Υπερβολική υγρασία στο σπίτι: πώς να την αντιμετωπίσετε

20 Οκτωβρίου 2019
Αρκετά σημάδια θα σας προειδοποιήσουν για υπερβολική υγρασία στο σπίτι σας. Η υγιεινή και ένα καλό πλάνο συντήρησης, θα σας βοηθήσουν να αποτρέψετε αυτό το πρόβλημα.

Για να ανιχνεύσετε την υπερβολική υγρασία στο σπίτι σας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια. Αν τα αντιμετωπίσετε άμεσα θα μπορέσετε να αποφύγετε μεγαλύτερα προβλήματα.

Όλα τα σπίτια έχουν υγρασία. Εξάλλου, ζώντας σε ένα σπίτι σημαίνει ότι θα χρησιμοποιήσουμε υπηρεσίες που οδηγούν σε αυτή. Τουλάχιστον 15 λίτρα νερού την ημέρα χρησιμοποιούνται σε ένα σπίτι. Είτε μιλάμε για το μπάνιο, για την κουζίνα, τους νεροχύτες, είτε για όταν κάνουμε συνηθισμένες δουλειές, όλοι χρησιμοποιούμε αυτό το υγρό που οδηγεί φυσικά στην υγρασία.

Αν όλες μας οι συσκευές και τα υδραυλικά λειτουργούν σωστά, το νερό θα πρέπει να εξατμίζεται και να μη δημιουργεί προβλήματα. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η καλή συντήρηση.

Υπερβολική υγρασία στο σπίτι σας

Αιτίες

Αφυγραντήρας για το σπίτι

Η υπερβολική υγρασία είναι μεγάλο πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην υγεία σας αλλά και στο σπίτι.

Η υγρασία μπορεί να δημιουργηθεί όταν το σπίτι δεν αερίζεται σωστά ή αν ζείτε σε μέρος με υγρό κλίμα. Επιπλέον, θα πρέπει να αερίζετε το σπίτι σας τον χειμώνα για να αποφύγετε την υπερβολική υγρασία. Οι τοίχοι, η στέγη, το μπαλκόνι, ή το γκαράζ, μπορούν να πέσουν θύματα της υγρασίας. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί ξαφνικά.

Ευτυχώς, υπάρχουν σημάδια που αποκαλύπτουν πότε έχετε πρόβλημα υπερβολικής υγρασίας και έτσι θα μπορέσετε να δράσετε γρήγορα.

Πώς να ανιχνεύσετε την υπερβολική υγρασία στο σπίτι σας

Αν εμφανιστεί υγρασία σε μέρη με εύκολη πρόσβαση, τότε είναι εύκολο να την ανιχνεύσετε: τοίχοι με μούχλα ή μαύρα σημάδια φανερώνουν πως υπάρχει πρόβλημα. Ωστόσο, ορισμένες φορές μπορεί να εμφανιστεί σε όχι τόσο εύκολα προσβάσιμα σημεία, και πιθανόν να σας πάρει λίγο χρόνο μέχρι να την ανιχνεύσετε.

Η μυρωδιά μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε από πού προέρχεται η υγρασία. Παρότι η μυρωδιά μπορεί να διαφέρει, συνήθως συνδέεται με την παρουσία μούχλας σε σκοτεινά, υγρά μέρη.

Όταν απελευθερωθούν οι σπόροι, αφήνουν μια χαρακτηριστική μυρωδιά την οποία θα πρέπει να προσέξετε. Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί/ες καθώς είναι αρκετά επιβλαβείς για την υγεία και μπορούν να πυροδοτήσουν ή να χειροτερέψουν αλλεργίες και άλλα αναπνευστικά προβλήματα.

Ίσως σας ενδιαφέρει: Πώς να αφαιρέσετε τη μούχλα από το σπίτι σας

Συνεχής παρακολούθηση

Σημάδια μούχλας σε ξύλινο πάτωμα

Οι ξύλινες επιφάνειες, οι τοίχοι και τα ταβάνια, είναι περιοχές όπου μπορούν να σας βοηθήσουν να ανιχνεύσετε την υπερβολική υγρασία γρήγορα.

Η συνεχής παρακολούθηση είναι εξαιρετικά σημαντική. Τα μέρη όπου συσσωρεύονται οι υδρατμοί θα πρέπει να ελέγχονται συχνά.

Η κουζίνα και τα μπάνια είναι συνήθως τα πιο ύποπτα μέρη για υπερβολική υγρασία. Η συμπύκνωση σε επιφάνειες δείχνει την παρουσία υγρασίας.

Καθώς τα κελάρια και τα υπόγεια έρχονται σε συνεχή επαφή με χώμα, είναι επιρρεπή στην υγρασία. Αυτό είναι γνωστό ως “αυξανόμενη υγρασία”. Συμβαίνει εξαιτίας της έλλειψης καλών θεμελίων με πλάκα, έτσι η υγρασία από το χώμα διεισδύει στο κτίσμα.

Αν φεύγει η μπογιά από τους τοίχους, τότε ίσως υπάρχει μια μικρή διαρροή. Αυτό το είδος υγρασίας σχετίζεται με κατασκευαστικά προβλήματα. Η μη αδιαβροχοποίηση οροφών, τοίχων, ή υπογείων και οι φθαρμένες ενώσεις των πλακιδίων του μπάνιου, είναι συχνές αιτίες.

Σύμμαχοι ενάντια στην υγρασία

Μπορείτε να καταφύγετε σε πολλούς συμμάχους για να ανιχνεύσετε την υπερβολική υγρασία στο σπίτι σας. Η ταινία ένδειξης νερού αλλάζει χρώμα όταν ανιχνεύσει υγρασία. Είναι φθηνή, εύκολη στη χρήση, και αναλώσιμη.

Το υγρόμετρο είναι ένα όργανο που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της υγρασίας στο περιβάλλον. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη, όπως τα ψηφιακά που δείχνουν τα δεδομένα σε μια οθόνη.

Ρίξτε μια ματιά και εδώ: Συμβουλές για την απομάκρυνση της μούχλας

Αποτρέψτε και καταπολεμήστε την υπερβολική υγρασία στο σπίτι σας

Πώς να ανιχνεύσετε την υπερβολική υγρασία στο σπίτι σας

Ο επαρκής εξαερισμός μειώνει την υγρασία που συσσωρεύεται λόγω της συμπύκνωσης. Γι’ αυτό ο αερισμός του σπιτιού σας θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε την υπερβολική υγρασία. Ειδικότερα στην κουζίνα και τα μπάνια θα πρέπει να υπάρχει καλός εξαερισμός. Αυτός είναι και ο λόγος που οι απορροφητήρες είναι πολύ χρήσιμοι ενάντια στην υγρασία.

Η μέτρια χρήση θερμαντικών σωμάτων μπορεί να σας βοηθήσει επίσης. Θα πρέπει να διατηρείτε τη θερμοκρασία του σπιτιού στους 17 με 20 °C για να ελαχιστοποιήσετε τη συμπύκνωση. Αν σας το επιτρέπει η τσέπη σας, επενδύστε σε μεγάλα παράθυρα για μεγαλύτερη ροή του αέρα.

Επίσης, σημειώστε πως αν έχετε πολλά φυτά και αν στεγνώνετε μέσα τα ρούχα σας, συμβάλλετε στην αύξηση της υγρασίας.

Όμως, αν η αιτία της υγρασίας είναι οι διαρροές, θα πρέπει να φροντίζετε για την άμεση επισκευή τους. Κάτι τέτοιο είναι καλύτερο να γίνει από επαγγελματίες.

Αυτό το πρόβλημα μπορεί να προληφθεί, ανιχνευτεί, και καταπολεμηθεί, εύκολα. Θα πρέπει να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψετε την υπερβολική υγρασία στο σπίτι σας, καθώς μπορεί να βλάψει την υγεία σας.

  • EPA 2015. Una guía contra el moho y la humedad en casa. Extraído de: https://espanol.epa.gov/sites/production-es/files/2015-08/documents/moldguide_sp_1.pdf
  • araucosoluciones.com. Cómo prevenir la humedad en casa. Extraído de: https://web.araucosoluciones.com/_file/01_15955_foll-web_sugerencias_prevenir_hum_mexco_01_sep_15_2322.pdf