Κάπνισμα ναργιλέ: Επιπτώσεις και κίνδυνοι για την υγεία

Το κάπνισμα ναργιλέ μπορεί να ακούγεται διασκεδαστικό. Ωστόσο, οι συνέπειες για την υγεία δεν είναι. Διαβάστε παρακάτω και θα σας ενημερώσουμε.
Κάπνισμα ναργιλέ: Επιπτώσεις και κίνδυνοι για την υγεία
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Rafael Victorino Muñoz

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Παρόλο που μπορεί να φαίνεται λιγότερο επιβλαβής ή τοξική δραστηριότητα από το κάπνισμα και μάλιστα να χαίρει εκτίμησης σε ορισμένες κουλτούρες, το κάπνισμα ναργιλέ ενέχει επίσης κινδύνους για την υγεία.

Από την πιθανότητα μολύνσεων του λαιμού μέχρι την εμφάνιση διαφόρων τύπων καρκίνου, καλό είναι να γνωρίζουμε σε τι είμαστε εκτεθειμένοι με αυτή την πρακτική. Ο στόχος είναι να το ελαχιστοποιήσουμε ή ακόμα και να το αποφύγουμε εντελώς.

Τι είναι ο ναργιλές και για ποιο λόγο χρησιμοποιείται;

Ναργιλές είναι η ονομασία που δίνεται στα ελληνικά σε μια συσκευή που χρησιμοποιείται για τον καπνό. Ονομάζεται επίσης cachimbo ή shisha, αν και η αρχική αραβική μορφή είναι huqqa.

Η εν λόγω συσκευή αποτελείται από διάφορα μέρη ή τμήματα:

 • Ένα μπολ ή μια βάση, η οποία είναι γεμάτη με νερό
 • Ένα θάλαμο καπνού, όπου τοποθετείται ο καπνός
 • Ο σωλήνας μέσω του οποίου περνάει ο καπνός
 • Το επιστόμιο ή τα επιστόμια, μέσω των οποίων εισπνέεται ο καπνός

Για το κάπνισμα ναργιλέ, ο καπνός που τοποθετείται στο μπολ θερμαίνεται. Ο αέρας αναρροφάται μέσω του επιστόμιου, με αποτέλεσμα ο καπνός να κυκλοφορεί προς το υγρό μέχρι να φτάσει στο στόμα του ατόμου.

Ο καπνός που χρησιμοποιείται είναι συνήθως μοναδικός για αυτές τις συσκευές. Μπορεί να έχει γεύσεις όπως κανέλα, μέντα, γλυκόριζα, μήλο και ροδάκινο, μεταξύ άλλων ποικιλιών.

Αν και η πρακτική αυτή έχει ανατολίτικη προέλευση (συζητείται αν προέρχεται από την Ινδία ή την Περσία), έχει γίνει αρκετά δημοφιλής και στη Δύση. Σύμφωνα με τον ιστότοπο της κυβέρνησης της Νέας Υόρκης, το 5,6% των μαθητών λυκείου καπνίζουν ναργιλέ και η χρήση του έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Tabaco.
Ο καπνός του ναργιλέ είναι συγκεκριμένος, αλλά εξακολουθεί να είναι μια τοξική ουσία.

Οι κίνδυνοι από τη χρήση ναργιλέ

Το γεγονός ότι ο καπνός φτάνει στους πνεύμονες αφού περάσει μέσα από νερό κατά το κάπνισμα ναργιλέ δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερο επιβλαβής. Το νερό δεν φιλτράρει τα τοξικά συστατικά του καπνού.

Αν και η έρευνα σχετικά με αυτές τις συσκευές βρίσκεται σε εξέλιξη, υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι το κάπνισμα ναργιλέ ενέχει πολλούς κινδύνους. Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτούς.

Έκθεση στο μονοξείδιο από τον ναργιλέ

Οι πίπες ναργιλέ χρησιμοποιούν ξυλάνθρακα, ο οποίος, όταν αναφλέγεται, απελευθερώνει μονοξείδιο του άνθρακα. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει κίνδυνο δηλητηρίασης. Η πιθανότητα να συμβεί αυτό ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως το μέγεθος του χώρου όπου καπνίζεται, ο αριθμός των ατόμων που είναι παρόντα, ο όγκος του κάρβουνου που καίγεται και ο χρόνος παραμονής στο χώρο.

Νικοτίνη

Δεδομένου ότι στο ναργιλέ καίγεται καπνός, ο καπνός περιέχει επίσης νικοτίνη. Έχει ήδη αποδειχθεί ότι η ουσία αυτή συνδέεται με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα.

Άλλες τοξικές ουσίες

Άλλες χημικές ουσίες που απελευθερώνονται όταν καίγεται κάρβουνο και καπνός στο ναργιλέ και οι οποίες βρίσκονται επίσης στον καπνό του τσιγάρου είναι η φορμαλδεΰδη και η πίσσα. Τόσο οι καπνιστές ναργιλέ όσο και οι γύρω τους εκτίθενται σε αυτές, επομένως υφίστανται τους κινδύνους του παθητικού καπνίσματος.

Χρόνος έκθεσης στο ναργιλέ

Είναι επίσης σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι η χρήση αυτών των συσκευών γίνεται γενικά σε κλειστούς χώρους, αφού δεν είναι τόσο εύκολο ή συνηθισμένο να τις μεταφέρουμε σε εξωτερικούς χώρους, όπως συνήθως γίνεται με το τσιγάρο.

Από την άλλη πλευρά, οι καπνιστές ναργιλέ εισπνέουν πολύ καπνό, αφού μια συνεδρία μπορεί να διαρκέσει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα (έως και μία ώρα, σε ορισμένους χρήστες). Κατά συνέπεια, τόσο οι ενεργοί όσο και οι παθητικοί καπνιστές εκτίθενται περισσότερο στο μονοξείδιο και σε άλλες τοξικές ενώσεις.

Τοξικές ουσίες

Λόγω του τρόπου χρήσης του ναργιλέ, οι χρήστες τείνουν να καταπίνουν περισσότερες τοξικές ουσίες σε σύγκριση με τους καπνιστές τσιγάρων.

Εθισμός

Όπως αναφέρθηκε, υπάρχει υψηλή έκθεση στη νικοτίνη με το ναργιλέ. Για την ακρίβεια, είναι η ίδια ποσότητα με το κάπνισμα τσιγάρων, γεγονός που δημιουργεί μεγάλη πιθανότητα εθισμού.

Αυξάνει τις πιθανότητες να καπνίζει κάποιος

Ένα άλλο ενδιαφέρον γεγονός που σημειώνεται στην έρευνα είναι ότι το κάπνισμα ναργιλέ αυξάνει τις πιθανότητες το άτομο να θέλει να χρησιμοποιήσει και συμβατικά τσιγάρα.

Μπορεί να οδηγήσει σε μολύνσεις

Οι ναργιλέδες χρησιμοποιούνται συνήθως σε μπαρ και καφετέριες. Εάν δεν καθαρίζονται σωστά, αυξάνονται επίσης οι κίνδυνοι λοιμώξεων του λαιμού ή του στόματος .

Υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς

Η καύση ξυλάνθρακα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πυρκαγιάς, γι’ αυτό ο χειρισμός των ναργιλέδων πρέπει να γίνεται με προσοχή και οι πυροσβεστήρες πρέπει να βρίσκονται πάντα σε ετοιμότητα.

Οι επιπτώσεις του καπνίσματος ναργιλέ στην υγεία

Πρακτικά, οι επιπτώσεις του καπνίσματος τσιγάρων και ναργιλέ είναι οι ίδιες. Σε αυτές περιλαμβάνονται τα εξής:

 • Οι χυμοί καπνού ερεθίζουν τον στοματικό βλεννογόνο και τον λαιμό.
 • Οι τακτικοί καπνιστές ναργιλέ παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα CEA, η οποία είναι μια πρωτεΐνη που σχετίζεται με την ανάπτυξη όγκων. Κατά συνέπεια, σχετίζεται επίσης με τον καρκίνο του στόματος, των πνευμόνων, ακόμη και της ουροδόχου κύστης.
 • Οι τοξικοί παράγοντες στον καπνό του τσιγάρου μπορούν να προωθήσουν την απόφραξη των αρτηριών, οπότε αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων.
 • Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα πρόωρου θανάτου σε άτομα με καρδιακές παθήσεις ή ΧΑΠ (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια).
 • Επηρεάζει την υγεία των δοντιών σας.
 • Οι έγκυες γυναίκες που καπνίζουν ναργιλέ μπορεί να γεννήσουν λιποβαρή παιδιά.
 • Αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της φυματίωσης.
Enfermedad arterial por fumar hookah.
Η περιφερική αρτηριακή νόσος είναι μια συχνή πάθηση που σχετίζεται με το κάπνισμα, οπότε είναι επίσης συνέπεια του καπνίσματος ναργιλέ.

Δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα στο ναργιλέ

Σε αντίθεση με το κάπνισμα τσιγάρων, δεδομένου ότι το κάπνισμα ναργιλέ καίει κάρβουνο, υπάρχει πιθανότητα δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα, όπως προαναφέρθηκε.

Τα ήπια συμπτώματα που εμφανίζονται σε αυτή την περίπτωση είναι τα εξής

 • Πονοκέφαλοι
 • Ζάλη
 • Υπνηλία
 • Κόπωση
 • Σύγχυση
 • Ευερεθιστότητα

Ωστόσο, όταν είναι πιο σοβαρά μπορεί να υπάρξει ναυτία, εμετός, ταχυπαλμία, ακόμα και θολή όραση. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να ζητείται αμέσως ιατρική βοήθεια, καθώς η δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα οδηγεί σε σπασμούς, εγκεφαλική βλάβη ή θάνατο.

Πρόληψη των κινδύνων

Λόγω των κινδύνων για την υγεία, έχουν θεσπιστεί σε ορισμένα μέρη κανονισμοί για τους χώρους καπνίσματος ναργιλέ. Οι κανονισμοί αυτοί αφορούν, για παράδειγμα, την ηλικία των χρηστών, με την έννοια της μη παροχής της υπηρεσίας σε ανηλίκους.

Ωστόσο, είτε σε δημόσιο είτε σε ιδιωτικό χώρο, οι χρήστες αυτού του τύπου συσκευής θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους ορισμένα μέτρα για τη μείωση των κινδύνων:

 • Απολυμαίνετε τους σωλήνες.
 • Μην μοιράζεστε τα επιστόμια.
 • Σε δημόσιες εγκαταστάσεις, κάθε πελάτης θα πρέπει ιδανικά να έχει ένα νέο επιστόμιο.
 • Αερίστε καλά το χώρο. Κατά προτίμηση, κρατήστε ανοιχτά τόσο τα παράθυρα όσο και τις πόρτες.
 • Περιορίστε τις ώρες που καπνίζετε και μειώστε τον χρόνο κατανάλωσης.
 • Βεβαιωθείτε ότι η επιφάνεια στην οποία τοποθετείται το ναργιλέ δεν είναι εύφλεκτη.
 • Έχετε πρόχειρους πυροσβεστήρες για να σβήσετε τυχόν φλόγες.

Φυσικά, το καλύτερο και πιο υγιεινό μέτρο είναι η αποφυγή της κατανάλωσης κάθε είδους προϊόντων καπνού.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Cavazos-Rehg P, Krauss M, Kim Y, Emery S. Risk Factors Associated With Hookah Use. Nicotine & Tobacco Research. 2015; 17(12): 1482–1490.
 • Cobb CO, Ward KD, Maziak W, Shihadeh AL, Eissenberg T. Waterpipe tobacco smoking: an emerging health crisis in the united states. American Journal of Health Behavior. 2010; 34(3): 275–285.
 • El-Hakim Ibrahim E, Uthman Mirghani AE. Squamous Cell Carcinoma and Keratoacanthoma of the Lower Lips Associated with “Goza” and “Shisha” Smoking. International Journal of Dermatology. 1999; 38: 108–110.
 • Intoxicación por monóxido de carbono al fumar hookah (2022). Documento en línea. URL disponible en: https://www1.nyc.gov/site/doh/health/health-topics/smoking-hookah-sp.page. Fecha de consulta: 08-06-2022.
 • Natto S, Baljoon M, Bergström J. Tobacco Smoking and Periodontal Health in a Saudi Arabian Population. J Periodontol. 2005; 76(11): 1919–1926.
 • Steentoft J, Wittendorf J, Andersen JR. Tuberculosis and waterpipes as source of infection. Ugeskr Laeger. 2006;168(9):904–7.
 • Zinser-Sierra J. Tabaquismo y cáncer de pulmón. Salud pública Méx. 2019; 61(3): https://doi.org/10.21149/10088.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.