Αντιμετωπίστε την ονυχοκρύπτωση με σπιτικές θεραπείες!

Γνωρίζετε ότι το τζίντζερ (πιπερόριζα) μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση αλλά και στην πρόληψη των νυχιών που γυρνούν προς τα μέσα και εισχωρούν στο δέρμα σας; Εκτός από την καταπολέμηση της φλεγμονής και τη διευκόλυνση της επούλωσης, το τζίντζερ χάρη στα ενεργά συστατικά του καταπραϋνει τον πόνο και μειώνει την ερυθρότητα.
Αντιμετωπίστε την ονυχοκρύπτωση με σπιτικές θεραπείες!
Mario Benedetti Arzuza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Mario Benedetti Arzuza.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Αντιμετωπίστε την ονυχοκρύπτωση με σπιτικές θεραπείες! Η είσφρυση όνυχος αφορά στην πάθηση όπου τα νύχια μεγαλώνουν με φορά προς τα μέσα και είναι γνωστή με τον ιατρικό όρο ονυχοκρύπτωση. Η ονυχοκρύπτωση, λοιπόν, είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που ξεκινά όταν ένα από τα νύχια εισχωρεί μέσα στο δέρμα, στο δάχτυλο του ποδιού. Ευτυχώς, επίσης, μπορούμε να βρούμε 100% φυσικά προϊόντα με ιδιότητες που επιταχύνουν την ανάρρωση ενώ συγχρόνως δημιουργούν μια προστατευτική ασπίδα κατά των μικροβίων. Αντιμετωπίστε την ονυχοκρύπτωση έγκαιρα ώστε να μην υποστείτε τα επώδυνα συμπτώματά της.

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι πόνος και ερυθρότητα στην προσβεβλημένη περιοχή. Μπορεί βεβαίως να παρουσιαστεί και φλεγμονή, πύον και άλλες επιπλοκές σε περίπτωση μόλυνσης.

Η ονυχοκρύπτωση συνδέεται άμεσα με την καθημερινή χρήση ακατάλληλων παπουτσιών, που συνήθως είναι κατασκευασμένα από άκαμπτα υλικά και δεν επιτρέπουν στο πόδι να αναπνέει.

Αν και γενικά δεν θεωρείται ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, η έγκαιρη θεραπεία συνιστάται στο σύνολο των περιπτώσεων προκειμένου να αποφύγουμε τις επιπλοκές.

Σε αυτό το άρθρο, θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας 6 αποτελεσματικές θεραπείες που μπορείτε να εφαρμόσετε στο σπίτι, εφόσον αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τα νύχια σας.

1. Μέλι και αντιμετωπίστε την ονυχοκρύπτωση

αντιμετωπίστε την ονυχοκρύπτωση
Απλώνοντας μέλι στην πληγείσα περιοχή των νυχιών, δημιουργείτε ένα αντιφλεγμονώδες και αντιβακτηριακό πλέγμα που θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το πρόβλημα.

Οι ιδιότητες του μελιού βοηθούν στην πρόληψη των μολύνσεων, μαλακώνουν την περιοχή του δέρματος καθιστώντας την εξαγωγή του νυχιού ευκολότερη.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε:

 • Πάρτε μια μικρή ποσότητα βιολογικό μέλι στα χέρια σας και τρίψτε το επάνω στο νύχι που έχει προσβληθεί.
 • Αφήστε να δράσει για 30 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε.
 • Επαναλάβετε καθημερινά, δύο φορές την ημέρα, μέχρι να θέσετε υπό έλεγχο το πρόβλημα.

2. Λάδι από φύλλα ευκάλυπτου

Το αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου διαθέτει αντιμυκητιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες που μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση των νυχιών που εισχωρούν στο δέρμα.

Μετά την εφαρμογή του στην προσβεβλημένη περιοχή του ποδιού, η φλεγμονή μειώνεται και ο πόνος εξασθενεί.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε:

 • Βρέξτε ένα κομμάτι βαμβάκι με έλαιο ευκάλυπτου και απλώστε το επάνω στην ερεθισμένη περιοχή του ποδιού.
 • Αφήστε να δράσει για 30 λεπτά ή καλύψτε το με ένα επίδεσμο για 2 ώρες.
 • Επαναλάβετε καθημερινά μέχρι να θεραπευτεί το νύχι.

3. Σκόρδο και αντιμετωπίστε την ονυχοκρύπτωση

αντιμετωπίστε την ονυχοκρύπτωση με σκόρδο
Οι θειούχες ενώσεις του σκόρδου μπορούν να χρησιμεύσουν ως φυσικό διάλυμα κατά της φλεγμονής και του πόνου που προκαλείται από την ονυχοκρύπτωση.

Αυτές ακριβώς οι θεραπευτικές ιδιότητες προστατεύουν την πληγείσα περιοχή από περαιτέρω μόλυνση, μαλακώνουν τους κάλους, συμβάλλοντας έτσι στην αποσυμφόρηση και ανακούφιση του ποδιού.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε:

 • Λιώστε μία σκελίδα σκόρδο και απλώστε τον πολτό επάνω στην προσβεβλημένη περιοχή, τυλίγοντας με μια γάζα.
 • Εάν θέλετε, μπορείτε να αναμείξετε τον πολτό και με λίγο ελαιόλαδο, προκειμένου να μεγιστοποιήσετε τα ενυδατικά και επανορθωτικά αποτελέσματα της θεραπείας.
 • Αφήστε να δράσει για τουλάχιστον 4 ώρες και ξεπλύνετε έπειτα με κρύο νερό.
 • Επαναλάβετε καθημερινά τη θεραπεία.

4. Θαλασσινό αλάτι και αντιμετωπίστε την ονυχοκρύπτωση

Το θαλασσινό αλάτι αποτελεί ένα φυσικό χαλαρωτικό προϊόν με αντιφλεγμονώδη δράση που μπορεί να ρυθμίσει την ερυθρότητα του δέρματος και να καταλαγιάσει τον πόνο της συγκεκριμένης πάθησης.

Με τη χρήση του επιτυγχάνουμε προστασία του δέρματος από μολύνσεις και όπως είναι φυσικό, διευκόλυνση της αφαίρεσης του νοσούντος νυχιού.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε:

 • Αναμείξτε μισό φλιτζάνι θαλασσινό αλάτι με χλιαρό νερό και βυθίστε μέσα στο διάλυμα τα πόδια σας για 20 λεπτά.
 • Προαιρετικά, αναμείξτε το αλάτι με λίγο έλαιο καρύδας και χρησιμοποιήστε το για απολέπιση της πληγείσας περιοχής.
 • Επαναλάβετε την εφαρμογή τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.

5. Έγχυμα τζίντζερ (πιπερόριζας)

αντιμετωπίστε την ονυχοκρύπτωση με τζιντζερ
Η τζιντζερόλη, ένα από τα ενεργά συστατικά της πιπερόριζας, έχει αντιφλεγμονώδεις αλλά και αντιβακτηριακές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του προβλήματος.

Η απευθείας εφαρμογή του εγχύματος επάνω στην προσβεβλημένη περιοχή λειτουργεί αναλγητικά ως προς τον πόνο ενώ παράλληλα μειώνει την ερυθρότητα.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε:

 • Βάζετε ένα κομμάτι ρίζας τζίντζερ σε ζεστό νερό και το αφήνετε να “κάτσει” για μερικά λεπτά, προκειμένου να “δέσει”.
 • Όταν η θερμοκρασία του διαλύματος το επιτρέψει, βυθίστε μέσα στο διάλυμα τα πόδια σας και αφήστε τα για 20 λεπτά.
 • Σκουπίστε καλά και επαναλάβετε καθημερινά.
 • Προαιρετικά, μπορείτε να προμηθευτείτε αιθέριο έλαιο τζίντζερ και να το απλώσετε απευθείας επάνω στο δάχτυλο που πονά.

6. Μηλόξυδο

Το να απλώσετε μηλόξυδο στα νύχια όχι μόνο αναστέλλει τις μυκητιακές λοιμώξεις αλλά μειώνει συγχρόνως την ερυθρότητα και εξουδετερώνει τη φλεγμονή.

Τα φυσικά οξέα στο μηλόξυδο αποκαθιστούν τις ανισορροπίες στις φυσιολογικές τιμές του pH του δέρματος και προωθούν την άμεση ανακούφιση όταν τα νύχια γυρνούν προς τα μέσα και εισχωρούν στο δέρμα.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε:

 • Αναμείξτε ένα φλυτζάνι μηλόξυδο με χλιαρό νερό μέσα σε μια λεκάνη και βυθίστε τα πόδια σας για 30 λεπτά.
 • Εάν θέλετε, βρέξτε ένα κομμάτι βαμβάκι με μηλόξυδο και εφαρμόστε το απευθείας επάνω στην πληγείσα περιοχή.
 • Επαναλάβετε τη θεραπεία καθημερινά μέχρι να δείτε καλυτέρευση.

Είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε την ονυχοκρύπτωση; Αν ναι, δοκιμάστε οποιαδήποτε από αυτές τις θεραπείες και ανακαλύψτε ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα με φυσικό τρόπο, δίχως να στραφείτε σε επιθετικές αγωγές.

Ωστόσο, εάν, μετά από αρκετές μέρες, δεν παρατηρήσετε κάποια θετική αλλαγή, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.