Χειρουργική επέμβαση Endolaser για τους κιρσούς: Τι είναι;

Η χειρουργική επέμβαση endolaser είναι μια διαδικασία για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κιρσών. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιείται μια συσκευή, με την οποία χορηγείται θερμότητα στο εσωτερικό των ασθενών φλεβών για να τις σφραγίσει.
Χειρουργική επέμβαση Endolaser για τους κιρσούς: Τι είναι;
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Rafael Victorino Muñoz

Τελευταία ενημέρωση: 09 Οκτωβρίου, 2023

Η χειρουργική επέμβαση endolaser είναι μια διαδικασία για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κιρσών. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιείται μια συσκευή, με την οποία χορηγείται θερμότητα στο εσωτερικό των ασθενών φλεβών για να τις σφραγίσει.

Είναι αποτελεσματική, ελάχιστα επεμβατική και δεν απαιτεί νοσηλεία. Επιπλέον, δεν υπάρχουν κίνδυνοι και έχει σχετικά λίγες παρενέργειες. Στη συνέχεια, θα αναφερθούμε λεπτομερέστερα σε αυτή την τεχνική.

Κιρσοί: αιτίες και θεραπείες

Οι κιρσοί είναι ανώμαλες διαστολές των φλεβών. Αν και παρατηρούνται συνήθως στα πόδια, εμφανίζονται και σε άλλα μέρη του σώματος. Υπάρχουν ακόμη αιδοιοκολπικοί, ακόμη και οισοφαγικοί κιρσοί.

Η αιτία αυτού του προβλήματος έχει να κάνει με την αδυναμία των φλεβικών τοιχωμάτων και βαλβίδων, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την ακανόνιστη ροή του αίματος προς την καρδιά. Έτσι, οι φλέβες διογκώνονται και παραμορφώνονται.

Endolaser Surgery
Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, οι κιρσοί επισημαίνονται.

Με τη σειρά τους, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εμφάνιση των κιρσών. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκουμε τους εξής:

 • Εγκυμοσύνη
 • Υπέρβαροι ή παχύσαρκοι άνθρωποι
 • Καθιστικός τρόπος ζωής
 • Όρθια ή καθιστή θέση για μεγάλα χρονικά διαστήματα
 • Η παρενέργεια των αντισυλληπτικών.
 • Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία σας, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος
 • Το φύλο: σύμφωνα με έρευνες, η κατάσταση αυτή είναι πιο συχνή στις γυναίκες
 • Γενετικοί παράγοντες, μεταξύ άλλων

Παρά τα όσα μπορεί να πιστεύει κανείς, οι μελέτες δεν έχουν διαπιστώσει σαφή συσχέτιση μεταξύ του αλκοολισμού ή του καπνίσματος και της παρουσίας κιρσών.

Χειρουργική επέμβαση endolaser για τους κιρσούς

Όσον αφορά τη θεραπεία των κιρσών, υπάρχουν διάφορες επιλογές, από σπιτικές θεραπείες έως και αισθητικές επεμβάσεις. Μερικές επιλογές είναι οι εξής:

 • Χειρουργική επέμβαση (φλεβοεκχύλιση)
 • Σκληροθεραπεία
 • Θεραπεία με υπερήχους
 • Ραδιοκύματα
 • Χρήση καλτσών συμπίεσης
 • Πράσινος πηλός
 • Πιπέρι καγιέν, μεταξύ άλλων

Επιπλέον, υπάρχει η χειρουργική επέμβαση με endolaser για τους κιρσούς. Πρόκειται για μια διαδικασία που συνίσταται στην εισαγωγή ενός διοδικού λέιζερ 300 έως 600 μικρομέτρων στη φλέβα.

Το αποτέλεσμα του endolaser παράγεται λόγω του γεγονότος ότι το αίμα μεταδίδει την ενέργεια, χωρίς να την αλλοιώνει, στις παρακείμενες δομές. Όταν επιτευχθεί θερμοκρασία 85 °C, παράγεται ένα αποτέλεσμα φωτοπηξίας στο εσωτερικό της φλέβας, επιτυγχάνοντας το προοδευτικό κλείσιμο της φλέβας, ώστε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα των κιρσών.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Πώς να φτιάξετε μια αλοιφή με σκόρδο και λεμόνι για τους κιρσούς

Πώς πραγματοποιείται η χειρουργική επέμβαση με endolaser για τους κιρσούς;

Για τη χειρουργική επέμβαση με endolaser, ο ασθενής θα πρέπει να προσέλθει στη διαβούλευση για να γνωρίζει ο γιατρός τη γενική κατάσταση της υγείας του. Ειδικότερα, θα πρέπει να αξιολογηθεί από το άτομο που θα αναλάβει την αναισθησία.

Δεν απαιτείται προηγούμενη προετοιμασία. Η διαδικασία ακολουθεί μια σειρά βημάτων, τα οποία περιγράφονται παρακάτω:

 1. Η σχεδίαση και η σήμανση των φλεβών που πρόκειται να υποβληθούν σε θεραπεία γίνεται με δερμογραφικό μολύβι, καθοδηγούμενο από υπερήχους.
 2. Εφαρμόζεται τοπική αναισθησία: Εφαρμόζεται λιδοκαΐνη στο σημείο παρακέντησης και ο ασθενής περιμένει να δράσει.
 3. Ενσφήνωση: Η φλεβική περιοχή διαχωρίζεται από το δέρμα με έγχυση φυσιολογικού ορού στον υποδόριο ιστό.
 4. Εισαγωγή της συσκευής: Πραγματοποιείται μια μικρή διατομή για την εισαγωγή του καθετήρα οπτικών ινών.
 5. Αποδέσμευση ενέργειας: Το λέιζερ εκπέμπεται στη φλέβα.
 6. Η απόφραξη ελέγχεται με υπερηχογράφημα Doppler.

Τα τελευταία αυτά βήματα επαναλαμβάνονται στις διάφορες φλέβες που πρόκειται να υποβληθούν σε θεραπεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδίως σε άτομα με παχυσαρκία, το σημείο στο οποίο βρίσκεται η ίνα παρακολουθείται με ηχοβολέα για ασφάλεια πριν από την εκπομπή.

Η συνολική διάρκεια της διαδικασίας είναι συνήθως μικρότερη από μία ώρα. Μετά από μια σύντομη περίοδο ανάρρωσης, ο ασθενής παίρνει εξιτήριο και μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη της χειρουργικής επέμβασης με endolaser

Endolaser Surgery for varicose veins
Η χειρουργική επέμβαση Endolaser είναι ελάχιστα επεμβατική.

Η χειρουργική επέμβαση Endolaser είναι πολύ αποτελεσματική στη θεραπεία των ανεπαρκών φλεβικών τομέων και βοηθά στην οριστική εξάλειψη των κιρσών που αντιμετωπίζονται . Στις περισσότερες περιπτώσεις, αρκεί μία μόνο συνεδρία θεραπείας.

Όπως έχει επισημανθεί, πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, η οποία δεν απαιτεί νοσηλεία. Επομένως, σε αντίθεση με τη συμβατική χειρουργική επέμβαση, δεν γίνονται τομές ή ράμματα και δεν τοποθετούνται επίδεσμοι.

Επιπλέον, η ανάρρωση είναι άμεση. Δεν απαιτεί ανάπαυση ούτε επηρεάζει τις μετέπειτα καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς, ο οποίος μπορεί να επιστρέψει αμέσως στην εργασία του.

Τέλος, βελτιώνει την αιμοδυναμική των άκρων και συμβάλλει στην πρόληψη πιθανών επιπλοκών που μπορεί να εμφανιστούν ως αποτέλεσμα των κιρσών, όπως έλκη ή θρομβοφλεβίτιδα.

Οι κίνδυνοι και οι αντενδείξεις της χειρουργικής επέμβασης με endolaser

Πρόκειται για μια μη επιθετική διαδικασία και, καθώς πραγματοποιείται υπό αναισθησία, είναι ανώδυνη. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, πολύ λίγες, μπορεί να υπάρξει ελαφρά ευαισθησία καθώς και μώλωπες, οι οποίοι εξαφανίζονται μετά από σύντομο χρονικό διάστημα.

Προς το παρόν, μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους τύπους κιρσών, ακόμη και σε άτομα που έχουν υποβληθεί στο παρελθόν σε χειρουργική επέμβαση για το πρόβλημα αυτό. Ωστόσο, συνιστάται ιδιαίτερα όταν υπάρχει οστική ανεπάρκεια της σαφηνούς φλέβας.

Η χειρουργική επέμβαση με endolaser δεν ενέχει σημαντικό κίνδυνο, αρκεί να εκτελείται από επαγγελματία με εμπειρία στο χειρισμό της τεχνικής αυτής και να γίνεται υπό τις κατάλληλες συνθήκες.

Ένα πρόβλημα που απαιτεί ολοκληρωμένη φροντίδα

Οι κιρσοί μπορούν να αντιμετωπιστούν με διάφορες διαδικασίες, οι οποίες είναι αρκετά αποτελεσματικές. Μόλις σφραγιστεί, η φλέβα καθίσταται μη λειτουργική. Ωστόσο, δεδομένου ότι το φλεβικό σύστημα είναι πολύ περίπλοκο, είναι πιθανό ακόμη και μετά από μια επέμβαση να προκύψουν απρόβλεπτες συνέπειες.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι θεραπείες εξαλείφουν τους υπάρχοντες κιρσούς εκείνη τη στιγμή. Ωστόσο, ειδικά σε άτομα με προδιάθεση για την πάθηση αυτή, το πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί ξανά σε άλλες περιοχές, δηλαδή σε φλέβες που δεν είχαν προσβληθεί.

Εξ ου και η σημασία αφενός της παρακολούθησης μετά την επέμβαση και αφετέρου της λήψης ορισμένων μέτρων για την πρόληψη της επανεμφάνισης. Μεταξύ αυτών, συνιστάται, μεταξύ άλλων, η τακτική άσκηση, η υγιεινή διατροφή, η αποφυγή του υπερβολικού βάρους, η χρήση καλτσών συμπίεσης και η αποφυγή στενών ρούχων, καθώς και η αποφυγή της χρήσης ψηλοτάκουνων παπουτσιών.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Ahumada M, Vioque J. Prevalencia de varices en adultos y factores asociados. Medicina Clínica. 2004; 123(17): 647-651.
 • Espinóla C, Bernal M, Aucejo M, Villalba J. Prevalencia de varices en miembros inferiores en el personal del Hospital de Clínicas. Rev Chil Cir. 2007;  59(5): 342-347.
 • Silva M, Vallejo J, Castrillón R, Calero A, Sañaicela G, Orellana P. Estudio clínico comparativo de los efectos indeseables de los anticonceptivos orales. Rev Fac Cien Med (Quito). 2017; 22(1): 33-35.
 • Sánchez B, Moreno M, Soriano P, et al. Tratamiento estético de las várices mediante esclerosis y escleromicrocirugía. Rev Mex Angiol. 2006; 34(2): 63-69.
 • Martínez Sanz R, De la Lana R, Marinero González A. Láser endovenoso: tratamiento de las varices por termoesclerosis. Revista Española de Investigaciones Quirúrgicas. 2005; 3(2): 79-82.
 • Vásquez R. Varices y sus complicaciones. Bol. Hosp. San Juan de Dios. 1983; 30(2): 108-111.
 • Martinessi V, Sánchez Carpio C, Dibenedetto N, Canavoso L, Gerónimo S. Insuficiencia ostial de la safena interna: tratamiento ambulatorio mediante ligadura con preservación de la safena in situ. Rev. Fac. Cienc. Méd. 2007; 64(2): 34-39.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.