Ιδιότητες του μηλόξυδου που υποστηρίζονται από την επιστήμη

Το μηλόξυδο έχει πολλές ιδιότητες, γι' αυτό είναι ένα αρκετά πολυχρηστικό προϊόν. Είναι αρκετά δημοφιλές χάρη στις πολλαπλές εφαρμογές του στη γαστρονομία και την ολιστική ιατρική. Μετά από έρευνες, η επιστήμη υποστηρίζει πλέον ορισμένα από τα υγιεινά οφέλη του.
Ιδιότητες του μηλόξυδου που υποστηρίζονται από την επιστήμη
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η επιστημονική βιβλιογραφία υποστηρίζει πλέον πολλές ιδιότητες του μηλόξυδου. Παρότι είναι αλήθεια πως ορισμένες από τις χρήσεις του είναι αποτελέσματα φημών, τώρα υπάρχουν αποδείξεις για το θρεπτικό του περιεχόμενο. Η αντιφλεγμονώδης και η αντιμικροβιακή του δράση έχουν πλέον αποδειχθεί.

Έχετε κατά νου ότι αυτό το προϊόν λαμβάνεται από τον συνδυασμό των μήλων με μαγιά. Η μαγιά προκαλεί τη ζύμωση των ζαχάρων και τα μετατρέπει σε αλκοόλ. Έπειτα, τα βακτήρια μετατρέπουν το αλκοόλ σε οξικό οξύ.

Αυτό είναι που δίνει την ξινή γεύση και το δυνατό άρωμα, αλλά φαίνεται επίσης να είναι υπεύθυνο και για τα υγιεινά του οφέλη. Επίσης, το μηλόξυδο περιέχει νερό, ίχνη από άλλα οξέα, βιταμίνες, μέταλλα, και άλλες ενώσεις που συμβάλλουν σημαντικά στην ευεξία.

Ιδιότητες του μηλόξυδου που υποστηρίζονται από την επιστήμη

Το μηλόξυδο, όπως και άλλες ποικιλίες ξυδιού, περιέχει βιοενεργές ενώσεις με φαρμακευτικές ιδιότητες. Σύμφωνα με μια αξιολόγηση που δημοσιεύθηκε στο Food Chemistryαυτό το προϊόν έχει μεγάλες συγκεντρώσεις πολυφαινόλων, οργανικών οξέων, και μικροθρεπτικών. Όλα αυτά έχουν μεγάλη επίδραση στην υγεία μας όταν αφομοιώνονται από το σώμα.

Συγκεκριμένα, έχουν αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές, αντιδιαβητικές, και αντι-υπερτασικές ιδιότητες. Το ξύδι συνδέεται θετικά και με την υγεία του δέρματος και την αποτροπή της πρόωρης γήρανσης.

Ας ρίξουμε μια κοντινή ματιά στα οφέλη που υποστηρίζονται από την επιστήμη.

Μήλα σε τελάρο και μηλόξυδο σε δοχείο
Ερευνητές μελέτησαν το μηλόξυδο και τις επιδράσεις του στην υγεία και ανακάλυψαν πολλές ιδιότητες.

1. Το μηλόξυδο έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες

Αυτή η ουσία είναι ένα φυσικό απολυμαντικό και συντηρητικό χάρη στο οξικό οξύ. Ο λόγος είναι πως εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων όπως του E. Coli, το οποίο επιταχύνει τη διάσπαση του φαγητού και προκαλεί λοιμώξεις.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2018, οι ερευνητές συμπέραναν ότι αυτό το ξύδι έχει πολλαπλές αντιμικροβιακές ιδιότητες. Αυτό επειδή καταπολεμά παθογόνα όπως τα E. Coli, S. aureus, και C. Albicans. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη αρκετές αποδείξεις για να προσδιοριστούν ασφαλείς, αποτελεσματικές δόσεις.

2. Ιδιότητες του μηλόξυδου – Είναι ένας σταθεροποιητής γλυκόζης

Ένα από τα πιο γνωστά οφέλη του μηλόξυδου είναι η συμβολή του στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης. Αυτό το προϊόν δεν είναι στην πρώτη γραμμή θεραπείας κατά του διαβήτη, αλλά η κατανάλωσή του σε μέτριες ποσότητες μπορεί να είναι ευεργετική στη σταθεροποίηση της γλυκόζης.

Μια μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Diabetes Care έδειξε ότι η κατανάλωση μηλόξυδου διαλυμένο με νερό μπόρεσε να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη από 19% έως 34%. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις γευμάτων με πολλούς υδατάνθρακες.

Επίσης, μια αξιολόγηση που δημοσιεύθηκε στο Molecular Nutrition and Food Research, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το ξύδι βοηθά στη βελτίωση της λειτουργίας της ινσουλίνης μετά τα γεύματα. Αυτό, με τη σειρά του, μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

3. Μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα

Το βάρος διαφέρει από άτομο σε άτομο καθώς καθορίζεται από τη γενετική και τον τρόπο ζωής. Το μηλόξυδο δε μπορεί να σας κάνει να αδυνατίσετε από μόνο του. Όμως, η κατανάλωσή του είναι ένα καλό συμπλήρωμα για όσους προσπαθούν να χάσουν λίγα κιλά.

Μελέτες σε ανθρώπους δείχνουν ότι η ήπια κατανάλωσή του αυξάνει το αίσθημα πληρότητας. Συνεπώς, μειώνεται η πρόσληψη θερμίδων και αυξάνεται η απώλεια βάρους.

Για την ακρίβεια, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Dietetic Association βρήκε ότι η κατανάλωση ξυδιού μετά από ένα πλούσιο σε υδατάνθρακες γεύμα αυξάνει το αίσθημα πληρότηταςΟδήγησε τους συμμετέχοντες να καταναλώνουν ακόμη και 200-275 θερμίδες λιγότερες την ημέρα.

Ομοίως, σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Bioscience, Biotechnology, and Biochemistryοι ερευνητές παρατήρησαν ότι η καθημερινή κατανάλωση μηλόξυδου οδήγησε στη μείωση του κοιλιακού λίπους σε όσους συμμετείχαν στην έρευνα.

4. Ιδιότητες του μηλόξυδου – Μπορεί να βοηθήσει την καρδιαγγειακή υγεία

Υπάρχουν συζητήσεις για τα υγιεινά οφέλη του μηλόξυδου στην καρδιαγγειακή υγεία. Για την ακρίβεια, ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι η καθημερινή του κατανάλωση μειώνει τόσο τα επίπεδα χοληστερίνης όσο και τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων. Όμως, δεν υπάρχουν αρκετές επιστημονικές αποδείξεις γι’ αυτό.

Παρόλα αυτά, μελέτες που έγιναν σε ζώα βρήκαν ότι αυτό το συστατικό μειώνει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως τη συσσώρευση χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα. Επίσης, φαίνεται ότι είναι και αντι-υπερτασικό. Πέραν αυτού, δεν υπάρχουν δεδομένα που να επιβεβαιώνουν την ίδια επίδραση σε ανθρώπους.

Σε κάθε περίπτωση, αν το καταναλώνετε με σύνεση, μπορείτε να το εισάγετε σε μια ισορροπημένη διατροφή. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή.

5. Έχει χρήσεις στη φροντίδα του δέρματος

Υπάρχουν ακόμη αρκετές διαφωνίες για την εφαρμογή του μηλόξυδου στο δέρμα. Ορισμένοι δερματολόγοι δε συνιστούν τη χρήση του. Όμως, άλλοι ισχυρίζονται ότι μπορεί να βοηθήσει πολύ στον έλεγχο των συμπτωμάτων του εκζέματος ή της πιτυρίδας όταν διαλυθεί σε νερό.

Πώς εξηγείται αυτό;

Το δέρμα προστατεύεται από ένα όξινο φράγμα, και η ξηρότητα και η φλεγμονή αυξάνονται όταν υπάρχει ανισορροπία σε αυτό. Τα οργανικά οξέα στο ξύδι φαίνεται να βοηθούν στην ανάκτηση της ισορροπίας του pH του δέρματος. Όμως, δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις γι’ αυτό.

Όπως και να’χει, να διαλύετε πάντα την ουσία σε ίσα μέρη νερού για ν’ αποφύγετε ανεπιθύμητες παρενέργειες. Ιδανικά, κάντε μια δοκιμή στο πίσω μέρος του χεριού σας πριν το εφαρμόσετε αλλού. Έπειτα, αν παρατηρήσετε κάποια αντίδραση, ξεβγάλετε με άφθονο νερό και σταματήστε τη χρήση του.

Μηλόξυδο σε γυάλινο μπουκάλι και μήλα
Η δερματολογική εφαρμογή του μηλόξυδου συζητιέται ακόμη. Ιδανικά, κάντε μια μικρή δοκιμή στο δέρμα σας πριν το χρησιμοποιήσετε.

Πώς να εκμεταλλευτείτε τις ιδιότητες του μηλόξυδου

Να το έχετε στην κουζίνα σας και να το χρησιμοποιείτε συχνά. Είναι εξαιρετικό για σαλάτες, για σπιτική μαγιονέζα, και πολλές άλλες συνταγές. Μπορείτε, επίσης, να διαλύσετε ένα-δυο κουταλάκια του γλυκού σε ένα ποτήρι με ζεστό νερό και να το πίνετε κάθε πρωί.

Αποφύγετε τη χρήση αδιάλυτου μηλόξυδου καθώς μπορεί να φθείρει το σμάλτο των δοντιών και να προκαλέσει πεπτική δυσφορία. Επίσης, δεν συνιστάται όταν λαμβάνετε ορισμένα φάρμακα, γι’ αυτό ρωτήστε τον γιατρό σας αν ακολουθείτε κάποια αγωγή.

Το μηλόξυδο δεν είναι ένα μαγικό συστατικό

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν αρκετές επιστημονικές αποδείξεις για τις ιδιότητες του μηλόξυδου. Ωστόσο, δεν είναι ουσία για φαρμακευτικές αγωγές και δεν είναι αρκετά δυνατή από μόνη της. Θα πρέπει να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν είστε άρρωστοι. Τέλος, να θυμάστε ότι αυτό το συστατικό μπορεί να αντιδράσει με κάποια φαρμακευτική αγωγή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Ho CW, Lazim AM, Fazry S, Zaki UKHH, Lim SJ. Varieties, production, composition and health benefits of vinegars: A review. Food Chem. 2017;221:1621-1630. doi:10.1016/j.foodchem.2016.10.128
  • Entani E, Asai M, Tsujihata S, Tsukamoto Y, Ohta M. Antibacterial action of vinegar against food-borne pathogenic bacteria including Escherichia coli O157:H7. J Food Prot. 1998;61(8):953-959. doi:10.4315/0362-028x-61.8.953
  • Yagnik D, Serafin V, J Shah A. Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression. Sci Rep. 2018;8(1):1732. Published 2018 Jan 29. doi:10.1038/s41598-017-18618-x
  • Johnston, C. S., Kim, C. M., & Buller, A. J. (2003). Vinegar Improves Insulin Sensitivity to a High-Carbohydrate Meal in Subjects With Insulin Resistance or Type 2 Diabetes. Diabetes Care, 27(1), 281–282. https://doi.org/10.2337/diacare.27.1.281
  • Lim J, Henry CJ, Haldar S. Vinegar as a functional ingredient to improve postprandial glycemic control-human intervention findings and molecular mechanisms. Mol Nutr Food Res. 2016;60(8):1837-1849. doi:10.1002/mnfr.201600121
  • Brighenti F, Castellani G, Benini L, et al. Effect of neutralized and native vinegar on blood glucose and acetate responses to a mixed meal in healthy subjects. Eur J Clin Nutr. 1995;49(4):242-247.
  • Halima BH, Sonia G, Sarra K, Houda BJ, Fethi BS, Abdallah A. Apple Cider Vinegar Attenuates Oxidative Stress and Reduces the Risk of Obesity in High-Fat-Fed Male Wistar Rats. J Med Food. 2018;21(1):70-80. doi:10.1089/jmf.2017.0039
  • Na L, Chu X, Jiang S, et al. Vinegar decreases blood pressure by down-regulating AT1R expression via the AMPK/PGC-1α/PPARγ pathway in spontaneously hypertensive rats. Eur J Nutr. 2016;55(3):1245-1253. doi:10.1007/s00394-015-0937-7

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.