Είσφρυση τριχών: πώς να την αποτρέψετε

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε την είσφρυση τριχών είναι να μην ξυρίζεστε ή να μην κάνετε αποτρίχωση με κερί. Οι τρίχες του σώματος δε βρίσκονται εκεί μόνο για αισθητικούς λόγους, αλλά και για να προστατεύουν το δέρμα.
Είσφρυση τριχών: πώς να την αποτρέψετε

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Για να αποτρέψετε την είσφρυση τριχών, πρέπει πρώτα να μάθετε τι είναι. Πρόκειται λοιπόν για τρίχες που έχουν αφαιρεθεί και έπειτα μεγαλώνουν κάτω από το δέρμα. Όταν συμβαίνει αυτό, προκαλεί, συνήθως, ελάχιστο πόνο και φλεγμονή. Επίσης, εμφανίζονται σπυράκια στον θύλακα της τρίχας.

Η είσφρυση τριχών μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε άτομο αφαιρεί τις τρίχες του σώματός του. Δεν έχει σημασία αν χρησιμοποιείτε ξυραφάκι, τσιμπιδάκι, ή κερί για την αφαίρεσή τους. Το φαινόμενο εμφανίζεται συχνότερα όταν αφαιρούνται χοντρές τρίχες, όπως αυτές στα ανδρικά γένια.

Όπως καταλαβαίνετε, οποιοσδήποτε άνθρωπος μπορεί να υποφέρει από είσφρυση τριχών σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Αυτό μπορεί να συμβεί στο πρόσωπο, στο κρανίο, στις μασχάλες, στην ηβική περιοχή, και στα πόδια.

Αν και δεν είναι επικίνδυνη, μπορεί να γίνει ενοχλητική.

Γιατί συμβαίνει η είσφρυση τριχών;

Απεικόνιση ανάπτυξης της τρίχας

Η δομή του θύλακα της τρίχας επηρεάζει την είσφρυση.

Ο παράγοντας που καθορίζει την είσφρυση τριχών είναι η δομή της ίδιας της τρίχας και η κατεύθυνση κατά την οποία μεγαλώνει. Παραδείγματος χάρη, οι θύλακες των κατσαρών τριχών διευκολύνουν την είσφρυση μετά την αφαίρεσή τους.

Όταν αρχίζουν να αναπτύσσονται και πάλι οι τρίχες, μεγαλώνουν κάτω από το δέρμα. Ορισμένες από αυτές γίνονται πολύ αιχμηρές μετά το ξύρισμα. Αυτό συμβαίνει περισσότερο όταν οι τρίχες είναι στεγνές την ώρα του ξυρίσματος.

Όταν αφαιρείτε τις τρίχες με τσιμπιδάκια, έχετε περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσετε είσφρυση τριχών. Ο λόγος είναι πως μένουν πίσω μικρά τμήματα της τρίχας και έπειτα αρχίζουν να μεγαλώνουν κάτω από το δέρμα. Επίσης, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να υποφέρετε από είσφρυση τριχών όταν το δέρμα είναι σκληρό ή σφιχτό, πριν και κατά τη διάρκεια της αφαίρεσης.

Ο καλύτερος τρόπος να αποτρέψετε την είσφρυση τριχών

Ο καλύτερος τρόπος να αποτρέψετε την είσφρυση τριχών είναι να μην αφαιρείτε τις τρίχες σας. Οι άνθρωποι έχουν τρίχες παντού στο σώμα, εκτός από τα πέλματα των ποδιών, τις παλάμες των χεριών, και τις βλεννώδεις μεμβράνες. Οι τρίχες βρίσκονται εκεί για να προστατεύουν το δέρμα, και όχι για αισθητικούς λόγους.

Οι τρίχες προστατεύουν το δέρμα από τη σκόνη, τη βρωμιά, τον ήλιο, και τον αέρα. Παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην άμυνα κατά των βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών. Επιπροσθέτως, βοηθούν στη μόνωση του σώματος και τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του.

Γυναίκα ξυρίζει τα πόδια της

Η αφαίρεση τριχών αλλοιώνει τη φυσική τους ανάπτυξη και αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης είσφρυσης τριχών.

Οι τρίχες του σώματος απορροφούν τον ιδρώτα προκειμένου να μην προκληθούν ερεθισμοί. Επίσης, ανακατευθύνουν τον ιδρώτα σε άλλες περιοχές του σώματος οι οποίες τον χρειάζονται περισσότερο ή είναι ξηρές.

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, η αφαίρεση τριχών επηρεάζει τη φυσική ανάπτυξη της τρίχας και ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε την είσφρυση τριχών είναι να αποφεύγετε αυτήν την πρακτική.

Πώς να αποτρέψετε την είσφρυση τριχών

Πολλοί άνθρωποι δε θέλουν να σταματήσουν να βγάζουν τις τρίχες τους. Έτσι, σας έχουμε ορισμένα προληπτικά μέτρα για να αποτρέψετε την είσφρυση τριχών ακόμη και όταν τις αφαιρείτε.

Οι πλέον συνιστώμενες μέθοδοι για να μειώσετε τις πιθανότητες να υποφέρετε από αυτό το πρόβλημα είναι οι ακόλουθες:

  • Κάντε απολέπιση τακτικά. Αυτό επιτρέπει στους πόρους να παραμένουν καθαροί και ενυδατώνει το δέρμα ταυτόχρονα. Επίσης, διευκολύνει την αφαίρεση των τριχών, ενώ κάνει λείο το δέρμα.
  • Να ενυδατώνετε καλά το δέρμα σας. Όταν δεν πίνετε αρκετό νερό, το δέρμα σας γίνεται σκληρό και ξηρό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δυσκολεύονται οι τρίχες να διαπεράσουν το δέρμα και να φυτρώσουν σωστά.
  • Προετοιμάστε το δέρμα σας με ζεστό νερό πριν βγάλετε τις τρίχες. Θα πρέπει να υγράνετε το δέρμα σας με ζεστό νερό πριν προχωρήσετε στην αφαίρεση των τριχών. Έτσι, θα βοηθήσετε τους πόρους να ανοίξουν και θα αποτρέψετε την είσφρυση τριχών σε μεγάλο βαθμό.
  • Υγρασία. Μια καλή ιδέα είναι η εφαρμογή ενός ζελέ ή μιας ενυδατικής κρέμας πριν το ξύρισμα. Αυτό θα υγράνει το δέρμα και θα μαλακώσει τις τρίχες.
  • Χρησιμοποιήστε τη σωστή λεπίδα. Καλό θα ήταν να μη χρησιμοποιείτε το ίδιο ξυραφάκι πάνω από τρεις φορές. Η λεπίδα αμβλύνεται και μπορεί να τραυματίσει το δέρμα. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι όσες περισσότερες λεπίδες έχει ένα ξυραφάκι, τόσο το καλύτερο είναι. Κάθε άτομο θα πρέπει να δοκιμάσει διάφορους τύπους για να αποφασίσει ποιος είναι καλύτερος για τον ίδιο ή την ίδια.
  • Να έχετε κατά νου τη συχνότητα. Για να αποτρέψετε την είσφρυση τριχών συνιστάται το καθημερινό ξύρισμα. Αν δεν είναι εφικτό κάτι τέτοιο, θα πρέπει να ξυρίζεστε όσο πιο συχνά γίνεται.
  • Να ξυρίζεστε σωστά. Θα πρέπει να ξυρίζεστε προς την κατεύθυνση που μεγαλώνει η τρίχα. Έτσι, δεν αλλοιώνεται η φυσική ανάπτυξή τους τόσο όσο με το ξύρισμα προς την αντίθετη φορά.
  • Μη σφίγγετε το δέρμα σας. Θα πρέπει να αποφεύγετε να σφίγγετε το δέρμα σας όταν βγάζετε τις τρίχες σας. Αν δε το κάνετε αυτό, οι τρίχες θα μαζευτούν και θα προκληθεί είσφρυση μόλις χαλαρώσει το δέρμα.
  • Να καθαρίζετε σωστά το δέρμα. Μετά το ξύρισμα, θα πρέπει να ξεβγάζετε το ξυραφάκι. Θα πρέπει επίσης να ξεβγάλετε πολύ καλά και την περιοχή που ξυρίσατε και να βάλετε λοσιόν.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.