Συμβουλές για υγιή πόδια που πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθείτε

Τα πόδια μας είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη του σώματός μας και χρειάζονται πολλή φροντίδα κι αφοσίωση. Το να έχουμε υγιή πόδια σημαίνει για μας μεγαλύτερη αντοχή στις καθημερινές μας εργασίες, καλύτερη ανταπόκριση στις καθημερινές προκλήσεις και μεγαλύτερη άνεση.
Συμβουλές για υγιή πόδια που πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθείτε

Τελευταία ενημέρωση: 04 Ιανουαρίου, 2019

Υπάρχουν μερικές συμβουλές για να αποκτήσετε υγιή πόδια τις οποίες θα παραθέσουμε παρακάτω για να σας βοηθήσουμε να απολαύσετε τα οφέλη που έπονται των υγιών κάτω άκρων.

Πολλοί άνθρωποι ξεχνούν να κάνουν λίγο μασάζ στα πόδια τους ώστε να τους δώσουν ζωντάνια και απαλότητα και επίσης αγνοούν το γεγονός ότι μερικές σπιτικές θεραπείες μπορούν να προσφέρουν άνεση τόσο στα πόδια όσο και σε ολόκληρο το σώμα.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της ισορροπίας και αναγνωρίζοντας την αξία του κάθε μέλους του σώματος μας, χρειάζεται να υιοθετήσουμε απλές και πρακτικές μεθόδους που δίνουν στη ζωή μας μια νέα προοπτική, ξεκινώντας από τη βάση: τα πόδια.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα πόδια μας δεν επηρεάζονται μόνο από την κούραση, αλλά και από παράγοντες όπως η τριβή με τα παπούτσια, η υγρασία που δημιουργείται από τη συνεχή κάλυψη του ποδιού και η έλλειψη της σωστής αναπνοής του ποδιού και των νυχιών. Οι καταστάσεις αυτές θα μπορούσαν να προκαλέσουν μικροτραυματισμούς, μύκητες και διαταραχές, οι οποίες συναντώνται συχνότερα σε ανθρώπους άνω των 50 ετών.

Τι να κάνετε;

Για αυτό είμαστε εδώ για να σας δώσουμε τις 10 εντολές για υγιή πόδια. Είναι ένα σύντομο εγχειρίδιο με 10 βασικά σημεία που μπορείτε να εφαρμόσετε εύκολα στο σπίτι σας και θα σας βοηθήσει να δείτε αληθινά οφέλη. Πρέπει να δείξετε αφοσίωση και υπομονή, να ακολουθείτε αυτές τις 10 συμβουλές για να αποκτήσετε υγιή πόδια και να σκέφτεστε πάντα την ευημερία και την ευεξία σας.

Οι 10 συμβουλές μας για υγιή πόδια…

1. Προστατευτείτε από το κρύο και τη ζέστη.

Αποφύγετε να περπατάτε ξυπόλητοι στην παραλία ή σε πολύ ζεστές επιφάνειες (πισίνες, σάουνα, σπα ή στο σπίτι σας)· ομοίως, αν τα πόδια σας είναι κρύα τη νύχτα, χρησιμοποιήστε κάλτσες. Μην χρησιμοποιείτε θερμοφόρα ή ηλεκτρική κουβέρτα για να ζεστάνετε τα πόδια σας, ούτε πάγο για να τα δροσίσετε.

2. Πλένετε απαλά τα πόδια σας καθημερινά

συμβουλές για υγιή πόδια, ποδόλουτρο

Για να παραμένουν τα πόδια σας υγιή και σε φυσιολογική θερμοκρασία, πλένετέ τα καθημερινά με χλιαρό νερό και ένα ουδέτερο απαλό σαπούνι.  Προσπαθείτε να μην σας παίρνει πάνω από 10 λεπτά. Μόλις τελειώσετε, στεγνώστε τα καλά.

3. Διατηρείτε τα ενυδατωμένα

Μην αφήνετε τα πόδια σας υπερβολικά υγρά ή ξηρά. Θα πρέπει πάντα να φροντίζετε να έχετε ενυδατωμένο και αρκετά λείο δέρμα. Η χρήση μιας φυσικής ενυδατικής κρέμας μπορεί να σας βοηθήσει. 

 

 

4. Περιποιηθείτε τα νύχια σας

 

συμβουλές για υγιή πόδια

Σας συνιστούμε να λιμάρετε τα νύχια σας παρά να τα κόβετε. Έτσι θα μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης ονυχοκρύπτωσης. Μπορείτε να το κάνετε μια φορά την εβδομάδα, ή συχνότερα αν χρειάζεται. Ο καλύτερος τρόπος να δώσετε σχήμα στα νύχια σας είναι με μια χάρτινη λίμα. Θα ήταν επίσης καλή ιδέα να αφιερώνετε λίγο χρόνο και να εξετάζετε τα νύχια σας για τυχόν αλλαγές με το πέρασμα του χρόνου είτε στο χρώμα είτε στην υφή ή για να εντοπίσετε τραχιά σημεία. Επίσης, αποφύγετε να μοιράζεστε τα εργαλεία της υγιεινής των ποδιών σας.

5. Υπόδηση

Φοράτε κατάλληλα παπούτσια τόσο όταν βγαίνετε έξω όσο και όταν μένετε μέσα στο σπίτι. Αν έχετε καινούρια παπούτσια, μην τα φοράτε συνέχεια από την αρχή. Αρχίστε να τα φοράτε σταδιακά. Είναι σημαντικό να νιώθετε άνετα με τα παπούτσια σας και να μην είναι ούτε πολύ στενά, ούτε πολύ χαλαρά.

6. Προσοχή στις ερεθιστικές ουσίες

 

συμβουλές για υγιή πόδια

Προκειμένου να διατηρήσετε την υγεία των ποδιών σας, αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε ερεθιστικές ουσίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα, όπως το αλκοόλ, το αλατούχο νερό, τα ξυράφια, το ιώδιο ή τα αφαιρετικά κάλων. Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε επίδεσμο, χρησιμοποιήστε έναν υποαλλεργικό.

7. Φροντίστε τα πόδια σας

Μην παραμελείτε τον εαυτό σας, πρέπει να φροντίζετε τα πόδια σας καθημερινά. Αν πιστεύετε ότι χρειάζεται να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου άλλου για να εξετάσει τα πόδια σας, κάντε το. Όταν εξετάζετε τα πόδια σας, εστιάστε κυρίως την προσοχή σας σε τυχόν πληγές, κοψίματα, σκληρά σημεία, εκδορές, φουσκάλες, πρηξίματα ή κοκκινίλες. Αν έχετε κάτι απ’ αυτά, αναζητήστε πιθανές λύσεις για να επανέλθουν τα πόδια σας στην κανονική τους κατάσταση.

8. Περπατάτε

 

συμβουλές για υγιή πόδια

Περπατάτε καθημερινά, φορώντας πάντα παπούτσια. Προσπαθήστε να κάνετε ήρεμους περιπάτους για 45 λεπτά ή μια ώρα. Για να γυμνάζετε τα πόδια σας, σηκώστε ψηλά τις γάμπες και τους αστραγάλους σας και φέρτε τους πάλι κάτω. Επαναλάβετε για 5 λεπτά, δύο ή τρεις φορές τη μέρα. Εκτός από το περπάτημα, ή αν δεν περπατάτε, το να κάνετε κάποιο άθλημα θα ήταν πολύ ωφέλιμο, καθώς και το να αποφεύγετε το κάπνισμα ή το ποτό.

9. Ελέγχετε τη γλυκόζη σας

Προσπαθείτε να κρατάτε πάντα τα επίπεδα του σακχάρου σας σταθερά, ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή με την κατάλληλη αναλογία σε ζάχαρη και άμυλο. Αυτό ίσως είναι λίγο πολύπλοκο μερικές φορές, αλλά θα δείτε ότι το σώμα και τα πόδια σας θα σας ευγνωμονούν.

 

 

10. Κλείστε ραντεβού…

Αν έχετε κάποια πληγή ή ανωμαλία που νομίζετε ότι είναι επιβλαβής και δύσκολο να αντιμετωπιστεί με δικά σας μέσα, το καλύτερο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφτείτε έναν ποδίατρο: να θυμάστε ότι πάντα πρέπει να έχετε επίγνωση των αναγκών σας και να εξετάζετε τα πόδια σας εάν χρειάζεται. Ακόμα και να μην έχετε κάποιο πρόβλημα, οι περαιτέρω συμβουλές του ιατρού θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε υγιή πόδια.

Έχουν αποτέλεσμα αυτές οι συμβουλές για υγιή πόδια;

Το αν έχουν αποτέλεσμα ή όχι εξαρτάται από εσάς.  Φυσικά, τα πόδια σας θα είναι τόσο υγιή όσο τους επιτρέπετε εσείς να είναι. Οι συμβουλές αυτές είναι βασικές για να διατηρείτε τα πόδια σας σε καλή κατάσταση και να λειτουργούν καλά αν τις ακολουθείτε με συνέπεια και δεν αγνοείτε τις βασικές ενδείξεις.

Συστάσεις για να αποδώσουν καλύτερα αυτές οι συμβουλές για υγιή πόδια

Tο πιο σημαντικό από τις παραπάνω συμβουλές για να αποκτήσετε υγιή πόδια, είναι να είστε συνεπής και πάντα προσεχτικός με τα πόδια σας, όπου κι αν βρίσκεστε. Μην ξεχνάτε να τα κοιτάτε, να τους κάνετε μασάζ και να τα αναγνωρίζετε ως μέρος του εαυτού σας. Επίσης μην βάζετε παράξενα χημικά προϊόντα στα πόδια σας. Τέλος, καθιερώστε μια ισορροπημένη διατροφή επειδή παρόλο που φαίνεται παράδοξο και άσχετο με τα πόδια, το να φροντίζετε τον εαυτό σας προσέχοντας το τι τρώτε σημαίνει ότι φροντίζετε ολόκληρο το σώμα σας, χωρίς εξαιρέσεις.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.