8 ποικιλίες μήλων και τα χαρακτηριστικά τους

Τα μήλα είναι δημοφιλή, αλλά ξέρετε ποια ποικιλία τρώτε; Δείτε ποιο είναι το αγαπημένο σας και τα οφέλη που έχουν στην υγεία σας.
8 ποικιλίες μήλων και τα χαρακτηριστικά τους
Maria Patricia Pinero Corredor

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Maria Patricia Pinero Corredor.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Δεκεμβρίου, 2022

Τα μήλα είναι ένα πολύ δημοφιλές φρούτο. Είναι ένα φρούτο στην κατηγορία μαζί με τα αχλάδια και τα κυδώνια. Υπάρχουν διαφορετικές κλίμακες γλυκύτητας, καθώς και ποικιλίες μήλων για όλα τα γούστα.

Έχουν αναγνωριστεί έως και 7500 ποικιλίες με χρώματα που κυμαίνονται από κόκκινο, πράσινο και κίτρινο. Ωστόσο, μόνο ένας μικρός αριθμός από αυτά παράγονται στο εμπόριο.

Από διατροφική άποψη, τα οφέλη τους για την υγεία είναι γνωστά, καθώς περιέχει αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε λεπτομερώς τα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης μήλων και τις ποικιλίες που μπορείτε να βρείτε.

Διατροφικά χαρακτηριστικά από τις ποικιλίες μήλων

Διατροφικά, οι τιμές μεταξύ όλων των ποικιλιών μήλων δεν αλλάζουν πολύ. Αυτό που ποικίλλει είναι η οξύτητα, το σχήμα και το χρώμα τους.

100 γραμμάρια μήλων, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA ), περιέχουν 48 χιλιοθερμίδες, 0,27 γραμμάρια πρωτεΐνης, 0,13 γραμμάρια λίπους και 12,8 γραμμάρια υδατάνθρακες. Παρέχουν 2,7 γραμμάρια φυτικών ινών και περίπου 10 γραμμάρια σακχάρων. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό τα κάνει ζουμερά, καθώς έχουν 86,7 γραμμάρια νερό.

Είναι μια καλή πηγή καλίου, καθώς περιέχει 90 χιλιοστόγραμμα. Έχει επίσης 11 χιλιοστόγραμμα φωσφόρου και 4 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου. Περιέχει βιταμίνη C σε 4 χιλιοστόγραμμα, η χολίνη σε 3,4 χιλιοστόγραμμα και βιταμίνη Α, 2 μικρογραμμάρια.

Τα οφέλη των μήλων

Τα οφέλη των μήλων είναι πολλά. Κυμαίνονται από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά έως τις φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου. Εδώ θα σας τα εξηγήσουμε.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μήλων.
Τα μήλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, επομένως συμβάλλουν στην καθημερινή ενυδάτωση.

1. Περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Τα μήλα περιέχουν τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στο πεπτικό σύστημα.

Το Υπουργείο Γεωργίας της Βόρειας Καλιφόρνια ισχυρίζεται ότι η κατανάλωση ενός μήλου την ημέρα μειώνει την κακή χοληστερόλη ή την LDL χοληστερόλη κατά 8-11%. Η κατανάλωση δύο μήλων την ημέρα μειώνει κατά 16%.

Επιπλέον, οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλή υγεία του εντέρου μαλακώνοντας τα κόπρανα, μειώνοντας έτσι τη δυσκοιλιότητα. Εάν υπάρχουν υδαρή κόπρανα, οι διαλυτές φυτικές ίνες τα στερεοποιούν, επομένως μπορεί επίσης να μειώσει τη διάρροια.

2. Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά

Αυτό το φρούτο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, όπως βήτα-καροτίνη (17 μικρογραμμάρια). Επίσης κρυπτοξανθίνη, με 13 μικρογραμμάρια. Έχει φλαβονοειδή όπως κατεχίνη, επικατεχίνη και προκυανιδίνη Β2.

Τα αντιοξειδωτικά εμποδίζουν την οξείδωση των κυττάρων. Αυτό σημαίνει ότι καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι ουσίες που παράγονται από τον οργανισμό ως απόβλητα. Οι ελεύθερες ρίζες είναι υπεύθυνες για τη διαδικασία του οξειδωτικού στρες, που σχετίζεται με τη γήρανση.

3. Προλαμβάνει τις καρδιαγγειακές παθήσεις

Έρευνες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης φλαβονοειδών στα μήλα και της μείωσης των καρδιαγγειακών και εγκεφαλοαγγειακών παθήσεων. Ένας από τους λόγους που τα μήλα μπορούν να επιτύχουν αυτό το αποτέλεσμα είναι ότι περιορίζουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Σε μελέτες σε ποντίκια διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση μήλων μπορεί να μειώσει τη συσσώρευση λίπους στις αρτηρίες της καρδιάς.

Ποικιλίες μήλων

Αν και υπάρχουν αμέτρητες ποικιλίες μήλων, εδώ θα περιγράψουμε τις πιο δημοφιλείς εμπορικές που σίγουρα έχετε δει στο τοπικό σας κατάστημα.

1. Μήλο Fuji, από τις ποικιλίες μήλων

Αυτό το μήλο κατάγεται από την πόλη Fujisaki. Είναι ένα μείγμα Red Delicious και Ralls Janet. Μεταξύ των χαρακτηριστικών του είναι η στρογγυλότητα, το απαλό κόκκινο χρώμα, η τραγανότητα, η σφιχτή σάρκα, η γλυκύτητα και το άρωμά του. Η οξύτητά του είναι ελάχιστη.

2. Βασιλικό Γκαλά

Αυτή η ποικιλία κατάγεται από τη Νέα Ζηλανδία. Είναι βαθύ κόκκινο με παραλλαγές από κίτρινο έως πορτοκαλί. Το σχήμα του είναι στρογγυλεμένο με μεσαίο προς μικρό μέγεθος. Είναι γλυκό με μια νότα οξύτητας, αρωματικό και με ζουμερή, λευκή και κρεμώδη σάρκα.

3. Honeycrisp

Αυτό το μήλο έχει τις ρίζες του στη Μινεσότα (Ηνωμένες Πολιτείες). Είναι ένα τραγανό φρούτο, με χρώμα κάπου μεταξύ έντονο κόκκινο και ανοιχτό πράσινο. Είναι γλυκό, με μια ελαφριά πινελιά οξύτητας.

4. Μήλα Σμιθ

Το μήλο Granny Smith είναι ένα υβριδικό μήλο, το αποτέλεσμα ενός μείγματος δύο ειδών. Εμφανίστηκε στην Αυστραλία το 1868, αφού η γιαγιά Mary Ann Smith Sherwood δημιούργησε το πρώτο μόσχευμα.

Έχει βαθύ πράσινο τόνο, αν και μπορεί να είναι ροζ. Είναι στρογγυλό, με ζουμερή λευκή σάρκα, τραγανό. Το άρωμά του είναι λεπτό.

Διαβάστε επίσης: Υγεία καρδιάς: Βρώμη και μήλα

5. Red Delicious, μια από τις ποικιλίες μήλων

Πρόκειται για ένα κόκκινο μήλο μέτριας γλυκύτητας. Είναι αρωματικό με ζουμερή σάρκα.

6. Golden Delicious

Πρόκειται για ένα πολύ γλυκό μήλο με σφιχτή λευκή σάρκα. Το δέρμα είναι λείο και λεπτό. Στην πραγματικότητα, σπάνια χρειάζεται να ξεφλουδιστεί.

Κόκκινα μήλα.
Ορισμένες ποικιλίες μήλων έχουν προκύψει με ανάμειξη και εμβολιασμό μεταξύ των φυτών.

7. Αυτοκρατορία

Το Empire Apple είναι επίσης εγγενές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει απαλή γεύση με ελαφριά οξύτητα. Είναι μια από τις πιο σκληρές ποικιλίες με υφή και είναι πολύ ζουμερό.

8. Winesap

Αυτό είναι το μήλο της επιλογής για την παρασκευή μηλόξυδο λόγω της πικάντικης γεύσης του. Η υφή του είναι συνήθως απαλή, μωβ-κόκκινη και με μέγεθος που κυμαίνεται από μεσαίο έως μικρό.

Επιλέξτε οποιαδήποτε από τις ποικιλίες μήλων και απολαύστε τα οφέλη τους

Συνιστάται να τρώτε δύο μήλα την ημέρα. Εάν τρώτε περισσότερα, υπάρχει κίνδυνος αύξησης βάρους και αυξημένου σακχάρου στο αίμα.

Πηγαίνετε στην αγορά της γειτονιάς σας και μάθετε ποιες ποικιλίες μήλων πωλούνται εκεί. Σας είπαμε τα πιο συνηθισμένα, αλλά ίσως βρείτε και άλλα και μπορείτε να μάθετε ποια σας αρέσουν περισσότερο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Auclair S, Silberberg M, Gueux E, et al.: Apple polyphenols and fibers attenuate atherosclerosis in apolipoprotein E-deficient mice. J Agric Food Chem. 2008;56: 5558-63.
  • Mink PJ, Scrafford CG, Barraj LM, et al.: Flavonoid intake and cardiovascular disease mortality: a prospective study in postmenopausal women. Am J Clin Nutr. 2007; 85: 895-909
  • Palomo I. EL CONSUMO DE MANZANAS CONTRIBUYE A PREVENIR EL DESARROLLO DE ENFERMEDADES CARDIOVASCULARES Y CÁNCER: ANTECEDENTES EPIDEMIOLÓGICOS Y MECANISMOS DE ACCIÓN. Rev Chil Nutr Vol. 37, Nº3, Septiembre 2010
  • USDA. Apples, raw, without skin. 2018.
  • Melendez A. Importancia nutricional de los pigmentos carotenoides. ALAN v.54 n.2 Caracas jun. 2004

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.