8 συμβουλές για όταν είστε λυπημένοι και μελαγχολικοί

Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε οχτώ τρόπους για να ξεπεράσετε τη λύπη.
8 συμβουλές για όταν είστε λυπημένοι και μελαγχολικοί

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2020

8 συμβουλές για όταν είστε λυπημένοι. Σας τυλίγει και σας στραγγαλίζει με τον κρύο μανδύα της στις χειρότερες στιγμές. Είναι το αρνητικό συναίσθημα που τόσο δύσκολα διαχειριζόμαστε και ξεπερνάμε. Όταν αισθάνεστε λύπη, είναι σαν κάποιος να έχει κλείσει το διακόπτη της ζωής σας και δεν βρίσκετε άλλη γιατρειά από το να μείνετε στο σκοτάδι. Κανένας δεν σας καταλαβαίνει και όλα πάνε στραβά.

Τι μπορείτε να κάνετε; Για αρχή, μην της επιτρέψετε να νικήσει. Η λύπη είναι ένας γνώριμος εχθρός που πρέπει να κοιτάξετε κατάματα με περιφρόνηση και να του πείτε, ήρεμα, ότι δεν πρόκειται να νικήσει. Αν πιστεύετε ότι ορισμένες φορές δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, μην ανησυχείτε. Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε οχτώ τρόπους για να ξεπεράσετε τη λύπη.

Μην την αφήσετε να σας νικήσει -εφαρμόστε τις παρακάτω συμβουλές!

1. Κάντε έναν περίπατο, όταν είστε λυπημένοι

περπατημα όταν είστε λυπημένοι

Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μείνετε σπίτι και να αναζητήσετε την παρηγοριά της μοναξιάς στο δωμάτιό σας. Αυτό δεν πρέπει να το κάνετε ποτέ. Αντίθετα, μη διστάσετε να βρείτε τα παλιά αθλητικά παπούτσια σας, μια άνετη φόρμα γυμναστικής, τα κλειδιά του σπιτιού και.. να βγείτε να περπατήσετε!

Το περπάτημα με γρήγορο ρυθμό, με τη δύναμη που έχετε μέσα σας και με το ένα βήμα μετά το άλλο, ξεμπερδεύει το νήμα των προβλημάτων και διαλύει το άσχημο συναίσθημα που έχετε μέσα σας. Είναι καλό να ιδρώνετε και να κάνετε την καρδιά σας να χτυπάει και η σωματική κίνηση είναι εξαιρετική. Θα κάνετε τον οργανισμό σας να αρχίσει να απελευθερώνει ενδορφίνες, τις ορμόνες της ευτυχίας και τότε τα πράγματα που έχετε στο μυαλό σας θα αρχίσουν να χάνουν τη σημασία τους. Κάντε το.

2. Καθίστε στον ήλιο και κλείστε τα μάτια σας, όταν είστε λυπημένοι

καθιστε στον ηλιο

Για μια στιγμή γαλήνης και ηρεμίας, εκθέστε το δέρμα σας στον ήλιο όχι πάνω από δεκαπέντε λεπτά. Μια καλή δόση βιταμίνης D θα σας κάνει να βιώσετε μια πολύ ευχάριστη αίσθηση ηρεμίας. Τις μέρες που αισθάνεστε λυπημένοι, δεν θα πρέπει να αναζητάτε τις σκιές μιας γωνίας ή το κάλυμμα του κρεβατιού σας.

Συνήθως, οι άνθρωποι που περνούν κατάθλιψη τείνουν να αποφεύγουν το φως του ήλιου. Δεν πρέπει να το κάνετε αυτό -αντίθετα χαρείτε μια στιγμή ζεστασιάς.

3. Βάλτε στις άκρη τις υποχρεώσεις σας για δύο ώρες

γυναίκα κάνει γιογκα

Όλοι ξέρουμε ότι μερικές φορές αυτό δεν είναι εύκολο. Έχετε πράγματα να κάνετε, ευθύνες, δουλειές, υποχρεώσεις… Ωστόσο, όταν είστε λυπημένοι, υψώνεται μπροστά σας ένας τοίχος και είναι σχεδόν αδύνατο να κάνετε οτιδήποτε σωστά. Δεν έχετε κίνητρο ή ενέργεια.

Η λύση; Σταματήστε μια στιγμή και δώστε στον εαυτό σας δύο ώρες -απολαύστε τον προσωπικό σας χώρο και χρόνο, χωρίς καμία πίεση ή ανησυχία. Να είστε ο εαυτός σας.

Μάθετε να ξεχωρίζετε τη θλίψη από την κατάθλιψη

4. Γράψτε όταν είστε λυπημένοι

γραψτε όταν είστε λυπημένοι

Κρατάτε ημερολόγιο; Αν όχι, ίσως είναι καιρός να ξεκινήσετε. Είναι θεραπευτικό και σας βοηθάει να οργανώσετε τις ιδέες σας, να εκφραστείτε, να μιλήσετε με τον εαυτό σας και να αξιοποιήσετε τις ιδιωτικές στιγμές που εξασφαλίζει το γράψιμο.

Δεν χρειάζεται να είστε ο Gabriel García Márquez ή η Daphne Du Maurier για να κρατήσετε ημερολόγιο: εκφραστείτε όπως μπορείτε, με δικά σας λόγια, τσακωθείτε με τον εαυτό σας, προσβάλλετε όποιον θέλετε… Ουσιαστικά, χρησιμοποιήστε τις λέξεις για να βρείτε συναισθηματική ανακούφιση.

5. Κλάψτε αν το χρειάζεστε

όταν είστε λυπημένοι κλαψτε
Το κλάμα είναι ένας φυσικός και απαραίτητος τρόπος απελευθέρωσης της έντασης και των συναισθημάτων.

Μερικές φορές έχετε ανάγκη να κλάψετε και αυτό κάνει καλό. Η λύπη χρειάζεται ένα μηχανισμό διαφυγής για να ανακουφιστείτε από την ένταση και, μερικές φορές, το να περπατήσετε ή να μιλήσετε με τον καλύτερό σας φίλο δεν αρκεί. Αφήστε τα δάκρυα να κυλήσουν για να ξεθυμάνετε, να ανακουφιστείτε και να μειώσετε την ένταση. Είναι υγιές και πολύ απαραίτητο.

6. Κοιταχτείτε στον καθρέφτη και ρωτήστε τι συμβαίνει

καθρεφτης όταν είστε λυπημένοι

Ας κάνουμε μια άσκηση αναγνώρισης. Είναι το άτομο στον καθρέφτη εσείς; Όχι, δεν είναι το ίδιο ελκυστικό και θετικό άτομο. Η λύπη σάς κλέβει τη ζωτικότητά σας και είμαστε σίγουροι ότι δεν σας αρέσει να βλέπετε έτσι τον εαυτό σας.

Αναρωτηθείτε τι μπορείτε να κάνετε για να αισθανθείτε καλύτερα, για να δώσετε ελπίδα στην καρδιά σας και να θεραπεύσετε τη θλίψη σας. Ρωτήστε το άτομο στον καθρέφτη τι πρέπει να κάνει σήμερα για να χαμογελάσει.

7. Βρείτε κάποιον που ξέρει να σας ακούει

αγαπη όταν είστε λυπημένοι

Δεν είναι κάτι που ξέρουν όλοι να κάνουν. Σίγουρα έχετε κάποιο φίλο ή συγγενή που, αντί να σας στηρίζει, προτιμάει πάντα να μιλάει για τον εαυτό του, χωρίς καν να σας ρωτάει πώς αισθάνεστε σήμερα. Αναζητήστε στήριξη από ανθρώπους που ξέρουν να σας κοιτάζουν στα μάτια και να ακούνε τα λόγια σας με ενδιαφέρον και ειλικρίνεια.

Θα συνειδητοποιήσετε ότι, με το να μοιράζεστε τα συναισθήματά σας, ένα κομμάτι σας αισθάνεται μεγαλύτερη ανακούφιση και η αρνητική αίσθηση αρχίζει να φεύγει. Μη σταματήσετε ποτέ να αναζητάτε στήριξη.

8. Καλοπιάστε τον εαυτό σας

θαλασσα όταν είστε λυπημένοι

Γιατί όχι; Τις μέρες που είστε λυπημένοι, έχετε ανάγκη από μικρές απολαύσεις για να απαλλαγείτε από τη θλίψη σας. Αν εστιάζετε όλη την προσοχή σας στις ανησυχίες σας, το πρόβλημα θα μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Είναι καλύτερα να χαλαρώσετε. Γιατί δεν πάτε σινεμά; Γιατί δεν ξεκινάτε μαθήματα γιόγκα; Τι λέτε για έναν περίπατο στο πάρκο ή στο μουσείο τέχνης;

Μερικές φορές, απλά πράγματα όπως το να ακούσετε το αγαπημένο σας τραγούδι όταν επιστρέψετε στο σπίτι κάνουν πραγματικά θαύματα. Δεν θα λύσουν τα προβλήματά σας, όμως θα σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε και θα αισθανθείτε καλύτερα όταν δείτε τα πράγματα από άλλη προοπτική.

Μη διστάζετε να ακολουθείτε τις παραπάνω απλές συμβουλές όποτε αισθάνεστε λυπημένοι.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.