Η Νιγηρία απαγορεύει την κλειτοριδική περιτομή

Είναι σημαντικό να συνεχιστεί η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση για τους κινδύνους της υγείας λόγω αυτής της τρομερής πρακτικής που ακόμη εφαρμόζεται.
Η Νιγηρία απαγορεύει την κλειτοριδική περιτομή

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ο ακρωτηριασμός της κλειτορίδας, η κλειτοριδική περιτομή ή  “κλειτοριδεκτομή” όπως λέγεται σε πολλές χώρες, είναι μια πρακτική που περιλαμβάνει μερική ή ολική αφαίρεση των γυναικείων γεννητικών οργάνων, ειδικά της κλειτορίδας.

Πολλές κουλτούρες, ιδιαίτερα εκείνες των ιθαγενών Αφρικανικής καταγωγής, έχουν αναπτύξει αυτήν την φρικτή μέθοδο από την αρχαιότητα  ως μέρος των πεποιθήσεων και των εθίμων τους.

Χάρη στις προσπάθειες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αυτή η πρακτική καταπολεμάται τα τελευταία χρόνια και πολλές χώρες και τοπικές κοινότητες έχουν σταματήσει να την εφαρμόζουν, λαμβάνοντας υπόψη τους απίστευτους κινδύνους στους οποίους μπαίνουν τα νεαρά κορίτσια που υπόκεινται σε αυτήν την επίπονη διαδικασία.

Στις 9 Ιουνίου 2015, η Νιγηρία έγινε η 23η χώρα της Αφρικής που έθεσε εκτός νόμου την κλειτοριδική περιτομή στα νεαρά κορίτσια.

Αυτά τα νέα είναι πολύ σημαντικά για εκείνους που μάχονται εναντίον αυτής της πρακτικής, καθώς η Νιγηρία αποτελεί μια από τις πολυπληθέστερες χώρες της Αφρικής  με κατ’ εκτίμηση 20 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια.

Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα για την πλήρη εξάλειψη  αυτής της αποτροπιαστικής πρακτικής, η οποία δυστυχώς εφαρμόζεται ακόμα  σε 29 χώρες στην Αφρική και στην Ασία.

Τι είναι η κλειτοριδική περιτομή;

κλειτοριδική περιτομή

Αυτό το έθιμο εφαρμόζεται στα κορίτσια ηλικίας μεταξύ 8 έως 14, των οποίων οι μητέρες τα συνοδεύουν σε ένα παλιό, σκοτεινό δωμάτιο όπου δεν τηρούνται κανόνες υγιεινής.

Εκεί, μια γυναίκα, η οποία θα εφαρμόσει τον ακρωτηριασμό, περιμένει στο σκοτάδι με τα ξυράφια και τα μαχαίρια της ώστε να διαπράξει αυτή την φρικτή διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει έως και 15 λεπτά.

Με το που μπει μέσα στο δωμάτιο, η γυναίκα θα εξετάσει τα γεννητικά όργανα του κοριτσιού και, σχεδόν στα τυφλά, χρησιμοποιώντας ένα μικρό μαχαίρι ή κάποιο άλλο κοφτερό αντικείμενο, αρχίζει να αφαιρεί εντελώς ή μερικώς την κλειτορίδα του κοριτσιού, τα μικρά χείλη κι επίσης τα μεγάλα χείλη.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, χωρίς κανενός είδους αναισθησίας ή κατάλληλης υγιεινής, η γυναίκα πετσοκόβει το κορίτσι ενώ εκείνο ουρλιάζει και κλαίει από τους φρικτούς πόνους που του προκαλεί. Μέσα στο δωμάτιο, αίμα και πόνος ξεχύνονται, ενώ έξω η οικογένεια γιορτάζει το γεγονός του ότι το κορίτσι είναι έτοιμο να γίνει γυναίκα.

γυναικα με μαχαιρι κλειτοριδική περιτομή

Μετά το τέλος αυτής της “διαδικασίας”, αρχίζει το ψάξιμο για έναν σύζυγο ο οποίος θα δώσει μια καλή προίκα ως αντάλλαγμα για το κορίτσι που τώρα θεωρείται μια “γυναίκα”. Αυτό γίνεται αν το κορίτσι καταφέρει να επιβιώσει από όλους τους κινδύνους που ακολουθούν μετά από τον ακρωτηριασμό αυτού του οργάνου, το οποίο παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στις γυναίκες.

Πολλά νέα κορίτσια πεθαίνουν από αιμορραγία ή από νευρογενές σοκ λόγω του έντονου πόνου και του τραύματος. Άλλα πεθαίνουν από τρομερές μολύνσεις, οι οποίες αναπόφευκτα θεραπεύονται με μεθόδους χωρίς τις σωστές συνθήκες υγιεινής.

Εξαιτίας αυτού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για χρόνια καταγγέλλει επίσημα αυτή την πρακτική ως γυναικείο γεννητικό ακρωτηριασμό, καθώς δεν υπάρχει καμία ιατρική ανάγκη και συνήθως εφαρμόζεται  στις τρίτες χώρες με απώτερο σκοπό  την στέρηση της σεξουαλικής ευχαρίστησης των γυναικών στη ζωή τους.

Πράξεις ντροπής

ξυραφι

Εκτιμάται ότι τέσσερα κορίτσια κάτω της ηλικίας των 15 γίνονται θύματα της κλειτοριδικής περιτομής κάθε λεπτό. Σύμφωνα με τα στοιχεία των μη κυβερνητικών οργανώσεων, ο αριθμός των ακρωτηριασμένων γυναικών είναι πάνω από 137 εκατομμύρια, παρά τις πολλαπλές διαδηλώσεις και την συνεχή καταπολέμηση για την κατάργηση αυτής της φρικτής πρακτικής.

Το χειρότερο από όλα, λόγω του ότι αυτή η πρακτική επιτρέπεται ακόμη σε 29 χώρες στην Αφρική και στην Ασία, 86 εκατομμύρια κορίτσια θα υποφέρουν από ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων έως το 2030.

Παρόλο που ο νόμος απαγορεύει αυτήν την πρακτική σε πολλές χώρες, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει εξαλειφθεί πλήρως. Πάρα το γεγονός του ότι είναι νομικά απαγορευμένο, πολλές κουλτούρες συνεχίζουν να την εφαρμόζουν παράνομα.

Ευτυχώς, η συνεχής δουλειά του ΠΟΥ κι άλλων παγκόσμιων οργανώσεων έχει φέρει αποτελέσματα, η απόφαση της Νιγηρίας αποτελεί καθαρή απόδειξη αυτού.

Είναι πραγματικά σημαντικό να συνεχιστεί η εκπαίδευση όσον αφορά  στους κινδύνους υγείας που σχετίζονται με αυτή την φρικτή πρακτική που ακόμα εφαρμόζεται.

Χωρίς να θέλουμε να αλλάξουμε τις τοπικές κουλτούρες και παραδόσεις, είναι βασική η ευαισθητοποίηση και η αλλαγή της νοοτροπίας όσον αφορά αυτή τη μέθοδο που έχει στοιχίσει χιλιάδες ζωές κι ακόμα προκαλεί πόνο.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.