6 σπιτικές θεραπείες για να απαλλαγείτε από τις ψείρες

Η φθειρίαση, ή αλλιώς ψείρες, είναι μια μεταδοτική, εξωτερική παρασιτική λοίμωξη που οφείλεται στο παράσιτο της ψείρας, που ζει και γεννά τα αβγά της στο ανθρώπινο κυρίως κεφάλι. Αν και η φθειρίαση δεν θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή, η πρόληψη και η εξάλειψή της είναι απαραίτητες.
6 σπιτικές θεραπείες για να απαλλαγείτε από τις ψείρες

Τελευταία ενημέρωση: 14 Νοεμβρίου, 2019

Θέλετε να απαλλαγείτε από τις ψείρες φυσικά; Οι ψείρες είναι μικροσκοπικά παράσιτα, φθάνουν περίπου τα 2 με 3 χιλιοστά σε μήκος, και παρά την ποικιλία τους στο χρωματισμό, συνήθως είναι γκρι χρώματος ή διάφανες. Τρέφονται με μικρές ποσότητες από το αίμα του ανθρώπου που γίνεται ξενιστής τους. Έτσι, στην περίπτωση που και εσείς αντιμετωπίσετε πρόβλημα, απαραίτητο είναι να γνωρίζετε σπιτικές θεραπείες για να απαλλαγείτε από τις ψείρες, μια και καλή.

Ψείρες, κατά κανόνα, μπορούμε να συναντήσουμε στο τριχωτό της κεφαλής, στα μαλλιά, πίσω από τα αυτιά, στα φρύδια, ακόμη και στις βλεφαρίδες.

Μεταδίδονται από την άμεση επαφή, ενίοτε εξαιτίας κοινής χρήσης προσωπικών αντικειμένων όπως καπέλα και χτένες μαλλιών.

Αν και ο κύκλος ζωής της ψείρας είναι 28 ημέρες, πολλαπλασιάζεται ταχύτατα, γεννώντας 10 αβγά την ημέρα.

Τα αβγά, ή αλλιώς κόνιδες, επωάζουν για 12 με 14 μέρες. Αφού περάσει αυτό το χρονικό διάστημα, οι κόνιδες γίνονται ώριμες ενήλικες ψείρες, έτοιμες να γεννήσουν αβγά. Αν στο μεταξύ δεν αντιμετωπιστούν γρήγορα, μπορεί να πολλαπλασιαστούν, εφόσον ο ίδιος κύκλος ζωής επαναλαμβάνεται κάθε τρεις εβδομάδες.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

 • “Γαργάλημα” ή αίσθημα ότι κάτι κινείται στα μαλλιά
 • Κνησμός (φαγούρα) ή επιθυμία για ξύσιμο
 • Δυσκολίες στον ύπνο
 • Ευερεθιστότητα
 • Έκζεμα ή πληγές στο δέρμα του κεφαλιού, που προκαλούνται από το ξύσιμο

Είναι επικίνδυνες οι ψείρες;

Από όσο γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν περιπτώσεις μετάδοσης ασθενειών μέσω της ψείρας. Για το λόγο αυτό, δεν θεωρούνται απειλή για τη δημόσια υγεία.

Ωστόσο, μπορούν να αναπτυχθούν δευτερογενείς λοιμώξεις στο δέρμα του κεφαλιού και ερεθισμοί στα σημεία των τσιμπημάτων, λόγω του ξυσίματος.

Βρήκα ψείρες στο κεφάλι μου. Τι μπορώ να κάνω;

Αν και, όπως είπαμε, οι ψείρες δεν προκαλούν σοβαρά ή μακροχρόνια προβλήματα υγείας, για την εξάλειψή τους απαιτείται θεραπεία. Η θεραπεία πρέπει να επεκτείνεται σε όλη την οικογένεια και σε άτομα του στενού περιβάλλοντος του ασθενή, και πρέπει να επαναλαμβάνεται για την εξάλειψη της πιθανότητας αναμόλυνσης.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει στο εμπόριο, ένα συγκεκριμένο φαρμακευτικό προϊόν που να εξαφανίζει τις κόνιδες (αβγά) και τις ψείρες.

Γι’ αυτό, σας προτείνουμε να χρησιμοποιείται συγχρόνως φάρμακα αλλά και εναλλακτικές θεραπείες, για να απαλλαγείτε από τις ψείρες.

Στο ιστολόγιό μας, μοιραζόμαστε μαζί σας ορισμένες από τις πιο αποτελεσματικές σπιτικές μεθόδους αντιμετώπισης της φθειρίασης του τριχωτού της κεφαλής.

1. Έλαιο ευκάλυπτου για να να απαλλαγείτε από τις ψείρες

σπιτικές θεραπείες για να απαλλαγείτε από τις ψείρες- ελαιο ευκαλυπτου
Ο ευκάλυπτος είναι ένα δέντρο με καταγωγή από την Αυστραλία. Τα εξαιρετικά οφέλη και οι ευεργετικές του ιδιότητες, όμως, είναι πλέον γνωστές σε ολόκληρο τον κόσμο. Το αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου, που παράγεται μέσω της απόσταξης των φύλλων του, χρησιμοποιείται σε πολλές περιπτώσεις.
 • Χρησιμεύει ως αντισηπτικό αλλά και ως επουλωτικό πληγών και ελκών. Οι θεραπευτικές του αυτές ιδιότητες μπορεί να μειώσουν τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα στο δέρμα λόγω φθειρίασης.

2. Ελαιόλαδο για να απαλλαγείτε από τις ψείρες

Το φυσικό αυτό προϊόν, με τα πολλαπλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό, μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τις ψείρες.

 • Συγκεκριμένα, όσο περισσότερο πυκνό είναι το ελαιόλαδο, τόσο το καλύτερο, αφού στερεί από τις ψείρες το οξυγόνο. Όταν οι ψείρες καλύπτονται από το ελαιόλαδο, δεν μπορούν να αναπνεύσουν και πεθαίνουν από ασφυξία. Έτσι, μπορείτε να απαλλαγείτε από τις ψείρες με επιτυχία.

3. Λευκό ξύδι για να απαλλαγείτε από τις ψείρες

σπιτικές θεραπείες για να απαλλαγείτε από τις ψείρες- ξυδι
Το όξινο αυτό υγρό είναι το αποτέλεσμα της οξικής ζύμωσης της αιθανόλης (της αλκοόλης) του κρασιού με τη βοήθεια οξικών βακτηρίων.

Ένα από τα συστατικά στοιχεία στο λευκό ξύδι, είναι το οξικό οξύ, που μπορεί να διαλύσει το συγκολλητικό υλικό από χιτίνη στον εξωσκελετό της ψείρας, χάρη στο οποίο τα αβγά της προσκολλώνται στις τρίχες.

Μπορείτε να συνδυάσετε αυτή τη θεραπεία με την προηγούμενη, δημιουργώντας μια θεραπεία από λευκό ξύδι και ελαιόλαδο.

Συστατικά

 • 2 φλιτζάνια λευκό ξύδι (500 ml)
 • 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο (500 ml)

Υλικά

 • πλαστική μεμβράνη ή σκουφάκι μπάνιου
 • ειδική μεταλλική χτένα για ψείρες και κόνιδες

Οδηγίες παρασκευής

 • Ζεστάνετε το λευκό ξύδι και ελέγξτε πρώτα αν η θερμοκρασία του είναι ανεκτή για τον ασθενή.
 • Αφού βρέξετε το κεφάλι, βυθίστε τα μαλλιά σας μέσα στο ζεστό λευκό ξύδι και κάντε μασάζ για μερικά λεπτά.
 • Σηκώστε ψηλά τα μαλλιά σας σε κότσο ή αλογοουρά και τυλίξτε τα όσο πιο σφιχτά γίνεται με μια πλαστική μεμβράνη, ώστε η μυρωδιά αλλά και οι θεραπευτικές ιδιότητες του λευκού ξυδιού να αναλάβουν δράση κατά των ψειρών. Κρατήστε το κεφάλι σας καλυμμένο για 1 ώρα.
 • Μόλις περάσει το χρονικό διάστημα της 1 ώρας, αφαιρέστε την πλαστική μεμβράνη και ξεπλύνετε τα μαλλιά σας με ζεστό νερό.
 • Ζεστάνετε το ελαιόλαδο και ελέγξτε τη θερμοκρασία του, για να μην προκαλέσετε εγκαύματα στο δέρμα. Καλύψτε, στη συνέχεια, τα μαλλιά σας με το ζεστό ελαιόλαδο.
 • Ακόμη μια φορά, σηκώστε τα μαλλιά σας ψηλά και τυλίξτε τα με μια πλαστική μεμβράνη ή σκουφάκι μπάνιου. Αφήστε να δράσει για 1 επιπλέον ώρα.
 • Έπειτα, αφαιρέστε την πλαστική μεμβράνη και χρησιμοποιήστε τη μεταλλική χτένα, για να απομακρύνετε ψείρες και κόνιδες, προσεκτικά και σχολαστικά, από τα μαλλιά που έχετε ήδη χωρίσει σε τμήματα από τις ρίζες έως τις άκρες.
 • Όταν θεωρήσετε ότι έχετε εξαφανίσει εντελώς τις ψείρες, λουστείτε κανονικά με το σαμπουάν της επιλογής σας, όσες φορές χρειαστεί.

Σημείωση: Ορισμένοι προτιμούν την αγωγή μόνο με ξύδι.

4. Έλαιο τεϊόδεντρου

Το έλαιο τεϊόδεντρου θεωρείται ένα από τα καλύτερα προϊόντα της φύσης, για να απαλλαγείτε από τις ψείρες.

Προερχόμενο από τα φύλλα του δέντρου με την επίσημη ονομασία Μ elaleuca Α lternifolia, που ευδοκιμεί στην Αυστραλία, το έλαιο τεϊόδεντρου χρησιμοποιείται ήδη από την αρχαιότητα για την αντιμετώπιση των δερματικών παθήσεων.

Είναι ευρέως γνωστό ότι διαθέτει ισχυρές αντιιικές, αντιβακτηριδιακές, αντιμυκητισιακές και αντισηπτικές ιδιότητες και μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της φθειρίασης.

5. Μαϊντανός

Το δημοφιλές αυτό βότανο, που ευδοκιμεί στις χώρες της Μεσογείου, είναι γνωστό για τις πολλές φαρμακευτικές του ιδιότητες.

Πλούσιος σε βήτα-καροτίνη, ο μαϊντανός βοηθά στην ίαση και επιταχύνει τη φυσική διαδικασία επούλωσης κοψιμάτων και τραυμάτων στο δέρμα.

Ορισμένα από τα αιθέρια έλαια που περιέχονται στο μαϊντανό, έχουν αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητισιακές ιδιότητες, που βοηθούν στη θεραπεία των δερματικών λοιμώξεων και στην ανακούφιση του ερεθισμένου δέρματος.

Επιπλέον, απομακρύνει τις ψείρες από το κεφάλι, καταπραΰνει τον ερεθισμό που προκαλούν τα τσιμπήματά τους και εξισορροπεί το pH του τριχωτού της κεφαλής.

6. Έλαιο λεβάντας για να απαλλαγείτε από τις ψείρες

Η λεβάντα είναι ένα φαρμακευτικό φυτό με πολλαπλές χρήσεις. Ως αιθέριο έλαιο έχει αναλγητική δράση, “αναγεννά” τα κύτταρα του δέρματος και ηρεμεί τη διάθεση.

Ωστόσο, ένα από τα κύρια όπλα της κατά της φθειρίασης είναι το χαρακτηριστικό άρωμά της, που απωθεί τις ψείρες.

 • Η εφαρμογή αιθέριου ελαίου λεβάντας στο κεφάλι, θα δημιουργήσει μια φυσική ασπίδα προστασίας κατά της πιθανής επανεμφάνισης των ψειρών.

Άλλες μέθοδοι

Χτενάκι με πολύ λεπτά δόντια

σπιτικές θεραπείες για να απαλλαγείτε από τις ψείρες
Γνωστή και ως χτένα για ψείρες και κόνιδες, η χτένα με τα πολύ λεπτά δόντια είναι εύκολη στη χρήση. Ο ειδικός της σχεδιασμός εξυπηρετεί τη “σύλληψη” ψειρών και κονίδων ανάμεσα στα λεπτά δόντια.

Η απομόνωση των ψειρών με το χτενάκι, γίνεται ιδανικά σε βρεγμένα μαλλιά.

 • Το χτένισμα είναι περισσότερο αποτελεσματικό, όταν έχει χρησιμοποιηθεί μαλακτική κρέμα ή αλκοόλ για την ύγρανση των μαλλιών. Το χτενάκι γλιστράει ευκολότερα ανάμεσα στα μαλλιά, τραυματίζοντάς τα λιγότερο.

Αποφύγετε την άμεση επαφή για να απαλλαγείτε από τις ψείρες

Αποφύγετε την άμεση επαφή, “κεφάλι με κεφάλι”, σε κοινόχρηστους χώρους, όπως πισίνες.

Ρούχα

σπιτικές θεραπείες για να απαλλαγείτε από τις ψείρες
Συνιστούμε το σχολαστικό πλύσιμο με καυτό νερό όλων των ρούχων και των αντικειμένων κοινής χρήσης (πετσέτες, κλινοσκεπάσματα κτλ.), τα οποία χρησιμοποίησε το προσβεβλημένο άτομο λίγες ημέρες πριν την έναρξη της θεραπείας. Στη συνέχεια, καυτό στεγνωτήριο και καυτό σιδέρωμα.

Οι ψείρες και τα αβγά τους δεν μπορούν να επιζήσουν σε θερμοκρασίες άνω των 53 o C.

Μπορείτε, τέλος, τα ρούχα που χρειάζονται στεγνό καθάρισμα, να τα δώσετε σε κάποιο στεγνοκαθαριστήριο ή να τα αποθηκεύσετε μέσα σε πλαστικές σακούλες για δύο εβδομάδες, προκειμένου να αποφύγετε την εξάπλωση των ψειρών.

Αντικείμενα προσωπικής χρήσης

Αποφύγετε να μοιραστείτε τα ακόλουθα αντικείμενα:

 • μαλακά παιχνίδια (λούτρινα ζωάκια και κούκλες)
 • καπέλα
 • πετσέτες
 • προσωπικά είδη περιποίησης μαλλιών

Καθαρίστε έπιπλα και πατώματα για να απαλλαγείτε από τις ψείρες

σπιτικές θεραπείες για να απαλλαγείτε από τις ψείρες
Μην αφήνετε τρίχες στο πάτωμα αλλά και σε άλλα σημεία του σπιτιού. Πιθανόν να περιέχουν κόνιδες.

Μην ξαπλώνετε επάνω σε έπιπλα, που το προσβεβλημένο άτομο ήρθε σε επαφή.

Οι ψείρες του τριχωτού της κεφαλής επιβιώνουν 1 με 2 μέρες μακριά από το ανθρώπινο σώμα.

Οι κόνιδες, από την άλλη, αδυνατούν να εκκολαφθούν όταν απομακρυνθούν από το δέρμα. Χρειάζονται τη θερμοκρασία του σώματος. Επιζούν για μια εβδομάδα, εκτός κι αν βρουν περιβάλλον με παρόμοιες θερμοκρασίες.

Σημείωση: Αποφύγετε απολυμαντικά ή εντομοκτόνα, εφόσον μπορεί να είναι τοξικά.

Όπως καταλάβατε, οι θεραπείες για να απαλλαγείτε από τη φθειρίαση, απαιτούν χρόνο, υπομονή και επιμονή στη λεπτομέρεια. Ωστόσο, οι εναλλακτικές αυτές λύσεις είναι πρακτικές και φυσικές.

Ελπίζουμε να βρείτε τις συμβουλές αυτές χρήσιμες για να να απαλλαγείτε από τις ψείρες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Gairí, J. M., et al. “Pediculosis de la cabeza.” Protocolos diagnósticos y terapéuticos en dermatología pediátrica 1 (2002): 75-86.
 • López Sánchez, Sebastián. “Guía práctica para el control de piojos.” (2008).
 • Ramírez, M. Soledad, y Marisa Torres. “Pediculus capitis: terapias disponibles.” Revista chilena de infectología20.2 (2003): 111-116.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.