Πώς να διατηρήσετε το αγκάθι του Χριστού ανθισμένο όλο το χρόνο

Το αγκάθι του Χριστού ξεχωρίζει ιδιαίτερα την περίοδο του Πάσχα. Την συγκεκριμένη περίοδο, το φυτό αποκτά μεγαλύτερο συμβολισμό, λόγω της ομοιότητας με το στέμμα που επιβλήθηκε στον Ιησού Χριστό για τη σταύρωση.
Πώς να διατηρήσετε το αγκάθι του Χριστού ανθισμένο όλο το χρόνο
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 09 Ιανουαρίου, 2024

Το αγκάθι του Χριστού ξεχωρίζει ιδιαίτερα την περίοδο του Πάσχα. Την συγκεκριμένη περίοδο, το φυτό αποκτά μεγαλύτερο συμβολισμό, λόγω της ομοιότητας με το στέμμα που επιβλήθηκε στον Ιησού Χριστό για τη σταύρωση. Μάλιστα, ο θρύλος λέει ότι χρησιμοποιήθηκε το ίδιο είδος κλαδιού.

Όμως, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, η ομορφιά των λουλουδιών του, η απλότητα της καλλιέργειας και η καλλωπιστική του ποιότητα το κάνουν να ξεχωρίζει. Αν πρόκειται για ένα φυτό που μαγνητίζει την προσοχή σας, λάβετε υπόψη σας τις συστάσεις για την ανθοφορία του.

Αγκάθι του Χριστού: Χαρακτηριστικά

Το αγκάθι του Χριστού μοιάζει με τα παχύφυτα. Αναπτύσσεται σε αγρούς, πλαγιές και χαράδρες.

Η επιστημονική του ονομασία είναι Euphorbia milii και ανήκει στην οικογένεια Euphorbiaceae. Ανθίζει όλο το χρόνο, με βαθυκόκκινα ή ροζ άνθη και ωοειδή φύλλα. Προέρχεται από τη Μαδαγασκάρη, το ύψος του ξεπερνά μερικές φορές το ένα μέτρο και δεν χρησιμοποιείται μόνο στη διακόσμηση.

Μια δημοσίευση του Δήμου Miraflores στην Ισπανία σχολιάζει την αξία της αγκαθωτής κόμης στη βοτανολογία. Το ίδρυμα αναφέρει ότι το φυτό χρησιμοποιείται στη φυτοθεραπεία και ότι το λατέξ του μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των εντερικών ενοχλήσεων, της διάρροιας και των στομαχικών πόνων.

Επίσης, άλλες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι την αναλγητική και ηρεμιστική δράση των εκχυλισμάτων του φυτού. Πέρα από τα αντιοξειδωτικά, τα οποία μοιράζεται με άλλα είδη, υποθέτουμε ότι τα πιο δραστικά συστατικά από φαρμακευτική άποψη είναι τα διτερπενοειδή και τα τριτερπενοειδή.

Οποιοσδήποτε από αυτούς τους σκοπούς χρήζει ιατρικής παρακολούθησης, ειδικά αν πρόκειται για ασθενή με προϋπάρχουσα παθολογία.
Flores de la corona de Cristo.
Το Euphorbia milii είναι ικανό να ανθίζει όλο το χρόνο.

Αγκάθι του Χριστού: Πώς να το φροντίσετε

Σε γενικές γραμμές, ο αγκάθι του Χριστού χρειάζεται μόνο υγιές έδαφος για να ευδοκιμήσει. Δεν απαιτεί σχολαστική προσοχή, αλλά απαιτεί ορισμένες συνθήκες για βέλτιστη ανθοφορία.

Προστατέψτε το από το κρύο

Η τροπική καταγωγή του σημαίνει ότι προτιμά θερμοκρασίες έως 35 °C. Δεν αντέχει το κρύο και μπορεί να χάσει τα φύλλα του το χειμώνα.

Δώστε του μια δόση φωτός

Όταν καλλιεργείται ως φυτό εσωτερικού χώρου, αυτό το είδος χρειάζεται ηλιοφάνεια για τουλάχιστον 3 ώρες κάθε μέρα. Ως λύση, τοποθετήστε το δίπλα σε ένα παράθυρο ή σε ένα σημείο όπου μπορεί να το προσεγγίσει η ηλιακή ακτινοβολία.

Λάβετε υπόψη σας ότι, αν αποφασίσετε να το μεταφέρετε σε εξωτερικό χώρο για την οριστική του μονιμοποίηση, είναι πιθανό κάποια φύλλα να καούν επειδή δεν είναι συνηθισμένα στον συνεχή ήλιο. Όμως σε λίγες μέρες η αγκαθωτή κόμη θα συνηθίσει τη νέα θέση.

Αγκάθι του Χριστού: Να είστε σε επιφυλακή για πιθανές μολύνσεις και παράσιτα

Αν τα φύλλα του κιτρινίσουν, είναι πιθανό το έδαφος να μην τα ευνοεί ή να χρειάζονται περισσότερο νερό. Από την άλλη πλευρά, όταν τα κλαδιά ή οι μίσχοι γίνονται καφέ, οι πιθανότητες να υπάρχει κάποιος μύκητας στο φυτό είναι μεγάλες.

Στο πρώτο σενάριο αλλάξτε και θρέψτε το έδαφος. Στο δεύτερο σενάριο, ο τρόπος είναι να αφαιρέσετε τα κατεστραμμένα φύλλα και να εφαρμόσετε θεραπείες όπως το έλαιο neem . Σύμφωνα με ένα άρθρο στο περιοδικό Vinculando , τα χημικά συστατικά του neem αναστέλλουν ή διακόπτουν τον πολλαπλασιασμό των κουκουλιών, των προνυμφών και των αυγών.

Η έλλειψη φωτός ή το υπερβολικό κρύο είναι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη συνεχή ανθοφορία. Σε αυτά προστίθενται τα παράσιτα που, σε όλα τα φυτά, προκαλούν πρόωρο μαρασμό και παραμορφώσεις.

Μερικά από αυτά τα παράσιτα που απαριθμούνται από το Tropical Nature είναι τα εξής:

  • Θρίπες.
  • Αφίδες.
  • Αλευρώδεις.

Πότισμα και λίπανση

Το University of North Carolina Gardening Extension σημειώνει ότι το αγκάθι του Χριστού προτιμά ξηρά ή μέσης υγρασίας εδάφη με επαρκή αποστράγγιση. Για να ελέγξετε την ενυδάτωση του φυτού τσεκάρετε αν το έδαφος είναι υγρό, μην λιμνάζετε τις ρίζες και μειώστε το πότισμα το χειμώνα.

Όταν το φυτό βρίσκεται σε γλάστρα, ανοίξτε τρύπες στο δοχείο για να διασφαλίσετε ότι το νερό αποστραγγίζεται. Αν έχετε πιατάκι κάτω από τη γλάστρα, αδειάζετε το πιατάκι μετά από 15 λεπτά για να αποφύγετε την επαναπορρόφηση του νερού.

Δεν χρειάζεται λίπασμα, αλλά μια μέτρια ποσότητα συμβάλλει στην ανθοφορία του. Ομοίως, τα λιπάσματα για παχύφυτα βοηθούν στην ανθοφορία του όλο το χρόνο, ειδικά αν τα διαλύσετε σε νερό και βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχουν βόριο.

Fertilizantes naturales para la corona de Cristo.
Προτιμήστε εκείνα τα λιπάσματα φυσικής προέλευσης που έχουν χαμηλή συγκέντρωση βορίου.

Κλάδεμα το καλοκαίρι

Δεν απαιτείται συνεχές κλάδεμα. Χρησιμοποιήστε το μόνο για τον έλεγχο της ανάπτυξης. Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για να κόψετε τα πολύ μακριά κλαδιά, το ίδιο και το φθινόπωρο για την αφαίρεση των μαραμένων τμημάτων.

Αναπαραγωγή με μοσχεύματα

Ενώ η αναπαραγωγή με σπόρους είναι αποτελεσματική, το αγκάθι του Χριστού πολλαπλασιάζεται συχνά με μοσχεύματα. Η μέθοδος βασίζεται στην κοπή ενός κλαδιού και τη φύτευσή του σε συνδυασμό βερμικουλίτη και περλίτη σε ποσοστό 50%.

Μην ξεχνάτε να φοράτε γάντια κηπουρικής για να αποφύγετε τα αγκάθια και το χυμό του φυτού.

Προσοχή: Τοποθετήστε το αγκάθι του Χριστού σε ασφαλές μέρος

Μια τελευταία σύσταση σχετικά με τη φροντίδα του φυτού είναι να έχετε έναν ασφαλή χώρο γι’ αυτό και για τους κατοίκους του σπιτιού, συμπεριλαμβανομένων των κατοικίδιων ζώων. Τυχαίνει τα αγκάθια να περιέχουν ένα υγρό που είναι τοξικό για τα μάτια και το δέρμα.

Το Νοσοκομείο Υγείας Παιδιών του Queensland προειδοποιεί ότι αν υπάρχει τριβή με το χυμό, πρέπει να ξεπλύνετε την πληγείσα περιοχή με άφθονο νερό για 15 λεπτά και να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Τα παιδιά και τα ζώα μπορεί να έλθουν προς το πολύχρωμο φυτό και να το αγγίξουν, προκαλώντας ένα τσίμπημα από τα αγκάθια. Τέλος, αν έχετε το φυτό σε βεράντες ή κήπους, καλό θα ήταν να την οριοθετήσετε με διακοσμητικές πέτρες για να αποφύγετε την προσέγγιση. Επίσης, αν το φυτέψετε σε γλάστρες, τοποθετήστε το σε σημείο που δυσκολεύει την άμεση επαφή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.