Χειρουργική εμμηνόπαυση: Τι είναι και ποιες είναι οι συνέπειές της;

Αυτό το άρθρο εξηγεί τι είναι η χειρουργική εμμηνόπαυση, γιατί συμβαίνει, τα συμπτώματα, τις συνέπειες και τις θεραπευτικές επιλογές.
Χειρουργική εμμηνόπαυση: Τι είναι και ποιες είναι οι συνέπειές της;
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Rafael Victorino Muñoz

Τελευταία ενημέρωση: 04 Δεκεμβρίου, 2023

Η χειρουργική εμμηνόπαυση είναι μια διαδικασία που συμβαίνει στις γυναίκες μετά από μια επέμβαση αφαίρεσης των ωοθηκών. Είναι παρόμοια με τη φυσική εμμηνόπαυση, μόνο που συμβαίνει σε γόνιμη ηλικία.

Ως αποτέλεσμα, συμβαίνουν ορισμένες αλλαγές στο σώμα, που εκδηλώνουν διάφορα συμπτώματα:

 • Εξάψεις
 • Εφίδρωση
 • Ευερεθιστότητα
 • Διαταραχές ύπνου

Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσική διαδικασία στο σώμα

Η εμμηνόπαυση είναι μια διαδικασία που περνούν οι γυναίκες. Έχει να κάνει με την παύση της παραγωγής ωαρίων και τη σταδιακή μείωση των επιπέδων των ορμονών του φύλου.

Η ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Σε ορισμένες γυναίκες, αρχίζει γύρω στην ηλικία των 45 ετών και τα στάδια μπορεί να εκτείνονται σε μια περίοδο αρκετών ετών.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εντοπίζονται τρεις φάσεις:

 • Προεμμηνόπαυση: εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα λόγω της μείωσης της δραστηριότητας των ωοθηκών.
 • Εμμηνόπαυση: χαρακτηρίζεται από την οριστική εξαφάνιση της εμμήνου ρύσεως.
 • Μετεμμηνόπαυση: εμφανίζονται διάφορα συμπτώματα, τα οποία σχετίζονται με την πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων.

Τι είναι η χειρουργική εμμηνόπαυση;

Σε αντίθεση με την κανονική εμμηνόπαυση, η χειρουργική εμμηνόπαυση, που ονομάζεται επίσης ιατρογενής εμμηνόπαυση, δεν εμφανίζεται λόγω φυσικών αιτιών. Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, δηλαδή σε γυναίκες που είναι ακόμη σε θέση να συλλάβουν.

Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, είναι συνέπεια μιας χειρουργικής επέμβασης που πραγματοποιείται για την αφαίρεση των ωοθηκών, η οποία ονομάζεται αμφοτερόπλευρη ωοθηκεκτομή ή ωοθηκεκτομή, δηλαδή την αφαίρεση των ωοθηκών. Αυτό μπορεί να απαιτηθεί για διάφορους λόγους:

Ωστόσο, εάν γίνει επέμβαση αφαίρεσης της μήτρας, αλλά παραμείνουν οι ωοθήκες (η μία ή και οι δύο), η γυναίκα θα έχει φυσική εμμηνόπαυση, στην κατάλληλη ηλικία. Με άλλα λόγια, μετά την υστερεκτομή, η έμμηνος ρύση θα σταματήσει, αλλά η λειτουργία των ωοθηκών θα επιτρέψει τη συνέχιση της παραγωγής οιστρογόνων.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι μερικές φορές η αμφοτερόπλευρη ωοθηκεκτομή εκτελείται μαζί με την υστερεκτομή, ως προληπτικό μέτρο για την πρόληψη του καρκίνου. Με άλλα λόγια, αφαιρούνται οι υγιείς ωοθήκες. Σύμφωνα με έρευνες, αυτό μπορεί να συμβεί στο 40-55% των περιπτώσεων.

surgical menopause
Υστερεκτομή είναι η αφαίρεση της μήτρας. Η ωοθηκεκτομή είναι η αφαίρεση των ωοθηκών. Και οι δύο χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν μαζί, εάν ενδείκνυται από το γιατρό σας.

Χειρουργική εμμηνόπαυση: Αρχικά συμπτώματα

Μόλις πραγματοποιηθεί η ωοθηκεκτομή, αρχίζουν να εμφανίζονται ορισμένα συμπτώματα. Και παρόλο που είναι παρόμοια με εκείνα που εμφανίζονται όταν η διαδικασία αυτή συμβαίνει φυσιολογικά με την ηλικία, στη χειρουργική εμμηνόπαυση ορισμένα εμφανίζονται από την πρώτη ημέρα μετά την επέμβαση.

Μπορεί να εμφανιστούν άμεσα μπορούμε να βρούμε τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Ζάλη
 • Κατάθλιψη
 • Ευερεθιστότητα
 • Πονοκέφαλοι
 • Εξάψεις
 • Διαταραχές ύπνου
 • Άγχος και νευρικότητα.
 • Υπερβολική εφίδρωση (υπεριδρωσία).

Οι συνέπειες της χειρουργικής εμμηνόπαυσης

Σταδιακά, θα υπάρξουν και άλλες συνέπειες της χειρουργικής εμμηνόπαυσης, επειδή τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται. Όπως συμβαίνει και στην περίπτωση της φυσικής εμμηνόπαυσης, αυξάνεται ο κίνδυνος ενός ατόμου να αναπτύξει διάφορες παθήσεις. Ας δούμε ποιες είναι αυτές.

Οστεοπόρωση

Αν και τα οιστρογόνα, μαζί με την προγεστερόνη, είναι οι κύριες γυναικείες ορμόνες του φύλου, σχετίζονται και με άλλες λειτουργίες στο σώμα. Υπό αυτή την έννοια, έχουν επίδραση στο σύστημα των οστών.

Επομένως, όταν τα επίπεδά τους μειώνονται, τα οστά γίνονται πιο εύθραυστα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για κατάγματα. Σύμφωνα με μελέτες, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση της οστεοπόρωσης, όπως το οικογενειακό ιστορικό, η πρόσληψη ασβεστίου, η σωματική δραστηριότητα, η παχυσαρκία και το κάπνισμα.

Αυξημένη χοληστερόλη και καρδιαγγειακός κίνδυνος

Τα οιστρογόνα συνδέονται επίσης στενά με τη χοληστερόλη. Έτσι, όταν τα επίπεδα αυτής της ορμόνης αυξάνονται, τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης (ή καλής χοληστερόλης) επίσης αυξάνονται και αυτά της LDL (κακής χοληστερόλης) μειώνονται.

Σύμφωνα με έρευνες, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος ενός ατόμου αυξάνεται με τη χειρουργική εμμηνόπαυση. Εμφανίζονται ασθένειες όπως η αθηροσκλήρωση, καθώς και η πιθανότητα για εγκεφαλικά επεισόδια και έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης, στις γυναίκες με χειρουργική εμμηνόπαυση λόγω αμφοτερόπλευρης ωοθηκεκτομής, με ή χωρίς υστερεκτομή, ο επιπολασμός της διαταραχής της υποδραστικής σεξουαλικής επιθυμίας (HSDD) είναι υψηλότερος.

Κολπική ξηρότητα

Μια άλλη συνέπεια λόγω της μείωσης των επιπέδων των οιστρογόνων είναι ότι ο κόλπος λιπαίνεται λιγότερο. Αλλάζει ακόμη και το pH, γεγονός που επηρεάζει επίσης τον κολπικό μικροβιόκοσμο.

Άλλες σωματικές αλλαγές

Εκτός από τα παραπάνω, τα χαμηλά οιστρογόνα τροποποιούν τα επίπεδα του κολλαγόνου και της ελαστίνης, με αποτέλεσμα να μειώνεται η παραγωγή τους. Ως αποτέλεσμα, το δέρμα χάνει την υγρασία και τη λάμψη του, με αποτέλεσμα περισσότερες ρυτίδες. Ομοίως, τα νύχια μπορεί να γίνουν εύθραυστα και αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης αλωπεκίας.

Διαταραχές της διάθεσης και κατάθλιψη

Λόγω της εμμηνόπαυσης, οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στο να υποφέρουν από διαταραχές της διάθεσης και διάφορα ψυχολογικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη, άγχος, ευερεθιστότητα, νευρικότητα, απώλεια μνήμης και μειωμένη συγκέντρωση.

Χειρουργική εμμηνόπαυση: Θεραπεία

Οι προαναφερθείσες διαταραχές μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής μιας γυναίκας. Ως εκ τούτου, προκειμένου να μειωθούν, να αποφευχθούν ή να προληφθούν αυτά τα συμπτώματα και οι συνέπειες, εφαρμόζονται διάφοροι τύποι θεραπείας για τη χειρουργική εμμηνόπαυση.

surgical menopause
Όταν τα συμπτώματα της χειρουργικής εμμηνόπαυσης επηρεάζουν την ποιότητα ζωής, θεσπίζονται ιατρικές θεραπείες. Επίσης, όταν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μελλοντικών επιπλοκών.

Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT)

Ονομάζεται επίσης θεραπεία υποκατάστασης οιστρογόνων και επιδιώκει να αντισταθμίσει αυτό που κανονικά θα παρήγαγαν οι ωοθήκες. Εφαρμόζεται με διάφορους τρόπους, είτε με επιθέματα είτε από το στόμα (δισκία).

Αυτές οι ορμόνες αντικατάστασης βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων, στην προστασία από την οστεοπόρωση και στην πρόληψη καρδιαγγειακών προβλημάτων. Μειώνουν επίσης τη συχνότητα και την ένταση των εξάψεων, την απώλεια κολλαγόνου και την κολπική ξηρότητα.

Ωστόσο, η HRT θεωρείται ότι ενέχει ορισμένους κινδύνους. Εν προκειμένω, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου και καρκίνου του μαστού.

Άλλες φαρμακολογικές θεραπείες

Άλλες θεραπείες, εναλλακτικές ή συμπληρωματικές της ορμονικής υποκατάστασης, περιλαμβάνουν τις ακόλουθες επιλογές:

 • Συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.
 • Αντικαταθλιπτικά και αντισπασμωδικά για τις εξάψεις και το άγχος.
 • Αντιυπερτασικά σε περίπτωση ανάπτυξης αρτηριακής υπέρτασης.

Φυτοθεραπεία και χειρουργική εμμηνόπαυση

Η φυτοθεραπεία για τη χειρουργική εμμηνόπαυση περιλαμβάνει τη χρήση εκχυλισμάτων από διάφορα φυτικά είδη, όπως η μαύρη κόχος, η σόγια, το κόκκινο τριφύλλι, το κόκκινο αμπέλι, τα φύλλα ελιάς και το σκόρδο.

Μπορεί να έχουν αντιοξειδωτική, καρδιοπροστατευτική και νευροπροστατευτική δράση, συμβάλλοντας στην ανακούφιση των μυοσκελετικών διαταραχών, της απώλειας μνήμης και των εξάψεων. Σύμφωνα με μελέτες, ορισμένα φυτά έχουν δείξει αποτελεσματικότητα στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων.

Ωστόσο, χρειάζονται ακόμη περισσότερες έρευνες στο θέμα αυτό.

Υγιεινός τρόπος ζωής

Τέλος, συνιστάται ένας υγιεινός τρόπος ζωής, με διατροφή πλούσια σε ασβέστιο, τακτική σωματική δραστηριότητα, προσπάθεια διατήρησης υγιούς βάρους, ηλιοθεραπεία με μέτρο (για τη διατήρηση των επιπέδων της βιταμίνης D) και αποφυγή του καπνίσματος και του υπερβολικού αλκοόλ.

Δεν είστε μόνη σας αν έχετε περάσει χειρουργική εμμηνόπαυση

Η αντιμετώπιση των συνεπειών της χειρουργικής εμμηνόπαυσης μπορεί να είναι δύσκολη για ορισμένες γυναίκες, καθώς επηρεάζει τη σεξουαλική τους ζωή και την υγεία τους. Ωστόσο, η δυνατότητα να υπολογίζετε σε βοήθεια είναι πολύτιμη σε αυτές τις περιπτώσεις.

Πρώτα απ’ όλα, υπάρχει η οικογένεια, ο σύντροφος και οι φίλοι. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν και ομάδες υποστήριξης από άτομα που έχουν περάσει την ίδια κατάσταση και οι οποίες συναντιούνται για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους.

Ωστόσο, αν αισθάνεστε ότι περνάτε μια δύσκολη κατάσταση, μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για ψυχοθεραπεία. Επίσης, μην ξεχνάτε να ακολουθείτε κατά γράμμα τις συστάσεις του γιατρού, καθώς και να παρευρίσκεστε σε όλες τις προγραμματισμένες εξετάσεις σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Alba Maldonado J. Trastorno de Ansiedad y menopausia quirúrgica Universitas Médica. 2007; 48(3): 325-333.
 • Bolaños Chaves B, Ortega Muñoz E. Riesgo cardiovascular asociado a menopausia. Revista Médica Sinergia. 202; 6(1): e629.
 • Ceinos Arcones M, Acosta Estévez E, Martín Perpiñán C, et al. Factores de riesgo en relación con la osteoporosis y la edad de presentación de la menopausia en población general. Atención Primaria. 1999; 24(3): 140 – 144.
 • Cornellana Puigarnau M.  Hypoactive sexual desire disorder in surgical menopause. Folia Clinica en Obstetricia y Ginecologia. 2008; 73: 36-39.
 • Couto Núñez D, Nápoles Méndez D, Mustelier Ferrer H. Menopause surgically induced. MEDISAN. 2012;  16(12): 1906-1914.
 • Gallego M, González A, Méndez S, et al. La fitoterapia en el tratamiento de los síntomas de la menopausia. Gaceta Médica de Bilbao. 2009; 106(2): 61-67.
 • Jacoby V, Grady D, Wactawski-Wende J, et al. Oophorectomy vs ovarian conservation with hysterectomy: cardiovascular disease, hip fracture, and cancer in the Women’s Health Initiative Observational Study. Arch Intern Med. 2011; 171(8): 760-768.
 • Lara TH, Bravo LM, Meléndez MJD, et al. Depresión mayor y menopausia. Un estudio controlado. Rev Neurol Neurocir Psiquiat. 2002; 35(3): 138-143.
 • Shuster L, Gostout B, Grossardt B, Rocca W. Prophylactic oophorectomy in premenopausal women and long-term health. Menopause International. 2008; 14(3): 111-116.
 • Urrutia M, Araya A, Padilla O. Sexualidad e histerectomía: diferencias entre un grupo de mujeres con y sin ooforectomía. Rev. chil. obstet. ginecol.  2011;  76(3): 138-146.
 • Yuschak S. Tipos de ooforectomía e indicaciones en cáncer de mama. Rev Arg Mastol 2005; 24(83):142-158.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.