9 συμβουλές για την καταπολέμηση της κατάθλιψης

Η άσκηση βοηθά το σώμα μας να παράγει ενδορφίνες οι οποίες μας βοηθούν να αισθανόμαστε καλύτερα.
9 συμβουλές για την καταπολέμηση της κατάθλιψης
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

9 συμβουλές για την καταπολέμηση της κατάθλιψης. Η κατάθλιψη είναι μια συναισθηματική κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τον άνθρωπο σωματικά και ψυχολογικά, ανάλογα με την ένταση της κατάθλιψης. Ορισμένοι άνθρωποι πάσχουν από περιόδους κατάθλιψης επειδή αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα με το σύντροφό τους, έχουν χάσει κάποιο μέλος της οικογένειάς τους, λόγω οικονομικών προβλημάτων, στρες ή ανησυχίας. Αυτό το είδος κατάθλιψης συνήθως είναι απλό ως προς την αντιμετώπισή του και εμφανίζεται περιστασιακά λόγω κάποιας κρίσης. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι πάσχουν από χρόνια κατάθλιψη η οποία μπορεί να επηρεάσει την υγεία τους και να μειώσει την ποιότητα ζωής τους. Σε αυτή την περίπτωση, η κατάθλιψη μπορεί να θεραπευτεί με τη βοήθεια κάποιου ειδικού επειδή, αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, μπορεί να δημιουργήσει ακόμη σοβαρότερα προβλήματα.

Στις μέρες μας, η κατάθλιψη μοιάζει με παγκόσμια επιδημία λόγω του σύγχρονου, στρεσογόνου τρόπου ζωής. Ευτυχώς, υπάρχουν διάφορες προτάσεις και συμβουλές που μπορούν να μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε την κατάθλιψη με φυσικό τρόπο ώστε να μην χρειάζεται να λαμβάνουμε χάπια ή φάρμακα που μπορεί να μας προκαλέσουν εξάρτηση.

Άσκηση για την καταπολέμηση της κατάθλιψης

ασκηση για την καταπολέμηση της κατάθλιψης

Η τακτική άσκηση είναι μια από τις καλύτερες φυσικές θεραπείες για την καταπολέμηση και την πρόληψη της κατάθλιψης. Υπάρχουν διάφορα είδη ασκήσεων και οποιοδήποτε είδος και αν επιλέξετε θα σας προσφέρει πολλαπλά οφέλη: γιόγκα, αεροβική, άρση βαρών, τρέξιμο, κολύμβηση…

Δεν πρέπει να επιλέξετε ασκήσεις μεγάλης έντασης στην αρχή. Καλό είναι να αρχίσετε με πιο ελαφριές ασκήσεις και με την πάροδο του χρόνου μπορείτε να αυξήσετε την ένταση των ασκήσεων. Ιδανικό είναι να ασκείστε τουλάχιστον μισή ώρα κάθε μέρα ή λίγο περισσότερο. Αν θέλετε να αυξήσετε την αποτελεσματικότητά τους δοκιμάστε να κάνετε ασκήσεις σε εξωτερικούς χώρους.

Διατροφή

για την καταπολέμηση της κατάθλιψης

Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση και την πρόληψη της κατάθλιψης. Αν τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά στη ζωή σας, προσθέστε περισσότερη βιταμίνη Β και ασβέστιο στη διατροφή σας. Παράλληλα, εξαλείψτε τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και ζάχαρη.

Φυτικά συμπληρώματα για την καταπολέμηση της κατάθλιψης

Πολλά είδη βοτάνων έχουν χαλαρωτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Ένα από τα συνιστώμενα βότανα είναι το βαλσαμόχορτο το οποίο είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Άλλα βότανα και φυτά τα οποία είναι γνωστά για την ικανότητά τους να καταπολεμούν την κατάθλιψη και το άγχος είναι:

 • Πασιφλόρα
 • Μελισσόχορτο
 • Λεβάντα
 • Λεμόνι
 • Βαλεριάνα
 • Βρώμη
 • Τσουκνίδα

Μάθετε ακόμα: 6 συμπτώματα της μείζονος κατάθλιψης που πρέπει να ξέρετε

Αναπνεύστε λίγο καθαρό αέρα

για την καταπολέμηση της κατάθλιψης

Όταν πάσχετε από κατάθλιψη, η επαφή με τη φύση μπορεί να είναι μια καταπληκτική θεραπεία η οποία θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα. Καλό είναι να πηγαίνετε για περπάτημα σε υπαίθριες περιοχές για τουλάχιστον 30 λεπτά. Μπορείτε, μεταξύ άλλων εξωτερικών δραστηριοτήτων, να πηγαίνετε βόλτα το σκύλο σας, να πάτε στο ποτάμι ή να κάνετε ποδήλατο.

Να ξεκουράζεστε αρκετά

Άλλο ένα βασικό στοιχείο για να κερδίσετε τη μάχη με την κατάθλιψη είναι να κοιμάστε τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ, χωρίς διακοπές, έτσι ώστε το σώμα σας να ανακτήσει τις δυνάμεις του και να ανανεωθεί. Η καλή ξεκούραση θα βελτιώσει τη διάθεσή σας, θα σας βοηθήσει να είστε πιο ευέλικτοι και θα μειώσει σημαντικά την κατάθλιψη.

Να κάνετε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν

για την καταπολέμηση της κατάθλιψης

Η ζωή δεν είναι μόνο δουλειά, υποχρεώσεις και δουλειές στο σπίτι. Είναι πολύ σημαντικό να αφιερώνετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας και να κάνετε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν. Πηγαίνετε διακοπές, για ψώνια, αφιερώστε λίγο χρόνο στην οικογένειά σας, βγείτε έξω με φίλους, πηγαίνετε σε ένα πάρκο αναψυχής· όλα αυτά και πολλά άλλα αποτελούν εξαιρετική θεραπεία για την καταπολέμηση της κατάθλιψης και του στρες.

Να έχετε τα χέρια σας διαρκώς απασχολημένα

Το να διατηρείτε τα χέρια σας διαρκώς απασχολημένα μπορεί να είναι μια καλή θεραπεία για την καταπολέμηση της κατάθλιψης. Το ιδανικό είναι να είστε δημιουργικοί και να κάνετε κάτι που θα αναδεικνύει διάφορες αρετές. Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε κάποιου είδους εργόχειρο, να μαγειρεύετε για την οικογένειά σας, να ράβετε, να ψήνετε, να γράφετε, να βγάζετε φωτογραφίες, να ζωγραφίζετε και άλλα.

Να γράφετε για τα συναισθήματά σας

Αν δεν θέλετε να μοιράζεστε τα άγχη σας με άλλους και δυσκολεύεστε να εκφράσετε τα συναισθήματά σας, μια καλή θεραπεία για την καταπολέμηση της κατάθλιψης είναι το γράψιμο ή το διάβασμα. Το να μεταφέρετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας στο χαρτί αποτελεί έναν τρόπο διαφυγής και στοχασμού. Για περισσότερες πληροφορίες για την κατάθλιψη και τα συμπτώματά της, διαβάστε στο άρθρο των Δρ. Friedman et. al. εδώ.

Καλέστε ένα φίλο σας

Αν είστε ένας από τους τυχερούς και έχετε έναν καλό φίλο που είναι πάντα έτοιμος να σας βοηθήσει σε οποιαδήποτε φάση της ζωής σας, προσπαθήστε να τον/την καλείτε κάθε φορά που αισθάνεστε μελαγχολικοί. Είναι αλήθεια ότι δεν είναι πάντα ευχάριστο να μιλάμε για τα συναισθήματά μας όταν είμαστε μελαγχολικοί αλλά οι προτάσεις ενός φίλου και ειδικά όταν γνωρίζετε ότι θα σας στηρίξει θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αυτή την κρίση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Beck, A. T., Rush, A. J., Shaw, B. F. and Emery, G. (1983). Terapia cognitiva de la depresión. Brouwer.
 • Dio Bleichmar, E. (1992). La depresión en la mujer. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría.11(39), 283-289.
 • Girault, N., & Dutemple, M. (2020). Duelo normal y patológico. EMC-Tratado de Medicina24(2), 1-9. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1636541020437894
 • Grav, S., Hellzèn, O., Romild, U. and Stordal, E. (2012), Association between social support and depression in the general population: the HUNT study, a cross‐sectional survey. Journal of Clinical Nursing, 21(1-2), 111-120. https://doi.org/10.1111/j.1365-2702.2011.03868.x
 • Mammen, G. and Faulkner, G. (2013). Physical activity and the prevention of depression: a systematic review of prospective studies. American Journal of Preventive Medicine, 45(5), 649-57. https://doi.org/10.1016/j.amepre.2013.08.001
 • Pérez Álvarez, M.,y García Montes, J. M. (2001). Tratamientos psicológicos eficaces para la depresión. Psicothema, 13 (3).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.