Η Αφρική λέει ΟΧΙ στον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων

Το πρόβλημα του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι η έλλειψη ευαισθητοποίησης επειδή πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να θεωρούν ότι αυτό είναι μια αναγκαία πρακτική που είναι αποδεκτή από κοινότητες.
Η Αφρική λέει ΟΧΙ στον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Πρόκειται για μια ευχάριστη είδηση που θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας: η Αφρική είπε “ΟΧΙ” στον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Τον περασμένο Αύγουστο το Αφρικανικό Κοινοβούλιο κατέληξε επιτέλους σε συμφωνία για την απαγόρευση αυτής της τραγικής και δυσμενούς τελετουργικής πράξης.

Πριν λίγο καιρό, περιγράψαμε πώς χώρες όπως η Νιγηρία πήραν την πρωτοβουλία και άρχισαν να ρυθμίζουν και να τιμωρούν αυτήν την παράδοση.

Σήμερα η κίνηση αυτή έχει πάρει πιο μεγάλες διαστάσεις, ελπίζοντας ότι θα συγκεντρώσει ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη.

Τελικά, πραγματοποιήθηκε μια συμφωνία κατά την οποία το Αφρικανικό Κοινοβούλιο με έδρα του τη Νότια Αφρική, έχει αναλάβει να ρυθμίσει, να διώξει και τέλος να καταργήσει αυτή τη φρίκη που έχει σημαδέψει σχεδόν 200 εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τη UNICEF.

Παρακάτω, θα σας δώσουμε όλες τις λεπτομέρειες.

Ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων , μια φρίκη με πάρα πολλά θύματα

Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων δεν είναι ένα πρόβλημα που περιορίζεται μόνο στην Αφρική. Η αφαίρεση της κλειτορίδας είναι μια πρακτική που ακολουθούν σχεδόν όλες οι μουσουλμανικές χώρες στην Ασία.

Οι κουρδικές κοινότητες, όπως επίσης και εκείνες στο Αφγανιστάν, το Τατζικιστάν, το Μπρουνέι, τη Μαλαισία και την Ινδονησία εξακολουθούν να εφαρμόζουν αυτή την πρακτική. Και σε αυτές τις χώρες εκτελείται ένα ακόμη πιο ακραίο είδος ακρωτηριασμού.

Χρησιμοποιούν τον ακρωτηριασμό που περιλαμβάνει την αφαίρεση της κλειτορίδας και των χειλιών του αιδοίου.

Δείτε επίσης: Όταν είμαι ηλικιωμένος, θέλω ανθρώπους δίπλα μου που αισθάνονται νέοι

Ξέρουμε ότι αυτή είναι μια μάχη που δεν έχει ακόμη κερδηθεί. Αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι αυτό το γιγάντιο βήμα που έκανε η Αφρική, είναι προς το παρόν μια συμφωνία με την πρόθεση να γίνει νόμος.

Προς το παρόν, παραμένει μια απλή πρόταση που δεν έχει μεταφραστεί ακόμα σε νομικό κείμενο.

Ωστόσο, όπως είπαμε αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα για να τελειώσει αυτή η φρίκη που έχει ήδη στοιχίσει πάρα πολλά θύματα.

Η Αφρική λέει ΟΧΙ στον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων

Δεν είναι τελετουργία αλλά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων

Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων αποτελεί μέρος της τελετουργίας για την έναρξη της αναπαραγωγικής ηλικίας των κοριτσιών.

 • Πολλές φορές έχει αναφερθεί ότι προέρχεται από την αρχαία Αίγυπτο. Ωστόσο, αυτή η πρακτική έχει ευρύ ιστορικό στην Ασία, την Ευρώπη, την Ωκεανία ακόμα και στην Αμερική.
 • Επιπλέον, αν και στις μέρες μας συνδέεται περισσότερο με το μουσουλμανικό κόσμο, στο παρελθόν εμφανιζόταν σε πολιτισμούς ανιμιστών, στο Ισλάμ, στο Χριστιανισμό και στον Ιουδαϊσμό.
 • Όπως και να έχει, συνεχίζεται στις μέρες μας και αποτελεί μια βίαιη πράξη. Ο σκοπός της πάνω από όλα είναι να στερήσει από τις γυναίκες την αίσθηση της ευχαρίστησης.
 • Ο τρόπος διεξαγωγής της εκτομής δεν διαφέρει πολύ από αυτόν των αρχαίων χρόνων. Η κλειτορίδα αφαιρείται με τη χρήση γυαλιού, μαχαιριών ή ξυραφιών.

Η υγιεινή δεν ενδιαφέρει φυσικά. Ο κίνδυνος μόλυνσης είναι ακραίος. Πολλές γυναίκες έχουν πεθάνει λόγω αυτής της πρακτικής.

Όλα αυτά μας οδηγούν σε ένα ηχηρό αποτέλεσμα. Δεν αποτελεί τελετουργική πρακτική αλλά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρόκειται για μια ακατανόητη και άγρια πράξη από την οποία υποφέρουν εκατομμύρια κορίτσια πριν καν φτάσουν στα πέμπτα γενέθλιά τους.

Η Αφρική λέει ΟΧΙ στον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων

Η συμφωνία και η αρχή της ελπίδας

Η Αφρική έχει πει “ΌΧΙ” στον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων και ο κόσμος άκουσε τα νέα. Ωστόσο, αξίζει να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα.

 • Η συμφωνία προέκυψε μετά από αναρίθμητες διαπραγματεύσεις από τη Σύμβαση για την Εξάλειψη Όλων των Μορφών Διακρίσεων Κατά των Γυναικών με όλες τις κοινωνικές και πολιτικές παρατάξεις στην ήπειρο.
 • Είχαν επίσης την υποστήριξη του Ταμείου Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών.
 • Αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι ένα σχέδιο δράσης.
 • Απαιτούνται 250 υπογράφοντες από το Αφρικανικό Κοινοβούλιο για να εκκινηθούν οι επίσημοι μηχανισμοί του σχεδίου.
 • Επιδιώκει να δημιουργήσει διαύλους συντονισμού με τις εθνικές και τοπικές αρχές. Για παράδειγμα, οι υπηρεσίες υγείας θα ζητούν από τις οικογένειες να υπογράφουν μια παραίτηση η οποία θα δηλώνει ότι δεν θα ακρωτηριάζουν τις κόρες τους.
 • Σχεδόν το 90% αυτής της πρακτικής πραγματοποιείται σε χώρες όπως στην Αίγυπτο, το Σουδάν, την Ερυθραία, το Τζιμπουτί, την Αιθιοπία και τη Σομαλία. Στόχος είναι να αλλάξει η συνείδηση και τα επίπεδα ευαισθητοποίησης των ανθρώπων.

Αυτή η δύσκολη μάχη θα πάρει χρόνο

κοριτσακια στη σειρά

Στόχος αυτής της συμφωνίας είναι να επιτευχθεί ό,τι κατάφερε η Νιγηρία. Οι αρχές που το υπέγραψαν γνωρίζουν το πόσο δύσκολη είναι η εφαρμογή του.

Σε μερικές χώρες όπως στη Γουινέα, παρά το “όχι” που ειπώθηκε στον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, η πρακτική συνεχίζεται. Το κάνουν για ξεκάθαρους λόγους.

 • Πολλές γυναίκες και άνδρες πιστεύουν ότι αυτή η πρακτική είναι απαραίτητη προκειμένου να γίνουν αποδεκτοί από τις κοινότητες.
 • Όλα αυτά δημιουργούν μια περίπλοκη κοινωνική πραγματικότητα που έχει συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παρόλα αυτά, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δηλώνουν ότι η αλλαγή της συνείδησης έχει αρχίσει. Σε τέτοιο βαθμό που πολλοί πιστεύουν ότι σε λίγες δεκαετίες ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων τελικά θα εξαλειφθεί.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.