Οι κίνδυνοι που κρύβονται στα ακρυλικά νύχια!

Μπορεί τα ακρυλικά νύχια να δείχνουν υπέροχα, αλλά ενδέχεται να εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία σας. Μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις, δερματικές φλεγμονές, ερεθισμούς, πόνο αλλά και αλλεργικές αντιδράσεις.
Οι κίνδυνοι που κρύβονται στα ακρυλικά νύχια!
Diego Pereira

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Diego Pereira.

Έχει γραφτεί από Yamila Papa Pintor

Τελευταία ενημέρωση: 06 Οκτωβρίου, 2022

Είναι αλήθεια πως τα ακρυλικά νύχια χαρίζουν μια όμορφη εικόνα. Είναι τέλεια για μια ειδική περίσταση και μεταμορφώνουν την όψη που έχουν τα χέρια μας. Μπορούν, ωστόσο, να προκαλέσουν πολλά προβλήματα που είναι καλύτερο να αποφεύγονται.

Μπορεί να απολαμβάνετε την εικόνα των ακρυλικών νυχιών σας αλλά το αντίτιμο που πληρώνετε στην υγεία σας ενδέχεται να είναι πολύ μεγάλο.

Σε αυτό το άρθρο θα σας ενημερώσουμε για όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τους κινδύνους των τεχνητών νυχιών.

Διαβάστε το πριν αποφασίσετε αν τελικά θέλετε να τα φορέσετε ή όχι.

Γιατί τα ακρυλικά νύχια είναι τόσο δημοφιλή;

δημοτικότητα ακρυλικά νύχια
Όλο και περισσότερες γυναίκες όλων των ηλικιών επιλέγουν να φορέσουν τεχνητά νύχια ή extensions.

Τα ακρυλικά νύχια δίνουν μια αίσθηση τελειότητας γιατί είναι φτιαγμένα από πλαστικό. Μπορεί κανείς να τα δει σε περιοδικά μόδας ή στα χέρια πολλών διασημοτήτων.

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος γιατί οι γυναίκες προτιμούν τα τεχνητά νύχια: καλύπτουν τις ατέλειες των φυσικών νυχιών και απλώς δείχνουν τέλεια.

Τα ακρυλικά νύχια είναι βαμμένα και καλυμμένα με διάφορα σχέδια. Αυτό είναι ακατόρθωτο να συμβεί σε φυσικά κοντά νύχια ή σε όσα νύχια παρουσιάζουν φυσικές ανομοιομορφίες.

Αν έχετε την κακή συνήθεια να τρώτε τα νύχια σας ή απλώς χρειάζεται να έχετε άψογα νύχια στη δουλειά, τα ακρυλικά νύχια είναι μια πολύ εύκολη λύση.

Το ίδιο ισχύει και για τους γάμους, τα πάρτι ή άλλες ξεχωριστές περιστάσεις στη ζωή μας.

Προσοχή στα τεχνητά νύχια

τεχνικός νυχιών- ακρυλικά νύχια
Παρόλο που μπορεί να μοιάζουν ασφαλή και ακίνδυνα, η εφαρμογή τους αλλά και η χρήση τους μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα. Ας δούμε τι συμβαίνει στο ινστιτούτο ομορφιάς όταν εφαρμόζεται η τοποθέτηση των ακρυλικών νυχιών.
 • Τα χημικά συστατικά που χρησιμοποιούνται, ρητίνες ή φορμαλδεΰδη, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονές, αποκοπή του φυσικού νυχιού από το δέρμα, πόνο και αλλεργικές αντιδράσεις.
 • Έχουν σημειωθεί ακόμα και περιπτώσεις γυναικών που έχουν χάσει τελείως τα φυσικά τους νύχια. Ο λόγος είναι η καταστροφή της κοίτης του νυχιού, του μαλακού μέρους δηλαδή κάτω από την πλάκα του νυχιού. Αν συμβεί αυτό, αποκλείεται η έκφυση καινούριου νυχιού.
 • Κατά την εφαρμογή τους, το αναπνευστικό σας σύστημα είναι εκτεθειμένο σε τοξικά και άλλα ερεθιστικά αέρια αν το ινστιτούτο που έχετε επισκεφτεί δεν έχει καλό εξαερισμό.
 • Κάποια σαλόνια ομορφιάς χρησιμοποιούν μια ουσία που ονομάζεται μεθακρυλικό οξύ (πολυμερή, κόλλες) για να στερεώσουν τα νύχια. Το εν λόγω χημικό μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο αναπνευστικό σας αλλά και κατά την ευθεία επαφή του με τα νύχια.
 • Αποτελεί συχνό λάθος να χρησιμοποιείται σεσουάρ μαλλιών για να στεγνώνουν γρηγορότερα τα νύχια. Το πρόβλημα εδώ εντοπίζεται στο ότι κάποιες από τις ουσίες που έχουν χρησιμοποιηθεί στην εφαρμογή του ακρυλικού νυχιού γίνονται εύφλεκτες μόλις έρθουν σε επαφή με υψηλές θερμοκρασίες.
χημικά στο μανικιούρ
 • Πολλές φορές τα σαλόνια ομορφιάς δεν καθαρίζουν και δεν αποστειρώνουν σωστά τα εργαλεία και τα υλικά τους μόλις τελειώσουν την εργασία με έναν πελάτη. Αυτό σημαίνει πως ο επόμενος πελάτης είναι εύκολα επιρρεπής και εκτεθειμένος σε οποιαδήποτε μεταδοτική ασθένεια, όπως τους μύκητες για παράδειγμα, είχε ο προηγούμενος.
 • Είναι σημαντικός ο αισθητικός να φορά λαστιχένια ή πλαστικά γάντια. Ένα κόψιμο ή μια σχισμή στα χέρια είναι το ιδανικό μέρος να αναπτυχθεί κάθε τύπος ασθένειας που μεταδίδεται με την επαφή.
 • Μην κόβετε ή σπρώχνετε τις παρωνυχίδες σας. Μην ξεχνάτε πως λειτουργούν ως φυσικό φράγμα κατά των μολύνσεων. Αποτρέπουν επίσης τους βλαβερούς οργανισμούς από το να εισέλθουν στο εσωτερικό του οργανισμού σας.
 • Πριν την εφαρμογή των νυχιών πρέπει να έχετε πλύνει και στεγνώσει τα χέρια σας, ώστε να μην υπάρχει ίχνος υγρασίας πάνω τους. Αυτό εμποδίζει τους μύκητες από το να εξαπλωθούν από το ένα σημείο στο άλλο.

(Και άλλα) προβλήματα με τα ακρυλικά νύχια

Όταν φύγετε από το ινστιτούτο ομορφιάς, οι επιπτώσεις δεν τελειώνουν, ακόμα και αν πρόκειται για ένα καταξιωμένο σαλόνι με έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό.

Οι πιο συχνές παρενέργειες είναι:

 • Τα ακρυλικά νύχια είναι απόλυτα δύσκαμπτα και μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς με το παραμικρό. Αν συμβεί αυτό, σημαίνει πως το πλαστικό νύχι θα τραβήξει μαζί του και το φυσικό. Κάτι που είναι εξαιρετικά επώδυνο και θα επιβραδύνει πολύ τη διαδικασία επανέκφυσης του νυχιού.
 • Τα τεχνητά νύχια ενέχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο για μολύνσεις. Μικρόβια και μικροοργανισμοί που προκαλούν λοιμώξεις μπορούν να συγκεντρώνονται σε οποιαδήποτε στοιβάδα μεταξύ του φυσικού και του ακρυλικού νυχιού.
ιοί και λοιμώξεις από βαμμένα νύχια
 • Οι αλλεργικές αντιδράσεις είναι οι πιο συχνές παρενέργειες των τεχνητών νυχιών. Αυτό οφείλεται στα πλαστικά και τις τοξίνες από τα οποία είναι φτιαγμένα. Ως αποτέλεσμα προκύπτουν κόκκινα, πρησμένα δάχτυλα, με έντονη αίσθηση φαγούρας.
 • Αν τα ακρυλικά νύχια καταστραφούν, είναι πολύ πιο εύκολο για τη σκόνη, τους ιούς και τα μικρόβια να εισέλθουν στον οργανισμό μας. Όταν συμβαίνει αυτό, είναι απαραίτητο να αφαιρείται το κατεστραμμένο νύχι και να αντικαθίσταται με καινούριο όσο το δυνατόν πιο άμεσα.

Το να έχει κάποιος ακρυλικά νύχια είναι μια απόφαση που δεν πρέπει να λαμβάνεται απερίσκεπτα.

Αν μετά την ανάγνωση αυτού του άρθρου και αψηφώντας τους κινδύνους, θέλετε ακόμα να βάλετε ακρυλικά νύχια, πρέπει να επιλέξετε ένα αναγνωρισμένο ινστιτούτο ομορφιάς και έναν καταρτισμένο αισθητικό. Τι πρέπει να προσέξετε:

 • Βεβαιωθείτε πως ο χώρος αερίζεται καλά.
 • Εφοδιαστείτε με τη δική σας λίμα.
 • Παρατηρήστε προσεκτικά οποιαδήποτε αλλαγή ή πόνο νιώσετε στα δάχτυλα ή τα νύχια σας.

Αν χρειαστεί, αφαιρέστε κάποιο προβληματικό νύχι, μέχρι να υποχωρήσει ο πόνος. Και όποτε σας δίνεται η ευκαιρία, πραγματοποιήστε μια περίοδο αποχής. Είναι σημαντικό να ξεκουράζετε τα νύχια σας από αυτή τη διαδικασία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.