Η απλότητα είναι το κλειδί για την εκπαίδευση των παιδιών

Όταν εκπαιδεύετε τα παιδιά και περιμένετε πολλά από εκείνα ή τους αναθέτετε αρμοδιότητες που δεν ταιριάζουν με την ηλικία τους τότε τα παιδιά αρχίζουν να βιώνουν συναισθήματα στα οποία δεν μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν.
Η απλότητα είναι το κλειδί για την εκπαίδευση των παιδιών

Τελευταία ενημέρωση: 24 Μαρτίου, 2019

Η εκπαίδευση των παιδιών έχει αλλάξει πολύ με την πάροδο των χρόνων. Στην εποχή μας υπάρχουν πολύ περισσότερες επιλογές και πόροι που μας παρέχουν προοπτικές για ένα πολύ καλύτερο μέλλον.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται στην παιδική ηλικία

εκπαίδευση των παιδιών

Με τόση πληθώρα πραγμάτων στις μέρες μας, τα παιδιά έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν προβλήματα που μέχρι τώρα επηρέαζαν μόνο τους ενήλικες.

Το στρες, η κατάθλιψη και τα προβλήματα συγκέντρωσης είναι μόνο μερικά από τα εμπόδια που γίνονται όλο και πιο επικρατέστερα στα μικρότερα παιδιά.

Μήπως φταίνε τα παιδιά γι’ αυτό; Εκπαιδεύουμε σωστά τα παιδιά μας; Η αλήθεια είναι ότι αυτή η ερώτηση δεν έχει σχέση με τον τρόπο ανατροφής των παιδιών μας αλλά με τον αργό τρόπο που πρέπει να τους παρουσιάζουμε τα πράγματα που βρίσκονται μπροστά τους.

Σίγουρα έχετε ακούσει κάποιο παιδί να λέει ότι δεν έχει χρόνο καθώς έχει 3 εξωσχολικές δραστηριότητες και διάφορα άλλα πράγματα που “περιορίζουν” την παιδική του ηλικία.

Η παιδική ηλικία είναι μια περίοδος που τα παιδιά θα πρέπει να ζουν και να απολαμβάνουν όπως και πολλές άλλες στιγμές της ζωής. Η παιδική ηλικία είναι επίσης πολύ σημαντική επειδή τότε πραγματοποιείται η ανάπτυξη του μεγαλύτερου τμήματος της ψυχολογίας τους.

Αν καταπιέζονται ή αρχίζουν να αναπτύσσουν συμπτώματα στρες και κατάθλιψης, τότε μπορεί να αναπτύξουν και ψυχολογικές διαταραχές ή προβλήματα συμπεριφοράς στο κοντινό μέλλον.

Όταν το “πολύ” γίνεται “πάρα πολύ” και η εκπαίδευση των παιδιών

εκπαίδευση των παιδιών

Στις μέρες μας τα παιδιά είναι “ασφαλή”. Οι μόνες ανησυχίες τους είναι οι καυγάδες με τους γονείς τους, το σχολείο και ο κατάλογος δραστηριοτήτων στις οποίες έχουν εγγραφεί.

Αλλά τι συμβαίνει; Αν είναι “ασφαλή” και ζουν “καλά” γιατί αντιμετωπίζουν τόσα πολλά προβλήματα; Τα παιδιά έχουν μάθει να είναι επιφυλακτικά. Πολλά παιδιά έχουν χάσει ακόμη και αυτή την έμφυτη περιέργεια που ποτέ κανείς δεν πρέπει να χάνει.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι εκτίθενται σε μια πληθώρα πληροφοριών που είναι δύσκολο να επεξεργαστούν. Είναι δύσκολο ακόμη και για εμάς τους ίδιους. Γι’ αυτό λοιπόν η έκθεσή τους σε τόσα πολλά ερεθίσματα τους προκαλεί τόσο στρες που δεν μπορούν να αντέξουν.

Όλα αυτά αναγκάζουν τα παιδιά να ωριμάσουν πιο γρήγορα, περνώντας διάφορα στάδια χωρίς να τα απολαμβάνουν. Δεν ζουν την παιδική τους ηλικία όπως θα έπρεπε, γεγονός που μπορεί να τους προκαλέσει σοβαρά προβλήματα που δύσκολα επιλύονται αργότερα.

Τα θεμέλια της υπερβολής

παιδι και καρδιά

Για να συνοψίσουμε, αυτή η υπερβολή βασίζεται σε 4 θεμελιώδη πράγματα που προκαλούν όλα αυτά τα προβλήματα όταν εκπαιδεύουμε τα παιδιά:

  • Πάρα πολλά αντικείμενα: οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας μετά βίας είχαν κάτι περισσότερο από ρουχισμό και με λίγη τύχη κανένα παιχνίδι. Αλλά τώρα πλέον, τα παιδιά έχουν τα πάντα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκτιμήσουν τα πράγματα όπως θα έπρεπε.
  • Πάρα πολλές πληροφορίες: το γεγονός ότι αναμειγνύονται σε περισσότερες από 1 εξωσχολικές δραστηριότητες τους αποσπά ένα μεγάλο κομμάτι χρόνου. Πρέπει να επικεντρώνονται στα βασικά τους μαθήματα και στη συνέχεια να έχουν καλή επίδοση και σε συμπληρωματικές δραστηριότητες. Όλες αυτές οι πληροφορίες προκαλούν στα παιδιά κορεσμό με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επεξεργαστούν σωστά τις πληροφορίες.
  • Πάρα πολλές επιλογές: υπάρχουν τόσες πολλές δυνατότητες που η ανασφάλεια και το άγχος αρχίζει να εδραιώνεται τα παιδιά. Τι πρέπει να επιλέξουν; Πού πρέπει να πάνε; Αυτές είναι ερωτήσεις που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν σε αυτή την ηλικία αλλά και για ολόκληρο το υπόλοιπο της ζωής τους.
  • Πάρα πολύ γρήγορα: ο χρόνος περνά πολύ γρήγορα και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να τον αξιοποιείτε στο μέγιστο. Αλλά τα παιδιά σπάνια προσέχουν την ώρα. Αυτό είναι κάτι καλό καθώς έτσι μπορούν να τον απολαμβάνουν περισσότερο. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν τα αφήνουμε να το κάνουν αυτό. Τα εμποδίζουμε να απολαύσουν τη στιγμή όπως θα έπρεπε να την απολαύσουν.

Η εκπαίδευση των παιδιών σημαίνει ότι οι γονείς πρέπει να είναι οι υπεύθυνοι. Πριν αρχίσετε να τα εκθέτετε στο στρες που αισθάνονται οι μεγαλύτεροι, είναι σημαντικό να τα αφήσετε να ζήσουν.

παραμυθι στην οικογενεια

Την παιδική ηλικία μπορούμε να τη ζήσουμε μόνο μια φορά. Είναι μια περίοδος απόλαυσης, δημιουργίας φιλικών σχέσεων και ανάπτυξης αλλά λιγότερο επιθετικά στις μελλοντικές γενιές.

Αν πάσχετε ήδη από στρες, άγχος και κατάθλιψη από μικρή ηλικία, τι πρόκειται να συμβεί όταν μεγαλώσετε περισσότερο;


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.