Απαλλαγείτε από τους κοριούς μια και καλή!

Αφού οι κοριοί δεν αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες, μπορείτε να βάλετε το στρώμα και τα κλινοσκεπάσματα στον ήλιο ή να καθαρίσετε τα προβληματικά σημεία με ατμό.
Απαλλαγείτε από τους κοριούς μια και καλή!

Έχει γραφτεί από Katherine Flórez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Απαλλαγείτε από τους κοριούς εύκολα! Οι κοριοί είναι μικρά έντομα που τρέφονται με το αίμα των ανθρώπων και των κατοικίδιων και συχνά δεν είναι ορατοί με την πρώτη ματιά.

Ένα από τα σημεία που προτιμούν στο σπίτι είναι τα κρεβάτια, όπου βρίσκουν το θερμό περιβάλλον και την πηγή τροφής που χρειάζονται για να επιβιώσουν.

Πρέπει να αντιμετωπιστούν σωστά, επειδή όχι μόνο προκαλούν οδυνηρή φαγούρα στο δέρμα αλλά αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο μετάδοσης διαφόρων ασθενειών.

Η πιο αποτελεσματική λύση θα ήταν να πετάξετε τα μολυσμένα αντικείμενα, όμως για προφανείς λόγους δεν είναι η πιο ιδανική. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν αρκετές σπιτικές μέθοδοι για να λύσετε αυτό το πρόβλημα και για να αποκτήσετε ξανά ένα καθαρό και υγιεινό κρεβάτι. Θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πώς θα απαλλαγείτε από τους κοριούς φυσικά

Ατμός

Το καθάρισμα με ατμό είναι μία από τις πιο απλές και πιο αποτελεσματικές σπιτικές λύσεις για την πλήρη εξουδετέρωση αυτού του παρασίτου, αφού οι κοριοί δεν αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες.

Μια αποτελεσματική επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε ζεστό ατμό (σε θερμοκρασία 50°C ή υψηλότερη) στο στρώμα, στα σεντόνια, στα ρούχα, στις κουρτίνες και σε άλλα αντικείμενα του υπνοδωματίου.

Κύμινο σε σκόνη και απαλλαγείτε από τους κοριούς

κυμινο για να απαλλαγείτε από τους κοριούς

Χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε κουρκουμίνη, την ενεργή του ουσία, το κύμινο σε σκόνη αποτελεί έναν ισχυρό εχθρό των κοριών.

Το συστατικό αυτό και η ισχυρή αντιμικροβιακή του δράση μεταβάλλουν το περιβάλλον που χρειάζεται το παράσιτο για την επιβίωσή του και έτσι η εξουδετέρωσή του γίνεται ευκολότερη.

Η αποτελεσματικότητα του κυμίνου οφείλεται στο ότι μειώνει τα αποθέματα οξυγόνου των κοριών και τους κάνει να μετακινηθούν σε άλλο σημείο. Μπορεί να προκαλεί έκπληξη, αλλά το κύμινο αποτελεί θαυμάσιο σύμμαχο για την εξάλειψη αυτού του ενοχλητικού παρασίτου.

Ο ήλιος

Οι αυξημένες θερμοκρασίες κάτω από τον ήλιο μπορούν να συμβάλουν στην εξουδετέρωση των παρασίτων που κρύβονται στο στρώμα, στα σεντόνια και στις κουβέρτες.

Οι θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 32°C μπορούν να εξαλείψουν το πρόβλημα. Ιδανικά θα πρέπει να βάλετε το στρώμα απευθείας κάτω από τον ήλιο.

Μέντα για να απαλλαγείτε από τους κοριούς

μεντα για να απαλλαγείτε από τους κοριούς

Το αιθέριο έλαιο μέντας απελευθερώνει μια μυρωδιά που απωθεί τα παράσιτα και τα μικρά έντομα επειδή τους προκαλεί έντονη αλλεργική αντίδραση.

Αυτή η σπιτική μέθοδος είναι ιδανική για την απώθηση των κοριών από το υπνοδωμάτιο, τον κήπο και τα κατοικίδια.

Μια άλλη εξαιρετική επιλογή είναι το αιθέριο έλαιο λεβάντας, που έχει παρόμοια επίδραση με την παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερο να βεβαιωθείτε ότι τα μέλη της οικογένειάς σας δεν είναι αλλεργικά στην ισχυρή μυρωδιά των παραπάνω αιθέριων ελαίων.

Γαρίφαλο

Το γαρίφαλο είναι ένα είδος μπαχαρικού με έντονη μυρωδιά που μπορεί να απωθήσει σχεδόν κάθε είδους έντομο. Γενικά χρησιμοποιείται στον κήπο για την απώθηση των μυρμηγκιών, όμως μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την εξάλειψη των ενοχλητικών και επικίνδυνων κοριών.

Οινόπνευμα για εντριβές

Τα συγκεκριμένα έντομα δεν αντέχουν τα όξινα περιβάλλοντα, γεγονός που καθιστά το οινόπνευμα για εντριβές (γνωστό επίσης ως ισοπροπανόλη) μια αποτελεσματική λύση.

Για να το χρησιμοποιήσετε, απλώς βάλτε το σε ένα σπρέι και ψεκάστε όλο το κρεβάτι και κάθε σημείο στο οποίο υποπτεύεστε ότι μπορεί να κρύβονται κοριοί.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι πρόκειται για μια συνεχή διαδικασία και χρειάζεται να την επαναλαμβάνετε κάθε έξι ή εφτά μέρες.

Μετά τη χρήση του οινοπνεύματος πρέπει να αφήσετε το στρώμα και τα κλινοσκεπάσματα να αεριστούν για να μην εμποτιστεί η μυρωδιά του οινοπνεύματος στο υλικό τους.

Ηλεκτρική σκούπα για να απαλλαγείτε από τους κοριούς

ηλεκτρική σκούπα για να απαλλαγείτε από τους κοριούς

Η ηλεκτρική σκούπα είναι μία από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους για την εξάλειψη κάθε είδους εντόμων και ακάρεων, επειδή εξασφαλίζει πρόσβαση στις ρωγμές και στα κενά όπου κρύβονται οι κοριοί.

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Πώς να φτιάξετε σπρέι για τα ακάρεα.

Μερικές ακόμα συμβουλές

  • Μη βάζετε το κρεβάτι πλάι στον τοίχο ή σε άλλα έπιπλα. Δεν θα πρέπει να αφήνετε ποτέ τα κλινοσκεπάσματα στο πάτωμα επειδή προσελκύουν κοριούς.
  • Αν έχετε κατοικίδια, μην τα αφήνετε να μπαίνουν στο υπνοδωμάτιο και κάνετέ τους συχνά μπάνιο.
  • Ελέγχετε τακτικά τα πόδια του κρεβατιού και άλλων επίπλων για έντομα, καθώς συχνά κρύβονται σε αυτό το σημείο. Αν τα εντοπίσετε, θα πρέπει να προσπαθήσετε να τα παγιδεύσετε χρησιμοποιώντας ταλκ.
  • Καθαρίζετε και απολυμαίνετε συχνά το υπνοδωμάτιό σας για να αποφύγετε τα παράσιτα. Είναι σημαντικό να καθαρίζετε όλους τους χώρους και να αλλάζετε τα κλινοσκεπάσματα τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.