Πώς να αφαιρέσετε τα χνούδια από το πλυντήριο ρούχων

Η παρουσία χνουδιών στα ρούχα σας μπορεί να υποδεικνύει ότι το πλυντήριο ρούχων σας χρειάζεται συντήρηση και καθαρισμό. Τι πρέπει να κάνετε γι' αυτό; Ακολουθεί ένας οδηγός βήμα προς βήμα.
Πώς να αφαιρέσετε τα χνούδια από το πλυντήριο ρούχων

Έχει γραφτεί από Maria Margarita Barrios Quintero

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το πλυντήριο ρούχων είναι μία από τις πιο χρήσιμες οικιακές συσκευές. Σας επιτρέπει να πλένετε τα ρούχα σας χωρίς να χρειάζεται να καταβάλλετε μεγάλη προσπάθεια. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τα χωρίσετε σε χρωματιστά και λευκά, να ρίξετε το απορρυπαντικό και να επιλέξετε τον κύκλο. Ωστόσο, όπως και άλλα εργαλεία, εξακολουθεί να απαιτεί κάποια συντήρηση. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε πώς να αφαιρέσετε τα χνούδια από το πλυντήριό σας.

Αν και πολλοί άνθρωποι δεν το συνειδητοποιούν, με κάθε πλύση τα ρούχα αποβάλλουν μικρά κομμάτια από χνούδι που συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου στο πλυντήριο. Αν δεν είστε προσεκτικοί, με την πάροδο του χρόνου αυτά καταλήγουν να κολλάνε στα ρούχα. Εξαιτίας αυτού, πρέπει να μάθετε πώς να τα αφαιρείτε. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές συστάσεις.

Πώς να καθαρίσετε το πλυντήριο ρούχων για να μην αφήνει χνούδια στα ρούχα

Αν τα ρούχα έχουν αρχίσει να βγαίνουν από το πλυντήριο ρούχων με χνούδια πάνω τους, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ξεκινήσετε έναν ενδελεχή καθαρισμό της συσκευής το συντομότερο δυνατό. Υπό αυτή την έννοια, ορισμένα προϊόντα όπως το ξύδι, η μαγειρική σόδα και η χλωρίνη είναι χρήσιμα. Ωστόσο, να θυμάστε ότι αυτά δεν πρέπει να συνδυάζονται.

Σε γενικές γραμμές, είναι καλύτερο να κάνετε δύο ξεχωριστούς καθαρισμούς ή κύκλους. Δηλαδή, πρώτα τον ένα κύκλο καθαρισμού και μετά τον άλλο. Επίσης, μην παραβλέπετε περιοχές όπως το φίλτρο και τα λάστιχα, τα οποία μπορούν επίσης να συγκρατήσουν υπολείμματα. Ας πιάσουμε δουλειά!

Βήμα 1. Απομακρύνετε τα χνούδια από το πλυντήριο με χλωρίνη και ζεστό νερό

Όπως αναφέρεται αναλυτικά σε άρθρο που μοιράστηκε στο Chemical Safety Facts, η σωστή χρήση της χλωρίνης διευκολύνει τον καθαρισμό και την απολύμανση μιας μεγάλης ποικιλίας επιφανειών. Όταν χρησιμοποιείται σωστά, μπορεί να λευκάνει, να σκοτώσει τα μικρόβια και να προωθήσει την απομάκρυνση ορισμένων υπολειμμάτων.

Removing lint from the washing machine.
Η χλωρίνη είναι ένα χρήσιμο στοιχείο για να επιτευχθεί βαθύς καθαρισμός του πλυντηρίου ρούχων. Ωστόσο, θα πρέπει να τη χειρίζεστε με προσοχή.

Τι πρέπει να κάνετε;

Για να αφαιρέσετε χνούδια από το πλυντήριο ρούχων σας, ρίξτε λίγη χλωρίνη εκεί που θα βάζατε το απορρυπαντικό. Στη συνέχεια, επιλέξτε ένα πρόγραμμα με ζεστό νερό. Περιμένετε να τελειώσει και πραγματοποιήστε το επόμενο βήμα.

Βήμα 2. Απομακρύνετε το χνούδι από το πλυντήριο ρούχων με ξύδι και ζεστό νερό

Μόλις τελειώσει ο κύκλος με τη χλωρίνη, προχωρήστε στο να ρίξετε ένα φλιτζάνι λευκό ξύδι στον κάδο. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε αντί αυτού ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα. Τώρα, επιλέξτε ένα πρόγραμμα με ζεστό νερό και περιμένετε να τελιεώσει. Όταν τελειώσει, ανοίξτε την πόρτα και αφήστε το να μπει για λίγο αέρας.

Γνωρίζατε ότι το λευκό ξύδι είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα φυσικά στοιχεία στον οικιακό καθαρισμό; Αυτό τονίζεται σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο NSF International, το οποίο αναφέρει λεπτομερώς ότι η περιεκτικότητά του σε οξικό οξύ ευνοεί την αποσύνθεση ορισμένων τύπων ρύπων, λεκέδων και βακτηρίων.

Βήμα 3. Καθαρίστε το φίλτρο

Το επόμενο βήμα είναι να καθαρίσετε το φίλτρο του πλυντηρίου. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να το βρείτε, καθώς διαφέρει η θέση του ανάλογα με το μοντέλο ή τη μάρκα. Ωστόσο, τα περισσότερα βρίσκονται συνήθως στο κάτω μέρος ή στο πίσω μέρος του μηχανήματος.

Τι πρέπει να κάνετε;

Αφαιρέστε το προσεκτικά. Συνήθως υπάρχει ένα κουμπί ή κάποιο είδος μοχλού για την αφαίρεση του φίλτρου. Με τη βοήθεια μιας βούρτσας με μαλακή τρίχα μπορείτε να αφαιρέσετε τη συσσώρευση χνουδιών ή βρωμιάς. Μπορείτε επίσης να το πλύνετε πολύ προσεκτικά με σαπούνι και νερό για να το καθαρίσετε εντελώς.

Τώρα που είναι απαλλαγμένο από χνούδια, το μόνο που απομένει είναι να τοποθετήσετε ξανά το φίλτρο. Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι καταφέρατε να απομακρύνετε τα χνούδια από το πλυντήριο ρούχων!

A washing machine.
Ο καθαρισμός του φίλτρου του πλυντηρίου ρούχων είναι ένα από τα βασικά βήματα για να αποφύγετε την παρουσία χνουδιών στα ρούχα.

Επαναλάβετε τη διαδικασία κάθε τρεις μήνες

Το πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε το πλυντήριο ρούχων μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το πόσο το χρησιμοποιείτε. Παρ’ όλα αυτά, καλό είναι να το κάνετε τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες, αφού πάντα θα αρχίσουν να συσσωρεύονται βρομιές και χνούδια.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται αναλυτικά σε μελέτη που μοιράστηκε στο Frontiers in Microbiology, τα πλυντήρια ρούχων συσσωρεύουν βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν άσχημη οσμή στα ρούχα και στο ίδιο το μηχάνημα. Ακόμη συγκρατούν μύκητες και άλλους μικροοργανισμούς που μπορούν να αλλοιώσουν τα ρούχα.

Έτσι, ο σωστός καθαρισμός και η συντήρηση εγγυάται τόσο την καλή λειτουργία του όσο και τη φροντίδα των ρούχων. Συμπληρωματικά, αξίζει να καθαρίσετε το εξωτερικό του μηχανήματος με λίγο ουδέτερο σαπούνι και ένα υγρό πανί για να το κάνετε πραγματικά γυαλιστερό!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.