Τι είναι το μαύρο αλάτι και σε τι χρησιμοποιείται;

Θα σας δείξουμε τι είναι το μαύρο αλάτι, ένα καρύκευμα με οφέλη που μπορείτε να συμπεριλάβετε στα πιάτα σας για να επωφεληθείτε από τις ιδιότητές του.
Τι είναι το μαύρο αλάτι και σε τι χρησιμοποιείται;
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπτεμβρίου, 2022

Το μαύρο αλάτι, ή αλάτι της Χαβάης, είναι ένα καρύκευμα που θα μπορούσε να αποφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, αν καταναλώνεται με μέτρο στο πλαίσιο μιας ποικίλης και ισορροπημένης διατροφής.

Πρόκειται για ένα είδος ανεπεξέργαστου αλατιού που έχει ηφαιστειακή προέλευση, η οποία του προσδίδει μια σειρά από ιδιαίτερες ιδιότητες. Έχει μικρότερη δύναμη ενίσχυσης της γεύσης από το κοινό αλάτι και δεν έχει οσμή, αν και έχει έντονο μαύρο χρώμα.

Πριν ξεκινήσουμε, πρέπει να επισημάνουμε ότι για να διατηρήσουμε μια καλή κατάσταση υγείας είναι απαραίτητο να εξισορροπήσουμε την κατανάλωση νατρίου με εκείνη του καλίου. Τα μέταλλα αυτά έχουν ανταγωνιστικές επιδράσεις στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, οπότε μια ισορροπημένη πρόσληψη θα βελτιώσει την ομοιόσταση του καρδιαγγειακού συστήματος. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσαν να προληφθούν πολλές χρόνιες και σύνθετες παθολογίες.

Οφέλη του μαύρου αλατιού

Some black salt.
Το μαύρο αλάτι δεν περιέχει τόσο αλάτι όσο το ραφιναρισμένο αλάτι, αλλά παρέχει πολλά οφέλη στον οργανισμό.

Το μαύρο αλάτι αποτελείται από μέταλλα όπως θείο, σίδηρο, χλωριούχο νάτριο, χλωριούχο κάλιο και διάφορες ενώσεις θείου. Αυτό του προσδίδει ιδιαίτερες θρεπτικές και οργανοληπτικές ιδιότητες.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πρόσληψη νατρίου εξακολουθεί να προκαλεί σημαντικές αντιπαραθέσεις στην επιστημονική κοινότητα λόγω του ρόλου του στην καρδιαγγειακή παθολογία. Αυτό επιβεβαιώνεται από μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology.

Γενικά, το εξευγενισμένο αλάτι πρέπει να αποφεύγεται. Όπως και με τη ζάχαρη, το προϊόν αυτό χάνει μέρος της ποιότητάς του όταν βιομηχανοποιείται. Στην περίπτωση αυτή, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεταβολές στην εσωτερική ομοιόσταση του οργανισμού, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος να μην λειτουργούν αποτελεσματικά τα όργανα. Ωστόσο, το μαύρο αλάτι μπορεί να έχει μια σειρά από ειδικά οφέλη.

Βελτιώνει την εμφάνιση του δέρματος και των μαλλιών

Πολλά από τα μέταλλα που συγκεντρώνονται στο μαύρο αλάτι μπορεί να συμβάλλουν στη βελτίωση της εμφάνισης του δέρματος και των μαλλιών. Στην πραγματικότητα, όταν υπάρχουν προβλήματα στο δέρμα και στα μαλλιά, συχνά συνιστώνται συμπληρώματα μικροθρεπτικών συστατικών για την αποκατάσταση της ζωτικότητάς τους. Ωστόσο, τα αποδεικτικά στοιχεία εδώ είναι περιορισμένα, οπότε θα πρέπει να επιδεικνύεται κάποια προσοχή σε αυτού του είδους τις πληροφορίες.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η καλή ποιότητα του ύπνου συνδέεται στενά με την εμφάνιση του δέρματος. Θα πρέπει να εξασφαλίσετε 7 ή 8 ώρες ποιοτικού νυχτερινού ύπνου κάθε μέρα για να βελτιστοποιήσετε τις διαδικασίες επιδιόρθωσης του οργανισμού.

Πρόληψη του διαβήτη τύπου 2

Τα πολύ χαμηλά επίπεδα νατρίου στον οργανισμό θα μπορούσαν να σχετίζονται με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Το στοιχείο αυτό είναι απαραίτητο για τον οργανισμό, καθώς εμπλέκεται σε διάφορες διεργασίες. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να διασφαλίζεται η κάλυψη των ημερήσιων αναγκών, αλλά όχι περισσότερο. Αυτό αποδεικνύεται από έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Diabetes & Metabolism.

Ωστόσο, για να προλάβετε την ανάπτυξη αυτού του είδους των μεταβολικών προβλημάτων, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να βελτιώσετε τις συνήθειες του τρόπου ζωής σας γενικότερα. Δεν πρέπει μόνο να προσέχουμε τη διατροφή μας, αλλά και η συχνή σωματική άσκηση θα κάνει τη διαφορά. Υπό αυτή την έννοια, οι ασκήσεις δύναμης προσφέρουν μεγάλα οφέλη στη φυσιολογική λειτουργία και στην κατάσταση της σύστασης του σώματος.

Πώς να συμπεριλάβετε το μαύρο αλάτι στη μαγειρική σας;

Black salt.
Χρησιμοποιήστε αλάτι Χαβάης αντί για το παραδοσιακό θαλασσινό αλάτι και θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα.

Η χρήση του μαύρου αλατιού είναι αρκετά απλή. Αρκεί απλώς να το συμπεριλαμβάνετε συστηματικά στα πιάτα, αντικαθιστώντας το κοινό θαλασσινό αλάτι. Θα αλλάξει τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των πιάτων, κάνοντάς τα πολύ πιο νόστιμα σε ορισμένες περιπτώσεις. Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι η ισχύς του για την ενίσχυση της γεύσης είναι μικρότερη. Για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα, μπορεί να χρειαστεί μεγαλύτερη ποσότητα.

Μαύρο αλάτι, ένα ποιοτικό καρύκευμα

Όπως είδατε, το μαύρο αλάτι είναι ένα ποιοτικό καρύκευμα που μπορεί να συμπεριληφθεί στη διατροφή με κάποια συχνότητα. Βελτιώνει την παροχή ανόργανων συστατικών, απαραίτητων στοιχείων για την εξασφάλιση της αποτελεσματικότητας της εσωτερικής φυσιολογίας του οργανισμού.

Χάρη σε αυτά τα ανόργανα συστατικά, θα είναι δυνατόν να μειωθεί η συχνότητα εμφάνισης πολλών χρόνιων και σύνθετων παθολογιών, επιτυγχάνοντας έτσι την ομοιόσταση. Ωστόσο, όπως και με το κοινό θαλασσινό αλάτι, δεν συνιστάται να το παρακάνετε με την κατανάλωσή του.

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η χρήση καρυκευμάτων στη διατροφή συνιστάται ιδιαίτερα από τους ειδικούς. Όχι μόνο το αλάτι αυτό καθαυτό, αλλά και τα άλλα μπαχαρικά μπορούν να παρέχουν μεγάλη ποσότητα φυτοχημικών με αντιοξειδωτική δράση.

Τα στοιχεία αυτά εξουδετερώνουν το σχηματισμό ελεύθερων ριζών και τη συνακόλουθη συσσώρευσή τους στους ιστούς του σώματος. Ο μηχανισμός αυτός συνδέεται με την καθυστέρηση της γήρανσης, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Cook NR, Appel LJ, Whelton PK. Sodium Intake and All-Cause Mortality Over 20 Years in the Trials of Hypertension Prevention. J Am Coll Cardiol. 2016;68(15):1609-1617. doi:10.1016/j.jacc.2016.07.745
  • Hao G, Liu K, Halbert JD, Chen H, Wu J, Jing C. Dietary sodium and potassium and risk of diabetes: A prospective study using data from the China Health and Nutrition Survey. Diabetes Metab. 2020;46(5):377-383. doi:10.1016/j.diabet.2019.12.002
  • Kirwan JP, Sacks J, Nieuwoudt S. The essential role of exercise in the management of type 2 diabetes. Cleve Clin J Med. 2017;84(7 Suppl 1):S15-S21. doi:10.3949/ccjm.84.s1.03

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.