Απομακρύνετε τα άλατα από το μπάνιο με φυσικό τρόπο

Αν έχετε λεκέδες από άλατα στο μπάνιο σας, μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτά με τις παρακάτω απλές διαδικασίες. Θα χρειαστείτε μονάχα φυσικά, φτηνά προϊόντα που μπορείτε να βρείτε παντού.
Απομακρύνετε τα άλατα από το μπάνιο με φυσικό τρόπο

Τελευταία ενημέρωση: 23 Δεκεμβρίου, 2018

Τα άλατα αποτελούνται από ασβέστιο που λεκιάζει πολλά αντικείμενα στο μπάνιο σας. Αν προτιμάτε να αποφύγετε τα βιομηχανοποιημένα προϊόντα λόγω αλλεργιών ή λόγω του κόστους τους, ακολουθούν μερικά κόλπα για να απομακρύνετε τα άλατα από το μπάνιο με φυσικά προϊόντα που σίγουρα έχετε στο σπίτι.

Σε μερικούς ανθρώπους αρέσει το μπάνιο τους να γυαλίζει από καθαριότητα. Το μπάνιο βρωμίζει αρκετά εύκολα επειδή βρίσκεται σε συνεχή επαφή με νερό και δεν αερίζεται τόσο καλά όσο άλλα δωμάτια.

Έτσι, οι άνθρωποι που έχουν μανία με την καθαριότητα και την υγιεινή αντιμετωπίζουν το καθάρισμα του μπάνιου ως μια καθημερινή πρόκληση. Η κατάσταση χειροτερεύει όταν σχηματίζονται αποθέσεις αλάτων, που είναι εχθρός για τις βρύσες, το ντους και τους καθρέφτες. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να απομακρύνετε τα άλατα από το μπάνιο με προϊόντα που σίγουρα έχετε στο σπίτι.

Τι προκαλεί τις αποθέσεις αλάτων;

Το νερό που βγαίνει από τις βρύσες περιέχει μεταλλικά άλατα όπως ασβέστιο, σίδηρο και μαγνήσιο, που συσσωρεύονται πάνω στις επιφάνειες καθώς το νερό έρχεται σε επαφή με αυτές. Έτσι σχηματίζονται και οι λευκοί ή κιτρινωποί λεκέδες στο πάτωμα του μπάνιου.

Μια άλλη συνέπεια της συσσώρευσης μεταλλικών αλάτων είναι η σκουριά που μπορεί να δείτε σε ορισμένα σημεία του μπάνιου σας. Όταν ο σίδηρος στο νερό έρχεται σε επαφή με τον αέρα, οξειδώνεται και αφήνει λεκέδες.

Φυσικές συνταγές για να απομακρύνετε τα άλατα από το μπάνιο

Απομακρύνετε τα άλατα από το μπάνιο με φυσικό τρόπο

Όσο για τις διαδικασίες καθαρισμού, μπορείτε να αγοράσετε χημικά προϊόντα για να απομακρύνετε τα άλατα από το μπάνιο. Όμως, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που διαβρώνουν λιγότερο, δεν βλάπτουν την υγεία και επίσης είναι πιο οικονομικές. Ακολουθούν μερικές από αυτές.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Πώς να αφαιρέσετε τους λεκέδες μούχλας από τις κουρτίνες του μπάνιου.

 

1. Μαγειρική σόδα και ξύδι ή χυμός λεμονιού

Με αυτά τα απλά συστατικά και ένα σφουγγάρι μπορείτε να αφαιρέσετε τα άλατα από τον νιπτήρα σχεδόν αμέσως. Απλώς ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  • Βρέξτε ένα σφουγγάρι και βάλτε επάνω του μαγειρική σόδα.
  • Καθαρίστε τις βρώμικες επιφάνειες μέχρι να απομακρύνετε όλα τα άλατα.
  • Ξεπλύντε το σφουγγάρι και καθαρίστε ξανά τις επιφάνειες για να αφαιρέσετε τη μαγειρική σόδα.
  • Για να απομακρύνετε τους λεκέδες από τις άκρες της βρύσης, ψεκάστε λίγο χαρτί κουζίνας με ξύδι ή φρέσκο χυμό λεμονιού.
  • Τυλίξτε τη λεκιασμένη επιφάνεια με το χαρτί της κουζίνας και αφήστε το να δράσει όλη τη νύχτα.
  • Το επόμενο πρωί αφαιρέστε τους εναπομείναντες λεκέδες με ένα σφουγγάρι.
  • Μπορείτε να ακολουθήσετε την ίδια διαδικασία για τα πλακάκια.

Η μαγειρική σόδα καθαρίζει όλες τις επιφάνειες χωρίς να τις βλάπτει. Επιπλέον, όπως το ξύδι και το λεμόνι, σκοτώνει τα βακτήρια χωρίς να είναι τοξική. Όμως δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ξύδι και λεμόνι σε αλουμίνιο, επειδή το διαβρώνουν.

2. Καθαρίστε τη λεκάνη με ξύδι

Η λεκάνη της τουαλέτας είναι το σημείο του μπάνιου με τα περισσότερα βακτήρια. Επομένως, είναι σημαντικό να καθαρίζετε συχνά τη λεκάνη για να προλάβετε την εξάπλωση των διαφόρων ασθενειών που μπορεί να προκαλέσουν τα συγκεκριμένα βακτήρια.

Αν θέλετε να απομακρύνετε τα άλατα από τη λεκάνη σας, ακολουθεί ένας αποτελεσματικός τρόπος. Θα χρησιμοποιήσουμε χυμό λεμονιού ή ξύδι, χάρη στις ιδιότητές τους.

Μερικοί άνθρωποι απομακρύνουν πρώτα το νερό της λεκάνης έτσι ώστε το καθαριστικό υγρό να δράσει καλύτερα. Ωστόσο αυτό δεν είναι απαραίτητο. Εφαρμόστε το καθαριστικό υγρό και αφήστε το να δράσει για μερικές ώρες.

Αν οι λεκέδες είναι πολύ επίμονοι, μπορείτε να τους τρίψετε με ένα πανί. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να εφαρμόσετε και πάλι το καθαριστικό υγρό και να επαναλάβετε τη διαδικασία.

Αν αυτό δεν έχει αποτέλεσμα, χρησιμοποιήστε μια ελαφρόπετρα. Αυτό θα σας επιτρέψει να αφαιρέσετε τους λεκέδες από τη λεκάνη. Όμως δεν πρέπει να τη χρησιμοποιήσετε στεγνή, επειδή μπορεί να σπάσετε την πορσελάνη. Τρίψτε τη λεκάνη με υπομονή και, ιδού, το πρόβλημα λύθηκε.

3. Καθαρίστε τη λεκάνη με κόκα-κόλα

Απομακρύνετε τα άλατα από το μπάνιο με κόκα κόλα

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, μπορείτε να καθαρίσετε τη λεκάνη σας και με ένα κουτάκι Κόκα-Κόλα. Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες, αν θέλετε να δοκιμάσετε:

  • Τραβήξτε το καζανάκι έτσι ώστε το νερό να είναι όσο πιο καθαρό γίνεται.
  • Αδειάστε την Κόκα-Κόλα στη λεκάνη και αφήστε τη να δράσει για μισή ώρα.
  • Έπειτα καθαρίστε τη λεκάνη με το πιγκάλ μία ή δύο φορές, τραβώντας πότε-πότε το καζανάκι μέχρι το νερό να είναι εντελώς διάφανο.

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Φτιάξτε στο σπίτι τις δικές σας αποσμητικές ταμπλέτες για το μπάνιο.

 

4. Αφαιρέστε τα άλατα από τους καθρέφτες

Το νερό μπορεί να πιτσιλίσει τους καθρέφτες του μπάνιου και, ως αποτέλεσμα, να σχηματιστούν άλατα στην επιφάνειά τους. Όμως είναι εύκολο να τα αφαιρέσετε.

Απλώς διαλύστε ξύδι σε νερό (ένα μέρος ξύδι για κάθε τέσσερα μέρη νερό) και ψεκάστε τους καθρέφτες. Σκουπίστε και, ιδού, οι λευκοί λεκέδες εξαφανίζονται.

Προλάβετε τον σχηματισμό αλάτων

Μπορείτε επίσης να προλάβετε τον σχηματισμό αλάτων στις βρύσες και στα πλακάκια σας. Μπορείτε να εγκαταστήσετε φίλτρα που αφαιρούν τα μεταλλικά άλατα από το νερό και να καθαρίζετε το μπάνιο σας κάθε μέρα για να αποφύγετε τη συσσώρευση αλάτων.

Δεν είναι εύκολο να διατηρείτε το σπίτι σας καθαρό, όμως είναι απαραίτητο. Χρησιμοποιήστε αυτές τις τεχνικές για να απομακρύνετε τα άλατα από το μπάνιο σας και έπειτα προσπαθείτε να το διατηρείτε στεγνό και καθαρό.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.