12 φυτά εσωτερικού χώρου που είναι ασφαλή για τα κατοικίδια

Πριν αγοράσετε ένα φυτό εσωτερικού χώρου, ελέγξτε αν μπορεί να είναι επιβλαβές για τα κατοικίδιά σας. Αυτή η λίστα συγκεντρώνει τις καλύτερες επιλογές για να αποφύγετε τη δηλητηρίαση σκύλων και γατών στο σπίτι σας.
12 φυτά εσωτερικού χώρου που είναι ασφαλή για τα κατοικίδια

Έχει γραφτεί από Maria Jimena Freytes

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Εάν έχετε κατοικίδια ζώα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποια φυτά εσωτερικού χώρου είναι ασφαλή για τα κατοικίδιά σας. Τόσο οι γάτες όσο και οι σκύλοι είναι αρκετά ευαίσθητα, ειδικά όταν είναι κουτάβια και γατάκια.

Είναι σύνηθες να τσιμπολογούν φύλλα και να τα τρώνε. Στην περίπτωση των φυτών που είναι επιβλαβή για την υγεία των ζώων, αυτό το είδος παιχνιδιού θα μπορούσε να είναι θανατηφόρο σε ορισμένες περιπτώσεις. Θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε να ρίξετε μια ματιά σε μια λίστα με φυτά που μπορείτε να έχετε στο σπίτι σας και δεν είναι δηλητηριώδη για τα κατοικίδια ζώα.

1. Ορχιδέες (ποικιλίες Phalaenopsis)

Για τους λάτρεις αυτών των φυτών, έχουμε εξαιρετικά νέα: οι ορχιδέες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή είδη που μπορείτε να έχετε στο σπίτι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ορχιδέες προσφέρουν μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και η ανθοφορία τους διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό το φυτό μπορεί να είναι δηλητηριώδες, οπότε μπορείτε να τις έχετε κοντά στα κατοικίδιά σας χωρίς κίνδυνο για αυτά. Ωστόσο, σας προτείνουμε να τις τοποθετήσετε σε απρόσιτα μέρη, γιατί μπορεί εύκολα να τις καταστρέψουν όταν θέλουν να παίξουν.

Orquídeas no dañan a las mascotas.
Οι όμορφες ορχιδέες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διακόσμηση ενός σπιτιού με κατοικίδια χωρίς να εγκυμονούν κινδύνους για τα ζώα.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να σας αρέσει και αυτό το άρθρο: Πώς να αφαιρέσετε τη λευκή μούχλα στο χώμα από τα φυτά

2. Φυτά εσωτερικού χώρου είναι ασφαλή για τα κατοικίδιά σας: Κίτρινος φοίνικας (Areca)

Αυτό είναι ένα τροπικό φυτό και θα χρειαστεί άπλετο φως και υγρό έδαφος για να ευδοκιμήσει. Οι κίτρινοι φοίνικες είναι ιδανικοί για να τοποθετηθούν σε μια γωνιά και δεν δημιουργούν κανένα κίνδυνο για τα κατοικίδιά σας.

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων του, μπορούμε να αναφέρουμε ότι αυτά τα φυτά λειτουργούν ως ένας αξιοσημείωτος καθαριστής αέρα, εκτός από το να προσφέρουν ένα εξωτικό στυλ στους εσωτερικούς σας χώρους. Λάβετε υπόψη σας όταν αποφασίζετε πού θα τοποθετήσετε το φοίνικά σας ότι μπορεί να φτάσει σε ύψος ενάμισι μέτρο.

3. Φυτά εσωτερικού χώρου που είναι ασφαλή για τα κατοικίδιά σας: Αράχνη

Αυτό το είδος φαίνεται να είναι το σχεδόν τέλειο φυτό για να διακοσμήσετε το σπίτι ή το διαμέρισμά σας. Δεν είναι επιβλαβές για τα κατοικίδια ζώα, είναι πολύ εύκολο στη φροντίδα, ανθεκτικό και πολύ κομψό. Φυτεύεται συνήθως σε γλάστρα υπερυψωμένη από το έδαφος, επειδή όταν τα φύλλα του μεγαλώνουν, πέφτουν προς τα κάτω και δίνουν ένα πολύ ελκυστικό οπτικό αποτέλεσμα.

4. Φτέρες

Μιλώντας για φυτά που μπορούν να τοποθετηθούν ψηλά, μια φτέρη είναι ιδανική για κρέμασμα. Είναι ένα καθαριστικό και ασφαλές φυτό για τους τετράποδους φίλους μας, αρκεί να επιλέξετε την ποικιλία πτεριδόφυτων.

Από την άλλη πλευρά, οι φτέρες δεν απαιτούν πολύ μεγάλη φροντίδα. Χρειάζονται μόνο ένα χώρο με καλό φυσικό φως (αλλά όχι απευθείας) και συχνό πότισμα με λίγο νερό. Τέλος, η φτέρη ρυθμίζει τα επίπεδα υγρασίας του περιβάλλοντος.

5. Σουηδικός κισσός

Πρόκειται για ένα είδος διακοσμητικού φυτού εσωτερικού χώρου που δεν πρέπει να λείπει από το σπίτι σας. Ονομάζεται επίσης σουηδικός κισσός.

Δεν χρειάζεται πολύ πότισμα και προτιμά θέσεις με πολύ έμμεσο φως. Δεν είναι επικίνδυνο για τα κατοικίδια ζώα και μπορείτε να απολαμβάνετε τα όμορφα πράσινα, στρογγυλεμένα φύλλα του που θα ομορφύνουν τους χώρους σας όλο το χρόνο.

6. Κάκτοι και παχύφυτα

Αυτά είναι τα αγαπημένα φυτά για όσους δεν αγαπούν ιδιαίτερα την κηπουρική. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, προσαρμόζονται σε κάθε χώρο και δεν είναι επιβλαβή για την υγεία των κατοικίδιων ζώων.

Ορισμένοι κάκτοι μπορεί να αναπτύξουν πολύ μεγάλα αγκάθια, οπότε μπορείτε να αγνοήσετε αυτές τις ποικιλίες και να προτιμήσετε αυτές με τα μικρά αγκάθια για ασφάλεια.

Νομίζουμε ότι μπορεί να σας ενδιαφέρει να διαβάσετε και αυτό: Πώς να χρησιμοποιήσετε λάδι Neem για να φροντίσετε τα φυτά του κήπου σας

7. Φυτά εσωτερικού χώρου που είναι ασφαλή για τα κατοικίδιά σας: Μπανάνα

Αυτή είναι μια δημοφιλής επιλογή μεταξύ των φυτών εσωτερικού χώρου που είναι ασφαλή για τα κατοικίδια ζώα. Μεγαλώνει αρκετά, οπότε θα πρέπει να έχετε μια καλή γωνιά για να την τοποθετήσετε.

Έχει μεγάλα, πράσινα, εντυπωσιακά φύλλα. Ως τροπικό φυτό, θα χρειαστεί ηλιακό φως και πολύ νερό. Απλά να είστε υπομονετικοί γιατί χρειάζεται περίπου 3 χρόνια για να αναπτυχθεί.

8. Καλαθέα

Η Καλαθέα είναι ένα φυτό με μεγάλη διακοσμητική αξία. Τα στρογγυλεμένα φύλλα της έχουν ένα μοναδικό συνδυασμό πράσινου και λευκού. Δεν αποτελεί απειλή για τους οικιακούς σκύλους και τις γάτες.

9. Φυτό κορδέλα

Ονομάζεται επίσης κορδέλα αγάπης και είναι ιδανικό για να το κρεμάσετε και να αφήσετε τα φύλλα του που μοιάζουν με κορδέλα να πέσουν και να αναδειχθούν. Αυτά τα φυτά είναι μη τοξικά για τα κατοικίδια, αλλά μπορεί να αποτελέσουν μεγάλο πόλο έλξης για τα κουτάβια που μπαίνουν στον πειρασμό να παίξουν, οπότε πρέπει να είστε προσεκτικοί. Οι κορδέλες προτιμούν φωτεινούς χώρους και άφθονο νερό.

10. Ποδαράκι του ελέφαντα

Όταν καλλιεργείται σε γλάστρα, το ποδαράκι του ελέφαντα μπορεί να φτάσει 1.5 μέτρο ύψος. Είναι ένα τροπικό φυτό που είναι ακίνδυνο για τα κατοικίδια ζώα.

Σε αντίθεση με άλλα τροπικά είδη, δεν τα πάει καλά με το άμεσο φως και την περίσσεια νερού.

11. Μαργαρίτα Ζέρμπερα

Πρόκειται για φυτά που φέρνουν μια πινελιά χρώματος στο περιβάλλον και είναι εντελώς ακίνδυνα για τα κατοικίδια ζώα. Ανθίζουν για περίπου 6 εβδομάδες.

houseplants that are safe for your pets
Μπορείτε να έχετε περισσότερο από ένα μήνα ανθοφορίας με αυτή την ποικιλία μαργαρίτας χωρίς να βλάψετε την υγεία των σκύλων και των γατών.

12. Φυτά εσωτερικού χώρου που είναι ασφαλή για τα κατοικίδιά σας: Κηροπηγή

Αυτό το όμορφο φυτό αναπτύσσεται ως αμπέλι και τα φύλλα του σε σχήμα καρδιάς μπλέκονται μεταξύ τους και στη συνέχεια πέφτουν στο έδαφος. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να το κρεμάσετε για να διακοσμήσετε οποιαδήποτε γωνιά του σπιτιού σας.

Προσαρμόζεται σε όλα τα είδη περιβάλλοντος και δεν απαιτεί πολύ νερό, οπότε ξέρουμε ότι θα γίνει ένα από τα αγαπημένα σας!

Τα φυτά εσωτερικού χώρου που είναι ασφαλή για τα κατοικίδια ζώα σας φέρνουν αρμονία στο σπίτι

Ελπίζουμε να μπορέσετε να καλλιεργήσετε μερικές από αυτές τις 12 ποικιλίες φυτών που είναι διακοσμητικές και δεν θα είναι επικίνδυνες για τα κατοικίδιά σας. Ωστόσο, προσέχετε πάντα να συμβουλεύεστε ειδικούς για την τοξικότητα ενός είδους πριν φέρετε ένα νέο είδος στο σπίτι σας.

Γνωστά φυτά όπως ο φίκος λυράτα, τα κρίνα ειρήνης ή ο ποθος μπορούν να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα σε σκύλους και γάτες αν καταπιούν τα φύλλα τους. Γι’ αυτό πρέπει να είστε προσεκτικοί σε ό,τι συμβαίνει με τα φυτά σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Zeinsteger, P. A., & Gurni, A. A. (2004). Plantas tóxicas que afectan el aparato digestivo de caninos y felinos. Revista Veterinaria15(1), 35-44.
  • Sánchez Araya, P. (2015). Plantas tóxicas para perros y gatos en Costa Rica.
  • Uhlig, M. (2008). Cactus y otras suculentas. Editorial HISPANO EUROPEA.
  • Cambi, V. N., & Pérez Cuadra, V. (2010). Conozcamos las plantas: Galería fotográfica de ornamentales presentes en los jardines de infantes del partido de Bahía Blanca (Arg.).
  • Rivas-Morales, C., Oranday-Cárdenas, M. A., & Verde-Star, M. J. (2016). Investigación en plantas de importancia médica. OmniaScience.
  • González, G. J. D. (2010). Plantas tóxicas de importancia en salud y producción animal en Colombia. Universidad Nacional de Colombia.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.