10 λόγοι που νιώθετε πόνο στη δεξιά μεριά των πλευρών σας

Ο πόνος στη δεξιά πλευρά στο σώμα σας μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες. Είναι σημαντικό να δείτε το γιατρό σας, για να αποκλείσετε την πιθανότητα κάποιας σοβαρής ασθένειας. Στο άρθρο αυτό, θα μιλήσουμε για τους πιθανούς λόγους εμφάνισης του συγκεκριμένου πόνου.
10 λόγοι που νιώθετε πόνο στη δεξιά μεριά των πλευρών σας
Nelton Abdon Ramos Rojas

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπτεμβρίου, 2022

Διάφοροι λόγοι μπορεί να ευθύνονται για το ότι πονάτε στη δεξιά μεριά των πλευρών σας. Ο πόνος μπορεί να οφείλεται σε παθήσεις των νεφρών, του τυφλού εντέρου ή του παγκρέατος. Επίσης, να προκύπτει ως αποτέλεσμα οστικής αλλοίωσης των πλευρών ή των ισχίων.

Η πρώτη σας κίνηση; Να κλείσετε, δίχως καθυστέρηση, ραντεβού με το γιατρό σας, για να αποκλείσετε την πιθανότητα κάποιας σοβαρής ασθένειας.

Ο πόνος δεξιά στα πλευρά, είναι από τα πιο επείγοντα καμπανάκια του οργανισμού μας και μπορεί, επίσης, να συνοδεύεται από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 

Πιθανοί λόγοι που πονάτε στη δεξιά μεριά των πλευρών

1. Τραυματισμός στα οστά

γυναίκα που ποναει στη στη δεξιά μεριά των πλευρών

Ο τραυματισμός στα οστά είναι από τις συνηθέστερες αιτίες του πόνου των πλευρών, στο τμήμα του θωρακικού κλωβού, εκεί όπου τα πλευρά ενώνονται με το στέρνο. Οι τραυματισμοί στο συγκεκριμένο σημείο είναι εξουθενωτικοί, ιδίως όταν, λόγω της λειτουργίας της αναπνοής, ο θωρακικός κλωβός διαστέλλεται. Απαιτείται δε αρκετός χρόνος για να θεραπευτούν.

2. Πνευμονία, από τους λόγους που πονάτε στη δεξιά μεριά των πλευρών

Η πνευμονία, επίσης, είναι άλλος ένα πιθανός λόγος που πονάτε στα πλευρά, αν και λιγότερο συχνός. Ο πόνος είναι οξύς και διαπεραστικός σαν σουβλιά και χειροτερεύει όταν αναπνέετε βαθιά ή βήχετε. Η πνευμονία συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως βήχα, κίτρινα φλέγματα (πτύελα), πυρετό, ρίγη και δύσπνοια.

3. Χολολιθίαση

πόνος άντρα στη δεξιά μεριά των πλευρών

Ο πόνος δεξιά στα πλευρά μπορεί να πυροδοτείται από προβλήματα της χοληδόχου κύστης, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της χολολιθίασης . Ο ασθενής με χολόλιθους έχει έναν κιτρινωπό αποχρωματισμό του δέρματος, σηκώνει πυρετό και αισθάνεται πόνο στην άνω κοιλιακή χώρα, στην επάνω δεξιά ή στη μέση.

4. Αέρια

Συχνά, η πιο κοινή αιτία που πονάτε στα πλευρά, είναι η δυσπεψία ή η δυσκοιλιότητα.

5. Σκωληκοειδίτιδα, από τους λόγους που πονάτε στη δεξιά μεριά των πλευρών

γυναίκα με πόνο στη δεξιά μεριά των πλευρών

Η φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης είναι ο συνηθέστερος λόγος του κοιλιακού πόνου, που εντοπίζεται χαμηλά και δεξιά στην κοιλιά. Παρουσιάζεται σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά κατά κανόνα εκδηλώνεται σε άτομα ηλικίας 10 έως 30 ετών.

Τα συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τους με πόνο στο στομάχι ή στην άνω κοιλιακή χώρα, που, στη συνέχεια, μετατοπίζεται χαμηλά και δεξιά στην κοιλιά. Αν αγγίξετε την περιοχή, θα νιώσετε οξύ πόνο.

Είναι πιθανό να εμφανίσετε ναυτία, έμετο, μειωμένη όρεξη ή διάρροια, ανησυχητικά συμπτώματα που θα πρέπει να σας οδηγήσουν στο νοσοκομείο.

6. Παγκρεατίτιδα

Το πάγκρεας είναι ο μεγάλος αδένας κάτω από το ήπαρ και πίσω από το στομάχι. Ασθένειες όπως  ο καρκίνος του παγκρέατος ή η παγκρεατίτιδα μπορεί να προξενήσουν πόνο στην άνω δεξιά πλευρά της κοιλιάς.

7. Κήλες του κοιλιακού τοιχώματος

άνδρας με πόνο στη δεξιά μεριά των πλευρών

Η χειρουργική επέμβαση στις κήλες του κοιλιακού τοιχώματος, είναι η αποκλειστική θεραπεία και πραγματοποιείται προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα περίσφιγξης κήλης (“στραγγαλισμός” του εντέρου). Εξαιτίας της θέσης της, η κήλη είναι δυνατό να προκαλέσει πόνο στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς και η περιοχή γίνεται ευαίσθητη στο άγγιγμα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει ναυτία ή τάση για έμετο.

8. Προβλήματα των νεφρών

Οι λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης ή οι λοιμώξεις σε κάποιο άλλο σημείο του ουροποιητικού συστήματος, μπορούν να προσβάλλουν τα νεφρά, προξενώντας φλεγμονή και πόνο. Ο κοιλιακός αυτός πόνος εντοπίζεται στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιάς και αργότερα, μπορεί να επεκταθεί και να αντακλά στην πλάτη.

9. Ζητήματα του παχέος εντέρου

γυναίκα με πόνο στη δεξιά μεριά των πλευρών

Το παχύ έντερο ξεκινά από το δεξί κάτω μέρος της κοιλιάς και αποτελεί το τελευταίο τμήμα του πεπτικού μας σωλήνα. Υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει πόνο λόγω εντερικής φλεγμονής, όπως συμβαίνει στην κολίτιδα, στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) ή στη νόσο του Crohn (κοκκιωματώδης κολίτιδα).

10. Κύστες στις ωοθήκες, από τους λόγους που πονάτε στη δεξιά μεριά των πλευρών

Οι κύστες είναι μικροί σχηματισμοί (θύλακες με υγρό) που εντοπίζονται πάνω ή στο εσωτερικό μιας  ωοθήκης. Αν μεγαλώσουν ή υποστούν ρήξη, μπορεί να προκαλέσουν πόνο.

Θυμηθείτε να μην αγνοήσετε τον πόνο που συνοδεύεται από δυσφορία. Αν αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε σύμπτωμα, επισκεφτείτε το γιατρό σας, για την κατάλληλη θεραπεία.

Η φροντίδα του εαυτού σας και η διατήρηση της καλής υγείας του σώματός σας, είναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη! Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε το άρθρο των Δρ. Spray et. al. εδώ.

Διάγνωση

Για να φτάσουν στη σωστή διάγνωση, οι γιατροί θέτουν 3 ερωτήματα στους ασθενείς, προκειμένου να ανακαλύψουν την αιτία του πόνου:

 • Πόσο καιρό νιώθετε πόνο;
 • Έχετε άλλα συμπτώματα;
 • Εσείς, πώς αιτιολογείτε τον πόνο;

 

 • Αν ο πόνος εντοπίζεται στα πλευρά, παρατηρήστε αν έχετε βήχα, πυρετό, αν σας κόβετε η ανάσα, θυμηθείτε αν χτυπήσατε κάπου ή δείτε αν έχετε εκδορές στο δέρμα.
 • Ο ασθενής που υποφέρει από πόνο στα πλευρά, μπορεί να εφαρμόσει ήπια θερμότητα στην περιοχή και, αν ο πόνος δεν είναι τόσο έντονος, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αυτό είναι αρκετό.
 • Ο πόνος στη δεξιά πλευρά κάτω από το στομάχι μπορεί να συνδέεται με αλλεργίες ή φλεγμονή του εντέρου.
 • Η κατάλληλη θεραπεία εξαρτάται αποκλειστικά από την αιτία που πυροδότησε τον πόνο.
 • Αν το πρόβλημα οφείλεται σε μυϊκό σπασμό, η συνιστώμενη θεραπεία περιλαμβάνει ξεκούραση και φυσικοθεραπεία.
 • Αν πρόκειται για λοίμωξη των νεφρών, συνιστάται η λήψη αντιβίωσης και στην περίπτωση της οξείας σκωληκοειδίτιδας, χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.

Σε κάθε περίπτωση, για να έχετε το μυαλό σας ήσυχο, το πιο σημαντικό είναι, αν έχετε απορίες ή αντιμετωπίζετε κάποια συμπτώματα, να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τη σωστή διάγνωση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.