Αποτοξινωτική δίαιτα με λεμόνι: Πώς να την κάνετε

Το λεμόνι, πέρα από το ότι συμβάλλει στην αποβολή των τοξινών και άλλων άχρηστων ουσιών που εμποδίζουν τις λειτουργίες του σώματος, αν συνδυαστεί με υγιεινή διατροφή και άσκηση, θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος πολύ γρήγορα.
Αποτοξινωτική δίαιτα με λεμόνι: Πώς να την κάνετε
Elisa Morales Lupayante

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: παιδαγωγο και διατροφολόγο Elisa Morales Lupayante.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Μια αποτοξινωτική δίαιτα με λεμόνι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να βοηθήσετε το σώμα να αποβάλει τις τοξίνες και τις συσσωρευμένες άχρηστες ουσίες, συμβάλλοντας ταυτόχρονα σε μια υγιεινή απώλεια βάρους. Η συγκεκριμένη δίαιτα υπάρχει εδώ και μισό αιώνα, όμως άρχισε να γίνεται δημοφιλής μόλις κατά τα τελευταία χρόνια.

Σχετικά με την αποτοξινωτική δίαιτα με λεμόνι

Αυτή η αποτοξινωτική δίαιτα με λεμόνι άρχισε να γίνεται δημοφιλής όταν ο δημιουργός της, Stanley Burroughs, τη συνέστησε για τη θεραπεία των στομαχικών ελκών. Στο βιβλίο του, The Master Cleanse, ο Burroughs μοιράστηκε τις εμπειρίες του με έναν ασθενή που δοκίμασε αυτή τη δίαιτα αφού υπέφερε από στομαχικά έλκη για τρία χρόνια.

Αφού έκανε τη συγκεκριμένη δίαιτα με λεμόνι, μετά από έντεκα μέρες ο ασθενής ανάρρωσε πλήρως, προς μεγάλη έκπληξη των γιατρών. Από τότε έχουν αναφερθεί πολλές παρόμοιες περιπτώσεις, στις οποίες υπήρξαν αποτελέσματα σε μόλις δέκα ή έντεκα μέρες τήρησης της δίαιτας. Επισημάνθηκε επίσης στους ιατρικούς φακέλους των ασθενών ότι πολλοί από αυτούς κατάφεραν να χάσουν βάρος.

Τι είναι η αποτοξινωτική δίαιτα με λεμόνι;

αποτοξινωτική δίαιτα με λεμόνι

Η αποτοξινωτική δίαιτα με λεμόνι είναι ένα πλάνο στήριξης του σώματος για να το βοηθήσουμε να αποβάλει τις αποθηκευμένες τοξίνες. Όπως πολλοί από εσάς ήδη γνωρίζετε, το σώμα αποθηκεύει τοξίνες λόγω κακής διατροφής, μόλυνσης, αρνητικών νοητικών στάσεων ή ενός καθιστικού τρόπου ζωής. Επομένως η συγκεκριμένη δίαιτα θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα βοήθημα για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Δηλαδή η δίαιτα αυτή θα πρέπει να συνοδεύει την υγιεινή διατροφή και την τακτική άσκηση, καθώς και τη μείωση του άγχους, που είναι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν τη συσσώρευση τοξινών στο σώμα.

Πώς προετοιμάζεστε για την αποτοξινωτική δίαιτα με λεμόνι;

Για να λειτουργήσει αυτή η αποτοξινωτική δίαιτα, είναι πραγματικά σημαντικό να θέσετε στόχους για να δείτε αποτελέσματα. Ο προσδιορισμός αυτού που θέλετε να πετύχετε καθώς και όλων των παραγόντων στην πορεία προς το σκοπό σας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη των στόχων σας με αυτή τη δίαιτα. Μερικοί προτείνουν να προετοιμαστείτε για τη διαδικασία της αποτοξίνωσης ακολουθώντας μια χορτοφαγική διατροφή που θα κάνει τη διαδικασία λιγότερο αγχογόνα για τον οργανισμό.

Προφυλάξεις που πρέπει να έχετε υπόψη

Οι άνθρωποι που έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνου δεν θα πρέπει να κάνουν αυτή τη δίαιτα, ούτε εκείνοι που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Το ίδιο ισχύει και για όσους υποβλήθηκαν πρόσφατα σε χειρουργική επέμβαση.

Πριν ξεκινήσετε αυτή τη δίαιτα, μειώστε την κατανάλωση καφεΐνης, αναψυκτικών, ζάχαρης, ραφιναρισμένων αλευριών και λιπαρών τροφών.

Μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αναψυκτικά και γιατί να τα αποφεύγετε

Αποτοξινωτική λεμονάδα

αποτοξινωτική δίαιτα με λεμόνι

Η συγκεκριμένη αποτοξινωτική δίαιτα με λεμόνι είναι ένα πρόγραμμα καθαρισμού του οργανισμού, που σας επιτρέπει να αποτοξινώσετε το σώμα πίνοντας μια ειδική λεμονάδα η οποία περιλαμβάνει τα παρακάτω υλικά:

 • Λεμόνι
 • Αγνό βιολογικό σιρόπι σφένδαμου
 • Αγνό πιπέρι καγιέν
 • Μεταλλικό νερό

Η δίαιτα αυτή είναι σχεδιασμένη να ακολουθείται το λιγότερο για δέκα μέρες.

Οδηγίες

 • Αναμείξτε ίσα μέρη νερού, χυμού λεμονιού και σιροπιού σφένδαμου. Αποθηκεύστε το μείγμα σε ένα σκούρο γυάλινο δοχείο στο ψυγείο.
 • Έπειτα προσθέστε τέσσερις κουταλιές της σούπας από αυτό το μείγμα σε ένα ποτήρι νερό, προσθέστε το πιπέρι καγιέν και ανακατέψτε το καλά μέχρι να διαλυθούν όλα τα υλικά.
 • Ιδανικά θα πρέπει να πίνετε έξι με δώδεκα ποτήρια από αυτή τη λεμονάδα τη μέρα, μοιράζοντάς τα κατά τη διάρκεια της μέρας και πίνοντας ένα ποτήρι όποτε αισθάνεστε πείνα.
 • Το σιρόπι σφένδαμου συντηρεί το χυμό του λεμονιού και δεν επιτρέπει την οξείδωση της βιταμίνης C και των ενζύμων.

Θα πρέπει επίσης να λαμβάνετε ένα υπακτικό το πρωί και ακόμα ένα το βράδυ. Απλώς αναμείξτε τρία κουταλάκια του γλυκού θαλασσινό αλάτι με ένα λίτρο νερό και πίνετε ένα ποτήρι ανάλογα με τις ανάγκες.

Πώς κάνω την αποτοξινωτική δίαιτα με λεμόνι;

Η συγκεκριμένη δίαιτα είναι μια αργή διαδικασία που απαιτεί υπομονή. Την πρώτη μέρα θα πιείτε μόνο τη λεμονάδα. Έπειτα αρχίστε να προσθέτετε χυμό πορτοκαλιού. Την επόμενη μέρα φάτε σούπες και ζωμούς λαχανικών. Την τρίτη μέρα μπορείτε να φάτε φρούτα και λαχανικά. Έπειτα σταδιακά προσθέστε κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά, αβγά και άλλες τροφές για να εξισορροπήσετε τη διατροφή σας.

Μόλις ολοκληρώσετε την αποτοξίνωση (σε δέκα με έντεκα μέρες), θα πρέπει να φάτε καλά αλλά υγιεινά. Αυτή η αποτοξινωτική δίαιτα θα σας βοηθήσει να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες και να πείτε αντίο στην κακή διατροφή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Assini J, Mulvihill E, et al. Citrus flavonoids and lipid metabolism. Current Opinion in Lipidology. Febrero 2013. 24 (1): 34-40.
 • Corio Andújar, R., & Arbonés Fincias, L. (2009). Nutrición y salud. Nutrition and Health, 35, 9, 423–479. https://doi.org/10.1016/S1138-3593(09)72843-6.
 • Harvard Health Publishing. The dubious practice of detox. Mayo 2008. Harvard Medical School.
 • Kim M. J, Hwang J. H, et al. Lemon detox diet reduced body fat, insulin resistance, and serum hs-CRP level without hematological changes in overweight Korean women. Nutrition Research. Mayo 2015. 35 (5): 409-20.
 • Mansilla, C. L. Q. (2017). Análisis de dietas exprés sin respaldo científico.
 • Muniz, F. J. S. (2015). Dietas Milagro. Ventajas e inconvenientes. Monografías de la Real Academia Nacional de Farmacia.
 • National Center for Complementary and Integrative Health. “Detoxes” and “Cleanses”: wat you need to know. U. S. Department of Health and Human Services. Septiembre 2019.
 • National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements. Vitamin C. U. S. Department of Health and Human Services. Marzo 2021.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.