Χουμικές ουσίες: Χαρακτηριστικά και οφέλη για τα φυτά

Η αύξηση της γεωργικής παραγωγής μέσω ποιοτικής οργανικής ύλης είναι δυνατή με τις χουμικές ουσίες. Μάθετε τι είναι στο άρθρο.
Χουμικές ουσίες: Χαρακτηριστικά και οφέλη για τα φυτά

Έχει γραφτεί από Jonatan Menguez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Μαρτίου, 2023

Τα χωράφια τείνουν να έχουν όλο και λιγότερη οργανική ύλη για να θρέψουν και να ενισχύσουν την ανάπτυξη των καλλιεργειών τους. Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η υπερεκμετάλλευση της γης, η χρήση χημικών ουσιών ή η αποψίλωση των δασών. Εξαιτίας αυτού, οι χουμικές ουσίες έρχονται στο προσκήνιο και έχουν καταστεί απαραίτητες για την ανάπτυξη των φυτών.

Πρόκειται για τα κύρια υποστρώματα που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της οργανικής ύλης. Προέρχονται από μια σειρά χημικών και βιολογικών φαινομένων στα οποία αναμειγνύονται μικρά μόρια από οργανικά απόβλητα.

Ανακαλύψτε τα μεγάλα οφέλη των χουμικών ουσιών για τη γονιμότητα του εδάφους και την ανάπτυξη των φυτών.

Τι είναι οι χουμικές ουσίες;

Τα χουμικά οξέα σχηματίζονται από ένα μείγμα μορίων σε μια διαδικασία γνωστή ως χουμοποίηση. Μαζί με τη φωτοσύνθεση, πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα βιολογικά γεγονότα στην ανάπτυξη των φυτών. Συμβαίνει βαθιά στα εδάφη, από οργανικά υπολείμματα φυτών και λαχανικών που συσσωρεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αποτελούν μεταξύ 65% και 75% της οργανικής ύλης, γεγονός που τους δίνει την ικανότητα να μετασχηματίζουν τη γονιμότητα των εδαφών. Υπάρχουν σε κομπόστ, τύρφη και λεονταρίτη. Από τον τελευταίο συνήθως εξάγεται χούμος ή χουμικές ουσίες με καλύτερη ποιότητα για εμπορική αξιοποίηση.

Some compost.
Το κομπόστ αποτελεί πηγή χουμικών ουσιών, μαζί με την τύρφη και το λεονταρίτη.

Χουμικές ουσίες: Χαρακτηριστικά

Οι χουμικές ουσίες είναι το αποτέλεσμα μιας μικροβιολογικής διαδικασίας με πολύπλοκα χαρακτηριστικά. Σε γενικές γραμμές, μπορεί να είναι:

 1. Φουλβικά οξέα
 2. Χουμικά οξέα
 3. Υμματομελανικά οξέα
 4. Χουμίνες

Έχουν μαύρο ή καφέ χρώμα και η ταξινόμησή τους εξαρτάται από τη διαλυτότητα των συστατικών τους. Όσον αφορά τα φυτά, τα χουμικά οξέα δρουν με πιο αργό αλλά διαρκή τρόπο. Εν τω μεταξύ, τα φουλβικά οξέα δρουν ταχύτερα, αλλά με μικρότερη διάρκεια και είναι πιο πιθανό να απορροφηθούν από τα φύλλα και τις ρίζες.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να σας αρέσει επίσης να διαβάζετε αυτό το άρθρο: Πώς να χρησιμοποιήσετε το έλαιο Neem για να φροντίσετε τα φυτά του κήπου σας

Οφέλη από τις χουμικές ουσίες για τα φυτά

Η χρήση χουμικών ουσιών για την τόνωση της ανάπτυξης των φυτών είναι αποτελεσματική και συμβάλλει στη μείωση της χρήσης βιομηχανικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Αυτό αποδεικνύεται από διάφορες επιστημονικές μελέτες, όπως αυτή.

Διαπιστώνει ότι οι χουμικές ουσίες αποτελούν μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για την καταπολέμηση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής με φυσικά και φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα. Ο χούμος παίζει κεντρικό ρόλο τόσο στη γονιμότητα του εδάφους όσο και στη θρέψη της βλάστησης.

Απορρόφηση

Ένα από τα κύρια οφέλη που έχουν οι χουμικές ουσίες στα φυτά είναι η βελτίωση της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών. Αυτό επιτρέπει την αποτελεσματικότερη ανάπτυξη της βλάστησης και ευνοεί τις φυσιολογικές διεργασίες.

Αντοχή

Τα πιο συχνά προβλήματα στα οποία εκτίθενται οι καλλιέργειες είναι ο πολλαπλασιασμός των παρασίτων, των ασθενειών και των κλιματικών αντιξοοτήτων. Οι χουμικές ουσίες αυξάνουν τη φυσική αντίσταση των φυτών στα προβλήματα αυτά.

Ρίζες

Η ανάπτυξη των ριζών ευνοείται επίσης εάν βελτιωθεί η ποιότητα της οργανικής ύλης. Ο χούμος διεγείρει την αναπνοή και ενισχύει την κάθετη ανάπτυξη των ριζών.

Ποιότητα και εμφάνιση

Πέρα από την ενίσχυση της συνολικής ανάπτυξης, επιτυγχάνονται επίσης ποιοτικές καλλιέργειες. Το χρώμα, η γεύση και το μέγεθος των προϊόντων βελτιώνονται. Από την άλλη πλευρά, βελτιώνεται επίσης η εμφάνιση και η αισθητική.

Σπόροι

Οι χουμικές ουσίες βελτιώνουν και αυξάνουν τη βλαστικότητα των σπόρων. Το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερη βλαστική ανάπτυξη και υψηλότερες αποδόσεις.

Some seeds.
Οι χουμικές ουσίες βελτιώνουν την ανάπτυξη και τη βλάστηση των σπόρων.

Οφέλη των χουμικών ουσιών για τα εδάφη

Οι συνεχείς γεωργικές εργασίες, σε συνδυασμό με τη χρήση βιομηχανικών και ανόργανων λιπασμάτων αφήνουν εδάφη με χαμηλή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία. Αυτό δημιουργεί απώλεια παραγωγικότητας, οπότε η χρήση χουμικών ουσιών εμφανίζεται ως λύση με πολλαπλά οφέλη για την ποιότητα του εδάφους:

 • Ρίζες: βελτιώνουν και ενισχύουν την ανάπτυξή τους.
 • Διάβρωση: δρουν κατά της διάβρωσης του εδάφους.
 • Τοξικές ουσίες: μειώνουν την παρουσία τους στο έδαφος.
 • pH: συμβάλλουν στη ρύθμιση του επιπέδου οξύτητας του εδάφους.
 • Θρεπτικά συστατικά: ευνοούν την αφομοίωση των μακρο- και μικροθρεπτικών συστατικών.
 • Ποιότητα: συμβάλλουν στην ποιότητα των χημικών ουσιών όπως ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και ο χαλκός.
 • Μικροοργανισμοί: διεγείρουν την παρουσία τους και τη μικροβιακή δραστηριότητα εν γένει.
 • Απορρόφηση: βελτιώνουν την απορρόφηση της ενέργειας και διευκολύνουν τη θέρμανση του εδάφους.

Στα αμμώδη εδάφη, οι χουμικές ουσίες συμβάλλουν στη μεγαλύτερη συγκράτηση θρεπτικών στοιχείων και νερού, επικαλύπτοντας τα σωματίδια της άμμου. Από την άλλη πλευρά, σε αργιλώδη εδάφη, αυξάνουν τον αερισμό, καθιστώντας το υπόστρωμα πιο μαλακό. Αυτό αυξάνει την εισροή θρεπτικών στοιχείων και νερού.

Ενσωμάτωση χουμικών ουσιών στις καλλιέργειες

Με όλα τα οφέλη που αντιπροσωπεύουν για τα εδάφη και τα φυτά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ενσωμάτωση αυτών των ουσιών αποτελεί πλεονέκτημα για τις καλλιέργειες. Οι αποδόσεις βελτιώνονται γρήγορα και τα εδάφη, σιγά-σιγά, αποκτούν ποιότητα.

Εάν επιδιώκετε μια πιο άμεση βελτίωση των εδαφικών συνθηκών, τότε συνιστάται μια εφαρμογή με μεγαλύτερη παρουσία χουμικών οξέων. Αντίθετα, αν χρειάζεται να δράσουν στο φυτό, η λύση θα πρέπει να δίνει προτεραιότητα στα φουλβικά οξέα.

Όσον αφορά τις τιμές αγοράς, υπάρχουν φθηνότερες επιλογές, γενικά με φυτικά υπολείμματα, καθώς και άλλες πιο ακριβές. Οι τελευταίες είναι εκχυλίσεις από ορυχεία, όπου οι ουσίες έχουν παραμείνει σε σχηματισμό για εκατοντάδες χρόνια και προέρχονται από λεονταρίτη.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.