8 συμβουλές για να μειώσετε τις ρυτίδες

Η επαρκής ανάπαυση κάθε νύχτα είναι το κλειδί για να μείνετε νέες. Ο ύπνος των 7 έως 9 ωρών την ημέρα χωρίς διακοπή θα ελαχιστοποιήσει τις ρυτίδες και θα κρατήσει το δέρμα λαμπερό.
8 συμβουλές για να μειώσετε τις ρυτίδες
Karla Henríquez

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Karla Henríquez.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Πώς μπορείτε να μειώσετε τις ρυτίδες; Με το πέρασμα των χρόνων είτε το θέλουμε είτε όχι, πρέπει να αποδεχτούμε ότι το γήρας και τα σημάδια του αποτελούν την αρχή ενός άλλου σταδίου της ζωής μας.

Οι ρυτίδες είναι μέρος της φυσικής διαδικασίας γήρανσης του σώματος, αλλά μπορούν να εμφανιστούν εξαιτίας άλλων παραγόντων.

Έχει διαπιστωθεί ότι το δέρμα γερνάει πρόωρα λόγω των κακών συνηθειών, της κακής διατροφής, της μόλυνσης και της έκθεσης στον ήλιο. Ευτυχώς, υπάρχουν διάφοροι τρόποι ώστε να ελαχιστοποιήσετε τις ρυτίδες και να βελτιώσετε την υγεία του δέρματός σας. Μια ταξινόμηση των ρυτίδων του προσώπου παρουσιάζουν σε άρθρο τους οι Lemperle, G., Holmes, R. E., Cohen, S. R., & Lemperle, S. M.

Εάν ανησυχείτε για την πρώιμη εμφάνιση των ρυτίδων, παρακαλούμε διαβάστε τις ακόλουθες συμβουλές, ώστε να προλάβετε να μειώσετε τις ρυτίδες.

Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο για να μειώσετε τις ρυτίδες

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο καταστρέφει το μη προστατευμένο δέρμα, το οποίο καταλήγει στην πρώιμη εμφάνιση των ρυτίδων.

Πάντα να χρησιμοποιείτε αντηλιακό, ειδικά στο πρόσωπο και στον λαιμό για την πρόληψη και τη μείωση της πρόωρης γήρανσης του δέρματος σας.

Βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε υψηλής ποιότητας αντηλιακό για την προστασία του δέρματός σας από τις ακτίνες UV.

Σταματήστε το κάπνισμα

συμβουλές για να μειώσετε τις ρυτίδες - κάπνισμα

 

Εκτός από τη σοβαρή εσωτερική βλάβη που προκαλεί το κάπνισμα στην υγεία σας, επιταχύνει επίσης τη διαδικασία της πρόωρης γήρανσης του δέρματος, οδηγώντας στην πρώιμη εμφάνιση των ρυτίδων.

Και δεν χρειάζεται να είστε απλά αυτός που καπνίζει για να δείτε τα αρνητικά αποτελέσματα. Το να βρίσκεστε κοντά σε κάποιον, που καπνίζει, έχει το ίδιο αποτέλεσμα χάρη στις τοξίνες του καπνού.

Αυτή η κακή συνήθεια μειώνει τη ροή του αίματος, επιβραδύνει την παραγωγή κολλαγόνου κι έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία του δέρματος.

Απολέπιση

Ένα βήμα που θα πρέπει να γίνεται σε όλες τις υγιεινές περιποιήσεις ομορφιάς είναι η απολέπιση. Αυτή βοηθάει στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, καθώς επίσης της σκόνης και της βρομιάς, που τείνουν να φράζουν τις πτυχές του δέρματος, κάνοντας τις ρυτίδες ακόμη πιο εμφανείς.

Η φυσική απολέπιση φροντίζει κι ενυδατώνει το δέρμα, συμβάλλει στην αφαίρεση των νεκρών κυττάρων για νεότερο και πιο ανανεωμένο δέρμα και σας βοηθά να μειώσετε τις ρυτίδες.

Διαβάστε επίσης: Γιατροσόφι για να απαλλαγείτε από τις ρυτίδες με φυσικό τρόπο

Καλός ύπνος

Η κατάλληλη καθημερινή ξεκούραση αποτελεί ένα από τα κλειδιά του να δείχνετε νέα και να παραμένετε υγιής.

Όταν δεν κοιμάστε αρκετά, το σώμα σας παράγει υπερβολική κορτιζόλη, η οποία προκαλεί την καταστροφή των κυττάρων και σας θέτει σε κακή διάθεση.

Ο ύπνος  από επτά έως εννέα ώρες τη νύχτα χωρίς διακοπή συμβάλλει στην υγιέστερη, πυκνή κι ελαστική επιδερμίδα και θα ελαχιστοποιήσει τις ρυτίδες.

Θα βρείτε ενδιαφέρον το άρθρο: 7 αλλαγές που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε νέοι

Κατανάλωση περισσότερων ψαριών

Η τακτική κατανάλωση σολομού κι άλλων ψαριών γλυκού νερού βοηθάει στην ελαχιστοποίηση της εμφάνισης των ρυτίδων.

Αυτό το είδος τροφίμου περιέχει οξέα ωμέγα-3 κι άλλα υγιεινά λιπαρά, τα οποία συμβάλλουν στο νέο, υγιές κι εύπλαστο δέρμα.

Αποφύγετε να πλένετε συχνά το πρόσωπο σας

Το πλύσιμο του προσώπου αποτελεί μέρος της καθημερινής φροντίδας ομορφιάς. Βοηθά στην απομάκρυνση των ακαθαρσιών, που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Όμως θα πρέπει πάντα να φροντίζετε να το καθαρίζετε απαλά χρησιμοποιώντας τα σωστά προϊόντα. Διότι, η χρήση λειαντικών σαπουνιών μπορεί να καταστρέψει τη φυσική παραγωγή λιπαρότητας, η οποία σας προστατεύει από δερματικά προβλήματα και βοηθάει στην ελαχιστοποίηση των ρυτίδων.

Μείνετε ενυδατωμένες

συμβουλές για να μειώσετε τις ρυτίδες - ενυδάτωση

Οι ρυτίδες κάνουν καιρό να εμφανιστούν και είναι λιγότερο εμφανείς, όταν τα κύτταρα του δέρματος σας είναι καλά ενυδατωμένα.

Αυτός είναι ο λόγος γιατί είναι βασικό να πίνετε αρκετό νερό κάθε μέρα και να χρησιμοποιείτε μια κρέμα προσώπου, που να ενυδατώνει κατάλληλα τα κύτταρα του δέρματος σας.

Ακολουθήστε μια φυσική θεραπεία μείωσης των ρυτίδων

συμβουλές για να μειώσετε τις ρυτίδες - φυσική θεραπεία

Έχει διαπιστωθεί ότι μερικά φυσικά συστατικά είναι πολύ αποτελεσματικά για την πρόληψη και τη μείωση των συμπτωμάτων της πρόωρης γήρανσης. Παρακάτω αναφέρουμε μερικά:

 • Κάνετε μασάζ στο δέρμα κάθε βράδυ με λάδι καρύδας.
 • Τρίβετε το εσωτερικό ενός ανανά στο πρόσωπο, αφήνετε τον χυμό πάνω για 10 λεπτά και ξεπλένετε. Επαναλάβετε κάθε μέρα.
 • Φτιάχνετε μια πάστα από ζαχαροκάλαμο και κουρκουμά. Έπειτα την απλώνετε σε ολόκληρο το πρόσωπο σας και την αφήνετε για λίγα λεπτά μέχρι να ξεπλύνετε.
 • Εφαρμόστε μια μάσκα με αλόη κάθε βράδυ. Την αφήνετε για μισή ώρα πριν ξεπλύνετε.
 • Αναμειγνύετε ίσα μέρη ελαιόλαδου και αμυγδαλέλαιου κι έπειτα το απλώνετε στο δέρμα με απαλό μασάζ.
 • Χρησιμοποιήστε έλαιο με βιταμίνη Ε ή φτιάξτε μια μάσκα που να περιέχει αυτό το συστατικό ως βάση.
 • Αναμειγνύετε μέλι και λεμόνι, το απλώνετε στο πρόσωπο σας και το αφήνετε για 20 λεπτά.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Mukherjee PK, Maity N, Nema NK, Sarkar BK. Bioactive compounds from natural resources against skin aging. Phytomedicine. 2011.
 • Farage MA, Miller KW, Elsner P, Maibach HI. Structural characteristics of the aging skin: A review. Cutan Ocul Toxicol. 2007;
 • Yim-Yeh S, Rahangdale S, Nguyen ATD, Jordan AS, Novack V, Veves A, et al. Obstructive sleep apnea and aging effects on macrovascular and microcirculatory function. Sleep. 2010;
 • Morita A. Tobacco smoke causes premature skin aging. Journal of Dermatological Science. 2007.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.