Αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες στα 30, 40, 50 και 60

Οι διατροφικές σας συνήθειες αλλάζουν καθώς μεγαλώνετε και προσαρμόζονται στις ανάγκες της κάθε δεκατίας. Θα πρέπει να τις γνωρίζετε προκειμένου να αποφύγετε την απόκτηση βάρους και την κακή διατροφή.
Αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες στα 30, 40, 50 και 60
Elisa Morales Lupayante

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: παιδαγωγο και διατροφολόγο Elisa Morales Lupayante.

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Σε κάθε στάδιο της ζωής, το σώμα σας υπόκειται σε μια σειρά αλλαγών και θα πρέπει να τις αντιμετωπίσετε όλες. Ίσως χρειαστεί να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες.

Μια από τις πιο γνωστές αλλαγές είναι ο τρόπος που τρώτε ο οποίος σταδιακά θα αρχίσει να αλλάζει.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας σύνθετης αλληλεπίδρασης μεταξύ των ορμονών, της έλλειψης ύπνου, του στρες ή κάποιας αλλαγής στις διατροφικές σας συνήθειες.

Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες δεν είναι εύκολο να αποφευχθούν αλλά παρακάτω θα σας περιγράψουμε μερικές από τις αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες και στην όρεξή σας που θα αρχίσουν να εμφανίζονται στις επόμενες δεκαετίες.

Θα μάθετε ότι δεν είστε το μοναδικό άτομο που αντιμετωπίζει αυτά τα πράγματα και τις περισσότερες φορές είναι απολύτως φυσιολογικά.

Αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες στα 30

αλλαγή στις διατροφικές σας συνήθειες στα 30

Η μετάβαση στα 30 δεν είναι ένα γεγονός που περνά απαρατήρητο.

Όταν μπαίνετε σε αυτή τη δεκαετία υπάρχουν δυο άκρα: μπορεί να έχετε την ανεξέλεγκτη επιθυμία να φάτε οτιδήποτε βρίσκετε μπροστά σας ή μπορεί να μην έχετε όρεξη να φάτε απολύτως τίποτα.

Η ορμόνη του άγχους, η κορτιζόλη, μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε από τις δυο περιπτώσεις. Αυτό οφείλεται στην αύξηση ή στη μείωση των ορμονών λόγω του εμμηνορροϊκού σας κύκλου και κατά συνέπεια η όρεξή σας αλλάζει.

Γύρω στην ηλικία των 35 ετών μπορεί να βρεθείτε αντιμέτωπες με μια ξαφνική αλλαγή στο βάρος σας.

Η έλλειψη βιταμινών και θρεπτικών συστατικών μπορεί να σας δημιουργήσει την επιθυμία για σοκολάτα, γλυκά, ζαχαρωτά και αλμυρά φαγητά. Αν δεν είστε προσεκτικές με αυτές τις λιγούρες μπορεί να αποκτήσετε βάρος ενώ παράλληλα ενδέχεται να αντιμετωπίσετε κάποια έλλειψη μαγνησίου και ασβεστίου.

Επιπλέον, εκείνη την περίοδο πολλές γυναίκες αποφασίζουν να συλλάβουν ενώ άλλες μπορεί να τρώνε περισσότερο λόγω άγχους για την ηλικία τους.

Στην πραγματικότητα, δεν είναι απαραίτητο να τρώτε περισσότερο για να ωφελήσετε το μωρό σας. Η εγκυμοσύνη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν δικαιολογία για να τρώτε περισσότερο – αυτό που έχει σημασία είναι να καταναλώνετε υγιεινές τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες.

Το σώμα σας είναι αρκετά δυνατό για να υποστηρίξει το μωρό σας από μόνο του.

 

 

Τι πρέπει να έχετε στη διατροφή σας στα 40

Όταν φτάσετε στην ηλικία των 40 ετών θα αντιμετωπίσετε πολλές αλλαγές, όχι μόνο ψυχολογικές αλλά και σωματικές. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είναι λογικό να περιμένετε να χάσετε το ίδιο βάρος που θα χάνατε στα 20.

Θα πρέπει επίσης να αποδεχτείτε το γεγονός ότι ανεξάρτητα από τη δίαιτα που ακολουθείτε, θα πρέπει να καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά, να πίνετε γάλα και να σταματήσετε να καταναλώνετε πρόχειρα φαγητά.

Κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, θα είστε περισσότερο επιρρεπείς στα πεπτικά προβλήματα και η όρεξή σας θα αυξηθεί αισθητά.

Μπορεί επίσης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου να αναπτύξετε αντίσταση στην ινσουλίνη. Όταν το σώμα σας δεν εκκρίνει αρκετή ινσουλίνη, τα επίπεδα σακχάρου αυξάνονται στο κυκλοφορικό σας αντί να αποθηκεύονται στα κύτταρα.

Αν τα κύτταρά σας δεν λαμβάνουν το σάκχαρο που χρειάζονται, το σώμα σας σπαταλά ενέργεια που βρίσκει από οπουδήποτε και αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια αλλαγή στις διατροφικές σας συνήθειες και ειδικά στην κατανάλωση υδατανθράκων.

Οι διατροφικές σας συνήθειες στα 50

αλλαγή στις διατροφικές σας συνήθειες στα 50

Μερικές γυναίκες στην ηλικία των 50 με 51 ετών ανακαλύπτουν ότι τα επίπεδα των οιστρογόνων τους πέφτουν κατακόρυφα λόγω της εμμηνόπαυσης. Αυτό τους δημιουργεί την επιθυμία να τρώνε περισσότερη ζάχαρη και υδατάνθρακες, αν παρουσιάζουν αντίσταση στην ινσουλίνη.

Γι’ αυτό το λόγο, δεν είναι καθόλου περίεργο για πολλές γυναίκες σε αυτή την ηλικία να αποκτούν ανεξέλεγκτα βάρος.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι απολύτως αρνητικό. Μπορεί να μετατραπεί σε προστατευτικό μέσο ή σε αμυντικό μηχανισμό ενάντια στα εύθραυστα οστά και στους αδύναμους μυς.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το λίπος μπορεί να σας προστατεύσει από πιθανές πτώσεις ή μώλωπες που μπορούν να αποβούν εξαιρετικά επικίνδυνες σε αυτή την ηλικία.

Σας προτείνουμε να επιλέγετε την πιο υγιεινή οδό. Δηλαδή, να διατηρείτε μια ισορροπημένη διατροφή και να αυξήσετε την πρόσληψή σας σε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο. Αν και το λίπος μπορεί να προστατεύσει τα οστά σας, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία σας.

Οι διατροφικές σας συνήθειες στα 60

Παρά τα όσα μπορεί να έχετε ακούσει, το στομάχι σας δεν συρρικνώνεται με την πάροδο των χρόνων αν και μπορεί να υπάρξουν ορισμένες αλλαγές στην ελαστικότητα της κοιλιάς σας, κάτι που συμβαίνει φυσιολογικά καθώς μεγαλώνετε.

Αυτό συμβαίνει επειδή το πεπτικό σας σύστημα στέλνει λάθος σήμα στον εγκέφαλο ότι έχετε φάει αρκετά ενώ στην πραγματικότητα δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Χάρη σε αυτό, θα παρατηρήσετε αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες που σας αναγκάζουν να τρώτε λιγότερο απ’ ό,τι πριν.

Όταν φτάνετε σε αυτή την ηλικία, είναι βασικό να προσέχετε το βάρος σας. Αν έχετε περιττά κιλά τότε αντιμετωπίζετε υψηλότερο κίνδυνο πτώσης, παραμονής στο νοσοκομείο ή ακόμη και θανάτου.

Αν είστε λιποβαρής ή έχετε λίγα κιλά, αυτό θα μπορούσε να αποτελεί σημάδι κάποιας υποκείμενης χρόνιας κατάστασης.

 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Δείτε: 5 αιτίες της πρόωρης γήρανσης

 

Παρακολουθήστε τις συνήθειές σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι ακραίες

σαλάτες

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις ανεπιθύμητες ενέργειες της γήρανσης στο γαστρεντερικό σύστημα. Mπορούν να επηρεάσουν τις διατροφικές σας ανάγκες με την πάροδο του χρόνου.

Το ανθρώπινο σώμα συσσωρεύει πιο εύκολα κοιλιακό λίπος όσο μεγαλώνετε. Θα αρχίσετε να χάνετε μέρος της αερόβιας και καρδιαγγειακής ικανότητας.

Όταν ένα άτομο 35 ετών ακολουθεί καθιστική ζωή και κακή διατροφή, είναι λογικό να αρχίσει να αποδυναμώνεται. Γι’ αυτό το λόγο είναι βασικό να προσέχετε τις διατροφικές σας συνήθειες που αλλάζουν καθώς μεγαλώνετε κι επομένως θα πρέπει να λαμβάνετε τα ανάλογα προληπτικά μέτρα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Srour B., Fezeu LK., Kesse Guyot E., Alles B., et al., Ultra processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study. BMJ, 2019.
  • Singer J., Grinev M., Silva V., Cohen J., et al., Safety and efficacy of coffee enriched with inulin and dextrin on satiety and hunger in normal volunteers. Nutrition, 2016. 32 (7-8): 754-60.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.