Ποια είναι τα συμπτώματα του στομαχικού έλκους;

Αν αναζητάτε έναν τρόπο πρόληψης του έλκους, τότε θα πρέπει να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο αναφορικά με τα συμπτώματα του στομαχικού έλκους.
Ποια είναι τα συμπτώματα του στομαχικού έλκους;

Τελευταία ενημέρωση: 01 Ιουλίου, 2020

Το στομαχικό έλκος μπορεί να προκληθεί από πολλά πράγματα: μια όξινη διατροφή, ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και λόγω εξωτερικών παραγόντων, όπως το άγχος. Πρόκειται μια συνηθισμένη πάθηση σήμερα, όπου είναι εύκολο να μην ακολουθεί κανείς κάποιες υγιεινές συνήθειες. Αν δεν είστε βέβαιοι για το αν έχετε έλκος ή όχι, ή αν αναζητάτε έναν τρόπο πρόληψης του έλκους, τότε θα πρέπει να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο αναφορικά με τα συμπτώματα του στομαχικού έλκους.

Αναγνωρίστε τα συμπτώματα του στομαχικού έλκους

Ίσως είναι πολύ εύκολο να παραβλέψουμε τα σημάδια που μας δίνει το σώμα μας. Οι καθημερινές πιέσεις, οι υποχρεώσεις και η οικογένεια μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή μας από προφανή πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα μας. Αν αφήνετε το άγχος να σας καταβάλλει ή αν δεν προσέχετε τι τρώτε ή πόσο γρήγορα τρώτε, τότε μπορεί να βάζετε την υγεία σας σε κίνδυνο. Το σώμα σας είναι ένας μηχανισμός που απαιτεί φροντίδα, καθώς και ισορροπημένη συναισθηματική και σωματική ευημερία.

Ο  Bahar Gholipour αναφέρεται στις αιτίες, τα συμπτώματα και την θεραπεία του στομαχικού έλκους ΕΔΩ

Γνωρίζατε ότι το πεπτικό σας σύστημα είναι εκείνο το σύστημα του οργανισμού που επηρεάζεται περισσότερο από το άγχος και την ανησυχία; Στην πραγματικότητα λειτουργεί σαν ένας δεύτερος εγκέφαλος και μπορεί να επηρεαστεί εξίσου εύκολα από τους παράγοντες που προκαλούν έλκος. Το έλκος είναι μια επικίνδυνη ασθένεια που μπορεί να έχει εκτεταμένες συνέπειες. Θέλετε να μάθετε για τα συμπτώματα του στομαχικού έλκους πριν φτάσετε σε αυτές;

1. Πόνοι στο στομάχι

Θα πρέπει να δώσετε προσοχή στους πόνους με επίκεντρο το στομάχι σας, ειδικά ανάμεσα στο στέρνο και τον αφαλό σας. Ξέρετε πότε παρουσιάζονται συχνότερα αυτοί οι πόνοι; Όταν η κοιλιά σας είναι άδεια, συνήθως ανάμεσα στα γεύματα. Είναι ένας πόνος που μοιάζει με κάψιμο. Κάποιο αντιόξινο ίσως βοηθήσει, όμως συνήθως τα αντιόξινα χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων που εμφανίζονται τη νύχτα ή όταν παραλείπετε κάποιο γεύμα.

2. Ασυνήθιστοι πόνοι

Μπορεί να παρουσιάζετε τέτοιου είδους συμπτώματα του στομαχικού έλκους περιστασιακά, όμως όταν γίνονται χρόνιες καταστάσεις, είναι επικίνδυνα. Να έχετε επίγνωση αυτού που σας λέει το σώμα σας. Έχετε υπόψη σας τα εξής:

3. Προχωρημένο έλκος

Αν υποφέρετε από προχωρημένο έλκος, υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα. Θεωρούνται επείγοντα και θα πρέπει να δείτε ένα γιατρό.

Διατροφικές συστάσεις για την ανακούφιση από το έλκος

Ποια είναι τα συμπτώματα του στομαχικού έλκους;

Θα πρέπει να συμβουλευτείτε ένα διατροφολόγο σχετικά με τις τροφές που μπορεί να επιδεινώνουν τα συμπτώματα του έλκους ή να αυξάνουν τις πιθανότητες να πάθετε έλκος. Ορισμένες τροφές, όπως το αλάτι, μπορούν να προκαλέσουν υπέρταση ή φλεγμονές, οδηγώντας σε έλκος. Πέρα από την όποια φαρμακευτική αντιμετώπιση, θα πρέπει να συμπληρώσετε τη θεραπευτική αγωγή σας με μια διατροφή υγιεινή για το στομάχι.

Διατροφικές συστάσεις:

  • Αποφεύγετε το αλάτι και τη ζάχαρη.
  • Αποφεύγετε τα γλυκά και τα επιδόρπια, όπως η σοκολάτα και οι καραμέλες.
  • Αντικαταστήστε το λευκό αλεύρι με πλήρες.
  • Αποφεύγετε τα ζαχαρούχα ροφήματα και σνακ.
  • Περιορίστε την κατανάλωση καφέ και αποφεύγετε το οινόπνευμα.
  • Δεν συνιστώνται τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Αποφεύγετε τα εντόσθια, όπως τα νεφρά και η καρδιά.
  • Αποφεύγετε τις πικάντικες τροφές.

Τροφές που μπορείτε να καταναλώνετε:

Τα αλκαλικά πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι, οι αγκινάρες, τα αντίδια, τα μανιτάρια, το κουνουπίδι, το μαρούλι και η κολοκύθα, είναι θαυμάσια για το στομάχι σας. Δοκιμάστε να βάλετε ρίγανη στο φαγητό σας, για γεύση και υγεία.

Τα τσάγια από μέντα, θυμάρι, λεμονοβάλσαμο, γλυκόριζα και γεντιανή συνιστώνται επίσης. Ένα χλιαρό φλιτζάνι δύο φορές την ημέρα μετά το φαγητό θα σας βοηθήσει να ανακουφίσετε το στομάχι σας. Προσθέστε λίγο χυμό λεμονιού -αν και περιέχει κιτρικό οξύ, θα κάνει καλό στον οργανισμό σας.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.