7 φυσικές θεραπείες για τη μείωση της υπέρτασης

4 Ιανουαρίου 2019
Η υπέρταση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη αν δεν ελέγχεται, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά προβλήματα τα οποία μπορούν να θέσουν τη ζωή σας σε κίνδυνο.

Στο σημερινό μας άρθρο θα δούμε φυσικές θεραπείες για τη μείωση της υπέρτασης. Χρησιμοποιούμε την αρτηριακή πίεση για να μετρήσουμε τη δύναμη με την οποία το αίμα χτυπά τα τείχη της αρτηρίας σε κάθε παλμό της καρδιάς.

Το 120 για τη συστολική και το 80 για τη διαστολική αρτηριακή πίεση θεωρούνται φυσιολογικά. Όμως, όταν οι τιμές αυτές είναι υψηλότερες και φτάνουν συχνά 140/90 ή παραπάνω, τότε έχουμε υψηλή αρτηριακή πίεση (ή υπέρταση). Τότε πρέπει να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να την μειώσουμε.

Η πιο συχνή θεραπεία είναι να καταφύγουμε σε φάρμακα και να κάνουμε κάποιες αλλαγές στη διατροφή μας και στον τρόπο ζωής.

Όμως, μία από τις καλύτερες φυσικές θεραπείες για τη μείωση της υπέρτασης είναι η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής. Αυτό σημαίνει να συμπεριλάβουμε τροφές οι οποίες επιτρέπουν στο αίμα να αντλείται σωστά και κατ’ επέκταση να εξουδετερώσουμε τις τοξίνες.

Αυτές είναι κάποιες από τις καλύτερες τροφές για την υπέρταση:

1. Μπανάνες

Μείωση της υπέρτασης - Μπανάνες ολόκληρες, κομμένες, και σε χυμό

Οι μπανάνες έχουν:

 • Πολλές θρεπτικές ουσίες.
 • Μια αναζωογονητική δράση η οποία ρυθμίζει το σώμα μετά από οποιαδήποτε άσκηση.
 • Υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Για τους παραπάνω λόγους, σας προτείνουμε να συμπεριλάβετε τις μπανάνες στην καθημερινή σας διατροφή. Επιπλέον, μια καλή ιδέα είναι να μειώσετε την πρόσληψη νατρίου.

Να θυμάστε πως αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο πρέπει να τρώτε λιγότερο αλάτι, αλλά και να τρώτε λιγότερες επεξεργασμένες τροφές.

Δείτε επίσης: Καθαρισμός των νεφρών και οι επιδράσεις του αλατιού στην υγεία τους

2. Καρπούζι για τη μείωση της υπέρτασης

Το καρπούζι περιλαμβάνεται στις φυσικές θεραπείες για τη μείωση της υπέρτασης εξαιτίας της δυνατότητάς του να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό μειώνει επίσης τον κίνδυνο εγκεφαλικών.

Επιπροσθέτως, το καρπούζι μας παρέχει με L-κιτρουλίνη και L-αργινίνη. Πρόκειται για δύο αμινοξέα τα οποία ενδυναμώνουν τον αγγειακό τόνο και ρυθμίζουν την πίεση του αίματος.

Σας είπε μήπως ο γιατρός σας ότι έχετε υψηλή πίεση αλλά δεν έχετε αναπτύξει ακόμη σοβαρή υπέρταση;

Αν ναι, τότε είστε τυχεροί καθώς έχετε χρόνο ν’ αποφύγετε τις επιπλοκές. Αν συμπεριλάβετε το καρπούζι στη διατροφή σας μπορείτε να βοηθηθείτε πολύ.

3. Πικρό πεπόνι

Μείωση της υπέρτασης - Πικρό πεπόνι ολόκληρο, κομμένο, και σε χυμό

Το πικρό πεπόνι (μομορντίκα) είναι ένα τροπικό φρούτο γεμάτο μέταλλα και βιταμίνες (Α, B5, B6, C και E).

Μαζί με τη βοήθεια για τον έλεγχο του διαβήτη και τη βελτίωση του πεπτικού, είναι χρήσιμο για τη φροντίδα της καρδιαγγειακής σας υγείας. Αυτό επειδή βοηθά στη μείωση της πίεσης του αίματος με απλό, φυσικό τρόπο.

Ωστόσο, θα πρέπει να τρώτε αυτό το φρούτο με σύνεση καθώς μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως:

 • Αρρυθμία
 • Αποβολή
 • Αυξημένα επίπεδα γλυκόζης

Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό για να χρησιμοποιήσετε αυτό το φρούτο για τη μείωση της υπέρτασης.

4. Ινδικό φραγκοστάφυλο

Το Ινδικό φραγκοστάφυλο, ή άμλα, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και περιέχει 20 φορές περισσότερη ποσότητα της βιταμίνης απ’ ό,τι τα πορτοκάλια.

Η βιταμίνη C είναι δυνατό αντιοξειδωτικό το οποίο καταπολεμά τις επιπτώσεις των ελεύθερων ριζών στο σώμα. Επιπλέον, μειώνει το λίπος καθώς μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων.

Στην αγιουρβέδα ιατρική, θεωρείται θαυματουργό φρούτο χάρη στην πληθώρα θετικών ιδιοτήτων για το σώμα.

Εξαιτίας αυτού, το χρησιμοποιούσαν για χιλιάδες χρόνια ώστε να προωθήσουν την υγιή λειτουργία της πεπτικής οδού και των αρτηριών, να αναζωογονήσουν τη λειτουργία του συκωτιού και να καθαρίσουν το αίμα.

5. Σπανάκι

Μείωση της υπέρτασης - Σπανάκι

Το σπανάκι περιέχει οργανικά νιτρικά άλατα. Όταν αυτά έρθουν σε επαφή με τα βακτήρια στο στόμα σας, δημιουργούν μονοξείδιο του αζώτου το οποίο έχει αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες. Σύμφωνα με τη μελέτη της καθηγήτριας Bondonno CP μια ισορροπημένη διατροφή με τροφές όπως το σπανάκι συμβάλει στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Αυτό βοηθά τη λειτουργία των αρτηριών και επιτρέπει στο αίμα να ρέει καλύτερα, κάτι που αποτρέπει τα εμπόδια εξαιτίας θρόμβων.

Τρώγοντας μια καλή μερίδα σπανάκι κάθε μέρα, μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης υπέρτασης ή ενός εγκεφαλικού.

Μια καλή επιλογή είναι να κάνετε ένα σμούθι με μία κούπα σπανάκι. Θα γεμίσετε ενέργεια και θα νιώσετε ελεύθεροι από τα προβλήματα υπέρτασης.

6. Αλεσμένος λιναρόσπορος

Πολλοί χρησιμοποιούν αλεσμένο λιναρόσπορο για να φτιάξουν ψωμί ή το πασπαλίζουν πάνω από τις σαλάτες τους. Επιπλέον, έχει γίνει πολύ δημοφιλές δημητριακό τα τελευταία χρόνια επειδή είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 και σε διαλυτές και αδιάλυτες ίνες.

Όλα αυτά τον καθιστούν τέλειο σύμμαχο για:

 • Τη μείωση της υπέρτασης.
 • Τη μείωση της χοληστερίνης.
 • Τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: Δύο συστατικά για να απομακρύνετε τις τοξίνες από το παχύ έντερο

7. Βρώμη και πίτουρο σιταριού

Μείωση της υπέρτασης - Πίτουρο σε πιάτο

Τέλος, η βρώμη και το πίτουρο σιταριού είναι δύο δημητριακά με υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές ίνες.

Ειδικά η βρώμη είναι πλούσια σε κάλιο και ασβέστιο. Οι δύο αυτές θρεπτικές ουσίες παίζουν ρόλο κλειδί στη μείωση της υπέρτασης.

Οι διαλυτές ίνες που παίρνουμε από αυτά τα δημητριακά βοηθούν στη:

 • Μείωση των επιπέδων κακής χοληστερίνης (LDL) στο αίμα.
 • Βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.
 • Μείωση της υπέρτασης.
 • Διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Η υπέρταση μπορεί να γίνει σοβαρή αν δεν λάβουμε μέτρα για να την ελέγξουμε εγκαίρως. Ευτυχώς, το να κάνετε μικρές αλλαγές προς έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής πιθανόν να είναι το μόνο που χρειάζεστε.

Συμπεριλάβετε τις τροφές που σας αναφέραμε και την καθημερινή γυμναστική στη ζωή σας και θα δείτε ότι η υπέρταση θα εξαφανιστεί γρήγορα.