Οι 10 καλύτερες θεραπείες για τους κιρσούς

Για να είναι ορισμένες θεραπείες πιο αποτελεσματικές, συνιστάται η εφαρμογή τους τη νύχτα, ώστε να δρουν ενώ κοιμόμαστε.
Οι 10 καλύτερες θεραπείες για τους κιρσούς
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Ekhiñe Graell

Τελευταία ενημέρωση: 30 Δεκεμβρίου, 2022

Οι κιρσώδεις φλέβες είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα του κυκλοφορικού συστήματος. Επηρεάζουν κυρίως τις γυναίκες, αν και πολλοί άνδρες υποφέρουν επίσης από αυτές. Σήμερα, θα σας δείξουμε τις 10 καλύτερες θεραπείες για τους κιρσούς!

Τι είναι οι κιρσοί;

Σε γενικές γραμμές, οι κιρσοί είναι διαστολές των φλεβών που εμποδίζουν τη σωστή κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εξογκώματα που είναι ορατά με γυμνό μάτι. Σύμφωνα με το εγχειρίδιο MSD, “οι φλεβικοί κιρσοί δεν προκαλούν συμπτώματα, αλλά μπορούν να δημιουργήσουν αίσθημα πληρότητας, πίεσης και πόνου στα πόδια”.

Οι 10 καλύτερες θεραπείες για τους κιρσούς

Αν και συχνά θεωρούμε ότι η προέλευσή τους οφείλεται στη δυσλειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος, δεν ισχύει πάντα.

Μεταξύ των παραγόντων κινδύνου που μπορούν να προκαλέσουν τους κιρσούς είναι: η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, η ορθοστασία για μεγάλο χρονικό διάστημα ή στην ίδια στάση, η χρήση αντισυλληπτικών, το οικογενειακό ιστορικό, το κάπνισμα, η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη ή προβλήματα θρόμβωσης.

Είναι πολύ σημαντικό να δίνεται προσοχή στις πρώτες εκδηλώσεις του προβλήματος αυτού, ώστε να είναι δυνατή η σωστή αντιμετώπισή του και η διατήρηση μιας καλής ποιότητας ζωής. Φυσικά, είναι επίσης σημαντικό να υιοθετήσετε καλές συνήθειες στον τρόπο ζωής σας. Σε αυτό το σημείο, η διατροφή και η άσκηση παίζουν θεμελιώδη ρόλο.

Είναι σημαντικό να ασκείστε τακτικά για την προώθηση της καλής κυκλοφορίας, την πρόληψη του πρηξίματος και της κατακράτησης υγρών, καθώς και του αισθήματος βάρους. Για να σας δώσουμε μια ιδέα, ορίστε μια απλή άσκηση:

Θεραπείες για τους κιρσούς

Όσον αφορά τη θεραπεία των κιρσών, το εγχειρίδιο του MSD αναφέρει ότι ” η θεραπεία στοχεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, στη βελτίωση της εμφάνισης του ποδιού και, σε ορισμένους ασθενείς, στην πρόληψη επιπλοκών. Η θεραπεία συνίσταται σε κάλτσες συμπίεσης και φροντίδα των τραυμάτων, ανάλογα με τις ανάγκες“.

Από την πλευρά τους, οι ειδικοί της Mayo Clinic επαναβεβαιώνουν πόσο σημαντικό είναι να διατηρείτε καλές συνήθειες στον τρόπο ζωής σας, καθώς και να πραγματοποιείτε κάποια καθημερινή φροντίδα, όπως:

 • Άσκηση
 • Να χάσετε βάρος (σε περίπτωση που είστε υπέρβαροι).
 • Να αποφεύγετε να φοράτε στενά ρούχα
 • Να σηκώνετε τα πόδια σας ψηλά για αρκετά λεπτά (είτε περνάτε πολλές ώρες όρθιοι είτε στην ίδια θέση κατά την ανάπαυση).
 • Να πίνετε άφθονο νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Από την πλευρά της, υπάρχουν κάποιες θεραπείες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των κιρσών ή μάλλον να μετριάσουν την ταλαιπωρία που μπορεί να προκαλούν σε καθημερινή βάση. Ας τις δούμε παρακάτω.

1. Σκόρδο

Λέγεται ότι το σκόρδο είναι μια τροφή που μπορεί να συμβάλει στην καρδιαγγειακή υγεία. Για το λόγο αυτό, πολλοί άνθρωποι δεν διστάζουν να το εντάξουν στη διατροφή τους σε τακτική βάση. Υπάρχουν ακόμη και εκείνοι που καταναλώνουν μια σκελίδα σκόρδο με άδειο στομάχι για να επωφεληθούν από τα οφέλη του.

Για να βελτιωθεί η κυκλοφορία και να ανακουφιστεί έτσι η δυσφορία που προκαλούν οι κιρσοί, το σκόρδο μπορεί να καταναλωθεί με άδειο στομάχι ή να συμπεριληφθεί μια κάψουλα σκόρδου σε σκόνη σε ένα κύριο γεύμα. Θα μπορούσατε επίσης να ετοιμάσετε ένα τσάι σκόρδου.

Θυμηθείτε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με τον καλύτερο τρόπο για να επωφεληθείτε από το σκόρδο και να ακολουθήσετε τις συστάσεις του, ώστε να εκτιμήσετε τα αποτελέσματα.

2. Αλόη βέρα, από τις καλύτερες θεραπείες για τους κιρσούς

Η αλόη βέρα είναι ένα φυτό με διάφορες φαρμακευτικές ιδιότητες. Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι έχει επίσης χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο για την αντιμετώπιση των κιρσών.

Συγκεκριμένα, μπορείτε να παρασκευάσετε κατάπλασμα με το τζελ του φυτού, για να το εφαρμόσετε στις επώδυνες περιοχές, προκειμένου να ανακουφιστεί η δυσφορία.

3. Μηλόξυδο

Αν η επιλογή της αλόης βέρα δεν σας αρέσει, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε μηλόξυδο. Με αυτό το υγρό μπορείτε επίσης να ετοιμάσετε κομπρέσες για να καταπραΰνετε τα πόδια μετά από μια κουραστική μέρα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό γίνεται μόνο αν δεν πάσχετε από κάποια δερματική διαταραχή (δερματίτιδα, ψωρίαση κ.λπ.).

Αφού εφαρμόσετε τις κομπρέσες (από αλόη ή μηλόξυδο) μπορείτε να κάνετε ένα απαλό μασάζ (χωρίς να ασκήσετε μεγάλη πίεση) για να τονώσετε την κυκλοφορία του αίματος και να ανακουφιστείτε περισσότερο.

4. Αλοιφή από ξύδι, καρότο και αλόη, ακόμη μια από τις θεραπείες για τους κιρσούς

Μια αλοιφή που παρασκευάζεται με λίγη αλόη, μηλόξυδο και καρότο θα μπορούσε να είναι μια άλλη επιλογή για τη θεραπεία των κιρσών. Για να την φτιάξετε, τοποθετήστε όλα τα συστατικά σε ένα μπλέντερ. Στη συνέχεια θα πρέπει να τα χτυπήσετε για να αποκτήσετε μια παχύρρευστη κρέμα. Τέλος, αυτή η αλοιφή εφαρμόζεται στους κιρσούς και την αφήνετε να δράσει για λίγα λεπτά. Κατά την αφαίρεσή της, είναι προτιμότερο να ξεπλύνετε με ζεστό νερό.

Σημείωση: το μηλόξυδο μπορεί να αντικατασταθεί από χαμομήλι.

5. Λουτρά: μια από τις θεραπείες για τους κιρσούς

Πρόκειται για μια πολύ απλή θεραπεία που μπορεί να κάνετε καθημερινά. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει πολύ τα πόδια, χάρη στο γεγονός ότι στο τέλος θα είναι ξεκούραστα και θα χαλαρώσετε.

Τα λουτρά βύθισης γίνονται σε έναν κουβά ή στη μπανιέρα με νερό, θαλασσινό αλάτι και ένα φλιτζάνι έγχυμα χαμομηλιού και καλέντουλας. Τα πόδια βυθίζονται για είκοσι λεπτά, ενώ παράλληλα γίνεται απαλό μασάζ.

6. Αλοιφή από πράσινο πηλό

Το φάρμακο αυτό συνίσταται στην παρασκευή μιας πάστας από πράσινο πηλό αναμεμειγμένο με λίγο νερό. Φυσικά, μην χρησιμοποιήσετε πολύ νερό, διαφορετικά η συνοχή της αλοιφής δεν θα είναι επαρκής.

Μόλις είναι έτοιμη, την εφαρμόζετε στις προσβεβλημένες περιοχές, κατά προτίμηση τη νύχτα, αφήνοντάς την να στεγνώσει. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε με λίγο ζεστό νερό και ουδέτερο σαπούνι.

7. Χαμομήλι και καλέντουλα

Αυτό είναι ένα φάρμακο που απαιτεί λίγο περισσότερη προετοιμασία. Ωστόσο, αξίζει τον κόπο. Αποτελείται από το βράσιμο δύο λίτρων νερού και την προσθήκη μιας χούφτας χαμομηλιού και μιας χούφτας καλέντουλας.

Το διάλυμα αυτό πρέπει να σταθεί για πέντε λεπτά και στη συνέχεια το βάζετε στη μπανιέρα ή σε ένα κουβά και βυθίζετε τα πόδια σας.

8. Τσίλι

Λέγεται ότι η καυτερή πιπεριά ή τσίλι έχει ιδιότητες που βοηθούν στην αποσυμφόρηση των φλεβών και προκαλούν καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Για να επωφεληθείτε από τα οφέλη της, μπορεί να την καταναλώνετε με μέτρο στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

9. Τσάι από φλοιό καστανιάς

Αυτή η θεραπεία συνίσταται στην παρασκευή αφεψήματος, βράζοντας για περίπου δέκα λεπτά, 50 γραμμάρια φλοιού καστανιάς σε ένα λίτρο νερό. Μετά πρέπει να στραγγίξετε το τσάι και να το πιείτε αμέσως.

10. Αιθέρια έλαια

αιθέρια έλαια

Ορισμένα αιθέρια έλαια είναι πολύ καλά για μασάζ επειδή προάγουν την ανακούφιση και μεγιστοποιούν το αίσθημα ευεξίας. Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε εφαρμόζοντάς τα στα πόδια και τους αστραγάλους και σταδιακά να προχωρήσετε προς τους μηρούς με απαλές κυκλικές κινήσεις.

Θα πρέπει να το κάνετε κυρίως τη νύχτα, ώστε οι ιδιότητες των αιθέριων ελαίων να δρουν ενώ κοιμάστε.

Όπως είδατε, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακουφιστείτε σε περίπτωση κιρσών. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας και ακολουθήστε τις συστάσεις του για να αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα στην καθημερινότητά σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Antani, M. R., & Dattilo, J. B. Varicose Veins. 2017.
 • Banerjee SK, Maulik SK. Effect of garlic on cardiovascular disorders: a review. Nutr J. 2002 Nov 19;1:4.
 • de Moraes Silva MA, Nakano LC, Cisneros LL, Miranda F Jr. Balneotherapy for chronic venous insufficiency. Cochrane Database Syst Rev. 2019 Aug 26;8(8):CD013085.
 • Campbell B. Varicose veins and their management. BMJ. 2006 Aug 5;333(7562):287-92. doi: 10.1136/bmj.333.7562.287.
 • Owczarek A, Kolodziejczyk-Czepas J, Woźniak-Serwata J, Magiera A, Kobiela N, Wąsowicz K, Olszewska MA. Potential Activity Mechanisms of Aesculus hippocastanum Bark: Antioxidant Effects in Chemical and Biological In Vitro Models. Antioxidants (Basel). 2021 Jun 22;10(7):995.
 • Sano A, Tokutake S, Seo A. Proanthocyanidin-rich grape seed extract reduces leg swelling in healthy women during prolonged sitting. J Sci Food Agric. 2013 Feb;93(3):457-62.
 • Soleti R, Coué M, Trenteseaux C, Hilairet G, Fizanne L, Kasbi-Chadli F, Mallegol P, Chaigneau J, Boursier J, Krempf M, Geoffriau E, Andriantsitohaina R, Ouguerram K. Carrot Supplementation Improves Blood Pressure and Reduces Aortic Root Lesions in an Atherosclerosis-Prone Genetic Mouse Model. Nutrients. 2021 Apr 2;13(4):1181.
 • Tabassum N, Hamdani M. Plants used to treat skin diseases. Pharmacogn Rev. 2014 Jan;8(15):52-60.
 • Weseler AR, Bast A. Masquelier’s grape seed extract: from basic flavonoid research to a well-characterized food supplement with health benefits. Nutr J. 2017 Jan 19;16(1):5.
 • Yong YL, Tan LT, Ming LC, Chan KG, Lee LH, Goh BH, Khan TM. The Effectiveness and Safety of Topical Capsaicin in Postherpetic Neuralgia: A Systematic Review and Meta-analysis. Front Pharmacol. 2017 Jan 10;7:538.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.