Πότε είναι απαραίτητη η οικογενειακή θεραπεία;

Πιστεύετε ότι η οικογενειακή δυναμική σας είναι αντιφατική; Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε τι είναι η οικογενειακή θεραπεία και πότε είναι απαραίτητη.
Πότε είναι απαραίτητη η οικογενειακή θεραπεία;
Andrés Carrillo

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Andrés Carrillo.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Οι ανθρώπινες κοινωνικές σχέσεις είναι περίπλοκες, ακόμη και μεταξύ των μελών της οικογένειας. Η οικογενειακή θεραπεία είναι μια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που επιδιώκει να βελτιώσει την αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών της οικογένειας.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας εξηγήσουμε πότε είναι απαραίτητη. Επιπλέον, θα εξετάσουμε μερικές από τις πιο βασικές αρχές της και θα σας πούμε για ποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι αποτελεσματική.

Τι είναι η οικογενειακή θεραπεία;

Ο στόχος της οικογενειακής θεραπείας είναι να εντοπίσει τα κύρια προβλήματα που επηρεάζουν τα μέλη μιας οικογένειας. Επομένως, είναι μια διαδικασία θεραπευτικής συνοδείας που στοχεύει στη βελτίωση της συνύπαρξης.

Κατά τη διάρκεια της οικογενειακής θεραπείας, είναι συνηθισμένο να αντιμετωπίζονται ζητήματα όπως η διεκδικητική επικοινωνία, η ανοχή στην απογοήτευση και η αναγνώριση των συναισθημάτων ενός ή περισσότερων μελών. Αυτό γίνεται για να βελτιωθεί η ικανότητα προσαρμογής των μελών μιας οικογένειας.

Οι ψυχολόγοι, οι θεραπευτές και, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι κλινικοί κοινωνικοί λειτουργοί παρέχουν αυτόν τον τύπο θεραπείας. Η οικογενειακή θεραπεία είναι συνήθως σύντομη, καθώς ο κύριος στόχος της είναι η επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων.

Ποια είναι τα οφέλη από την οικογενειακή θεραπεία;

Παρακάτω, θα μοιραστούμε μια λίστα με τα κύρια οφέλη από την παρακολούθηση οικογενειακής θεραπείας. Εκτός από τη βελτίωση της δυναμικής επικοινωνίας, έχει και άλλα σημαντικά οφέλη.

κορίτσι σε γιατρό
Μερικές φορές, οι οικογένειες χρειάζονται επαγγελματική βοήθεια για να βελτιώσουν την επικοινωνία τους.
 1. Δεν απαιτεί τη συμμετοχή ολόκληρης της οικογένειας

Αν και αυτή η θεραπεία επικεντρώνεται στη βελτίωση του οικογενειακού συστήματος, δεν πρέπει να είναι παρόντα όλα τα μέλη. Μόνο όσοι αισθάνονται την ανάγκη να το κάνουν πρέπει να πάνε.

Ο θεραπευτής θα είναι σε θέση να παρέχει τους απαραίτητους πόρους σε όσους παρακολουθούν τη θεραπεία έτσι ώστε να μπορούν να είναι παράγοντες αλλαγής στις οικογένειές τους.

 1. Βελτιώνει την επικοινωνία

Η επικοινωνία διασφαλίζει υγιείς οικογενειακούς δεσμούς. Σε πολλές περιπτώσεις, η κακή επικοινωνία οδηγεί σε έντονες συγκρούσεις στις οικογένειες. Αλλά μόλις βελτιωθεί η επικοινωνία, τα προβλήματα τελειώνουν.

Κατά τις πρώτες συνεδρίες, ο θεραπευτής πρέπει να διαδραματίσει το ρόλο του «μεταφραστή» για να εξασφαλίσει την αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ των μελών της οικογένειας. Θα προσπαθήσουν να καταλάβουν τι κρύβεται πίσω από τα πρότυπα συμπεριφοράς και θα δώσουν στους ασθενείς τα εργαλεία για να εκφραστούν.

 1. Η οικογενειακή θεραπεία ενισχύει την εμπιστοσύνη στην οικογένεια

Μια άλλη πτυχή που συνήθως οδηγεί σε σύγκρουση σε μια οικογένεια είναι η δυσπιστία. Όταν οι καταστάσεις καταστρέφουν την εμπιστοσύνη σε μια οικογένεια, οι σχέσεις επιδεινώνονται γρήγορα.

Για να αναπτύξουν την εμπιστοσύνη, τα μέλη της οικογένειας πρέπει να καταλάβουν ότι ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν, γι ‘αυτό πρέπει να τα αποδεχτούν και να προχωρήσουν. Θα αισθανθούν πολύ καλύτερα όταν το κάνουν.

Τελικά, θα μπορούν να επαναφέρουν την εμπιστοσύνη τους στα άλλα μέλη της οικογένειάς τους. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία δεν συμβαίνει πάντα με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις περιπτώσεις. Σε ορισμένες οικογένειες, οι σχέσεις μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο.

 1. Αποτρέπει μελλοντικά προβλήματα

Στην ψυχολογία, υπάρχουν πραγματικοί και προφανείς λόγοι. Όταν ένα άτομο ή μια οικογενειακή μονάδα πηγαίνει στη θεραπεία, το κάνει για «προφανή λόγο».

Καθώς η διαδικασία συνεχίζεται, ο θεραπευτής θα είναι σε θέση να ανακαλύψει τους πραγματικούς λόγους πίσω από τα προβλήματα και να τους αποτρέψει από την επιδείνωση ή την πρόκληση νέων.

 1. Μειώνει την επιθετικότητα

Η επιθετικότητα είναι φυσική σε όλους τους ανθρώπους και τους επιτρέπει να αντιμετωπίζουν ορισμένες καταστάσεις. Όταν λέμε ότι κάποιος είναι επιθετικός, εννοούμε ότι είναι αποφασισμένος. Δεν είναι το ίδιο με το να είναι βίαιος.

Στις οικογενειακές συγκρούσεις, είναι συνηθισμένο η κακή διοχέτευση της επιθετικότητας να καταλήγει να μετατραπεί σε ενδοοικογενειακή βία. Γι ‘αυτό ένας από τους κύριους στόχους του οικογενειακού θεραπευτή θα πρέπει να είναι η μείωση της επιθετικότητας και η διοχέτευση της επιθετικότητάς τους προς πιο προσαρμοστικές μεθόδους επίλυσης συγκρούσεων.

Πότε είναι απαραίτητη η οικογενειακή θεραπεία;

Μια οικογένεια θα χρειαστεί τη βοήθεια ενός θεραπευτή όταν βυθίζονται σε μια κατάσταση που επηρεάζει όλα τα μέλη της. Οι άνθρωποι συνήθως προσπαθούν πρώτα να αναζητήσουν εξατομικευμένη βοήθεια. Σε αυτήν την περίπτωση, ο θεραπευτής θα πρέπει να προτείνει οικογενειακή θεραπεία.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, δεν θα αποφασίσουν όλα τα μέλη της οικογένειας να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Είναι καλύτερο για κάθε μέλος της οικογένειας να πάει εθελοντικά, με την επιθυμία να εφαρμόσει θεραπευτικούς πόρους στην καθημερινή του ζωή.

Κάθε οικογένεια έχει προβλήματα. Ωστόσο, όταν οι συγκρούσεις γίνονται επαναλαμβανόμενες και έντονες, η οικογενειακή μονάδα θα μπορούσε να καταρρεύσει. Έτσι, ένας οικογενειακός θεραπευτής είναι απαραίτητος όταν η δυσφορία γίνεται μακροχρόνια και έντονη.

γονείς που μαλώνουν
Η επιθετικότητα δεν είναι ίδια με τη βία. Ωστόσο, είναι ο ρόλος του θεραπευτή να διοχετεύσει το πρώτο για να αποφύγει σημαντικά προβλήματα.

Τα χαρακτηριστικά μιας υγιούς οικογένειας

Μια υγιής οικογένεια, εάν υπάρχει κάτι τέτοιο, είναι εκείνη που αντιμετωπίζει τις συγκρούσεις της με λειτουργικό τρόπο χωρίς να αφήνει τους δεσμούς να επηρεαστούν μόνιμα. Μια σειρά χαρακτηριστικών είναι χαρακτηριστικά των υγιών οικογενειών:

 • Σεβασμός για τις ατομικές διαφορές καθενός από τα μέλη της οικογένειας
 • Η σωστή φροντίδα, χωρίς να πέφτει σε υπερπροστασία ή παραμέληση
 • Υγιείς ρυθμίσεις διαβίωσης
 • Κανόνες που δεν είναι άκαμπτοι και μπορούν να χαλαρώσουν όταν είναι απαραίτητο
 • Φυσική επικοινωνία, χωρίς φόβο έκφρασης

Τι να κάνετε εάν η οικογένειά σας δεν θέλει να πάει σε θεραπεία

Εάν η οικογένεια ενός ατόμου αρνείται να πάει στη θεραπεία, μπορεί να αποφασίσει να πάει μόνη της για να αποκτήσει βασικές δεξιότητες επικοινωνίας. Στη συνέχεια, θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να κάνουν τα άλλα μέλη της οικογένειας να εμπλακούν εθελοντικά στη διαδικασία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο θεραπευτής μπορεί να επικοινωνήσει με τα μέλη της οικογένειας για να τους προσκαλέσει να έρθουν σε μια συνεδρία. Δεν έχει σημασία αν αποφασίσετε να πάτε μόνοι σας στη θεραπεία, καθώς αυτό το πρώτο βήμα θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της κατάστασης της οικογένειάς σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Andolfi, Profesor Maurizio. “Terapia Familiar.” Famila (2015): n. pag. Print.
 • Martha Laura Gutiérrez Fraire. “Cambios Modestos, Grandes Revoluciones. Terapia Familiar Crítica.” Carta Económica Regional 0.124 (2019): 211–216. Carta Económica Regional. Web.
 • “Psicopatología y Terapia Familiar: Una Relación Compleja.” Revista Mexicana de Investigación en Psicología 5.2 (2013): 175–183. Print.
 • Ozorio, Luiz Carlos. Valle, Maria Elizabeth Pascual. “Manual de Terapia Familiar.” Artmed (2009): n. pag. Print.
 • Minuchin, Salvador, and H Charles Fish Man. Técnicas De Terapia Familiar. Vol. 53. N.p., 2019. Print.
 • Fernández Alonso, Mª. “Violencia doméstica.” Revista clínica electrónica en atención primaria 12 (2007): 0001-3.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.