8 κακές συνήθειες που βλάπτουν την καρδιά σας

Ενδιαφέρεστε να μειώσετε τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο; Θέλετε να έχετε μια δυνατή και υγιή καρδιά; Αν και υπάρχουν ορισμένες συνήθειες που είναι σαφώς κακές για την καρδιά σας και για την υγεία σας γενικά, ίσως να κάνετε και κάποια άλλα λάθη χωρίς καν να το συνειδητοποιείτε.
8 κακές συνήθειες που βλάπτουν την καρδιά σας

Τελευταία ενημέρωση: 13 Μαρτίου, 2019

8 κακές συνήθειες που βλάπτουν την καρδιά σας. Ενδιαφέρεστε να μειώσετε τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο; Θέλετε να έχετε μια δυνατή και υγιή καρδιά;

Αν και υπάρχουν ορισμένες συνήθειες που είναι σαφώς κακές για την καρδιά σας και για την υγεία σας γενικά, ίσως να κάνετε και κάποια άλλα λάθη χωρίς καν να το συνειδητοποιείτε.

Τα καλά νέα είναι ότι, με λίγη προσπάθεια, μπορείτε εύκολα να αλλάξετε ορισμένες κακές συνήθειες που βλάπτουν την υγεία της καρδιάς σας.

Αν φροντίζετε σωστά τον εαυτό σας, μπορείτε να αποφύγετε τα προβλήματα που οπωσδήποτε δεν θα θέλατε να αντιμετωπίσετε.

Αλλάξτε αμέσως τις παρακάτω οχτώ συνήθειες.

8 συνήθειες που βλάπτουν την καρδιά

1. Μένετε καθιστοί υπερβολικά πολλές ώρες

συνήθειες που βλάπτουν την καρδιά

Ασκείστε τακτικά; Αυτό είναι καλό. Όμως αν περνάτε μεγάλο μέρος της μέρας σας καθιστοί, αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα. Το σώμα σας χρειάζεται να παραμένει δραστήριο κατά τη διάρκεια της μέρας, ακόμα και αν πρόκειται για μικρές δραστηριότητες.

Αν δουλεύετε σε γραφείο, είναι σημαντικό να κάνετε μια σύντομη βόλτα τουλάχιστον κάθε μία ώρα για να προάγετε την καλή κυκλοφορία του αίματος.

Απλώς περπατήστε μέσα στο γραφείο σας για να τεντωθείτε και να ξεκουράσετε την πλάτη σας.

Μάλιστα το να παραμένετε σε κίνηση είναι πιο εύκολο από ό,τι νομίζετε. Παρακολουθείτε την αγαπημένη σας τηλεοπτική εκπομπή; Γιατί δεν σηκώνεστε να χορέψετε ή να κάνετε μερικές κάμψεις κατά τη διάρκεια των διαφημίσεων; Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα διάδρομο ή ένα στατικό ποδήλατο ενώ παρακολουθείτε τις αγαπημένες σας σειρές.

2. Πιστεύετε ότι είστε υπερβολικά νέοι για να ανησυχείτε για την καρδιά σας

Το να περιμένετε να ανησυχήσετε αργότερα για την υγεία της καρδιάς σας είναι μία από τις πιο κοινές κακές συνήθειες που έχουν σήμερα οι άνθρωποι.

Η άσκηση, η υγιεινή διατροφή και η παρακολούθηση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερίνης και του σακχάρου του αίματος είναι καλές συνήθειες που θα πρέπει να καλλιεργήσετε όσο το δυνατόν πιο νωρίς.

Δεν θα είστε απλώς πιο υγιείς -θα έχετε και καλύτερη εμφάνιση. Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από το σήμερα για να φροντίσετε την καρδιά σας και τη γενικότερη υγεία σας.

3. Πίνετε ακόμα ένα ποτό

Για τους περισσότερους ανθρώπους η κατανάλωση οινοπνεύματος με μέτρο δεν αποτελεί πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ένα ποτό τη μέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες. Το οινόπνευμα μπορεί να έχει ακόμα και κάποιες ωφέλειες για την καρδιά σας.

Ωστόσο αν καταναλώνετε μεγάλη ποσότητα οινοπνεύματος, ορισμένα λιπίδια στο αίμα σας αυξάνονται και το ίδιο συμβαίνει και με την αρτηριακή σας πίεση.

Γι’αυτό πρέπει να σέβεστε τα τιθέμενα όρια όταν πρόκειται για την υγεία της καρδιάς σας.

4. Ακολουθείτε πληκτική διατροφή

σαλατα

Μπορεί να πιστεύετε ότι το να τρώτε τα ίδια φαγητά κάθε μέρα δεν επηρεάζει την υγεία σας. Όμως επιτρέψτε μας να σας πούμε ότι αυτή είναι μία από τις κακές συνήθειες που θα σας κάνουν να θέσετε τη διατροφή σας κατά μέρος.

Η μεσογειακή διατροφή είναι η επιλογή που θα σας επιτρέψει να συμπεριλάβετε υγιεινές και γευστικές τροφές στην καθημερινή σας ζωή.

Χάρη στα καλά λιπαρά, στις ίνες και στις θρεπτικές ουσίες τους, οι τροφές αυτές θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή. Επίσης είναι εύκολο να ακολουθήσετε αυτήν τη διατροφή επειδή τα φαγητά που περιλαμβάνει είναι νοστιμότατα!

5. Δεν γνωρίζετε τους βασικούς δείκτες υγείας σας

Ποιο είναι το επίπεδο της χοληστερίνης σας αυτή τη στιγμή; Και η αρτηριακή σας πίεση; Δεν έχετε ιδέα; Κακές συνήθειες όπως το να μη γνωρίζετε αυτούς τους βασικούς δείκτες μπορούν να οδηγήσουν σε πραγματικά προβλήματα.

Οι τιμές τους μπορεί να προκαλούν προβλήματα στο σώμα σας και να μην υποψιάζεστε καν ότι κάτι μπορεί να μην πάει καλά.

Μπορεί να αισθάνεστε θαυμάσια παρόλο που έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση ή χοληστερίνη. Στο εξής αρχίστε να γνωρίζετε καλύτερα τον εαυτό σας.

Αν είστε άνω των 20 ετών, είναι καλή ιδέα να ελέγχετε τους δείκτες υγείας σας κάθε τέσσερις με έξι μήνες.

6. Η περιφέρεια της μέσης σας είναι μεγαλύτερη του φυσιολογικού

Το λίπος που συσσωρεύεται γύρω από την κοιλιά μπορεί να βλάπτει πολύ την καρδιά σας. Αν δεν έχετε ζυγιστεί πρόσφατα, καλύτερα να το κάνετε τώρα.

Το υπερβολικό βάρος αποτελεί ένα προειδοποιητικό σημάδι που δεν θα πρέπει να αγνοείτε.

Πιστεύετε ότι πρέπει να χάσετε βάρος; Αν ναι, να θυμάστε ότι ακόμα και μια μικρή απώλεια βάρους μπορεί να ωφελήσει την καρδιά σας.

7. Παραμελείτε την ψυχική σας υγεία

Όταν έχετε κατάθλιψη, μπορεί να είναι δύσκολο να εστιάσετε στα πράγματα που κάνουν καλό στην υγεία σας, όπως η άσκηση.

Γι’αυτό, αν έχετε κατάθλιψη, αν αισθάνεστε καταβεβλημένοι ή αν έχετε πολύ άγχος, θα πρέπει να μιλήσετε στον γιατρό σας ή σε κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Η συνομιλία, η άσκηση και η θεραπεία μέσω διαλογισμού είναι όλες δραστηριότητες που μπορούν να αντικαταστήσουν τις κακές συνήθειες που κάνουν την ψυχική σας κατάσταση χειρότερη…

Χάρη σε αυτές θα βελτιώσετε τη διάθεσή σας και θα έχετε περισσότερη ενέργεια για να φροντίσετε τον εαυτό σας.

8. Παθητικό κάπνισμα, από τις συνήθειες που βλάπτουν την καρδιά

καπνισμα 8 κακές συνήθειες που βλάπτουν την καρδιά σας

Το να εισπνέετε τον καπνό των άλλων μπορεί να είναι ακόμα πιο βλαβερό από το να εισπνέετε καπνό απευθείας από ένα τσιγάρο. Το παθητικό κάπνισμα βλάπτει και την καρδιά σας και τα αιμοφόρα αγγεία σας.

Αν πρέπει να περνάτε χρόνο με κάποιον που δεν μπορεί να κόψει το κάπνισμα, ζητήστε του τουλάχιστον να μην καπνίζει κοντά σας ή σε εσωτερικό χώρο, όπως μέσα στο σπίτι, στο γραφείο ή στο αυτοκίνητο.

Ίσως με τη βοήθειά σας να μπορέσει να κόψει αυτήν την κακή συνήθεια.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.