9 συμβουλές για να αποθηκεύσετε τα χειμωνιάτικα ρούχα

Η τακτοποίηση και η αποθήκευση των ρούχων για την αλλαγή της εποχής προκαλεί ανησυχία όταν δεν έχετε αρκετό χώρο. Δείτε πώς μπορείτε να το λύσετε.
9 συμβουλές για να αποθηκεύσετε τα χειμωνιάτικα ρούχα

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 18 Μαΐου, 2024

Δεν έχουμε όλοι ευρύχωρες ντουλάπες, οπότε ήρθε η ώρα να ξυπνήσουμε την εφευρετικότητά μας για να ταξινομήσουμε και να αποθηκεύσουμε τα χειμωνιάτικα ρούχα ενόψει της αλλαγής της εποχής.

Αυτή η εργασία γίνεται κουραστική αν αφήσετε τα πάντα για την τελευταία στιγμή. Αντ’ αυτού, καλό είναι να προχωρήσετε σιγά-σιγά: καθαρίστε, οργανώστε και, τέλος, τακτοποιήστε τα όλα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα επειδή αν η ντουλάπα σας είναι μικρή, καλό είναι να ενεργοποιήσετε άλλους χώρους ή να καταφύγετε σε μέσα όπως πλαστικά κουτιά και δοχεία αποθήκευσης.

Στην όλη διαδικασία προστίθεται η σημασία της σωστής αποθήκευσης για να αποφύγετε να καταστρέψετε τα ρούχα σας ή να στοιβάζετε ποσότητες που, αντί να αποτελέσουν λύση, αντίθετα θα αποτελέσουν άλλο ένα πρόβλημα. Ας ρίξουμε, λοιπόν, μια ματιά στον καλύτερο τρόπο αποθήκευσης των χειμερινών σας ρούχων.

Γιατί είναι σημαντικό να αποθηκεύετε σωστά τα χειμωνιάτικα ρούχα

Αν υπάρχει μια εποχή του χρόνου που σας δίνει το ελεύθερο να παίξετε με τα ρούχα σας, αυτή είναι η άνοιξη. Κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών, μπορείτε να φορέσετε βερμούδες, μπλουζάκια και να εφαρμόσετε ένα layering από κομμάτια για να ζεσταθείτε λίγο, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα την ισορροπία ανάμεσα στη ζέστη και το κρύο της εποχής.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν θα χρησιμοποιήσετε όλα τα βαριά παλτό που είχατε στη διάθεσή σας κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα. Προσπαθήστε λοιπόν να τα αποθηκεύσετε σωστά, ώστε να μπορείτε να τα ξαναφορέσετε σε άριστη κατάσταση.

Μην περιμένετε να το κάνετε αυτό την τελευταία στιγμή. Αντίθετα, φροντίστε να δώσετε στην αποθήκευση των ευαίσθητων και μερικές φορές ακριβών ρούχων τον χρόνο που τους αξίζει.

Εφόσον φέρεστε στα κομμάτια σας με προσοχή, θα παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους και θα τα βοηθήσετε να φαίνονται σαν καινούργια. Επιπλέον, η τακτοποίηση είναι το κλειδί για την αναζήτηση και τη γρήγορη εύρεσή τους όταν τα χρειάζεστε.

Συμβουλές για να ταξινομήσετε και να αποθηκεύσετε τα χειμωνιάτικα ρούχα ως προετοιμασία για την άνοιξη

Για να πετύχετε τη σωστή αποθήκευση, η βασική συμβουλή είναι να αδειάσετε την ντουλάπα και να ταξινομήσετε τα κομμάτια. Για παράδειγμα, διαχωρίστε τα παλτά, τα παπούτσια, τα υφάσματα και ό,τι έχει να κάνει με τις κρύες εποχές. Το επόμενο βήμα είναι να εφαρμόσετε τις ακόλουθες συστάσεις.

1. Να είστε ειλικρινείς και να μειώσετε τον αριθμό των ρούχων που έχετε στην κατοχή σας

Δεν φοράμε πάντα όλα όσα έχουμε και όλοι μας έχουμε την τάση να συσσωρεύουμε πράγματα που δεν φοράμε πραγματικά. Έτσι, εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για να απαλλαγείτε από ό,τι δεν σας χωράει πλέον ή πιστεύετε ότι δεν ταιριάζει πλέον στα γούστα σας. Αν είναι σε άριστη κατάσταση, δωρίστε το ή πουλήστε το.

Αυτή η απογραφή είναι ιδανική για να μειώσετε τον αριθμό των ρούχων, να κερδίσετε χώρο στη ντουλάπα και να διατηρήσετε την τάξη. Μια πρόταση από τον οδηγό The Art of Organizing είναι να εντοπίσετε όλα όσα δεν σας κάνουν ευτυχισμένους και να τα χαρίσετε, να τα ανακυκλώσετε, να τα προσφέρετε προς πώληση ή να τα επισκευάσετε.

Κρατήστε μόνο τα κομμάτια που είστε σίγουροι ότι θα ξαναφορέσετε την επόμενη σεζόν.

Venta de garaje de la ropa de temporada pasada.

2. Πλύνετε και επισκευάστε τα χειμωνιάτικα ρούχα σας πριν τα ταξινομήσετε και αποθηκεύσετε

Ποτέ μην βάζετε αντικείμενα στην ντουλάπα σας χωρίς πρώτα να τα πλύνετε ή να κάνετε τις απαραίτητες επισκευές. Να θυμάστε ότι θα περάσουν αρκετούς μήνες κλειδωμένα.

Αν έχουν απορροφήσει ιδρώτα ή είναι γεμάτα με οποιαδήποτε βρωμιά, η μυρωδιά του σώματος ή τα εμποτισμένα αρώματα θα είναι δύσκολο να αφαιρεθούν αργότερα. Για να μην αναφέρουμε ότι αυξάνετε την πιθανότητα πολλαπλασιασμού του σκόρου στα άπλυτα υφάσματα.

Μετά το πλύσιμο, βεβαιωθείτε ότι τα ρούχα είναι στεγνά, ώστε να μην αναπτυχθεί μούχλα. Εάν έχουν σχηματιστεί χνούδια κατά τη διάρκεια του πλυσίματος, αφαιρέστε τα με μια ειδική βούρτσα ή με τα δάχτυλά σας. Μόλις ολοκληρωθούν αυτά τα βήματα, διπλώστε και αποθηκεύστε τα σε ράφια ή κρεμάστε τα σε κρεμάστρες.

3. Χρησιμοποιήστε δοχεία αποθήκευσης

Όταν οι ντουλάπες είναι μικρές, μια λύση είναι να τα οργανώσετε και να τα αποθηκεύσετε σε πλαστικά δοχεία με καπάκια. Μπορείτε να σκεφτείτε τα χαρτόκουτα, αλλά να έχετε υπόψη σας ότι είναι πιθανό να σπάσει και θα είναι επιρρεπές σε επιθέσεις εντόμων και τρωκτικών.

Τα πλαστικά δοχεία, από την άλλη πλευρά, είναι λειτουργικά και εμποδίζουν τα υφάσματα να λερωθούν. Αυτό βοηθάει στο να διατηρούνται τα ρούχα χωρίς πτυχώσεις που είναι δύσκολο να τεντωθούν. Φροντίστε να κυκλοφορεί ο αέρας και να κλείσετε καλά τα κουτιά.

4. Προσοχή στο σφράγισμα με κενό

Το σφράγισμα με κενό των ογκωδών ρούχων είναι μια εφικτή τεχνική, επειδή εκμεταλλεύεστε όλο τον διαθέσιμο χώρο της ντουλάπας. Ωστόσο,δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν όλα τα εποχιακά ρούχα με αυτόν τον τρόπο.

Πολλά από τα ρούχα για τον κρύο καιρό είναι κατασκευασμένα με υφές που προσομοιάζουν τη γούνα ή είναι καπιτονέ. Αν τα σφραγίσετε με κενό αέρος, οι ίνες αυτές καταλήγουν συμπιεσμένες και υπάρχει κίνδυνος, όταν αποσυσκευαστούν, να μην επανέλθουν στο αρχικό τους σχήμα. Είναι σημαντικό να ρέει αέρας μεταξύ των ενδυμάτων, ώστε να διατηρούν την πραγματική τους εμφάνιση.

5. Χρησιμοποιήστε σωστά τη ναφθαλίνη

Η ναφθαλίνη στη ντουλάπα κρατάει μακριά τα έντομα, αλλά να θυμάστε ότι η ναφθαλίνη είναι φυτοφάρμακο. Αν τη προσθέσετε σε δοχεία ή την κρύψετε σε μια γωνία της ντουλάπας, προστατέψτε την με μια αεροστεγή σακούλα.

Σκοπός είναι να βοηθήσει στη διατήρηση των εποχιακών ρούχων χωρίς να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Η Υπηρεσία Καταγραφής Τοξικών Ουσιών και Ασθενειών της Ισπανίας εξηγεί ότι τα απωθητικά σκόρου που περιέχουν ναφθαλίνη σας εκθέτουν στην εισπνοή των ατμών της ουσίας. Επίσης, η χημική ουσία θα έρθει σε επαφή με το δέρμα αν αγγίξει τα υφάσματα.

Το κλειδί είναι να μην έρχεται σε άμεση επαφή με τα ρούχα και οι αναθυμιάσεις του να μην εξαπλώνονται στην ντουλάπα σας.

Bolas de naftalina.
Αν και η ναφθαλίνη χρησιμοποιείται συνήθως για την αποτροπή του σκόρου, καλό είναι να λαμβάνετε προφυλάξεις κατά τη χρήση της.

6. Χρησιμοποιήστε επιπλέον κρεμάστρες

Υπάρχουν κομμάτια που διατηρούνται καλύτερα αν τα κρεμάσετε αντί να τα διπλώσετε: πουλόβερ, φορέματα και μερικά παλτό, ανάλογα με τον τύπο του υφάσματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι απαραίτητο να δημιουργήσετε χώρο στη ντουλάπα. Πώς μπορείτε, λοιπόν, να το πετύχετε αυτό;

Προσθέστε μια ράβδο κρεμάσματος!

Από την άλλη πλευρά, για εκείνα τα ρούχα που θα διπλώσετε, είναι χρήσιμο να τοποθετήσετε επιπλέον ράφια ή ένα επιπλέον ράφι στην κορυφή. Εκεί, τα ρούχα και τα αξεσουάρ που δεν θα φορέσετε για κάποιο χρονικό διάστημα δεν θα σας ενοχλούν.

7. Συναρμολογήστε τα ρούχα σε ζευγάρια

Μια διαδικασία για να τηρήσετε τη σειρά των ρούχων που φυλάτε για την άνοιξη είναι να αντιστοιχίσετε παρόμοια κομμάτια και να τα τακτοποιήσετε σε συρτάρια με διαχωριστικά. Βάλτε όλα τα γάντια, τα κασκόλ, τις κάλτσες και τα εσώρουχα, για παράδειγμα, σε σετ.

Η στρατηγική αυτή εξυπηρετεί διπλό σκοπό:

  1. Να οργανώνετε ανά τμήματα.
  2. Απαλλαγείτε από τα κομμάτια που δεν έχουν ταίρι.

8. Μην ξεχνάτε τα υποδήματα

Η απόκτηση μιας παπουτσοθήκης είναι καλύτερη από το να στοιβάζετε τα παπούτσια. Μπορείτε επίσης να αποθηκεύσετε τα παπούτσια στα κουτιά τους, σε ράφια ή σε πλαστικά κουτιά. Αν έχετε μπότες, γεμίστε τις με εφημερίδα για να μη χάσουν τη φόρμα τους και να μην τσαλακωθούν.

9. Κλιματισμός

Το δωμάτιο του σπιτιού όπου αποθηκεύετε και φυλάσσετε τα εποχιακά ρούχα πρέπει να είναι κλιματιζόμενο: αρκετά δροσερό και με ελεγχόμενη υγρασία. Αν τα αποθηκεύετε σε πλαστικά δοχεία, μετακινήστε τα σε χώρο όπου δέχονται λίγο φως, καθώς έτσι αποφεύγεται ο αποχρωματισμός των υφασμάτων λόγω της πολύμηνης αποθήκευσης.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να σας ενδιαφέρει να διαβάσετε και αυτό το άρθρο: Πώς να διώξετε τη μυρωδιά μούχλας από τα ρούχα

Καθαρίστε σε βάθος τη ντουλάπα σας πριν ταξινομήσετε και αποθηκεύσετε τα χειμωνιάτικα ρούχα

Καμία τεχνική τακτοποίησης και αποθήκευσης δεν θα είναι ωφέλιμη αν ο χώρος όπου θα έχετε τα ρούχα σας είναι ακατάστατος. Πριν από όλη τη διαδικασία ταξινόμησης, απόρριψης και τακτοποίησης, θυμηθείτε να καθαρίσετε σε βάθος τη ντουλάπα για να την κρατήσετε απαλλαγμένη από σκόρους και βρομιές.

Σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα και με ένα πανί βρεγμένο σε σαπουνόνερο. Συμπληρώστε τον καθαρισμό με φακελάκια αρωματικών φυτών, κομμάτια σαπουνιού ή μια χαρτοπετσέτα εμποτισμένη με το αιθέριο έλαιο της επιλογής σας.

Ένας αφυγραντήρας είναι μια επένδυση που αξίζει τον κόπο. Το περιοδικό Anta Exclusiva επισημαίνει ότι οι συσκευές αυτές απομακρύνουν την περίσσεια νερού από τον αέρα και την υπερβολική υγρασία που μπορεί να δημιουργηθεί ακόμη και στα ρούχα.

Τι να κάνετε όταν η ντουλάπα σας δεν είναι αρκετά μεγάλη για να αποθηκεύσετε τα χειμωνιάτικα ρούχα

Αν η ντουλάπα σας είναι πολύ μικρή για να τη συμπληρώσετε με επιπλέον δοχεία, ράφια και κρεμάστρες, σκεφτείτε να μεταφέρετε τα ρούχα στο γκαράζ ή στο υπόγειο, αρκεί να ρυθμίζεται η υγρασία και το φως. Σε αυτά τα σενάρια, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε αεροστεγή, αδιάβροχα δοχεία σχεδιασμένα για εξωτερικούς χώρους.

Μια δεύτερη ντουλάπα θα ήταν η τέλεια λύση. Ωστόσο, οι βαμβακερές ή πάνινες σακούλες που προστατεύονται σε ξηρούς εσωτερικούς χώρους είναι επίσης χρήσιμες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.