5 ιδέες για ένα πιο υγιεινό και φιλόξενο υπνοδωμάτιο

Περνάμε περισσότερες ώρες τη μέρα στο υπνοδωμάτιό μας από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο δωμάτιο του σπιτιού. Μάθετε πώς να κάνετε αυτό το σημαντικό δωμάτιο έναν πιο υγιεινό και φιλόξενο χώρο ακολουθώντας τις παρακάτω εξαιρετικές συμβουλές.
5 ιδέες για ένα πιο υγιεινό και φιλόξενο υπνοδωμάτιο

Τελευταία ενημέρωση: 28 Φεβρουαρίου, 2019

5 ιδέες για ένα πιο υγιεινό και φιλόξενο υπνοδωμάτιο. Ένα πράγμα είναι σίγουρο: περνάμε περισσότερες ώρες τη μέρα στο υπνοδωμάτιο παρά σε οποιονδήποτε άλλο χώρο του σπιτιού.

Επίσης ο χρόνος που περνάμε σε αυτό είναι πολύ σημαντικός για την ευημερία μας. Και αυτό επειδή στο υπνοδωμάτιο ξεκουραζόμαστε, χαλαρώνουμε και περνάμε χρόνο με τον/τη σύντροφό μας.

Πρέπει να δώσουμε προσοχή σε παράγοντες όπως ο φωτισμός, τα χρώματα, η υγρασία, ο αερισμός και η μυρωδιά. Όλες αυτές οι πτυχές επηρεάζουν την ποιότητα του χώρου του υπνοδωματίου μας.

Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσουμε πέντε σημαντικές συμβουλές που θα κάνουν το υπνοδωμάτιό σας πιο υγιεινό και φιλόξενο. Θα επηρεάσουν θετικά την ευεξία σας και θα σας βοηθήσουν να κοιμάστε καλύτερα. Με αυτόν τον τρόπο θα ξυπνάτε με καλή διάθεση και με περισσότερη ενέργεια.

1. Κατάλληλος φωτισμός για ένα φιλόξενο υπνοδωμάτιο

φιλόξενο υπνοδωμάτιο

Ο φωτισμός είναι θεμελιώδης για την αίσθηση ευεξίας μας. Αν το υπνοδωμάτιο φωτίζεται από φυσικό φως, αυτό βοηθάει πολύ.

Αν όχι, θα πρέπει να αναζητήσετε λάμπες θερμού φωτός, όπως οι λάμπες από άλατα Ιμαλαΐων. Οι λάμπες αυτές δίνουν ένα πορτοκαλί φως.

Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε μεγάλα κεριά σε διάφορα σημεία του δωματίου. Μπορείτε να τα ανάβετε σε ειδικές περιστάσεις.

Αν το υπνοδωμάτιο είναι πολύ σκοτεινό, προσπαθείτε να χρησιμοποιείτε φωτεινά χρώματα ή λευκό όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό κάνει το υπνοδωμάτιο να δείχνει πιο ευρύχωρο.

Από την άλλη πλευρά, τα πράγματα είναι διαφορετικά αν έχετε ένα μεγάλο, φωτεινό υπνοδωμάτιο. Σε αυτήν την περίπτωση μπορείτε να παίξετε με διακοσμητικά στοιχεία, απαλό φωτισμό και πιο σκούρα χρώματα. Διαφορετικά το υπνοδωμάτιο μπορεί να δείχνει πολύ ψυχρό ή αποστειρωμένο.

2. Το καλύτερο χρώμα για ένα φιλόξενο υπνοδωμάτιο

φιλόξενο υπνοδωμάτιο

Υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη όταν έρθει η ώρα να βάψετε τους τοίχους. Έχετε υπόψη σας το γεγονός ότι δεν πρόκειται μονάχα για αισθητικό ζήτημα. Το χρώμα των τοίχων επηρεάζει και τη διάθεσή μας.

Για ένα υπνοδωμάτιο συνιστούμε να έχετε πάντα υπόψη σας τον στόχο που θέλετε να πετύχετε. Υπάρχουν αμέτρητες επιλογές διαθέσιμες για να δώσετε χρώμα στο υπνοδωμάτιο. Μπορείτε να βάψετε έναν τοίχο ή μέρος ενός τοίχου. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μια νότα χρώματος με διακοσμητικά στοιχεία. Αυτά θα μπορούσαν να είναι διακοσμητικά μαξιλάρια, σεντόνια, πίνακες κ.λπ..

Συνιστούμε να προσθέτετε τα παρακάτω χρώματα με μέτρο:

 • Πορτοκαλί: πρόκειται για ένα καλό χρώμα, αν θέλουμε το υπνοδωμάτιο να δείχνει ζεστό και χαρούμενο. Βοηθάει επίσης στην αύξηση της δημιουργικότητας.
 • Πράσινο: αυτό το χρώμα εξασφαλίζει ισορροπία και γαλήνη.
 • Μπλε: αυτό το χρώμα καταπολεμά το άγχος και είναι πολύ χαλαρωτικό. Είναι επίσης καλό για την καταπολέμηση της αϋπνίας.
 • Μοβ: είναι το χρώμα της πνευματικότητας.
 • Κόκκινο: πρόκειται για ένα διεγερτικό, αφροδισιακό χρώμα. Όμως μην το παρακάνετε.

3. Οργανώστε, καθαρίστε και αερίστε

Δεν μπορείτε να έχετε ένα υγιεινό, φιλόξενο υπνοδωμάτιο χωρίς τα παραπάνω. Τα δωμάτιά σας πρέπει να οργανώνονται, να καθαρίζονται και να αερίζονται κάθε μέρα.

Αν το υπνοδωμάτιό σας είναι ακατάστατο, θα είναι αδύνατον να ξεκουραστείτε επαρκώς όταν βρίσκεστε σε αυτό.

Συνιστούμε τη χρήση ουδέτερων προϊόντων με ουδέτερες οσμές για το καθάρισμα.

Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε φυσικά καθαριστικά όπως λεμόνι και μαγειρική σόδα. Αυτά είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα χημικά προϊόντα και δεν έχουν αρνητικές επιδράσεις στην υγεία σας.

Θα πρέπει να αερίζετε το υπνοδωμάτιο κάθε μέρα. Μπορείτε να το αερίζετε και τη νύχτα, αν θέλετε. Αν δεν έχετε καλό σύστημα αερισμού, μπορείτε να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα οροφής.

Θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη σας την υγρασία. Αν το υπνοδωμάτιο έχει υπερβολική υγρασία, θα ήταν καλό να χρησιμοποιείτε έναν αφυγραντήρα. Αυτό θα σας βοηθήσει να ελέγχετε τα επίπεδα υγρασίας και να προλάβετε πιθανά προβλήματα υγείας.

4. Το μινιμαλιστικό υπνοδωμάτιο είναι το κλειδί

Το υπνοδωμάτιο είναι εκείνος ο χώρος του σπιτιού που θα πρέπει να είναι μινιμαλιστικός. Θα πρέπει να αποφεύγετε τα υπερβολικά πολλά αντικείμενα. Μια καλή ιδέα είναι να έχετε ένα αποτελεσματικό σύστημα αποθήκευσης, όπως κουτιά κάτω από το κρεβάτι σας. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα υπάρχουν πολλά ορατά αντικείμενα τριγύρω.

Θα πρέπει επίσης να κρατάτε τη δουλειά έξω από το υπνοδωμάτιο. Σε πολλούς ανθρώπους αρέσει να έχουν στο υπνοδωμάτιο ένα γραφείο στο οποίο μπορούν να δουλεύουν στον υπολογιστή τους. Ωστόσο είναι καλύτερα να κρατάτε μακριά από το υπνοδωμάτιο άλλες δραστηριότητες.

Και μια παράξενη συμβουλή: σας συνιστούμε να τοποθετείτε το κεφάλι του κρεβατιού προς το βορρά. Έτσι θα κοιμάστε καλύτερα.

Παράλληλα δεν θα πρέπει να υπάρχουν καθρέφτες που αντικατοπτρίζουν το κρεβάτι σας.

Αυτές είναι μερικές από τις βασικές αρχές της επιστήμης του Φενγκ Σούι, που μπορεί να φανούν πολύ ωφέλιμες.

φιλόξενο υπνοδωμάτιο

5. Ένα προσωπικό άρωμα για το φιλόξενο υπνοδωμάτιο

Πώς μυρίζει το υπνοδωμάτιό σας; Κάθε σπίτι έχει μια συγκεκριμένη μυρωδιά. Αυτή εξαρτάται από τα καθαριστικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται, τα έπιπλα και άλλους παράγοντες.

Ωστόσο είναι σημαντικό να βρείτε τη μυρωδιά που σας αρέσει και σας ωφελεί περισσότερο. Μπορείτε να το πετύχετε χρησιμοποιώντας αρωματικά κεριά ή αιθέρια έλαια στο υπνοδωμάτιό σας. Μερικά αιθέρια έλαια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι τα εξής:

 • Για έναν περισσότερο χαλαρωτικό χώρο: λεβάντα, χαμομήλι και γιασεμί.
 • Για διεγερτικές ή αφροδισιακές ιδιότητες: κανέλα, βανίλια και τζίντζερ.
 • Για καθαρή, φρέσκια αίσθηση: λεμόνι και μέντα.
 • Για ανεβαστική διάθεση και ευτυχία: πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι και γκρέιπφρουτ.
 • Για ένα ρομαντικό περιβάλλον: τριαντάφυλλο, γιασεμί και αμαμηλίδα.
 • Για αντισηπτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες: έλαιο τεϊόδεντρου, ευκάλυπτος, λεμόνι και λεβάντα.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Picón, J. (2010). Guia del descanso saludable. Colegio Profesional de Fisioterapeutas de La Comunidad de Madrid.
 • Cortes, S. V., & Soto, E. (2010). Sueño Saludable. Enfermeria Comunitaria. https://doi.org/80722013000100005
 • Vera, A. (2010). Dormir Bien. Consejo Editorial de Educación Pública Del Royal College of Psychiatrists. https://doi.org/10.1517/13543784.7.5.803
 • Montserrat Galaa, A. M., & Fortes del Valleb, M. A. (2013). Aprender a dormir. Pediatria de Atencion Primaria. https://doi.org/10.4321/S1139-76322013000500004
 • Zanetti, E. (2012). La casa. In Luci di speranza per la famiglia ferita. Persone separate e divorziati risposati nella comunità cristiana.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.