Απόρριψη του piercing: Αιτίες, θεραπεία και πρόληψη

Υποφέρετε από απόρριψη του piercing; Μπορείτε να το αντιμετωπίσετε χρησιμοποιώντας ορισμένες συμβουλές φροντίδας και να το αποτρέψετε από το να ξανασυμβεί. Θα σας μιλήσουμε γι' αυτό σε αυτό το άρθρο.
Απόρριψη του piercing: Αιτίες, θεραπεία και πρόληψη
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Ana Luzardo

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η απόρριψη του piercing είναι μια επιπλοκή που μπορεί να συμβεί με ένα σκουλαρίκι ή ένα κόσμημα, το οποίο έχει εισαχθεί σε κάποιο σημείο του σώματος, αφού το σώμα έχει τρυπηθεί για να ανοίξει χώρο γι’ αυτό.

Αυτή η επιπλοκή δεν είναι η πιο συνηθισμένη παρενέργεια ενός piercing. Οι πιο συνηθισμένες είναι η εμφάνιση χηλοειδών, οι λοιμώξεις και η δερματίτιδα. Αλλά είναι σίγουρα πιθανό να συμβεί απόρριψη ενός piercing. Θα σας εξηγήσουμε γιατί συμβαίνει, πώς αντιμετωπίζεται και πώς μπορείτε να την προλάβετε.

Τι είναι η απόρριψη του piercing;

Το σώμα σας διαθέτει ένα σύστημα αυτοάμυνας που ονομάζεται ανοσοποιητικό σύστημα. Λειτουργεί αναγνωρίζοντας ξένες ουσίες που ονομάζονται αντιγόνα. Όταν αυτά ανιχνεύονται από διάφορους τύπους κυττάρων πυροδοτεί την παραγωγή αντισωμάτων στα Β λεμφοκύτταρα.

Με τη σειρά τους, τα κύτταρα αυτά είναι σε θέση να θυμούνται έτσι ώστε όταν ξένα στοιχεία εισέρχονται εκ νέου στο σώμα, να παράγονται αμέσως αντισώματα. Ωστόσο, οι ουσίες αυτές δεν μπορούν να καταστρέψουν από μόνες τους τους ξένους παράγοντες. Τότε είναι που μπαίνουν στο παιχνίδι τα Τ-λεμφοκύτταρα και τα φαγοκύτταρα.

Όλο αυτό το σύστημα ενεργοποιείται όταν τραυματίζεστε κι όταν κάνετε ένα piercing. Ο οργανισμός δεν ξέρει ότι το κάνατε επειδή το θέλατε και τα συμπτώματα απόρριψης του piercing οφείλονται σε μια κοινή ανοσολογική αντίδραση.

Ποια είναι τα συμπτώματα που σχετίζονται με την απόρριψη του piercing;

Η απόρριψη μπορεί να εμφανιστεί εβδομάδες, μήνες και σε σπάνιες περιπτώσεις ακόμη και δεκαετίες μετά το piercing. Για να ξέρετε αν ο οργανισμός σας απορρίπτει το piercing θα πρέπει να ρίξετε μια καλή ματιά στην περιοχή και να δείτε αν εμφανίζει κάποιο από αυτά τα σημάδια:

 • Το αντικείμενο έχει μετακινηθεί από την αρχική του θέση.
 • Η ποσότητα του ιστού μεταξύ των οπών εισόδου και εξόδου είναι λεπτότερη.
 • Επιπλέον, οι οπές έχουν αυξηθεί σε μέγεθος.
 • Το σκουλαρίκι ή άλλο αντικείμενο αρχίζει να κρέμεται διαφορετικά.
 • Το δέρμα μεταξύ των οπών εισόδου και εξόδου είναι φολιδωτό, ξεφλουδισμένο, κόκκινο και φλεγμονώδες ή έχει σκληρή όψη.
 • Μπορεί να βλέπετε το κόσμημα μέσα από το δέρμα.
A piercing.
Τα κοσμήματα που εισάγονται στο δέρμα μπορεί να αναγνωριστούν ως ξένο σώμα από το ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός που θα προκαλέσει αντίδραση απόρριψης.

Γιατί συμβαίνει απόρριψη του piercing;

Όταν το δέρμα τραυματίζεται, περνάει από μια διαδικασία ουλής που αρχίζει με φλεγμονή και τελειώνει με το σχηματισμό ουλώδους ιστού. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι συχνά ο οργανισμός προσπαθεί να αφαιρέσει το αντικείμενο του κοσμήματος προκειμένου να επουλώσει την τρύπα.

Μέρος της επούλωσης της πληγής περιλαμβάνει την επανασύνδεση του δέρματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι τρύπες κλείνουν όταν βγάζουμε το κόσμημα. Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία για να συμβεί αυτό, πιστεύεται ότι υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που το ευνοούν.

 • Η γενετική είναι ένας τέτοιος παράγοντας και ορισμένοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση να απορρίπτουν ξένα υλικά.
 • Το μέγεθος και το σχήμα του κοσμήματος είναι ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει, καθώς τα κακώς εφαρμοζόμενα κοσμήματα είναι συχνά η αρχική αιτία του προβλήματος.
 • Ένας άλλος σχετικός παράγοντας είναι το μέταλλο από το οποίο είναι κατασκευασμένο το κόσμημα. Το τιτάνιο, για παράδειγμα, είναι καλύτερο για άτομα με ευαίσθητο δέρμα.
 • Λέγεται επίσης ότι το μέρος όπου τοποθετείται επηρεάζει. Τα σημεία όπου συμβαίνουν οι περισσότερες απορρίψεις στο piercing είναι ο αφαλός και τα φρύδια.

Πώς να αντιμετωπίσετε την απόρριψη του piercing

Αν αντιμετωπίσετε την απόρριψη του piercing μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικό επειδή τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα θέλατε. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.

 • Αρχικά, βγάλτε το κόσμημα αν δείτε ότι κινείται όλο και περισσότερο προς την επιφάνεια.
 • Ένα άλλο μέτρο που μπορείτε να πάρετε είναι να δοκιμάσετε ένα διαφορετικό είδος κοσμήματος, με διαφορετικό μέγεθος και υλικό. Καλό είναι να επιλέξετε ένα μη ερεθιστικό πλαστικό δαχτυλίδι ή μπάρα.
 • Χρησιμοποιήστε κάποιο λάδι ή κρέμα με βιταμίνη Ε για να μειώσετε τις ουλές.

Ο επαγγελματίας που πραγματοποίησε το piercing είναι εκείνος που θα πρέπει να σας καθοδηγήσει σχετικά. Θα πρέπει σχεδόν πάντα να περιμένετε ένα χρόνο πριν δοκιμάσετε άλλο piercing.

Πρόληψη και φροντίδα

A person with medical scissors.
Είναι σημαντικό το piercing να πραγματοποιείται από επαγγελματίες της περιοχής, για να μειωθούν οι κίνδυνοι.

Πριν κάνετε piercing, αναζητήστε έναν εξειδικευμένο επαγγελματία με εμπειρία. Θα πρέπει πάντα να ρωτάτε για τα ποσοστά απόρριψης στην περιοχή όπου θα θέλατε να κάνετε το piercing. Να θυμάστε ότι τα τρυπήματα μπορεί να αφήσουν ορατές ουλές.

Για να μειώσετε την πιθανότητα απόρριψης, θα πρέπει να ζητάτε μεγάλο εύρος ή πλάτος. Επίσης, να διατηρείτε την περιοχή καθαρή με κομπρέσα με αλατόνερο. Μουλιάστε ένα καθαρό επίθεμα γάζας στο διάλυμα και εφαρμόστε το στο νέο piercing.

Θα πρέπει να εφαρμόσετε θεραπεία επούλωσης μόνο δύο φορές την ημέρα, καθώς η υπερβολική περιποίηση μπορεί να ερεθίσει το δέρμα, γεγονός που καθυστερεί την επούλωση. Πλύνετε τα χέρια σας με νερό και αντιβακτηριδιακό σαπούνι πριν αγγίξετε ή καθαρίσετε το piercing ή το κόσμημα.

Επίσης, για να διασφαλίσετε ότι η διαδικασία επούλωσης θα είναι επιτυχής και ότι δεν θα υπάρξει απόρριψη του piercing, καλό είναι να ακολουθείτε καλή διατροφή και να αποφεύγετε το άγχος. Αυτό θα βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να επουλώσει την περιοχή χωρίς πολλά προβλήματα.

Άλλοι παράγοντες που πρέπει να προσέξετε και απαιτούν προσοχή είναι η καθαριότητα των εργαλείων που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του piercing και η υγιεινή του κοσμήματος που θα φορέσετε.

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό;

Εάν εμφανίσετε συμπτώματα μόλυνσης ή αλλεργικής αντίδρασης λόγω απόρριψης του piercing, όπως πυρετό, ρίγη, εξάνθημα, δύσπνοια ή πόνο στο στήθος, θα πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως γιατρό. Μην επιχειρήσετε να αφαιρέσετε μόνοι σας το αντικείμενο, καθώς μπορεί να προκαλέσετε περαιτέρω βλάβη στο δέρμα σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Sung, Calvin T., Brian C. Machler, and Sharon E. Jacob. “Piercing metal contact allergy: nothing gold can stay.” Dermatitis 29.4 (2018): 227-228.
 • Schuttelaar, Marie LA, et al. “Prevalence of contact allergy to metals in the European general population with a focus on nickel and piercings: The EDEN Fragrance Study.” Contact Dermatitis 79.1 (2018): 1-9.
 • Van Hoover, Cheri, Carol‐Ann Rademayer, and Cindy L. Farley. “Body piercing: motivations and implications for health.” Journal of midwifery & women’s health 62.5 (2017): 521-530.
 • Fornos Viéitez, Benedicto . Complicaciones de los piercings. Enfermería Dermatológica. 1. 2 (2007). 7-11,

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.