Πεσμένο στήθος: 7 κακές συνήθειες που πρέπει να αποφεύγετε

Ανησυχείτε ότι τα στήθη σας θα δέιχνουν πεσμένα από νωρίς; Μάθετε σχετικά με τις 7 κακές συνήθειες που πρέπει να αποφύγετε, αν δεν θέλετε να πέσουν τα στήθη σας.
Πεσμένο στήθος: 7 κακές συνήθειες που πρέπει να αποφεύγετε

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Μήπως έχετε πεσμένο στήθος; Η πτώση του στήθους, ή η σταδιακή χαλάρωση του στήθους, είναι μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει λόγω της προοδευτικής απώλειας της ελαστικότητας των ινών του δέρματος του μαστού.

Δεν είναι ιατρικό πρόβλημα, αλλά αισθητικό, ειδικά όταν εμφανίζεται σε νεαρή ηλικία.

Το πεσμένο στήθος είναι συχνό φαινόμενο για τις γυναίκες με μεγάλα στήθη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όσες έχουν μικρότερα στήθη δεν το παθαίνουν.

Η βαρύτητα, οι αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του θηλασμού και η συνεχής αύξηση και απώλεια βάρους είναι όλοι οι καθοριστικοί παράγοντες της εμφάνισης του στήθους.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες επαναλαμβανόμενες συνήθειες που μπορεί να επιβαρύνουν τις δομές που συγκρατούν εσωτερικά το στήθος.

Παρόλο που αυτές οι συνήθειες δεν επηρεάζουν εξίσου όλες τις γυναίκες, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την έναρξη της χαλάρωσης του μαστού πριν την ηλικία των 30 ετών.

Ανακαλύψτε τες παρακάτω!

1. Κάπνισμα για πεσμένο στήθος

Πεσμένο στήθος - Γυναίκα καπνίζει

Το κάπνισμα όχι μόνο έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των κύριων οργάνων του σώματος, αλλά προκαλεί και επιδείνωση του δέρματος και των μυών. Όπως μας δείχνει και η έρευνα του Δρ. Michele Abate, την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ, το κάπνισμα συνδέεται άμεσα με μυοσκελετικές διαταραχές.

Οι τοξίνες που περιέχονται στον καπνό επιταχύνουν την απώλεια ελαστικότητας και σταθερότητας στο δέρμα, επειδή μειώνουν την παραγωγή κολλαγόνου και καταστρέφουν την κυκλοφορία του αίματος.

Με την πάροδο του χρόνου επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης και προκαλούν χαλάρωση στο δέρμα, το οποίο περιλαμβάνει και τα στήθη.

2. Φορώντας λάθος νούμερο στο σουτιέν

Η επιλογή ενός σουτιέν με ακατάλληλο μέγεθος είναι μια συνήθεια που μπορεί να προκαλέσει την απώλεια της σφριγηλότητας του στήθους, παρόλο που μπορεί να φαίνεται ακίνδυνη.

Ενώ τα σουτιέν είναι φτιαγμένα με εύκαμπτα υλικά που προσαρμόζονται εύκολα στο σώμα, ένα σουτιέν με κακή εφαρμογή αυξάνει την τάση των μαστών μας να πέσουν.

Επίσης, όταν τα σουτιέν είναι πολύ σφιχτά, τείνουν να επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος, τους συνδέσμους του Cooper και τους μυς του δέρματος.

3. Κακή στάση σώματος οδηγεί σε πεσμένο στήθος

Πεσμένο στήθος - Γυναίκα εργάζεται έχοντας κακή στάση σώματος

Η διατήρηση της κακής στάσης αυξάνει τον πόνο στους μυς, επηρεάζει την αισθητική του σώματος και επιπλέον επιταχύνει την χαλάρωση του στήθους με αποτέλεσμα να έχετε πεσμένο στήθος.

Πολλές γυναίκες δεν μπορούν να φανταστούν πόσο διαφορετικό θα ήταν το στήθος τους αν διατηρούσαν μόνιμα μια κ αλή στάση σώματος. Με την καθιστή ή όρθια στάση σε ανάρμοστη θέση, τα στήθη χάνουν τη φυσική τους θέση, καθώς επηρεάζονται οι ίνες που τα υποστηρίζουν.

4. Καθιστική ζωή οδηγεί σε πεσμένο στήθος

Η καθιστική ζωή έχει πολλές αρνητικές επιδράσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του σώματος.

Η αδράνεια αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, παχυσαρκίας και άλλων διαταραχών που μειώνουν την ποιότητα ζωής μας.

Επιπλέον, δεδομένου ότι οι μαστικοί μύες παραμελούνται όταν είμαστε αδρανείς, είναι σύνηθες για τα στήθη να χάνουν τη σταθερότητα και την ελαστικότητά τους με την πάροδο του χρόνου.

Υπάρχουν ακόμη πολλές ασκήσεις και ρουτίνες προπόνησης που έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν αυτή τη συγκεκριμένη περιοχή.

5. Ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε αντηλιακό

Γυναίκα βάζει αντηλιακό

Η σημασία της χρήσης αντηλιακού για την πρόληψη της πρόωρης γήρανσης του δέρματος έχει επισημανθεί σε πολλές περιπτώσεις.

Παρ ‘όλα αυτά, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μην το χρησιμοποιούν καθημερινά και είναι άμεσα εκτεθειμένοι στις αρνητικές επιδράσεις των υπεριωδών ακτίνων.

Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι, εκτός από την πρόωρη γήρανση, η κατάσταση αυτή επιταχύνει την απώλεια της σφριγηλότητας του στήθους, καθώς αυτή η περιοχή δέχεται την άμεση επίδραση του ήλιου.

Ως αποτέλεσμα, το κολλαγόνο και η ελαστίνη μειώνονται,  δύο ουσίες οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη διατήρηση ενός εύπλαστου και νεανικού δέρματος.

6. Ακολουθείτε μια αυστηρή δίαιτα

Οι αυστηρές δίαιτες, επίσης γνωστές ως “θαυματουργές δίαιτες”, επηρεάζουν σημαντικά την υγεία των μυών και του δέρματος.

Ως εκ τούτου, η εφαρμογή τους αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο να πέσουν τα στήθη σας πολύ πριν από τα γηρατειά.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι δίαιτες που συνήθως οδηγούν σε διατροφικές ανεπάρκειες, που προκαλούν αιφνίδιες αλλαγές βάρους και απώλεια μυός και όχι λίπους.

Είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί μια σωστή και πλήρης διατροφή, η οποία να περιλαμβάνει τροφές που είναι υγιείς πηγές  για:

  • Απαραίτητα λιπαρά οξέα
  • Βιταμίνες
  • Μεταλλικά στοιχεία
  • Πρωτεΐνες
  • Φυτικές ίνες
  • Αντιοξειδωτικά

7. Πίνετε πολύ αλκοόλ

Γυναίκα πίνει αλκοόλ

Η κατανάλωση ενός ποτηριού κόκκινο κρασί την ημέρα προσφέρει πολλά ενδιαφέροντα οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Εκτός από τις ηπατικές και μεταβολικές δυσκολίες που προκαλεί, η κατανάλωση υπερβολικού αλκοόλ επηρεάζει άμεσα την ελαστικότητα του δέρματος. Ως αποτέλεσμα, αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης γήρανσης και επιταχύνει την απώλεια σταθερότητας των μαστών. Όπως υποστηρίζει και έρευνα του Πανεπιστημίου Ιατρικής της Νότιας Φλόριντα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί ακόμη και εμφάνιση καρκινομάτων στο δέρμα.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι οι συνήθειες που αναφέρονται παραπάνω είναι παράγοντες που σχετίζονται με αυτό το πρόβλημα αισθητικής , αλλά δεν προκαλούν πάντοτε άμεσα ένα πεσμένο στήθος.

Η αποφυγή τους και η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αποφύγετε το πεσμένο στήθος, να το διατηρήσετε σταθερό και νεανικό για περισσότερο χρόνο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.