8 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε στο μπάνιο

Επειδή υπάρχουν πολλά πράγματα που είναι βολικό να έχουμε στο μπάνιο, θεωρούμε ότι αυτό είναι το ιδανικό μέρος για να τα αφήνουμε. Όμως τελικά μπορεί τα αντικείμενα αυτά να συσσωρεύουν πολλά επικίνδυνα βακτήρια.
8 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε στο μπάνιο

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ποια είναι τα πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε στο μπάνιο; Μπορεί να θεωρείτε ότι έχετε πολύ καλές συνήθειες υγιεινής και να πιστεύετε ότι το μπάνιο είναι εξαιρετικά καθαρό και άψογο.

Αν και μπορεί να έχετε κάθε λόγο να πιστεύετε κάτι τέτοιο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτός ο χώρος του σπιτιού φιλοξενεί βακτήρια και επικίνδυνες τοξίνες.

Ίσως να έχετε συνηθίσει από την παιδική σας ηλικία να αφήνετε την οδοντόβουρτσά σας στο μπάνιο επειδή είναι πιο πρακτικό, όμως δεν είναι καλή ιδέα για την υγεία σας.

Παρακάτω θα αναφερθούμε σε οχτώ αντικείμενα που δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε στο μπάνιο. Προσέξτε τα εξής:

1. Οδοντόβουρτσα

Αν υπάρχει ένα αντικείμενο που οι άνθρωποι αφήνουν στο μπάνιο, αυτό είναι η οδοντόβουρτσα. Είναι πιο εύκολο απλώς να μπαίνουμε στο μπάνιο και να τη χρησιμοποιούμε. Υπάρχουν όμως κίνδυνοι, ειδικά αν χρησιμοποιούν και άλλοι το μπάνιο.

Ερευνητές στον Πανεπιστήμιο του Κουινιπιάκ στο Κονέκτικατ βρήκαν κοπρώδες υλικό στο 60% των οδοντοβουρτσών που βρίσκονταν σε μπάνια που χρησιμοποιούνταν από πολλούς ανθρώπους, ανεξάρτητα από το πού φυλάσσονταν αυτές.

Αυτό σημαίνει ότι, ακόμα και αν τηρείτε καλές συνήθειες, τελικά ενθαρρύνετε την ανάπτυξη βακτηρίων.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι το μπάνιο είναι ένας χώρος με πολλή υγρασία. Αυτό δεν επιτρέπει στην οδοντόβουρτσά σας να στεγνώσει τελείως ανάμεσα στις χρήσεις. Σας συστήνουμε να έχετε την οδοντόβουρτσά σας στο δωμάτιό σας ή σε κάποιον πολύ στεγνό χώρο του σπιτιού.

Για να μη βρωμίζει η οδοντόβουρτσά σας, μπορείτε να χρησιμοποιείτε μια θήκη. Μερικές θήκες καλύπτουν ολόκληρη την οδοντόβουρτσα και άλλες μονάχα την κεφαλή της.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 13 κόλπα για καθαρό και τακτοποιημένο μπάνιο.

 

2. Μην αφήνετε στο μπάνιο φάρμακα

πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε στο μπάνιο - Φάρμακα

Η ζέστη και η υγρασία στο μπάνιο μειώνουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων. Σε μερικές περιπτώσεις τα φάρμακα μπορεί να χάσουν την αποτελεσματικότητά τους πριν την ημερομηνία λήξης τους.

Για την αποθήκευση των φαρμάκων σας να θυμάστε τα εξής:

  • Επιλέγετε μέρη που είναι καθαρά και στεγνά. Ένα συρτάρι στο δωμάτιό σας είναι καλή ιδέα. Αντίθετα, η κουζίνα παρουσιάζει το ίδιο πρόβλημα με το μπάνιο, καλύτερα λοιπόν να την αποφεύγετε.
  • Διατηρείτε τα φάρμακα στην αρχική συσκευασία τους. Έτσι ξέρετε για ποιον σκοπό προορίζονται. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να ελέγχετε την ημερομηνία λήξης αποφεύγοντας πιθανά προβλήματα ή να αποφύγετε τη λήψη φαρμάκων που προορίζονται για κάποιον άλλον.
  • Φυλάσσετε τα φάρμακα σε ένα σημείο που δεν φτάνουν τα παιδιά.

3. Ξυραφάκια

Η υγρασία μπορεί να κάνει τις λάμες των ξυραφιών να σκουριάσουν, ακόμα και πριν χρησιμοποιηθούν. Η μοναδική περίπτωση στην οποία μπορείτε να τα αποθηκεύετε στο μπάνιο είναι όταν βρίσκονται σε σφραγισμένη συσκευασία.

Η συμβουλή αυτή ισχύει επίσης για τα ψαλίδια και για άλλα μεταλλικά αντικείμενα που μπορούν να οξειδωθούν εύκολα.

4. Είδη μακιγιάζ

Αν αφήνετε τα είδη μακιγιάζ σας στο μπάνιο, θα αλλοιωθούν και δεν θα διατηρηθούν για πολύν καιρό. Πιθανώς θα χαλάσουν πριν την επίσημη ημερομηνία λήξης στη συσκευασία τους.

Η ζέστη και η υγρασία μειώνουν την αποτελεσματικότητα της σκιάς ματιών, του ρουζ, του κραγιόν και της βάσης του μακιγιάζ σιγά-σιγά. Επίσης εύκολα μπορεί να αναπτυχθούν βακτήρια στα είδη του μακιγιάζ. Καλύτερα να αποθηκεύετε τα είδη του μακιγιάζ σας σε κάποιο στεγνό σημείο του υπνοδωματίου σας. Ένα από τα κόλπα ομορφιάς είναι να φυλάσσετε το βερνίκι νυχιών στο ψυγείο έτσι ώστε να μη στερεοποιείται ή στεγνώνει.

5. Άρωμα

Το αγαπημένο σας άρωμα μπορεί να αποκτήσει δυσάρεστη μυρωδιά αν το αφήνετε στο μπάνιο για μεγάλες χρονικές περιόδους. Οι υψηλές θερμοκρασίες και ο ατμός μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στη μυρωδιά του.

Η συμβουλή μας είναι να διατηρείτε τα αρώματα στο δωμάτιό σας μέσα σε ένα συρτάρι όπου η θερμοκρασία είναι σχετικά σταθερή.

6. Προφυλακτικά

Υπάρχει στο μπάνιο σας κάποιο σημείο πολύ διακριτικό που μοιάζει με το ιδανικό μέρος για να αποθηκεύετε τα προφυλακτικά σας; Μεγάλο λάθος. Το σωστό σημείο είναι το κομοδίνο πλάι στο κρεβάτι.

Η έκθεση στη ζέστη και στην υγρασία μπορεί να φθείρει τα προφυλακτικά με τον καιρό μειώνοντας την αποτελεσματικότητά τους.

7. Κοσμήματα

Όπως ισχύει και για τα ξυραφάκια, τα καλά σας κοσμήματα και τα αγαπημένα σας αξεσουάρ μπορεί να επηρεαστούν από την υγρασία στον αέρα.

Τα ιμιτασιόν και τα επιμεταλλωμένα αντικείμενα μπορεί να αρχίσουν να αλλάζουν χρώμα. Το ασήμι θα μαυρίσει πιο γρήγορα.

Το ιδανικό είναι να έχετε ένα μικρό κουτί για τα κοσμήματα. Αυτά τα ειδικά κουτιά κλείνουν καλά και συνήθως έχουν επένδυση από σουέντ. Ο σκοπός του κουτιού είναι να κρατάει μακριά τη σκόνη και να επιτρέπει στα κοσμήματα να διατηρούνται πάντα σε καλή κατάσταση.

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: 19 συμβουλές για εξοικονόμηση χώρου στο μπάνιο.

 

8. Χτένες και βούρτσες

πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε στο μπάνιο - βούρτσες

Οι βούρτσες και οι χτένες που παραμένουν στο μπάνιο επίσης έχουν την τάση να συσσωρεύουν μικρόβια. Αυτό είναι επίσης πιθανό αν τις έχετε μέσα σε κουτιά. Ούτε είναι καλό να τις βάζετε σε κάποιο συρτάρι επειδή μπορεί να έχει υγρασία όπως το μπάνιο.

Η υγρασία στον αέρα ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων και μπορεί επίσης να οδηγήσει στην εμφάνιση μούχλας στις οδοντόβουρτσες. Η καλύτερη ιδέα είναι να φυλάτε αυτά τα αντικείμενα στο δωμάτιό σας.

Όπως βλέπετε, η φύλαξη αντικειμένων στο μπάνιο οπωσδήποτε δεν είναι καλή ιδέα. Αν έχετε αμφιβολίες για κάποιο αντικείμενο που δεν αναφέραμε, σκεφτείτε αν είναι πιθανό να υπάρξει πρόβλημα με την ανάπτυξη μικροβίων.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • American Society for Microbiology. June 2, 2015. Toothbrush contamination in communal bathrooms.
  • Guerra, Daniel. “Uso de antisépticos y desinfectantes.” Revista del Hospital Materno Infantil Ramón Sardá 24.4 (2005): 201-203.
  • Guinan, Maryellen E., Maryanne McGuckin-Guinan, and Alice Sevareid. “Who washes hands after using the bathroom?.” American Journal of Infection Control 25.5 (1997): 424-425.
  • Rusin, P., P. Orosz‐Coughlin, and C. Gerba. “Reduction of faecal coliform, coliform and heterotrophic plate count bacteria in the household kitchen and bathroom by disinfection with hypochlorite cleaners.” Journal of Applied Microbiology 85.5 (1998): 819-828.
  • Santiago, J. “Control de los Gérmenes.” Prevent the Spread of Germs 32.3 (2011): 11.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.