμένο για τα άτομα που πάσχουν από ασθένειες που σχετίζονται με το πάγκρεας, να αρχίζουν να χάνουν βάρος, χωρίς να έχουν αλλάξει τις διατροφικές τους συνήθειες.

6. Ταχυκαρδία

Έχετε γρήγορο καρδιακό ρυθμό, κουράζεστε πιο εύκολα, και αναπνέετε πιο γρήγορα και κοφτά. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας μπορεί να χάνει τη δύναμή του, το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν έχει πλέον επαρκή ενέργεια και αυτό προκαλεί στην καρδιά να επιταχύνει το ρυθμό της αναπνοής. Νιώθετε ασφυκτικά και έχετε ανωμαλίες στους καρδιακούς παλμούς. Θα πρέπει να το προσέξετε ιδιαίτερα αυτό το σύμπτωμα.

Τι προκαλεί τα συμπτώματα προβλημάτων στο πάγκρεας

συμπτώματα προβλημάτων στο πάγκρεας -χάπια

Οι μελέτες δείχνουν ότι το 80% των περιπτώσεων παγκρεατίτιδας οφείλεται κυρίως στις πέτρες της χοληδόχου κύστης και στις κακές συνήθειες υγείας. Οι πέτρες της χοληδόχου κύστης, για παράδειγμα, μπορούν να μπλοκάρουν τις διόδους του σώματος και να εμποδίσουν το πάγκρεας να λειτουργήσει σωστά.

Σε ότι αφορά στη διατροφή, καταναλώνοντας αυξημένες ποσότητες λιπών και αλκοόλ καταλήγουμε να προκαλούμε ανεπανόρθωτη βλάβη στο όργανο αυτό, μην το ξεχνάτε αυτό. Άλλες αιτίες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το πάγκρεας είναι, για παράδειγμα, η νεφρική ανεπάρκεια, ο λύκος, η κυστική ίνωση και η κατανάλωση ορισμένων φαρμάκων.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε σχετικά με το ενδοκρινές πάγκρεας εδώ.

Πώς μπορώ να φροντίσω και να προστατέψω το πάγκρεάς μου;

συμπτώματα προβλημάτων στο πάγκρεας - μπροκολο
 • Περιορίστε την κατανάλωση των εξευγενισμένων σακχάρων και του αλευριού.
 • Εάν καπνίζετε, ελαττώστε δραματικά ή κόψτε το κάπνισμα. Αυτό είναι απολύτως αναγκαίο για την πρόληψη του καρκίνου στο πάγκρεας.
 • Αποφύγετε το αλκοόλ. Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, η κατανάλωση ενός ποτηριού κρασί την ημέρα μπορεί να είναι καλή για την υγεία, αλλά αν υπερβαίνουμε αυτή τη δόση συνεχώς, η επίδραση στο πάγκρεας θα είναι άμεση. Αποφύγετε το αυτό για το καλό της υγείας σας.
 •  Καταναλώστε τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, κυρίως δημητριακά ολικής αλέσεως.
 • Αποφύγετε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος.
 • Καταναλώστε ιδιαιτέρως σταυρανθή λαχανικά: μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, κάρδαμο και λαχανάκια Βρυξελλών. Αυτά τα λαχανικά είναι ιδανικά για τη φροντίδα του παγκρέατός σας και για την αποφυγή του καρκίνου.
 • Αποφύγετε την αύξηση του σωματικού βάρους.
 • Προσπαθήστε να στοχεύσετε στην πρόληψη του διαβήτη.
 • Η κατανάλωση πρωτεϊνών είναι απαραίτητη για τη θεραπεία αλλά και την πρόληψη παγκρεατικών ασθενειών. Προσπαθήστε να λαμβάνετε τις πρωτεΐνες σας από τα όσπρια και τα ψάρια. Αν τρώτε κρέας, βεβαιωθείτε ότι είναι γαλοπούλα, γιατί είναι πιο υγιεινή και έχει λιγότερο λίπος.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.