8 αιτίες της ημικρανίας που πιθανότατα αγνοείτε

Γνωρίζατε ότι ο υπερβολικός αλλά και ο ελλιπής ύπνος μπορούν να σας προκαλέσουν ημικρανία; Είναι σημαντικό να διατηρείτε ένα τακτικό πρόγραμμα για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα.
8 αιτίες της ημικρανίας που πιθανότατα αγνοείτε
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Οι αιτίες της ημικρανίας μπορούν να είναι πολλές. Αν τις μάθετε, μπορείτε και να τις αποφύγετε.

Οι ημικρανίες χαρακτηρίζονται από έναν έντονο πονοκέφαλο ο οποίος συνήθως παρουσιάζεται μόνο σε μια πλευρά, αλλά μπορεί να κάνει την εμφάνισή του και στους κροτάφους, στο μέτωπο ή γύρω από τα μάτια.

Εκτός από τον πόνο υπάρχουν και μερικά άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν όπως υπερευαισθησία στο φως, στο θόρυβο, ναυτία και τάση εμετού.

Σε αντίθεση με τον πονοκέφαλο, η κατάσταση επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να αποφέρει ακόμη και εξάντληση.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ), η ημικρανία βρίσκεται στις 10 πιο εξουθενωτικές διαταραχές στον κόσμο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος μπορεί να διαρκέσει έως και 72 ώρες και δεν αντιδρά στα παυσίπονα.

Αν και παραμένει άγνωστος ο τρόπος που αναπτύσσεται η ημικρανία, θεωρείται ότι έχει σχέση με τις ορμονικές αλλαγές που προκαλούν τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων.

Στο σημερινό άρθρο θα αναλύσουμε μερικές πιθανές αιτίες της ημικρανίας. Ας ρίξουμε μια ματιά στις 8 κορυφαίες και πώς μπορείτε να τις αποφύγετε.

1. Αιτίες της ημικρανίας: όταν τρώτε ενώ δουλεύετε

γυναικα σε υπολογιστη

Μπορεί να προσπαθείτε να ακολουθείτε ένα τακτικό πρόγραμμα γευμάτων στο σπίτι ή σε κάποιο εστιατόριο αλλά δυστυχώς οι αναρίθμητες υποχρεώσεις σας αναγκάζουν να τρώτε ενώ ασχολείστε με άλλες δραστηριότητες.

Αυτό έχει συσχετιστεί με αυξημένους πονοκεφάλους και άλλα συμπτώματα της ημικρανίας. Προφανώς, η απόσπαση της προσοχής του εγκεφάλου σας προκαλεί μειωμένα επίπεδα της ορμόνης σεροτονίνη.

2. Διαταραχές ύπνου, από τις αιτίες της ημικρανίας

Ο υπερβολικός ή ελλιπής ύπνος μπορούν να προκαλέσουν αυτό το πρόβλημα υγείας. Όταν δεν προσφέρετε στο σώμα σας την ποσότητα του ύπνου που χρειάζεται, δεν μπορεί να διεξάγει πολλές από τις φυσιολογικές του λειτουργίες κατά τη διάρκεια της ξεκούρασης.

Το πρόβλημα είναι ότι εκτός από την έλλειψη συγκέντρωσης, θα βιώσετε έντονα συναισθήματα κόπωσης και ημικρανία που μπορούν να σας εμποδίσουν να ανταπεξέλθετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Επίσης, αυτά τα προβλήματα εμφανίζονται όταν κοιμάστε υπερβολικά επειδή αλλάζει ο φυσιολογικός ρυθμός του σώματός σας.

3. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης ημικρανίας έως και 30%.

Η αιθανόλη, ένα από τα συστατικά των αλκοολούχων ποτών, αφυδατώνει το σώμα και προκαλεί ανισορροπίες στα επίπεδα υγρών του σώματος.

Ενδέχεται να προκύψουν προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα την εμφάνιση έντονου πονοκεφάλου.

4. Η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού ή τηγανητών, από τις αιτίες της ημικρανίας

Αν και αποτελεί έναν από τους παράγοντες που συχνά παραβλέπουμε, η διατροφή σας έχει άμεση σχέση με τις επαναλαμβανόμενες ημικρανίες.

Η κακή διατροφή είναι μια από τις κύριες αιτίες της ημικρανίας και αυξάνει τα συμπτώματα όπως κόπωση και ευαισθησία.

Τα πρόχειρα φαγητά, τα τηγανητά και οι επεξεργασμένες τροφές μπορεί να δημιουργήσουν αρνητικές επιδράσεις σε σωματικό αλλά και πνευματικό επίπεδο.

Το όξινο γλουταμινικό νάτριο, ενισχυτικό γεύσης που βρίσκεται στο επιτραπέζιο αλάτι, στις σούπες ή στο κινέζικο ενεργοποιεί το σχηματισμό φλεγμονών στο σώμα που μπορούν να προκαλέσουν και ημικρανίες.

5. Έντονες μυρωδιές

αιτίες της ημικρανίας

Οι άνθρωποι που πάσχουν από επαναλαμβανόμενες ημικρανίες, συνήθως υποτροπιάζουν όταν μυρίζουν κάποια έντονη ή περίεργη μυρωδιά.

Τα αρώματα, τα αποσμητικά χώρου και μερικά χημικά προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά μπορούν να ενεργοποιήσουν αυτή την αντίδραση.

6. Αλλαγή καιρού ή κλιματική αλλαγή

Οι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας μπορούν να προκαλέσουν διάφορες αντιδράσεις στο σώμα, όπως αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, κρυολογήματα και πονοκεφάλους.

Η εναλλαγή από τη ζέστη στο κρύο ή αντιστρόφως μπορεί να σας προκαλέσει ημικρανία.

7. Δυνατοί θόρυβοι ή δυνατά φώτα

αιτίες της ημικρανίας

Η παρατεταμένη έκθεση σε δυνατούς θορύβους ή σε δυνατό φωτισμό μπορεί να προκαλέσει τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων σας που τελικά καταλήγει σε ημικρανία.

Η ένταση και το στρες είναι οι βασικοί λόγοι αυτής της αντίδρασης. Επιπλέον, η ημικρανία μπορεί να κάνει την εμφάνισή της μετά από την έκθεσή σας στο φως του ήλιου.

8. Υπερβολικά κιλά ή παχυσαρκία

Πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην το γνωρίζουν αυτό αλλά τα προβλήματα βάρους μπορούν να προκαλέσουν ημικρανίες.

Τα υπερβολικά κιλά και η παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών διαταραχών και άλλων προβλημάτων στο σώμα.

Καθώς οι διαταραχές βάρους αποτελούν βασική αιτία των προβλημάτων του κυκλοφορικού, επηρεάζεται και η εμφάνιση των ημικρανιών.

Αν πάσχετε από επαναλαμβανόμενες ημικρανίες, προσπαθήστε να αναλύσετε τις καθημερινές σας συνήθειες και δείτε αν κάτι από τα παραπάνω σας προκαλεί αυτή την κατάσταση.

Αν ναι, προσπαθήστε να τις αποφύγετε και δείτε αν η κατάστασή σας αρχίζει να βελτιώνεται.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...
Λεμονάδα με λεβάντα για να περάσει ο πονοκέφαλος
Με Υγεία
Διαβάστε το Με Υγεία
Λεμονάδα με λεβάντα για να περάσει ο πονοκέφαλος

Η γευστική λεμονάδα με λεβάντα έχει αντιφλεγμονώδεις και χαλαρωτικές ιδιότητες που βοηθούν στην αντιμετώπιση των πονοκεφάλων.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Τα περιεχόμενα αυτής της δημοσίευσης είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία.