Ενδομητρίωση κατά την εμμηνόπαυση - Αιτίες

Πολύ συχνά τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης εξαφανίζονται κατά την εμμηνόπαυση. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες όχι μόνο παραμένουν αλλά χειροτερεύουν.
Ενδομητρίωση κατά την εμμηνόπαυση - Αιτίες

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η ενδομητρίωση κατά την εμμηνόπαυση εξαφανίζεται συχνά, αλλά κάποιες φορές παραμένει και γίνεται σοβαρή. Κάθε περίπτωση εξελίσσεται με διαφορετικό τρόπο και έτσι μια γυναίκα με αυτή την πάθηση θα πρέπει να λάβει εξατομικευμένη ιατρική φροντίδα για να την αντιμετωπίσει.

Ενδομητρίωση είναι η παρουσία ενδομητριακού ιστού έξω από την κοιλότητα της μήτρας, όπου και βρίσκεται συνήθως. Είναι μια χρόνια, επώδυνη ασθένεια που μπορεί να κρατήσει μια ζωή.

Στο σημερινό μας άρθρο, θα περιγράψουμε τα συμπτώματα και τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης.

Τι είναι η ενδομητρίωση;

Ο ενδομητριακός ιστός, ή ενδομήτριο, συνήθως παχαίνει και αιμορραγεί σε κάθε εμμηνορροϊκό κύκλο. Ωστόσο, ορισμένοι ιστοί συμπεριφέρονται σαν να ήταν ενδομητριακοί όταν μια γυναίκα πάσχει από ενδομητρίωση. Δυστυχώς, δεν έχουν τρόπο να βγουν από το σώμα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ιστός παγιδεύεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να ερεθίζεται, να σχηματίζει έναν ινώδη ιστό, και οι ιστοί και τα όργανα της πυελικής περιοχής κολλούν μαζί. Έπειτα, αυξάνονται η φλεγμονή και ο πόνος.

Η ασθένεια επηρεάζει ειδικότερα τις ωοθήκες, τον πυελικό ιστό, και τις σάλπιγγες. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να επηρεάσει τους συνδέσμους και την περιτοναϊκή επιφάνεια, καθώς επίσης το έντερο και την κύστη.

Συχνά, τα συμπτώματα της ασθένειας εξαφανίζονται κατά την εμμηνόπαυση. Ο λόγος είναι πως τα ορμονικά ερεθίσματα του εμμηνορροϊκού κύκλου δεν υπάρχουν πλέον, και, έτσι, ο εκτοπισμένος ενδομητριακός ιστός μειώνεται ή εξαφανίζεται εντελώς. Όμως, τα συμπτώματα ίσως επιστρέψουν αν η γυναίκα πάρει συμπληρώματα ορμονών.

Γιατρός εξετάζει γυναίκα ασθενή
Η ενδομητρίωση είναι μια γυναικολογική ασθένεια που προκαλεί πόνο και φλεγμονή. Επιπλέον, ίσως προκαλέσει και στειρότητα.

Ενδομητρίωση και εμμηνόπαυση

Το γυναικείο σώμα σταματά να παράγει οιστρογόνα (τις ορμόνες που σχετίζονται με την ανάπτυξη ενδομητρίωσης) στην ηλικία των 50 ετών περίπου. Η ορμονική αλλαγή μειώνει τα συμπτώματα της πάθησης.

Όμως, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου η πάθηση δεν περνά με την έλευση της εμμηνόπαυσης. Έτσι, μια γυναίκα μπορεί να συνεχίσει να υποφέρει από μικρή απώλεια αίματος που σχηματίζει ινώματα στις ωοθήκες, τις σάλπιγγες, κ.λπ..

Επιπλέον, η ενδομητρίωση κατά την εμμηνόπαυση είναι πολύπλοκη. Τα φάρμακα δε λειτουργούν σε αυτές τις περιπτώσεις και τα συμπτώματα είναι πιο έντονα. Γι’ αυτό, οι γυναίκες σε αυτή την κατάσταση ίσως επιλέξουν τη χειρουργική επέμβαση.

Ενδομητρίωση κατά την εμμηνόπαυση – Πιθανές θεραπείες

Η ενδομητρίωση μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί με ορμόνες ή χειρουργείο. Εξαρτάται από το σημείο που βρίσκονται οι ιστοί. Η φαρμακευτική προσέγγιση είναι η πλέον συνιστώμενη στις περισσότερες περιπτώσεις όπου στόχος είναι η μείωση του πόνου.

Αυτή η ασθένεια απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα κατά την εμμηνόπαυση. Σημειώστε ότι η θεραπεία αντικατάστασης ορμονών μπορεί να προκαλέσει περισσότερο πόνο στην πυελική περιοχή, ακόμη και αιμορραγία.

Έτσι, θα πρέπει να ζυγίσετε τα υπέρ και τα κατά των θεραπευτικών επιλογών όταν λάβετε τη γνωμάτευση του γυναικολόγου. Στην περίπτωση εκτεταμένης ενδομητρίωσης προτείνεται η χειρουργική προσέγγιση. Οι πιο συχνές επεμβάσεις είναι:

 • Οι λαπαροσκοπήσεις που έχουν ως στόχο την αφαίρεση ουλών ή τραυματισμένων ιστών, χωρίς την αφαίρεση υγιών τμημάτων.
 • Η λαπαροτομία είναι μια σημαντική χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ολόκληρου του ενδομήτριου.
 • Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, ένας χειρούργος θα πρέπει να εκτελέσει υστερεκτομή και ν’ αφαιρέσει ολόκληρη τη μήτρα, αν και αυτό είναι σπάνιο.
Γιατροί ετοιμάζονται για χειρουργική επέμβαση
Το χειρουργείο είναι μία από τις θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης. Οι γυναικολόγοι είναι εκείνοι που καθορίζουν την καλύτερη επιλογή.

Ενδομητρίωση κατά την εμμηνόπαυση – Χρήσιμες πληροφορίες

Η ενδομητρίωση είναι μια καλοήθης πάθηση η οποία δεν οδηγεί σε καρκίνο στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Συχνά, εκδηλώνεται αφότου ξεκινήσει η εμμηνόρροια και διαρκεί ολόκληρο τον γόνιμο κύκλο της γυναίκας.

Θα πρέπει ν’ αναφέρουμε ότι υπήρξαν και περιπτώσεις κοριτσιών που εμφάνισαν την πάθηση πριν την ηλικία της εμμηνόρροιας, καθώς επίσης και περιπτώσεις που εμφανίστηκε μετά την εμμηνόπαυση. Όπως μπορείτε να δείτε, δεν υπάρχουν καθορισμένοι κανόνες για την ασθένεια.

Ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι η πάθηση μπορεί να εκδηλωθεί από γενετικούς, οικογενειακούς, και περιβαλλοντικούς παράγοντεςΗ ενδομητρίωση μπορεί να μειώσει τη γονιμότητα μιας γυναίκας καθώς η πάχυνση των ιστών της μήτρας αποτρέπει την έλευση του σπερματοζωαρίου στο ωάριο.

Συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας αν έχετε συμπτώματα που μπορούν να σχετίζονται με αυτή την πάθηση. Μόνο εκείνος μπορεί να προσδιορίσει την καταλληλότερη θεραπεία για τις δικές σας ανάγκες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Parasar P, Ozcan P, Terry KL. Endometriosis: Epidemiology, Diagnosis and Clinical Management. Curr Obstet Gynecol Rep. 2017;6(1):34-41. doi:10.1007/s13669-017-0187-1
 • Shah D. Postmenopausal endometriosis: An enigma revisited. J Midlife Health. 2014;5(4):163-164. doi:10.4103/0976-7800.145189
 • Patóloga, A. A. L. N. M., de Anatomía, E. E. C., & Di Loreto, F. P. D. V. (2010). MENOPAUSIA: generalidades, fisiopatología de las alteraciones endometriales, cardíacas y óseas. ENDOMETRIO DISFUNCIONAL: tipos, características anatomopatológicas.
 • Gemmell LC, Webster KE, Kirtley S, Vincent K, Zondervan KT, Becker CM. The management of menopause in women with a history of endometriosis: a systematic review. Hum Reprod Update. 2017;23(4):481-500. doi:10.1093/humupd/dmx011
 • Secosan C, Balulescu L, Brasoveanu S, et al. Endometriosis in Menopause-Renewed Attention on a Controversial Disease. Diagnostics (Basel). 2020;10(3):134. Published 2020 Feb 29. doi:10.3390/diagnostics10030134
 • Rafique S, Decherney AH. Medical Management of Endometriosis. Clin Obstet Gynecol. 2017;60(3):485-496. doi:10.1097/GRF.0000000000000292
 • Morotti M, Remorgida V, Venturini PL, Ferrero S. Endometriosis in menopause: a single institution experience. Arch Gynecol Obstet. 2012;286(6):1571-1575. doi:10.1007/s00404-012-2473-5
 • L.C. Gemmell, K.E. Webster, S. Kirtley, K. Vincent, K.T. Zondervan, C.M. Becker, The management of menopause in women with a history of endometriosis: a systematic review, Human Reproduction Update, Volume 23, Issue 4, July-August 2017, Pages 481–500, https://doi.org/10.1093/humupd/dmx011

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.