5 περίεργες αιτίες πονοκεφάλου

· 24 Ιουνίου 2016

Όλοι έχουμε πονοκεφάλους, όμως τι τους προκαλεί; Τα πρώτα πράγματα που έρχονται στο νου είναι η κόπωση, το άγχος, η υψηλή αρτηριακή πίεση ακόμα και η κακή στάση του σώματος. Ωστόσο υπάρχουν και μερικές άλλες ασυνήθιστες αιτίες πονοκεφάλου που ίσως να μην έχετε υπόψη.

Σήμερα στο ιστολόγιό μας θα σας μιλήσουμε για μερικές από αυτές τις περίεργες αιτίες πονοκεφάλων και για μερικές πληροφορίες γι’αυτή την κλασική ενόχληση που ίσως θέλετε να μάθετε. Συνεχίστε λοιπόν να διαβάζετε!

1. Σωματική καταπόνηση

kryoma

Αυτό το είδος πονοκεφάλου αναφέρεται από τους ειδικούς ως πονοκέφαλος «βήχα». Είναι κάτι σχετικά συνηθισμένο, ειδικά κατά τις εποχές των κρυολογημάτων και των αλλεργιών. Στις αιτίες περιλαμβάνονται οι εξής:

 • Πολύς βήχας.
 • Πολλά φτερνίσματα κατά τη διάρκεια της μέρας.
 • Συχνό φύσημα της μύτης.
 • Κλάμα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Όπως βλέπετε, πρόκειται για το απλό αποτέλεσμα μιας σωματικής καταπόνησης. Ο συγκεκριμένος πονοκέφαλος γίνεται πραγματικό πρόβλημα όταν αρχίζει να γίνεται μη υποφερτός. Σίγουρα σας έχει συμβεί κάτι τέτοιο κατά τη διάρκεια ενός πραγματικά σοβαρού κρυολογήματος, που σας κάνει να φτερνίζεστε και να φυσάτε τη μύτη σας όλη μέρα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας φοβερός πονοκέφαλος.

2. Κρύο

allergies

Οι γιατροί ονομάζουν αυτή την κατάσταση πονοκέφαλο λόγω κάποιου κρύου ερεθίσματος. Πρόκειται για μια ασυνήθιστη αιτία για έναν πονοκέφαλο που όλοι είχαμε κάποια στιγμή, όμως λίγοι γνωρίζουν γιατί. Σε τι οφείλεται;

 • Εκτιθέμεθα σε κρύες θερμοκρασίες. Είναι κάτι συνηθισμένο το καλοκαίρι όταν το κλιματιστικό είναι ρυθμισμένο σε πραγματικά πολύ χαμηλή θερμοκρασία.
 • Κάνουμε κρύα ντους.
 • Βρεχόμαστε στη βροχή.
 • Πίνουμε κάτι κρύο.

Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι αυτό το είδος πονοκεφάλου που συνδέεται με κρύες θερμοκρασίες είναι πραγματικά συνηθισμένο σε όσους υποφέρουν από ημικρανίες.

3. Πίεση

ponos-sto-kefali

Πρόκειται για ένα συνηθισμένο πρόβλημα που πολλοί άνθρωποι συχνά αγνοούν και σχεδόν πάντα καταλήγει σε ανεξήγητο πονοκέφαλο στο τέλος της μέρας. Μπορείτε να μαντέψετε την αιτία;

 • Φοράτε κράνος ή καπέλο για αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια της μέρας.
 • Οι κεφαλόδεσμοι μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους αν φοριούνται όλη τη μέρα.
 • Τα γυαλιά ηλίου, τα γυαλιά ανάγνωσης, ακόμα και τα γυαλιά οδήγησης μπορούν επίσης να προκαλέσουν πονοκεφάλους.

4. Ύπνος

ponokefalos-ypnos

Ονομάζονται υπνικοί πονοκέφαλοι και μπορούν να παρουσιαστούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Ίσως είχατε αυτό το είδος πονοκεφάλου κάποια στιγμή. Ακολουθούν μερικές πληροφορίες:

 • Ξυπνάτε μέσα στη νύχτα με έναν ξαφνικό πονοκέφαλο που, αν και δεν είναι έντονος, μπορεί να σας δημιουργήσει δυσφορία για τουλάχιστον μισή ώρα.
 • Αυτό το είδος πονοκεφάλου μπορεί να εμφανιστεί μετά από έναν απογευματινό υπνάκο. Ξυπνάτε με ζαλάδα και με μια άβολη αύρα γύρω από το κεφάλι σας.
 • Η αιτία αυτού του είδους πονοκεφάλου είναι άγνωστη, όμως γενικά ο συγκεκριμένος πονοκέφαλος είναι καλοήθης και δεν είναι επαναλαμβανόμενος.

5. Ηλεκτρονικές συσκευές

ilektronikes-syskeues

Πρόκειται για ένα είδος πονοκεφάλου που έχει γίνει ένα από τα πιο συνηθισμένα τα τελευταία χρόνια. Και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που οι γιατροί ήδη μας προειδοποιούν για τις συνέπειες της υπερβολικής χρήσης κινητών τηλεφώνων, υπολογιστών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών στην υγεία μας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αυτά τα είδη συσκευών εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία των ματιών μας και τελικά να οδηγήσει σε πονοκέφαλο.

Έχετε υπόψη σας τα εξής:

 • Σύμφωνα με έρευνες που διεξήχθησαν από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, περνάμε πέντε ως έξι ώρες τη μέρα μπροστά στον υπολογιστή, χωρίς να μετρήσουμε τις φορές που κοιτάζουνε το κινητό μας τηλέφωνο. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα κόπωση και κοκκίνισμα των ματιών, πόνο στον αυχένα και στην πλάτη και φυσικά πονοκεφάλους.
 • Για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα, οι ειδικοί συνιστούν να μειώσετε τη φωτεινότητα της οθόνης και να έχετε τον υπολογιστή χαμηλότερα από το επίπεδο των ματιών σας. Μια άλλη σημαντική συμβουλή που πρέπει να έχετε υπόψη είναι να προσπαθείτε να μην κοιτάζετε το κινητό σας τηλέφωνο όταν υπάρχει έντονο φως. Ο συνδυασμός του ηλιακού φωτός και του φωτός από την οθόνη προκαλεί πονοκεφάλους. Είναι πάντα καλύτερα να περιμένετε να βρεθείτε σε εσωτερικό χώρο πριν κοιτάξετε το τηλέφωνό σας.
 • Κάντε ένα σύντομο διάλειμμα κάθε είκοσι λεπτά. Αν δουλεύετε στον υπολογιστή, είναι ουσιαστικό να κάνετε τρία λεπτά παύση για κάθε είκοσι λεπτά που περνάτε μπροστά στην οθόνη. Κάντε ένα διάλειμμα και κοιτάξτε μακριά από την οθόνη, έξω από ένα παράθυρο, προς έναν τοίχο ή προς κάτι που βρίσκεται μακριά για να χαλαρώσετε τα μάτια σας. Έχετε επίσης υπόψη ότι πρέπει να ανοιγοκλείνετε συχνά τα βλέφαρά σας για να διατηρείτε τα μάτια σας υγρά, επειδή όλοι έχουμε την τάση να κοιτάζουμε για πολλή ώρα τις ηλεκτρονικές οθόνες και να ανοιγοκλείνουμε τα βλέφαρά μας λιγότερο. Και όπως γνωρίζετε, η ένταση στα μάτια προκαλεί πονοκεφάλους.

Όπως βλέπετε υπάρχουν αρκετές περίεργες αιτίες πονοκεφάλου που δεν είχατε υπόψη. Τώρα που τις γνωρίζετε, έχετέ τες στο νου σας για να αποφύγετε τους ενοχλητικούς πονοκεφάλους. Μην τις ξεχάσετε!