8 σημάδια αναγνώρισης του υποθυρεοειδισμού.

Ο υποθυρεοειδισμός είναι μία διαταραχή η οποία αλλάζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Μάθετε για τα 8 συμπτώματα που θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε αυτή την συχνή διαταραχή.
8 σημάδια αναγνώρισης του υποθυρεοειδισμού.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Τι είναι και ποια τα σημάδια αναγνώρισης του υποθυρεοειδισμού;

Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια διαταραχή η οποία αλλάζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, που είναι υπεύθυνος για σημαντικές διεργασίες όπως είναι ο μεταβολισμός και η παραγωγή ορμονών.

Είναι μια συχνή ασθένεια για τον σημερινό πληθυσμό και επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες. Επιπλέον, η πάθηση αναπτύσσεται όταν τα επίπεδα ορμονών του θυρεοειδούς μειώνονται ή παύουν να παράγονται στις απαραίτητες ποσότητες.

Κάτι τέτοιο οδηγεί σε έναν αριθμό αλλαγών σε πολλά από τα κύρια συστήματα του σώματός σας και μειώνει την ικανότητά σας στο να διατηρήσετε ένα υγιές και ισορροπημένο βάρος.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι εμφανίζεται σταδιακά και συχνά συγχέεται από περισσότερο κοινές και σποραδικές παθήσεις, εξαιτίας των συμπτωμάτων του.

Για τον λόγο αυτό, στο σημερινό άρθρο θέλουμε να σας μιλήσουμε σχετικά με τα 8 σημάδια αναγνώρισης του υποθυρεοειδισμού.

1. Ξαφνική αύξηση βάρους

παχος στην κοιλια -σημάδια αναγνώρισης του υποθυρεοειδισμού

Η υπερβολική αύξηση βάρους συνήθως συμβαίνει λόγω φτωχών διατροφικών συνηθειών και της καθιστικής ζωής.

Ωστόσο, όταν ένα άτομο κάνει υγιεινή διατροφή και αποκτά βάρος, το πιο πιθανό είναι να οφείλεται στον υποθυρεοειδισμό.

Η ασθένεια αυτή επηρεάζει άμεσα τις λειτουργίες του μεταβολισμούεπιβραδύνοντας την καύση του λίπους.

2. Αίσθηση κούρασης

Η αίσθηση φυσικής και πνευματικής κόπωσης, ή η χρόνια κόπωση, είναι κοινό χαρακτηριστικό των ασθενών οι οποίοι αρχίζουν ν’ αποκτούν προβλήματα με τον θυρεοειδή τους.

Παρόλο που αυτό είναι ένα σύμπτωμα το οποίο σχετίζεται με πολλά προβλήματα υγείας, δε θα πρέπει να αποκλειστεί αυτή η πάθηση.

3. Υψηλή χοληστερίνη, ένα από τα σημάδια αναγνώρισης του υποθυρεοειδισμού

αρτηρια κλειστη -σημάδια αναγνώρισης του υποθυρεοειδισμού

Τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης μπορούν ν’ ανέβουν εξαιτίας της κατανάλωσης τροφών που είναι πλούσιες σε λιπαρά, υδατάνθρακες και άλλες ουσίες οι οποίες επηρεάζουν τη λειτουργία του μεταβολισμού.

Όμως, όταν η αύξηση συνοδεύεται από τα παραπάνω συμπτώματα, ή αν συμβαίνει χωρίς προφανή λόγο, ίσως πρόκειται για ένα από τα σημάδια αναγνώρισης του υποθυρεοειδισμού.

Σε αυτή την περίπτωση, το σώμα μειώνει την ικανότητά του να αποβάλλει αυτά τα λιπίδια από τις αρτηρίες, και γίνεται δύσκολη η εκκαθάριση του αίματος.

Μάθετε περισσότερα για το πώς να αντιμετωπίσετε την κακή χοληστερίνη.

4. Ξαφνικές αλλαγές στη διάθεση

Όταν ο θυρεοειδής αδένας αποτυγχάνει να εκκρίνει τις απαραίτητες ποσότητες ορμονών, υπάρχουν συνήθως απότομες και ξαφνικές αλλαγές στη διάθεση.

Όσοι πάσχουν από υποθυρεοειδισμό κινδυνεύουν περισσότερο να περάσουν περιόδους αγωνίας, κατάθλιψης και άγχους.

Ενώ τα προβλήματα αυτά μπορεί να οφείλονται σε πολλαπλούς παράγοντες, δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε αυτή την ασθένεια από τις πιθανές αιτίες.

5. Προβλήματα μνήμης

γυναικα με προβληματα μνημης -σημάδια αναγνώρισης του υποθυρεοειδισμού

Οι αλλαγές στις λειτουργίες του θυρεοειδούς επηρεάζουν ευθέως την υγεία του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου.

Οι ορμονικές αστάθειες οι οποίες συνοδεύονται από αυτή την πάθηση, επηρεάζουν συχνά την αποδυνάμωση του εγκεφάλου και την απώλειας μνήμης.

Αυτό επειδή οι νευρώνες σας χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να στείλουν σήματα στον εγκέφαλο. Κατ’ επέκταση, κουράζονται πιο εύκολα.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με την νόσο του Αλτσχάιμερ.

6. Ξηρό δέρμα

Η μείωση ορμονών που φέρνει μαζί του ο υποθυρεοειδισμός οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις προς το δέρμα. Αυτό, με τη σειρά του, επηρεάζει τη φυσική παραγωγή λιπαρότητας.

Έτσι προκαλείται υπερβολική ξηρότητα και όσο περνάει ο καιρός, το δέρμα μοιάζει σκληρό και με ατέλειες.

Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις, το σύμπτωμα συνοδεύεται με αποδυνάμωση των νυχιών, υπερβολική τριχόπτωση και δυσκολίες στην αναγέννηση του δέρματος και στις διεργασίες επούλωσης.

7. Δυσκοιλιότητα

γυναικα με δυσκοιλιότητα -σημάδια αναγνώρισης του υποθυρεοειδισμού

Η δυσκοιλιότητα είναι μια πάθηση η οποία συμβαίνει όταν το σώμα δυσκολεύεται να απομακρύνει τα απόβλητα που κατακρατούνται στο έντερο.

Πρόκειται για ένα κοινό σύμπτωμα πολλών πεπτικών προβλημάτων. Ωστόσο, η ανάπτυξή της μπορεί να οφείλεται στη μείωση των ορμονών του θυρεοειδούς.

Αυτό επειδή ο θυρεοειδής αδένας συμμετέχει στις δραστηριότητες του μεταβολισμού και της πεπτικής οδού. Οι δύο αυτές διεργασίες είναι ζωτικής σημασίας για τη βέλτιστη αποβολή των αποβλήτων.

Ως συνέπεια, η πάθηση αποδυναμώνει την ικανότητα σύσπασης του εντέρου, το οποίο επηρεάζει τη δίοδο των αποβλήτων.

8. Μυϊκοί πόνοι, ένα από τα σημάδια αναγνώρισης του υποθυρεοειδισμού

Οι μυϊκοί πόνοι είναι κάτι συχνό ανάμεσα σε εκείνους που υποφέρουν από φλεγμονώδη προβλήματα, ή σε όσους κάνουν υψηλής έντασης ασκήσεις.

Όμως, όταν η αιτία δεν είναι κάτι από τα δύο, είναι απαραίτητο να αναλυθεί αν η επανάληψή τους έχει να κάνει με την αποδυνάμωση και τη λανθασμένη λειτουργία του θυρεοειδούς.

Παρότι οι περισσότεροι από εμάς το αγνοούμε, όταν οι ορμόνες οι οποίες ρυθμίζουν τον μεταβολισμό μειωθούν, το αποτέλεσμα είναι να αποδυναμωθούν οι μύες και οι αρθρώσεις.

Παρόλα αυτά, είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να ξεπεραστεί αν έχετε υγιεινές συνήθειες όπως χαμηλής έντασης ασκήσεις και διατάσεις.

Εν κατακλείδι, είναι αλήθεια πως αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται και σε άλλες παθήσεις. Όμως, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι μπορεί να είναι σημάδια αναγνώρισης του υποθυρεοειδισμού.

Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό ή παράγοντες επικινδυνότητας που σχετίζονται με τον υποθυρεοειδισμό, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.