7 τρόποι για να φτιάξετε έναν σπιτικό αφυγραντήρα

Μπορείτε να αγοράσετε έναν αφυγραντήρα του εμπορίου, αλλά γιατί να μην δοκιμάσετε μια σπιτική εναλλακτική λύση; Δεν είναι μόνο πιο οικονομικοί, αλλά και φιλικοί προς το περιβάλλον.
7 τρόποι για να φτιάξετε έναν σπιτικό αφυγραντήρα
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Rafael Victorino Muñoz

Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαρτίου, 2023

Μπορείτε να αγοράσετε έναν αφυγραντήρα του εμπορίου, αλλά γιατί να μην δοκιμάσετε μια σπιτική εναλλακτική λύση; Δεν είναι μόνο πιο φιλικοί προς τον προϋπολογισμό, αλλά είναι και φιλικοί προς το περιβάλλον, καθώς δεν καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Έτσι, αν ψάχνετε έναν τρόπο να καταπολεμήσετε αυτό το πρόβλημα, διαβάστε παρακάτω.

Προβλήματα που προκαλούνται από την υγρασία στο σπίτι

Είτε πρόκειται για το σπίτι είτε για το γραφείο, το επίπεδο της σχετικής υγρασίας θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 30% και 50%. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι λόγοι για τους οποίους το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί. Οι κυριότεροι είναι η συμπύκνωση και η διαρροή.

Σε κάθε περίπτωση, οι συνέπειες είναι ποικίλες. Μπορούν να επηρεαστούν τα αντικείμενα, καθώς και η υγεία των ανθρώπων.

Μεταξύ των προβλημάτων που σχετίζονται με ένα υψηλότερο επίπεδο υγρασίας είναι τα εξής:

 • Μπορεί να επηρεαστεί η ποιότητα του ύπνου σας.
 • Αισθάνεστε περισσότερη ζέστη μέσα στο σπίτι το καλοκαίρι.
 • Η βαφή ραγίζει, σηκώνεται και πέφτει.
 • Υπάρχει μεγαλύτερη παρουσία μυκήτων και μούχλας.
 • Εμφανίζονται λεκέδες στους τοίχους και την οροφή.
 • Εμφανίζονται άσχημες μυρωδιές στο περιβάλλον και στα αποθηκευμένα ρούχα.
 • Τα έπιπλα, τα ρούχα και άλλα αντικείμενα μπορεί να υποστούν ζημιές.
 • Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ή συμπτώματα αναπνευστικών ασθενειών (άσθμα, βρογχίτιδα, ρινίτιδα).

Τι είναι ο αφυγραντήρας και πώς λειτουργεί;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την καταπολέμηση της υψηλής υγρασίας σε εσωτερικούς χώρους. Φυσικά, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να εντοπίσετε την αιτία. Θα πρέπει να προσδιορίσετε αν πρόκειται για πρόβλημα συμπύκνωσης, αν υπάρχει διαρροή στη στέγη όταν βρέχει ή διαρροή σε σπασμένο σωλήνα.

Αλλά μερικές φορές, βρισκόμαστε σε περιβάλλοντα με φυσική υγρασία, όπως υπόγεια ή κλειστοί χώροι χωρίς κυκλοφορία αέρα, μεταξύ άλλων. Τότε, μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε έναν αφυγραντήρα.

Πρόκειται για μια συσκευή που αφαιρεί μέρος της υγρασίας που υπάρχει στο περιβάλλον. Λειτουργεί παρόμοια με ένα κλιματιστικό, αν και για άλλους σκοπούς.

Η διαδικασία έχει ως εξής:

 1. Ο υγρός αέρας από το δωμάτιο εισέρχεται στη συσκευή.
 2. Περνάει μέσα από ένα ψυκτικό πηνίο, συμπυκνώνοντάς τον.
 3. Στη συνέχεια φτάνει σε έναν δίσκο, όπου ένα αποξηραντικό απορροφά την υγρασία.
 4. Η απορροφούμενη υγρασία πηγαίνει σε μια δεξαμενή νερού.
 5. Ο αέρας θερμαίνεται πριν επιστρέψει στο περιβάλλον.

Στην αγορά διατίθενται διάφοροι τύποι αφυγραντήρων. Η επιλογή εξαρτάται από το μέγεθος του χώρου στον οποίο θα χρησιμοποιηθεί.

Το μειονέκτημα αυτών των συσκευών είναι ότι, εκτός από το κόστος τους, αυξάνουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Πρέπει να παραμένουν συνεχώς σε λειτουργία.

Deshumidificador comercial.
Οι επαγγελματικοί αφυγραντήρες αποτελούν μια σημαντική επένδυση χρημάτων.

Πώς να φτιάξετε έναν σπιτικό αφυγραντήρα: 7 πρακτικές ιδέες

Εκτός από τις συσκευές που αναφέρθηκαν παραπάνω, μπορείτε να φτιάξετε ένα σπιτικό αφυγραντήρα χρησιμοποιώντας φυσικά προϊόντα. Εκτός του ότι είναι λιγότερο ακριβά, δεν αυξάνουν το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Ας δούμε ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις.

1. Φτιάξτε έναν σπιτικό αφυγραντήρα με ξυλάνθρακα

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη σε πανεπιστήμιο του Περού, ο ενεργός άνθρακας μπορεί να αποτελέσει επιλογή για τον έλεγχο της μούχλας, καθώς και των υψηλών επιπέδων υγρασίας. Η πορώδης δομή του ευνοεί την απορρόφηση. Επιπλέον, εξουδετερώνει τις κακές οσμές.

Για να φτιάξετε αυτόν τον σπιτικό αφυγραντήρα θα χρειαστείτε τα ακόλουθα υλικά:

 • 1 πλαστικό μπουκάλι αναψυκτικού (άδειο) ή 1 κουτάκι ή βάζο (μπορεί να είναι καφέ)
 • Κάρβουνο (αρκετό για να γεμίσει το μισό δοχείο)
 • 1 μαχαίρι ή 1 κατσαβίδι

Η διαδικασία είναι πολύ απλή: απλώς ανοίξτε μια τρύπα στο δοχείο και γεμίστε το μέχρι τη μέση με ξυλάνθρακα. Στη συνέχεια, θα πρέπει να το τοποθετήσετε σε ένα μέρος όπου υπάρχει υγρασία. Συνιστάται να αλλάζετε τακτικά τον άνθρακα (κάθε 15 έως 30 ημέρες).

Μια εναλλακτική λύση για να φτιάξετε αυτόν τον σπιτικό αφυγραντήρα είναι να χρησιμοποιήσετε μικρές υφασμάτινες σακούλες (μπορεί να είναι λινάτσα ή γιούτα). Σε αυτή την περίπτωση, τα κομμάτια του κάρβουνου θα πρέπει να είναι μικρότερα. Μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε διάφορες γωνίες του σπιτιού ή να τα κρεμάσετε στα χερούλια από τις πόρτες.

2. Χρησιμοποιήστε χοντρό αλάτι

Το αλάτι είναι ένα άλλο στοιχείο που χρησιμοποιείται ευρέως για την καταπολέμηση των προβλημάτων υγρασίας. Κατά προτίμηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί χοντρό αλάτι, το οποίο εκτός από τις εφαρμογές του στην κουζίνα, βοηθά στην απορρόφηση των υδρατμών που υπάρχουν στον αέρα.

Χρειάζεστε τα εξής:

 • Χοντρό αλάτι (100 έως 150 γραμμάρια)
 • 1 άδειο κουτάκι (χωρίς καπάκι) ή 1 μπουκάλι (πρέπει να είναι καθαρό)
 • Κομμάτι ύφασμα (μπορεί να είναι μια παλιά κάλτσα)

Για να φτιάξετε αυτόν τον σπιτικό αφυγραντήρα, πρέπει να ακολουθήσετε μια διαδικασία παρόμοια με την προηγούμενη:

 1. Κάντε μερικές οπές στη βάση του κουτιού (όχι πολλές). Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε μπουκάλι, μπορείτε να το κόψετε στη μέση και να το τοποθετήσετε ανάποδα, σε σχήμα χωνιού, κάνοντας μια τρύπα στο καπάκι.
 2. Τοποθετήστε το πανί και προσθέστε το αλάτι.
 3. Τοποθετήστε τον αυτοσχέδιο αφυγραντήρα σε έναν χώρο όπου υπάρχει υγρασία.

Ωστόσο, πρέπει να τον τοποθετήσετε με τέτοιο τρόπο ώστε να κυκλοφορεί ο αέρας – δηλαδή να μην καλύπτονται οι οπές στο κάτω μέρος. Το αλάτι θα πρέπει να αντικαθίσταται κάθε εβδομάδα ή μετά από 10 ημέρες και τουλάχιστον 3 φορές το μήνα.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στον Παναμά για τη δοκιμή δομικών υλικών, διαπιστώθηκε ότι τα φύλλα που κατασκευάζονται με φυσικές ίνες, συνδυάζοντας φύλλα καρύδας, άμυλο ρυζιού και χοντρό αλάτι, βοηθούν στη μείωση της σχετικής υγρασίας.

3. Φτιάξτε αφυγραντήρα με μαγειρική σόδα

Εκτός από τις πολλές χρήσεις για τον οικιακό καθαρισμό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μαγειρική σόδα για να φτιάξετε έναν σπιτικό αφυγραντήρα. Η διαδικασία είναι παρόμοια με τις δύο παραπάνω, αν και προτιμάται να γίνεται με κάποιο ύφασμα που αναπνέει.

Αυτά τοποθετούνται στις γωνίες των υγρών δωματίων, σε συρτάρια ή ντουλάπες. Δεν είναι μόνο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της υγρασίας, αλλά αποσυντονίζουν και δημιουργούν ένα περιβάλλον που εμποδίζει την ανάπτυξη μικροοργανισμών.

4. Χρησιμοποιήστε κιμωλία

Πρόκειται για έναν σπιτικό αφυγραντήρα που είναι πολύ απλός στην κατασκευή και τη χρήση του. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μερικές κιμωλίες για να γράφετε σε πίνακες, είτε λευκές είτε έγχρωμες. Βάλτε τις σε μια μικρή σακούλα από τούλι ή γάζα – δηλαδή ένα ύφασμα που αναπνέει.

Κλείστε τη σακούλα καλά. Μπορείτε να προσθέσετε ένα κορδόνι για να το κρεμάσετε.

Αυτό χρησιμεύει για την καταπολέμηση της υγρασίας στην ντουλάπα, εμποδίζοντας τα ρούχα να μυρίζουν άσχημα- μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στο αυτοκίνητο. Όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, θα πρέπει να ελέγχετε από καιρό σε καιρό αν χρειάζεται να αλλάξετε τις κιμωλίες.

5. Ένας σπιτικός αφυγραντήρας με χλωριούχο ασβέστιο

Το χλωριούχο ασβέστιο είναι ένας τύπος αλατιού που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων για επεξεργασμένα και προμαγειρεμένα, κονσερβοποιημένα τρόφιμα. Χρησιμοποιείται επίσης για την επεξεργασία υγρών αποβλήτων και αποτελεί συστατικό για την παρασκευή χαρτοπολτού και πολυμερών.

Μπορείτε να φτιάξετε έναν σπιτικό αφυγραντήρα με χλωριούχο ασβέστιο. Χρησιμοποιήστε τον βιομηχανικό τύπο, ο οποίος έχει μεγαλύτερες απορροφητικές ιδιότητες.

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

 1. Πάρτε ένα άδειο πλαστικό μπουκάλι αναψυκτικού και ανοίξτε το.
 2. Προσθέστε χλωριούχο ασβέστιο μέχρι το μισό του.
 3. Τοποθετήστε ένα κομμάτι τούλι ή παρόμοιο ύφασμα για να καλύψετε το μπουκάλι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα λαστιχάκι ή μια κορδέλα για να στερεώσετε το ύφασμα.
 4. Τοποθετήστε το δοχείο στις γωνίες όπου υπάρχει συγκέντρωση υγρασίας.
 5. Αδειάστε το δοχείο όταν δείτε ότι έχει γεμίσει με νερό.

Το καλό με αυτόν τον σπιτικό αφυγραντήρα είναι ότι μπορείτε να διατηρήσετε το χλώριο, αφήνοντάς το να στεγνώσει στον ήλιο, για να το ξαναχρησιμοποιήσετε. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου χάνει τις ιδιότητές του, οπότε θα έρθει η ώρα να το αλλάξετε.

Μελέτες δείχνουν ότι αυτή η ένωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά, μαζί με τον ενεργό άνθρακα και το silica gel, για συστήματα ψύξης και αφύγρανσης, που οδηγούνται από θερμότητα σε χαμηλή θερμοκρασία, αποδεικνύοντας ότι είναι ένα αποτελεσματικό απορροφητικό μέσο.

6. Χρησιμοποιήστε το ρύζι

Ίσως δεν γνωρίζατε ότι, εκτός από το ότι είναι ένα εξαιρετικό συνοδευτικό των πιάτων σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ρύζι για να εξαλείψετε την υγρασία και τις οσμές από τα ντουλάπια, συνδυάζοντάς το με άλλα συστατικά που ήδη είδαμε.

Χρειάζεστε μόνο τα εξής:

 • Μαγειρική σόδα
 • Ένα δοχείο χωρίς καπάκι
 • Πλαστική μεμβράνη
 • Ταινία ή σπάγκο
 • Χοντρό αλάτι
 • Ρύζι

Βάλτε στο μπολ λίγη μαγειρική σόδα, το ρύζι και το αλάτι, σε ίσες αναλογίες. Η ποσότητα που χρειάζεστε εξαρτάται από το επίπεδο υγρασίας και το χώρο. Θα μπορούσε να είναι ένα φλιτζάνι από το καθένα από αυτά τα συστατικά. Ανακατέψτε καλά.

Στη συνέχεια, καλύψτε το με τη μεμβράνη, στερεώστε το με την ταινία ή το σπάγκο και ανοίξτε αρκετές τρύπες. Τοποθετήστε το στο χώρο όπου πρέπει να ρυθμίσετε την υγρασία. Κάθε τόσο θα πρέπει να ελέγχετε πόσο υγρή είναι η ατμόσφαιρα, για να αντικαθιστάτε το μείγμα.

7. Ένας σπιτικός αφυγραντήρας με φυτά

Εκτός του ότι σας βοηθάει στη διακόσμηση και στη φωτεινότητα του περιβάλλοντος, υπάρχουν φυτά εσωτερικού χώρου που απορροφούν την υγρασία. Μεταξύ των ποικιλιών που εκπληρώνουν καλύτερα αυτή τη λειτουργία είναι οι εξής:

 • Κάκτος
 • Κισσός
 • Μέντα
 • Φυτό αράχνης
 • Καλαθέα
 • Φτέρες
 • Τιλάντσια
 • Φοίνικας μπαμπού
 • Κρίνος της ειρήνης
Lirio de la paz es un deshumidificador casero.
Ο κρίνος της ειρήνης συμβάλλει στην απορρόφηση της υγρασίας του περιβάλλοντος

Άλλα μέτρα για την καταπολέμηση της υγρασίας

Εκτός από αυτούς τους αφυγραντήρες για το σπίτι, υπάρχουν και κάποια τεχνάσματα για να απαλλαγείτε από την υγρασία στο σπίτι, τα οποία μπορείτε να εφαρμόσετε και τα οποία είναι αρκετά αποτελεσματικά. Λάβετε υπόψη τις ακόλουθες συστάσεις:

 • Μην αποθηκεύετε βρεγμένες πετσέτες μέσα στο σπίτι. Αν είναι δυνατόν, αφήστε τις πάντα να στεγνώσουν σε εξωτερικό χώρο.
 • Ανοίγετε τα παράθυρα και τις πόρτες κάθε μέρα, συμπεριλαμβανομένων των πορτών των ντουλαπιών.
 • Απομακρύνετε τα έπιπλα από τους τοίχους, ώστε να κυκλοφορεί ο αέρας.
 • Όταν βάφετε τους τοίχους, προσθέστε λίγο ασβέστη στο χρώμα.
 • Ψεκάστε ξύδι στις γωνίες όπου συσσωρεύεται υγρασία για να αποφύγετε το σχηματισμό μούχλας.
 • Προσέξτε για διαρροές και διαρροές υδραυλικών εγκαταστάσεων και διορθώστε τις πριν η υγρασία φτάσει σε άλλους χώρους.

Η αποτελεσματικότητα του σπιτικού αφυγραντήρα

Οι οικιακοί αφυγραντήρες όπως αυτοί που μόλις περιγράφηκαν έχουν ορισμένα πλεονεκτήματα. Είναι επίσης φυσικοί, εύκολοι στην κατασκευή τους, δεν καταναλώνουν ενέργεια και είναι φιλικοί προς το περιβάλλον.

Ωστόσο, δεν είναι τόσο ισχυροί και είναι αποτελεσματικοί μόνο σε μικρούς χώρους και γωνίες. Έτσι, αν έχετε μεγάλο πρόβλημα υγρασίας, εκτός από τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση της αιτίας, ίσως χρειαστεί να αγοράσετε και να χρησιμοποιήσετε μια συσκευή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Ardusso, L., Neffen, H., Fernández-Caldas, E. et al (2019). Intervención ambiental en las enfermedades respiratorias. Medicina (Buenos Aires), volumen 79(2), 123-136.
 • Flórez Zambrano, A. (2021). Araracuara: manual de supervivencia urbana. Bogotá-Colombia: Cangrejo Editores.
 • González-Serrud, S., Bernal, A., Chung, A., & Marín, N. (2022). Fabricación de láminas construidas a base de fibras naturales que absorben humedad relativa del entorno. Revista De Iniciación Científica, volume 8(2), 7-16.
 • Hernández F., J., Pérez Ushimaru, I., Sinuiri Santi, G. et al. (2021) Bolsas purificadoras de carbón activado de bambú – Bamboo Dry. Santiago de Surco-Perú: Universidad Peruana de Ciencias Aplicadas (UPC).
 • Tso, C., & Chao, C. (2012). Activated carbon, silica-gel and calcium chloride composite adsorbents for energy efficient solar adsorption cooling and dehumidification systems. International Journal of Refrigeration, volume 35(6), 1626-1638.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.