Πώς να αποκτήσετε ένα υγιές υπνοδωμάτιο

Σε αυτό το άρθρο, πρόκειται να σας εξηγήσουμε πώς να δημιουργήσετε ένα υγιές υπνοδωμάτιο, με καθαρό και φρέσκο αέρα, χωρίς ακτινοβολία, που μεταδίδει την ισορροπία και την ηρεμία και προωθεί την σωστή ξεκούραση και τις υγιείς σχέσεις.
Πώς να αποκτήσετε ένα υγιές υπνοδωμάτιο

Έχει γραφτεί από Elena Martínez Blasco

Τελευταία ενημέρωση: 07 Οκτωβρίου, 2022

Πώς να αποκτήσετε ένα υγιές υπνοδωμάτιο; Πάντα σας μιλάμε για τη σημασία της ξεκούρασης κατά τις βραδινές ώρες με σκοπό την ανάκτηση ενέργειας, αλλά και για την αποκατάσταση της ισορροπίας και την αναζωογόνηση του σώματος. Γι αυτό το λόγο είναι απολύτως απαραίτητη η αποφυγή του στρες όσο το δυνατόν περισσότερο, το να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή, να γυμνάζεστε κλπ. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό το να έχετε ένα χώρο ιδανικό για την ξεκούρασή σας: την κρεβατοκάμαρά σας. Σε αυτό το άρθρο, πρόκειται να σας εξηγήσουμε πώς να δημιουργήσετε ένα υγιές υπνοδωμάτιο, με καθαρό και φρέσκο αέρα, χωρίς ακτινοβολία, που μεταδίδει την ισορροπία και την ηρεμία και προωθεί την σωστή ξεκούραση και τις υγιείς σχέσεις.

Καθαρός αέρας

Μια φθηνή και φυσική λύση για να διατηρήσετε τον αέρα στην κρεβατοκάμαρά σας καθαρό, είναι να τοποθετήσετε κάποιο είδος φυτού σε αυτή. Βέβαια, είναι πολύ σημαντικό το να μην χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε φυτό, καθώς ορισμένα μπορεί να απορροφούν το οξυγόνο. Για το υπνοδωμάτιο σας προτείνουμε σανσεβιέρια, καθώς πρόκειται για ένα φυτό που μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σας συνιστούμε να τοποθετήσετε δύο φυτά ψηλά στην κρεβατοκάμαρα, τα οποία όχι μόνο θα καθαρίσουν τον αέρα, αλλά θα δώσουν και ένα τόνο πράσινου στο δωμάτιο. Μην ξεχνάτε άλλωστε, ότι το χρώμα αυτό συμβάλλει στην εξισορρόπηση των συναισθημάτων.

Έπιπλα για ένα υγιές υπνοδωμάτιο

Το υπνοδωμάτιό σας είναι ένα μέρος όπου μπορείτε να ξεκουραστείτε και να μοιραστείτε πολλές στιγμές με το σύντροφό σας. Θα πρέπει να μεταδίδει καθαρότητα και γαλήνη, γι αυτό και δεν θα πρέπει να είναι γεμάτο με έπιπλα ή άλλα αντικείμενα. Βεβαιωθείτε ότι έχει τα απολύτως απαραίτητα και ορισμένα διακοσμητικά, αλλά σιγουρευτείτε ακόμη ότι έχει κι ανοιχτούς χώρους. Ειδικότερα, για να έχετε ένα υγιές υπνοδωμάτιο, θα πρέπει να προσπαθήσετε να το διατηρείτε οργανωμένο.

Φωτισμός για ένα υγιές υπνοδωμάτιο

Ιδανικά, ένα υπνοδωμάτιο θα πρέπει να λούζετε από φυσικό φως, αν και, ορισμένες φορές, είτε αυτό δεν είναι δυνατό, ή το υπνοδωμάτιο είναι αρκετά σκοτεινό. Σε αυτήν την περίπτωση, θα μπορούσατε να παίξετε με λάμπες που εκπέμπουν θερμότητα, όπως λάμπες από αλάτι Ιμαλαΐων, για παράδειγμα. Οι λάμπες αυτές διαθέτουν ένα πολύ χαλαρωτικό, ζεστό, πορτοκαλί φως, που βοηθά και στην εξουδετέρωση των ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών.

Αεριζόμενος χώρος

Προκειμένου να αποφευχθεί κυρίως η εμφάνιση μικρών παρασίτων, αλλά και για να δημιουργήσετε ένα φιλόξενο περιβάλλον, σας προτείνουμε να αερίζετε το υπνοδωμάτιο σας καθημερινά. Αν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να εκτίθενται απευθείας στον ήλιο, κυρίως τα σημεία που μπορεί να εμφανίζουν μικρά παράσιτα. Αυτά μπορεί να είναι  τα σημεία που συγκεντρώνεται γενικά θερμότητα κι υγρασία: σεντόνια, παπλώματα, κουρτίνες, στρώματα, μαξιλάρια, χαλιά κλπ.

Κατά τη διάρκεια ή κι ανάμεσα σε εποχές με υψηλές θερμοκρασίες, θα μπορούσατε επίσης να αφήσετε το παράθυρο σας ανοιχτό τη νύχτα , αν δεν μένετε κάπου με έντονο θόρυβο ή πολλά φώτα. Μπορείτε είτε να το βάλετε στην ανάκληση, ή απλά να κατεβάσετε τα ρολά ή να κλείσετε τις κουρτίνες κι έτσι θα αποτρέψετε την αίσθηση της κλεισούρας, το οποίο πολλές φορές νιώθουμε το πρωί.

γιατί πρέπει να συμπεριλάβετε την κινόα στη διατροφή σας υγιές υπνοδωμάτιο

Πώς μυρίζει η κρεβατοκάμαρά σας;

Θα πρέπει επίσης να επικεντρωθείτε και σε λεπτομέρειες, όπως στο πώς μυρίζει κρεβατοκάμαρά σας. Αν το δωμάτιό σας είναι καθαρό, τότε δεν θα μυρίζει κάτι ιδιαίτερο. Σε κάποια δωμάτια μπορεί να υπάρχουν ορισμένες οσμές που οφείλονται στην υγρασία, να έρχονται απ’ έξω ή ίσως απλά θέλετε να δώσετε μια ιδιαίτερη πινελιά από κάτι που σας αρέσει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει το λιβάνι, η ρητίνη που μπορεί να καεί με τον άνθρακα, τα συμβατικά αποσμητικά χώρου ή ακόμα και τα έλαια. Σας συστήνουμε ιδιαίτερα τα ακόλουθα αρώματα:
Μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς να καθαρίσετε την κουζίνα σας
  • Λεμόνι: για τον καθαρισμό και την απολύμανση του περιβάλλοντός σας
  • Μέντα: για αίσθηση δροσιάς
  • Τζίντζερ: για τη θερμότητα στο άρωμά του
  • Κανέλα: για τη διεγερτικότητά της
  • Λεβάντα: για χαλάρωση
  • Τριαντάφυλλο: για να δημιουργηθεί μια γλυκιά και ρομαντική ατμόσφαιρα στο χώρο
  • Ευκάλυπτος: για τον καθαρισμό του περιβάλλοντος και τη βελτίωση αναπνευστικών προβλημάτων
  • Εσπεριδοειδή (λεμόνι, πορτοκάλι, μανταρίνι): για τη βελτίωση της διάθεσης και την καταπολέμηση της κατάθλιψης

Να είστε προσεκτικοί με τους καθρέφτες

Σύμφωνα με το Φενγκ Σούι, δεν είναι καλή ιδέα να υπάρχουν καθρέφτες στο υπνοδωμάτιο σας, επειδή μεταβάλλουν την ενέργεια που προάγει τη σωστή ξεκούραση. Θα μπορούσατε, λοιπόν, να καλύψετε τον καθρέφτη σας κατά τη διάρκεια της νύχτας και, στη συνέχεια, να ελέγξετε τα αποτελέσματα της ενέργειας αυτής, έτσι ώστε να δείτε αν παρατηρείτε διαφορά, ειδικά αν έχετε προβλήματα με το να κοιμηθείτε καλά. Θα ήταν, βέβαια, πολύ καλύτερο, αν τους τοποθετούσατε σε σημεία που θα ήταν πιο χρήσιμοι.

Κρεβάτι που βλέπει στο Βορρά, για ένα υγιές υπνοδωμάτιο

Άλλο ένα κλειδί για την αποτελεσματική ανάπαυση καθώς και τον επαναπροσανατολισμό του εαυτού σας, είναι να προσπαθήσετε να βάλετε το κρεβάτι σας να βλέπει προς το Βορρά. Εάν αυτό είναι αδύνατο στην περίπτωσή σας, βρείτε κάποιο άλλο εναλλακτικό σημείο, αλλά πάντα προσπαθώντας να αποφύγετε να τοποθετήσετε το κρεβάτι σας προς τον Νότο, που πρόκειται για την πιο λανθασμένη επιλογή.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.