6 συνήθειες που μεταβάλλουν τη λειτουργία του θυρεοειδή

Η λειτουργία του θυρεοειδή είναι σημαντική για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, του μεταβολισμού, της διάθεσης και του καρδιακού ρυθμού.
6 συνήθειες που μεταβάλλουν τη λειτουργία του θυρεοειδή
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Παρακάτω, θα σας παρουσιάσουμε μια λίστα με έξι συνήθειες που μεταβάλλουν τη λειτουργία του θυρεοειδή. Ο θυρεοειδής αδένας έχει σχήμα πεταλούδας και παρά το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν το γνωρίζουν παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία του σώματος και είναι υπεύθυνος για την παραγωγή ορμονών που ρυθμίζουν τις μεταβολικές διαδικασίες σε ολόκληρο το σώμα.

Η λειτουργία του θυρεοειδή είναι σημαντική για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, του μεταβολισμού, της διάθεσης και του καρδιακού ρυθμού, βάσει των οποίων το σώμα μας καθορίζει το ρυθμό που καίει θερμίδες.

Εν ολίγοις, η σωστή λειτουργία αυτού του αδένα έχει άμεση σχέση με την υγεία μας γενικότερα. Συνεπώς, κάθε αλλαγή στη λειτουργία του μπορεί να προκαλέσει ορμονική ανισορροπία και να οδηγήσει στην ανάπτυξη διαφόρων ασθενειών και διαταραχών.

Ποια είναι τα πιο κοινά προβλήματα του θυρεοειδή;

Τα προβλήματα του θυρεοειδή είναι 8 φορές πιο κοινά στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες όπως αναφέρει σε μελέτη του το Πανεπιστήμιο της Βιέννης και ο παράγοντας κινδύνου αυξάνεται με την έναρξη της εμμηνόπαυσης.

Λειτουργία του θυρεοειδή - Θυρεοειδής γυναίκας

Οι βασικές διαταραχές του θυρεοειδή είναι:

Ο υποθυρεοειδισμός: εμφανίζεται όταν ο θυρεοειδής αδένας αδυνατεί να παράγει αρκετές ορμόνες. Αυτό το γεγονός δημιουργεί μια ανισορροπία στο σώμα και προκαλεί τα παρακάτω συμπτώματα:

 • Κόπωση και κατάθλιψη
 • Αίσθημα κρύου
 • Μυϊκοί πόνοι
 • Επιβραδυμένη σκέψη ή δυσκολία συγκέντρωσης
 • Πεπτικά προβλήματα και δυσκοιλιότητα
 • Βαρύτερη έμμηνος ρύση με μεγαλύτερη διάρκεια
 • Απότομη απόκτηση βάρους
 • Ξηρά και εύθραυστα μαλλιά και νύχια

Ο υπερθυρεοειδισμός: αυτή η διαταραχή είναι ακριβώς αντίστροφη από την παραπάνω. Εμφανίζεται όταν ο θυρεοειδής παράγει υπερβολική ποσότητα ορμονών και οδηγεί στα παρακάτω συμπτώματα:

 • Τρέμουλο, νευρικότητα και ευερεθιστότητα
 • Αίσθημα ζέστης
 • Αυξημένος ή ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός
 • Μυϊκή αδυναμία και κόπωση
 • Πιο συχνές εντερικές κινήσεις
 • Λιγότερο συχνές περιόδους
 • Απότομη απώλεια βάρους
 • Τριχόπτωση
 • Πρησμένα μάτια

Ποιες συνήθειες μεταβάλλουν τη λειτουργία του θυρεοειδή;

Τα προβλήματα του θυρεοειδή οφείλονται κυρίως σε γενετικές και αυτοάνοσες διαταραχές όπως επίσης και στη χρήση ορισμένων φαρμάκων.

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένες συνήθειες και ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης προβλημάτων του θυρεοειδή συνδέονται άμεσα μεταξύ τους. Αυτό επηρεάζει το μεταβολισμό και την υγεία του σώματος γενικότερα.

Καθιστική ζωή

Λειτουργία του θυρεοειδή - Άνδρα με παραπανίσια κιλά

Λόγω των ανέσεων που της σύγχρονης ζωής, πολλοί άνθρωποι υιοθετούν έναν καθιστικό τρόπο ζωής αυξάνοντας επικίνδυνα τους κινδύνους για την υγεία τους. Η έλλειψη της καθημερινής σωματικής άσκησης μπορεί να μεταβάλει τη λειτουργία του θυρεοειδή οδηγώντας στον υποθυρεοειδισμό.

Ποια είναι η λύση σε αυτό το πρόβλημα;

Να αφιερώνετε τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα για να ασκείστε και αποφεύγετε να είστε καθιστοί ή ξαπλωμένοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης

Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να ξεκινήσουν την ημέρα τους χωρίς να πιουν καφέ και αυτό δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό. Ωστόσο, κανένας ειδικός υγείας δεν πρόκειται να σας προτείνει να καταναλώνετε υπερβολική ποσότητα καφεΐνης καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο σώμα σας όπως προβλήματα του θυρεοειδή για παράδειγμα.

Ποια είναι η λύση σε αυτό το πρόβλημα;

Να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης ή τσαγιού και προσπαθήστε να τα αντικαταστήσετε με νερό ή με χυμούς φρούτων.

Αλκοολισμός

Λειτουργία του θυρεοειδή - Γυναίκα εθισμένη στο αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μεταβάλλει τη λειτουργία του θυρεοειδή και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης υποθυρεοειδισμού.

Ποια είναι η λύση σε αυτό το πρόβλημα;

Να αποφεύγετε τα αλκοολούχα ποτά ή αν πίνετε, προσπαθήστε να τα καταναλώνετε με μέτρο.

Χρήση καπνού

Τα τσιγάρα και ο καπνός τους περιέχουν τοξικές ουσίες όπως θειοκυάνιο το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο θυρεοειδή ειδικά σε εκείνους που βρίσκονται ήδη σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι όσοι καπνίζουν δυσκολεύονται πολύ περισσότερο να ελέγχουν τα προβλήματα του θυρεοειδή σε σύγκριση με εκείνους που δεν καπνίζουν.

Ποια είναι η λύση σε αυτό το πρόβλημα;

Οι καπνιστές θα πρέπει να κάνουν τα αδύνατα δυνατά να κόψουν αυτή την απαίσια συνήθεια για να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους. Οι μη καπνιστές θα πρέπει να αποφεύγουν την εισπνοή καπνού.

Έλλειψη ιωδίου και η λειτουργία του θυρεοειδή

Αλάτι σε μπολ

Η έλλειψη ιωδίου είναι μια από τις κύριες αιτίες των προβλημάτων του θυρεοειδή ειδικά του υποθυρεοειδισμού. Αυτό το στοιχείο είναι απαραίτητο για τον αδένα ώστε να παράγει ορμόνες και για να λειτουργεί σωστά. Προσέξτε όμως, βάσει της έρευνας της Δρ. Hye Rim Chung, την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ, και η υπερβολική πρόσληψη ιωδίου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Ποια είναι η λύση σε αυτό το πρόβλημα;

Αυξήστε την κατανάλωση ιωδίου με μια διατροφή που περιλαμβάνει τροφές όπως:

 • Θαλασσινό αλάτι
 • Ψάρια και θαλασσινά
 • Άσπρα φασόλια
 • Θαλάσσια άλγη
 • Φαιοφύκη
 • Σκόρδα και κρεμμύδια
 • Γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γιαούρτι, γάλα και τυρί.

Στρες και η λειτουργία του θυρεοειδή

Το ενδοκρινικό σύστημα είναι ιδιαίτερο ευαίσθητο στο σωματικό και στο συναισθηματικό στρες και όταν γίνεται αρκετά έντονο μπορεί να προκαλέσει μεταβολές στη λειτουργία του θυρεοειδή.

Ποια είναι η λύση σε αυτό το πρόβλημα;

Μάθετε να ελέγχετε τις στρεσογόνες καταστάσεις με τεχνικές χαλάρωσης ή με ευχάριστες δραστηριότητες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.