Εσείς ξέρετε τι είναι και από τι προκαλείται ο πυρετός Q;

Τις περισσότερες φορές ο πυρετός Q είναι μια ασθένεια που δεν έχει επιπλοκές. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι αναπτύσσουν πιο σοβαρά συμπτώματα που μπορούν ακόμη και να μετατραπούν σε ηπατίτιδα, πνευμονία, ενδοκαρδίτιδα ή μηνιγγίτιδα.
Εσείς ξέρετε τι είναι και από τι προκαλείται ο πυρετός Q;
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 26 Οκτωβρίου, 2022

Ο πυρετός Q είναι το όνομα μιας ασθένειας που τα ζώα μεταδίδουν στους ανθρώπους. Οι γιατροί τον παρατήρησαν για πρώτη φορά το 1935 και του έδωσαν το όνομα πυρετός Q επειδή δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι ήταν. Το γράμμα «Q» προέρχεται από τις λέξεις ”query” ή question” (που σημαίνει ερώτηση).

Μετά από διερεύνηση, ανακάλυψαν ότι ο παράγοντας που προκάλεσε τον πυρετό Q είναι το βακτήριο Coviella burnetii. Αυτό γενικά ζει σε κατοικίδια ζώα όπως αγελάδες, κατσίκες, πρόβατα και άλλα θηλαστικά. Ωστόσο, συνήθως δεν προκαλεί προβλήματα υγείας στα ζώα.

Αν και ο πυρετός Q μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή του έτους, εμφανίζεται κυρίως την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες περιπτώσεις λαμβάνουν χώρα μεταξύ Απριλίου και Μαΐου.

Πυρετός Q: Προέλευση

γυναίκα με πυρετό

Ο πυρετός Q είναι συνήθως μια ήπια ασθένεια πολύ παρόμοια με τη γρίπη. Ωστόσο, υπάρχει επίσης μια θανατηφόρα μορφή αυτής της ασθένειας. Στην πραγματικότητα, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο, την καρδιά, το ήπαρ και τους πνεύμονες. Άλλοι άνθρωποι δεν έχουν συμπτώματα.

Το βακτήριο Coxiella burnetii, το οποίο προκαλεί την ασθένεια, είναι συνήθως στα προϊόντα των γεννήσεων ζώων. Με άλλα λόγια, είναι στον πλακούντα και στο αμνιακό υγρό. Είναι επίσης στο γάλα, στα ούρα και στα κόπρανα των μολυσμένων ζώων.

Μερικοί άνθρωποι μολύνονται ακόμη και χωρίς να έχουν άμεση επαφή με ζώα. Η απλή εισπνοή σκόνης που έχει μολυνθεί από κόπρανα, ούρα ή προϊόντα γέννησης μολυσμένων ζώων μπορεί να είναι μεταδοτική. Ομοίως, τα βακτήρια βρίσκονται επίσης στο μη παστεριωμένο γάλα αυτών των ζώων.

Χαρακτηριστικά και συμπτώματα

Περίπου στα 10 άτομα που πάσχουν από τα βακτήρια, μόνο 5 θα έχουν συμπτώματα. Συνήθως, αυτά εμφανίζονται περίπου δύο έως τρεις εβδομάδες μετά την έκθεση στα βακτήρια. Στην πραγματικότητα, τα πιο κοινά συμπτώματα είναι:

  • Πυρετός με ρίγη και ιδρώτα
  • Πονοκέφαλοι και μυϊκοί πόνοι
  • Ναυτία, έμετος και / ή διάρροια
  • Κούραση
  • Πόνος στο στήθος και / ή κοιλιακό άλγος
  • Ξηρός βήχας
  • Απώλεια βάρους

Όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρά. Εάν η λοίμωξη είναι στους πνεύμονες ή στο ήπαρ, μπορεί να προκαλέσει πνευμονία ή ηπατίτιδα, αντίστοιχα. Επιπλέον, εάν το αποκτήσουν έγκυες γυναίκες, υπάρχει κίνδυνος αποβολής.

Μόνο πέντε άτομα στους 100 εκδηλώνουν χρόνιο πυρετό Q. Αυτός εμφανίζεται μήνες, ή ακόμα και χρόνια μετά την αρχική μόλυνση. Πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να αποβεί μοιραίο, καθώς μία ή περισσότερες καρδιακές βαλβίδες είναι συνήθως μολυσμένες.

Πυρετός Q: Παράγοντες κινδύνου

άνδρας με πυρετό

Είναι σαφές ότι το βακτήριο υπάρχει σε ορισμένα κατοικίδια ζώα. Ωστόσο, μπορεί επίσης να είναι σε ορισμένα άγρια ​​ζώα και σε τσιμπούρια. Επομένως, ο κύριος παράγοντας κινδύνου είναι η άμεση ή έμμεση επαφή με όλα αυτά τα ζώα.

Προφανώς, οι άνθρωποι με τον μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης είναι εργαζόμενοι σε αγροκτήματα ή σφαγεία. Επιπλέον, κινδυνεύουν επίσης οι κτηνίατροι, οι ερευνητές και οι μεταποιητές τροφίμων. Επίσης, οι άνδρες είναι πιο πιθανό από τις γυναίκες να προσβληθούν από αυτήν την ασθένεια.

Η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων πυρετού Q είναι άτομα ηλικίας μεταξύ 30 και 70 ετών. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ σπάνιο για τα παιδιά να αρρωστήσουν από αυτήν την ασθένεια. Όταν συμβαίνει, έχουν συμπτώματα πνευμονίας.

Άλλα ενδιαφέροντα γεγονότα

Τα άτομα με αυτές τις καταστάσεις διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν χρόνια με αυτήν την ασθένεια:

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει εμβόλιο κατά του πυρετού Q. Επομένως, είναι σημαντικό να το αποτρέψετε όσο καλύτερα μπορείτε. Γενικά, είναι σημαντικό να μην πίνετε μη παστεριωμένο γάλα από κανένα ζώο.

Για όσους εργάζονται με ζώα ή ζουν σε αγροκτήματα, προσέξτε εάν παρατηρήσετε αυτήν την ασθένεια. Επιπλέον, πηγαίνετε στο γιατρό εάν έχετε συμπτώματα. Τα άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο δεν πρέπει να έχουν επαφή με ζώα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Roca, B. (2007, November). Fiebre Q. In Anales de medicina interna (Vol. 24, No. 11, pp. 558-560). Arán Ediciones, SL.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.