9 βιβλία φιλοσοφίας που πρέπει να διαβάσετε

Σας ενδιαφέρει να διαβάζετε φιλοσοφικά κείμενα; Ακολουθεί μια λίστα με βιβλία φιλοσοφίας που πρέπει να διαβάσετε!
9 βιβλία φιλοσοφίας που πρέπει να διαβάσετε

Τελευταία ενημέρωση: 19 Φεβρουαρίου, 2022

Η φιλοσοφία είναι ο κλάδος που διερωτάται και προβληματίζεται για οτιδήποτε, από καθημερινά φαινόμενα και γεγονότα μέχρι βαθύτερα ζητήματα, όπως τα αίτια και οι αρχές της πραγματικότητας. Έτσι, τα έργα και τα βιβλία φιλοσοφίας που παράγονται στο πλαίσιο αυτού του κλάδου της γνώσης έχουν συμβάλει στην κατανόηση του ανθρώπου και του κόσμου από την αρχή της ιστορίας της σκέψης.

Η ανάγνωση ορισμένων από αυτά τα έργα θα συμβάλει αναμφίβολα στην προώθηση μιας πιο κριτικής και ευέλικτης σκέψης.  Ένα αναγκαίο ζήτημα στις μέρες μας, όπου κυριαρχεί η αμεσότητα και οι αυτοματοποιημένες και χωρίς συναίσθηση πράξεις.

Ακολουθούν ορισμένα απαραίτητα βιβλία φιλοσοφίας, που θα σας επιτρέψουν να προβληματιστείτε και να αμφισβητήσετε σχετικές πτυχές του σημερινού κόσμου.

1. Το Τάο Τε Τσινγκ του Λάο Τσε

Το Τάο Τε Τσινγκ είναι ένα κλασικό κείμενο του οποίου η συγγραφή αποδίδεται στον Λάο Τσε, έναν από τους σημαντικότερους φιλοσόφους του κινεζικού πολιτισμού. Εκτιμάται ότι ο μεγάλος αυτός στοχαστής έζησε μεταξύ του τέταρτου αιώνα π.Χ. και του έκτου αιώνα π.Χ. Ως εκ τούτου, η ημερομηνία έκδοσης του έργου είναι άγνωστη.

Ο τίτλος του κειμένου μεταφράζεται ως “Ο δρόμος της αρετής” και το περιεχόμενό του αποτελείται από ποιητικές εικόνες και αφορισμούς σχετικά με το κινεζικό φιλοσοφικό και θρησκευτικό σύστημα. Η διδασκαλία του έγκειται στο να ζει κανείς σε αρμονία με το νόμο του σύμπαντος, αφήνοντας τα πράγματα να πάρουν τη φυσική τους πορεία, χωρίς προσκόλληση σε τίποτα.

Το κείμενο αυτό πρέπει να διαβαστεί, να ξαναδιαβαστεί και να αναλύεται για μια ολόκληρη ζωή. Αντανακλά μια βαθύτερη, σοφότερη και ακριβέστερη φιλοσοφία από οποιοδήποτε άλλο βιβλίο που έχει γραφτεί ποτέ.

2. Βιβλία φιλοσοφίας: Πλατωνικοί Διάλογοι

Philosophy books: The difference between the philosophies of Aristotle and Plato.

Ο Πλάτων (περ. 427-347 π.Χ.) είναι ένας από τους κλασικούς φιλοσόφους, οι σκέψεις του οποίου έχουν διαπεράσει όλη την ιστορία. Οι διάλογοί του περιέχουν προβληματισμούς για διάφορα θέματα, όπως η αγάπη, η δικαιοσύνη, η αρετή και η ζωή μετά θάνατον.

Τα έργα του Πλάτωνα αποτελούν μια καλή αρχή για όποιον θέλει να ξεκινήσει να διαβάζει φιλοσοφία. Ο συγγραφέας αυτός όχι μόνο αντιπροσωπεύει τις απαρχές της δυτικής σκέψης, αλλά και έχει γράψει ενδιαφέρουσες σκέψεις για θέματα που εξακολουθούν να ισχύουν ακόμα και σήμερα.

3. Λεβιάθαν του Τόμας Χομπς

Δημοσιεύθηκε το 1651 και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα φιλοσοφικά έργα που προσεγγίζουν τη δυτική πολιτική. Σε αυτό, ο συγγραφέας ξεκινά μελετώντας τον άνθρωπο ως ον.

Για τον Χομπς, η φύση του ανθρώπου είναι εγωιστική, ανταγωνιστική και φοβάται πάντα τον βίαιο θάνατο. Επομένως, στη φυσική τους κατάσταση, οι άνθρωποι ζουν σε μια άναρχη κατάσταση, έναν πόλεμο όλων εναντίον όλων για την επιβίωση, χωρίς σαφή διάκριση μεταξύ δικαιοσύνης και αδικίας.

Τι είναι όμως αυτό που επιτρέπει στον άνθρωπο να βγει από αυτή την κατάσταση; Ένας ισχυρός κυρίαρχος (το κράτος). Ένας Λεβιάθαν, στην διακυβέρνηση του οποίου συναινεί η πλειοψηφία των ατόμων, τα οποία του παραχωρούν μέρος των δικαιωμάτων τους, με την εγγύηση ότι θα λάβουν ασφάλεια και προστασία.

4. Βιβλία φιλοσοφίας: Η Κριτική του Καθαρού Λόγου από τον Ιμμάνουελ Καντ

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα του Ιμμάνουελ Καντ, το οποίο εκδόθηκε το 1781. Σε αυτό, ο συγγραφέας προβληματίζεται για τη φύση της ανθρώπινης γνώσης και αναπτύσσει μια νέα θεωρία, η οποία επιχειρεί να ενώσει δύο φαινομενικά ανταγωνιστικές θέσεις: τον ορθολογισμό και τον εμπειρισμό.

Ο συγγραφέας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η γνώση είναι αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης μεταξύ της λογικής και της ευαισθησίας (των αισθήσεων). Με αυτόν τον τρόπο επηρέασε τις ιδέες μεταγενέστερων σύγχρονων φιλοσόφων. Μάλιστα, οι ιδέες του συζητούνται και μελετώνται ακόμη και σήμερα.

5. Τάδε έφη Ζαρατούστρα του Φρίντριχ Νίτσε

Το βιβλίο αυτό, που εκδόθηκε το 1885, είναι ένα από τα πιο διάσημα βιβλία φιλοσοφίας του Νίτσε. Περιέχει προβληματισμούς σχετικά με τη σχέση της κοινωνίας με τον Θεό, δηλώνοντας ότι “ο Θεός είναι νεκρός”.

Με αυτή την ιδέα, ο Νίτσε απογυμνώνει τον σύγχρονο άνθρωπο από την ψευδαίσθηση της ύπαρξης ενός ανώτερου όντος που δίνει νόημα στον κόσμο. Το νόημα πρέπει να δημιουργηθεί από τον ίδιο τον άνθρωπο. Γι’ αυτό, στο βιβλίο του, βάζει τον ερημίτη Ζαρατούστρα (που πήρε το όνομά του από έναν Πέρση προφήτη) να κατέβει από το βουνό του για να αναγγείλει τις διδασκαλίες του στους ανθρώπους.

Οι διδασκαλίες αυτές ήταν σαφείς: μην πιστεύεις χωρίς να αμφισβητείς, σκέψου μόνος σου, βρες το δικό σου δρόμο, μην με ακολουθείς. Πίσω από αυτές κρύβεται η ιδέα του υπεράνθρωπου: μια οντότητα που ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει ως σημείο αναφοράς για να ξεπεράσει τη μετριότητα, την ευπιστία και τη φτηνή ηθική, να μεγαλώσει πάνω από τη σκιά του, να δημιουργήσει νέες αξίες, ακόμη και έναν νέο κόσμο. Με αυτή την έννοια, ο υπεράνθρωπος αντικαθιστά την ιδέα του Θεού.

6. Βιβλία φιλοσοφίας: Το Ηλεκτρικό Πρόβατο από τον Φίλιπ Ντικ

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, του υποείδους cyberpunk, που εκδόθηκε το 1968 από τον συγγραφέα Φίλιπ Ντικ. Αν και δεν πρόκειται για ένα βιβλίο που περιέχει μια φιλοσοφική θεωρία καθαυτή, το περιεχόμενό του μας καλεί να προβληματιστούμε σχετικά με: το όριο μεταξύ του τεχνητού και του φυσικού- την παρακμή της ζωής και της κοινωνίας- και τα ηθικά προβλήματα της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η σημασία του έργου αυτού ήταν τέτοια που το διασκεύασε ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Ρίντλεϋ Σκοτ στην ταινία Blade Runner του 1982. Η πλοκή έχει ακόμη μεταφερθεί σε κόμικς και σε θεατρικό έργο.

7. Το δεύτερο φύλο της Σιμόν ντε Μποβουάρ

Το δεύτερο φύλο γράφτηκε και εκδόθηκε το 1949 από την ιδιοφυή Σιμόν ντε Μποβουάρ και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα βιβλία του 20ού αιώνα. Εκεί, η Γαλλίδα φιλόσοφος προβληματίζεται για το ρόλο της γυναίκας στο σύγχρονο κόσμο και το ρόλο που έπαιξε το γυναικείο φύλο σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας.

Αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη έργα του φεμινισμού και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας υπαρξιακής και διαφωτιστικής φιλοσοφίας. Ως εκ τούτου, υπερασπίζεται μια εξισωτική αντίληψη για τα ανθρώπινα όντα, όπου η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων δεν μεταβάλλει τη ριζική ισότητα της κατάστασής τους.

Η βασική θεωρία του έργου είναι ότι η “γυναίκα”, ή ακριβέστερα αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως γυναίκα, είναι ένα πολιτισμικό προϊόν που έχει κατασκευαστεί κοινωνικά πάνω στο έμφυλο σώμα των γυναικών. Ως εκ τούτου, το κύριο καθήκον των γυναικών είναι να επανακατακτήσουν τη δική τους ταυτότητα από τα δικά τους κριτήρια.

Μπορεί επίσης να βρείτε αυτό ενδιαφέρον: Ιδεαλισμός: Τύποι και χαρακτηριστικά 

8. Βιβλία φιλοσοφίας: Η παρηγοριά της φιλοσοφίας του Αλαίν ντε Μποττόν

A woman reading in a hammock.

Πρόκειται για ένα από τα πιο σύγχρονα βιβλία φιλοσοφίας, που εκδόθηκε το 2000 από τον φιλόσοφο Αλαίν ντε Μποττόν. Σε αυτό το έργο, ο συγγραφέας προσπαθεί να δείξει ότι η φιλοσοφία είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την καθημερινή παρηγοριά και παρακίνηση. Ως εκ τούτου, θεωρείται οδηγός για την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων και την καλύτερη ζωή.

Στην προκειμένη περίπτωση, ο Αλαίν ντε Μποττόν χρησιμοποιεί τη φιλοσοφία ορισμένων δυτικών στοχαστών (Σωκράτης, Επίκουρος, Σενέκας, Μοντέγνος, Σοπενχάουερ και Νίτσε) για να αντιμετωπίσει διάφορες περιστάσεις της ζωής. Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα απαραίτητο έργο για όποιον θέλει να εφαρμόσει τη φιλοσοφία στην καθημερινή ζωή.

9. In Praise of Doubt της Victoria Camps

Ολοκληρώνουμε τον κατάλογο των βιβλίων φιλοσοφίας με ένα σχετικά πρόσφατο. Το βιβλίο ” In Praise of Doubt “, που εκδόθηκε το 2016, είναι ένα κείμενο που τονίζει τη σημασία της αμφιβολίας σήμερα, όπου η μετα-αλήθεια και η αμεσότητα είναι οι πρωταγωνιστές σε όλους τους τομείς της ζωής (κοινωνικούς, πολιτικούς, προσωπικούς κ.λπ.).

Για να το πετύχει αυτό, η συγγραφέας περνάει από τις εναλλαγές της αμφιβολίας στην ιστορία της σκέψης και τονίζει τη σημασία του να μάθουμε να αμφιβάλλουμε. Αυτό προϋποθέτει την αμφισβήτηση όλων όσων είναι δεδομένα, την αμφισβήτηση των αδιαμφισβήτητων… Διότι, στην ουσία, αυτό είναι το ζητούμενο της φιλοσοφίας.

Μερικές τελικές σκέψεις

Η κατάρτιση ενός καταλόγου με τα βασικά βιβλία φιλοσοφίας δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς πολλοί σχετικοί τίτλοι παραλείπονται συχνά. Ωστόσο, αν νιώθετε ότι σας ελκύει η φιλοσοφία και δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε, οι προτάσεις που μόλις παρουσιάσαμε είναι ιδανικές για την καλλιέργεια του φιλοσοφικού προβληματισμού και της κριτικής σκέψης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Lao Tse. Tao Te Ching. España: Editorial Alianza; 2017.
  • Hobbes T. Leviatán. España: Editorial Alianza; 2018.
  • Kant I. Critica de la Razón Pura. Madrid: Editorial Alfaguara; 2016.
  • Nietzsche F. Así habló Zaratustra. España: Editorial Alianza; 2011.
  • Dick P. ¿Sueñan los androides con ovejas eléctricas?. España: Minotauro; 2020.
  • Beauvoir S. El segundo sexo. España: Editorial Cátedra: 2017.
  • Botton A. Las consolaciones de la filosofía. Madrid: Editorial Santillana; 2002.
  • Camps V. Elogio de la duda. 6ta Ed. Barcelona: Editorial arpa; 2016.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.