Απομίμηση ξύλου: Πώς να εφαρμόσετε αυτή την τεχνική

Το να αποκτήσει μια επιφάνεια την εμφάνιση του ξύλου είναι εφικτό χάρη σε μια απλή τεχνική βαφής. Δεν είναι πλέον απαραίτητο να αποκτάτε ξύλινα αντικείμενα ή διακοσμητικά.
Απομίμηση ξύλου: Πώς να εφαρμόσετε αυτή την τεχνική

Έχει γραφτεί από Jonatan Menguez

Τελευταία ενημέρωση: 20 Απριλίου, 2023

Το να αποκτήσει μια επιφάνεια την εμφάνιση του ξύλου είναι εφικτό χάρη σε μια απλή τεχνική βαφής. Δεν είναι πλέον απαραίτητο να αποκτάτε ξύλινα αντικείμενα ή διακοσμητικά. Με μερικά μόνο συγκεκριμένα προϊόντα και ένα εργαλείο από καουτσούκ, μπορείτε να επιτύχετε την απομίμηση ξύλου.

Αυτή η τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορες επιφάνειες, όπως πόρτες, κουφώματα και παράθυρα. Εφόσον δεν πρόκειται για πορώδες υλικό, αυτή η τεχνική βαψίματος σας δίνει ένα οπτικό αποτέλεσμα που σας κάνει να ξεχνάτε το αρχικό ξύλο. Αν έχετε περιορισμένο προϋπολογισμό, ανακαλύψτε τα σύντομα και εύκολα βήματα για να αποκτήσετε μια ποιοτική απομίμηση ξύλου.

Τι είναι η απομίμηση ξύλου;

Πρόκειται για ένα είδος ψεύτικου φινιρίσματος που έχει ως στόχο να μιμηθεί την εμφάνιση του φυσικού ξύλου. Με αυτόν τον τρόπο, είναι δυνατό να δοθεί η εντύπωση ότι διάφορα αντικείμενα ξυλουργικής και χειροτεχνίας, όπως πόρτες, παράθυρα ή έπιπλα, έχουν κατασκευαστεί με αυτό το υλικό.

Χρησιμοποιείται για να μεταμορφώσει διάφορες επιφάνειες με φυσικό αποτέλεσμα ξύλου.

Χρησιμοποιείται επίσης για να τονίσει τον κόκκο ενός ήδη φθαρμένου ξύλου. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να ανακτήσετε την υφή και την οπτική μορφή σε ένα αντικείμενο που έχει ήδη κατασκευαστεί με αυτό το υλικό, αλλά το οποίο έχει ξεθωριάσει ή φθαρεί με κάποιο τρόπο. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω του περάσματος του χρόνου ή της φθοράς του χρώματος. Συνοπτικά, λοιπόν, η τεχνική της απομίμησης ξύλου εφαρμόζεται τόσο σε νέα στοιχεία όσο και σε παλιά αντικείμενα που πρέπει να αποκατασταθούν.

Χαρακτηριστικά της τεχνικής απομίμησης ξύλου

Το κεντρικό προϊόν που επιτυγχάνει αυτό το αποτέλεσμα είναι ένα είδος βερνικιού ή σμάλτου πολυουρεθάνης. Μια καλά εκτελεσμένη εργασία αναπαράγει επιφάνειες που οπτικά μοιάζουν με το φυσικό ξύλο. Αλλά, επιπλέον, το χρώμα πρέπει να μοιάζει με τις ίνες του υλικού αυτού και να επιτυγχάνεται μια λεία υφή.

Στο τέλος, το φινίρισμα της επιφάνειας πρέπει να είναι ομοιόμορφο, λείο, ανθεκτικό και ομαλό, χωρίς εξογκώματα ή πορώδη σημεία. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να παράγεται μια ενδιάμεση ή σατινέ λάμψη, χωρίς να επιτυγχάνεται πολύ γυαλιστερό ή θαμπό αποτέλεσμα.

A chair needing imitation wood grain effect.
Το έπιπλο μπορεί να χάσει το χρώμα και τα οπτικά χαρακτηριστικά του με το πέρασμα του χρόνου.

Πού μπορεί να εφαρμοστεί και τι εργαλεία χρειάζεστε;

Το εφέ απομίμησης ξύλου μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορα υλικά, όπως μέταλλα, τσιμέντο, φθαρμένο ξύλο ή γύψο. Το σημαντικό είναι ότι το υλικό δεν πρέπει να είναι πορώδες.

Η τεχνική λειτουργεί για μια μεγάλη ποικιλία στοιχείων που συνθέτουν το σπίτι, τόσο στη δομή όσο και στα έπιπλα ή τη διακόσμηση. Πόρτες, κουφώματα, παράθυρα, μεταλλικά ανοίγματα, ντουλάπια και συσκευές είναι μερικές πιθανές επιλογές για να μετατραπούν σε ψεύτικο ξύλο.

Τα υλικά που πρέπει να χρησιμοποιηθούν είναι πολύ λίγα και εύκολο να αποκτηθούν. Επομένως, εκτός από την ευκολία εφαρμογής, πρόκειται επίσης για μια πολύ οικονομική τεχνική.

  • Συγκεκριμένο βερνίκι ή σμάλτο. Το βασικό στοιχείο είναι το εφέ ξύλου. Μπορεί να επιτευχθεί με το συνδυασμό διαφορετικών αποχρώσεων, ανάλογα με τις προσωπικές προτιμήσεις.
  • Πινέλο. Συνιστάται η χρήση πινέλου ή ρολού για την εφαρμογή των χρωμάτων με εφέ ξύλου.
  • Εργαλείο σφράγισης με καουτσούκ. Χρειάζεστε ενα αντικείμενο σχεδιασμένο για να σφραγίζει τους κόμπους και τους χαρακτηριστικούς κόκκους του ξύλου. Περνάει πάνω από την επιφάνεια μετά την εφαρμογή του χρώματος και διατίθεται σε κάθε κατάστημα με είδη σπιτιού.
  • Υγρό πανί. Αυτό είναι απαραίτητο για την απολύμανση του κόκκου μεταξύ των διαφόρων στρώσεων.
  • Διαλυτικό. Στο τέλος της εργασίας, καλό είναι να καθαρίζονται τα πινέλα και τα ρολά με αυτό το προϊόν.

Βήματα για την εκτέλεση της απομίμησης κόκκων ξύλου

Μόλις έχετε όλα τα απαραίτητα εργαλεία, είναι δυνατόν να μεταμορφώσετε τις επιφάνειες με την τεχνική για την απομίμηση ξύλου. Πρόκειται για μια απλή εργασία, στην οποία μια σειρά βημάτων που εφαρμόζονται με προσοχή και ακρίβεια μπορεί να σας δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα.

1. Προετοιμασία της επιφάνειας

Εκτός από τη διασφάλιση των σωστών επιφανειών και υλικών για αυτή την εργασία, είναι σημαντικό να ελέγξετε ότι είναι στεγνές και καθαρές. Αυτός ο καθαρισμός και η προετοιμασία πρέπει να δώσει έμφαση στην απομάκρυνση των ατελειών, της σκόνης, του λίπους, της βρωμιάς και της παλιάς βαφής.

Αφού είναι όλα έτοιμα, ορισμένοι επιλέγουν να εφαρμόσουν μια στρώση σφραγιστικού λαδιού ή συνθετικού σφραγιστικού ξύλου. Στην περίπτωση των μεταλλικών επιφανειών, το προϊόν πρέπει να είναι αντισκωριακό. Αν πρόκειται για τσιμέντο ή σοβά, τότε θα χρειαστείτε κοινό στεγανωτικό σταθεροποιητή.

Restoring wood.
Η προετοιμασία του υλικού είναι απαραίτητη για το βερνίκι είναι καλά στο τέλος της διαδικασίας.

2. Διαφορετικά χρώματα

Σε γενικές γραμμές, το ξύλο που μιμούμαστε με αυτή την τεχνική είναι το πεύκο, αν και μπορούν να επιτευχθούν και άλλες αποχρώσεις επιλέγοντας συνδυασμό χρωμάτων. Αναμειγνύονται δύο τόνοι: ο ένας πιο ανοιχτός και ο άλλος πιο σκούρος. Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα είναι το καφέ, το μπεζ, το κίτρινο, η ώχρα, το πράσινο ή το κρεμ.

3. Αστάρι

Συνιστάται η προηγούμενη στρώση ασταριού για να εξασφαλιστεί καλύτερη πρόσφυση στη συνέχεια. Η στρώση αυτή αποτελείται από μια ομοιόμορφη επίστρωση που προετοιμάζει την επιφάνεια για την τελική στρώση.

4. Απομίμηση ξύλου: Εφαρμογή του χρώματος

Πριν ανοίξετε το δοχείο, ανακινήστε το για λίγα δευτερόλεπτα για να αναμιχθεί καλά το προϊόν. Όταν στεγνώσει η στρώση του ασταριού, εφαρμόστε μια νέα στρώση που να καλύπτει όλη την επιφάνεια ομοιόμορφα και χωρίς σβόλους.

Εάν υπάρχουν δύο χρώματα, εφαρμόστε την πρώτη στρώση με την ανοιχτότερη απόχρωση. Μόλις στεγνώσει, εφαρμόστε τη στρώση του σκουρότερου χρώματος με ρολό ή πινέλο.

Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί το εφέ της φλέβας. Λάβετε υπόψη σας ότι πρόκειται για μια παρόμοια διαδικασία με την τεχνική του λούστρου.

5. Χρήση του εργαλείου κοκκοποίησης

Εκτός από όλα τα προηγούμενα στοιχεία που αναφέραμε, το κύριο εργαλείο αυτής της τεχνικής είναι το εργαλείο κοκκοποίησης. Πριν στεγνώσει το χρώμα, περάστε αυτό το εργαλείο πάνω από την επιφάνεια με ελαφρές κινήσεις.

Το σημαντικό είναι να δημιουργηθεί το εφέ των κόκκων του ξύλου.

Μετακινήστε το απαλά πάνω-κάτω και, κατά διαστήματα, στροβιλίστε το για να δημιουργήσετε τους κόμπους που είναι τόσο χαρακτηριστικοί για αυτό το υλικό. Μην υπερβάλλετε με την κίνηση, καθώς μπορεί να φαίνεται πολύ τεχνητή. Χρησιμοποιήστε το υγρό πανί για να σκουπίσετε τη μπογιά από το κόκκο μεταξύ των στρώσεων.

Απομίμηση ξύλου και άλλες παρόμοιες τεχνικές

Η απομιμήση ξύλου δεν είναι η μόνη παραλλαγή αυτής της τεχνικής. Η χάραξη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να επιτευχθεί ένα ρουστίκ αποτέλεσμα με χρώματα οποιουδήποτε χρώματος. Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν ορατές γραμμές με διαφορετική ένταση, που προσομοιάζουν τις κινήσεις του υαλοπίνακα ή του χτενίσματος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • CastilloMorales M. I, , ErdoizaSordo J. J. Acabados para madera en exteriores. Madera y Bosques [Internet]. 1995;1(2):9-22. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=61700203
  • Tamarit Urias J. C, Borjade la Rosa A, FloresVelázquez R, , CoronaAmbríz A.  Vida útil de dos barnices para exteriores mediante intemperismo artificial en madera de aile, pino y encino. Revista Chapingo. Serie Ciencias Forestales y del Ambiente [Internet]. 2002;8(1):83-90. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=62980110

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.