Δεν επιτρέπονται παιδιά. Εσάς σας έχει συμβεί;

Στις μέρες μας βλέπουμε σε όλο και περισσότερους χώρους την πινακίδα
Δεν επιτρέπονται παιδιά. Εσάς σας έχει συμβεί;

Τελευταία ενημέρωση: 13 Μαΐου, 2019

Δεν επιτρέπονται παιδιά. Ένα χαρούμενο παιδί που απολαμβάνει να αλληλεπιδρά και να μαθαίνει για τον κόσμο θα κάνει φασαρία και θα είναι θορυβώδες. Το “δεν επιτρέπονται παιδιά” είναι ένα κίνημα που έχει προσελκύσει μεγάλη προσοχή τα τελευταία χρόνια και είναι κάτι που πραγματικά μας απασχολεί.

Τα ξενοδοχεία σήμερα προσφέρουν διαμονή “χωρίς παιδιά”. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα βρείτε παιδιά να τρέχουν, μωρά να κλαίνε τη νύχτα ή παιδιά να παίζουν γύρω από την πισίνα. Το ίδιο πράγμα αρχίζει να συμβαίνει σε μπαρ και σε εστιατόρια.

Το κίνημα αυτό ριζώνει στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ας αφιερώσουμε μια στιγμή για να σκεφτούμε πάνω σε αυτό το μάλλον πολύπλοκο ζήτημα.

Έχουμε πραγματικά ξεχάσει πώς είναι να είναι κανείς παιδί; Έχουμε τόσο λίγη ενσυναίσθηση που δεν μπορούμε να συνδεθούμε με τα εκπληκτικά, φασαριόζικα και θορυβώδη χρόνια που χαρακτηρίζουν την παιδική ηλικία;

Θέλουμε να σας προσκαλέσουμε να σκεφτείτε πάνω σε αυτό μαζί μας σήμερα στο ιστολόγιό μας.

Το “δεν επιτρέπονται παιδιά” έρχεται στους δημόσιους χώρους

Θα ξεκινήσουμε με την περίπτωση της Καναδής τραγουδίστριας-τραγουδοποιού Sarah Blackwood. Τον περασμένο χρόνο αντιμετώπισε ένα περιστατικό που την επηρέασε βαθιά. Με την ιστορία της ελπίζει να κάνει τη κοινωνία να σκεφτεί πάνω σε κάτι σημαντικό.

Όταν ήταν εφτά μηνών έγκυος, η Sarah πήρε μια πτήση από το Σαν Φρανσίσκο στο Βανκούβερ μαζί με τον ηλικίας 23 μηνών γιο της. Δεν ήταν η πρώτη φορά που έκανε το ταξίδι, όμως αυτή τη φορά κάτι ήταν διαφορετικό.

Πριν καν το αεροπλάνο απογειωθεί, ο γιος της άρχισε να κλαίει. Λίγο μετά όλοι οι επιβάτες την κοίταζαν ενοχλημένοι. Έπειτα άρχισε να ακούει σχόλια όπως: “τι κακή μητέρα” ή “δεν μπορεί να φροντίσει το ίδιο της το παιδί” .

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Το να λέτε όχι δεν σας κάνει κακή μητέρα.

Έπειτα η αεροσυνοδός την προειδοποίησε ότι έπρεπε να ηρεμήσει το παιδί της καθώς οι άλλοι επιβάτες παραπονιόνταν. Της είπαν ότι, αν το παιδί δεν σταματήσει να κλαίει, θα της ζητήσουν να αποβιβαστεί.

Η νεαρή μητέρα έμεινε σχεδόν άφωνη.

Το κλάμα του παιδιού της κράτησε μόλις δέκα λεπτά, έπειτα κοιμήθηκε και δεν ξύπνησε πριν από την προσγείωση.

Έχουν ξεχάσει οι άνθρωποι τι σημαίνει να είσαι γονιός; Θυμάται κανείς ότι τα μωρά κλαίνε, γελάνε, ουρλιάζουν και τσιρίζουν;

Δεν επιτρέπονται παιδιά

Η παιδοφοβία ή η αντίληψη ότι το κλάμα ενός παιδιού είναι αποτέλεσμα κακής ανατροφής

Πρόκειται απλώς για ένα μικρό παράδειγμα των καθημερινών δοκιμασιών που πολλοί γονείς πρέπει να αντιμετωπίσουν. Τα ψώνια, ο κινηματογράφος ή η έξοδος για φαγητό σε κάποιο εστιατόριο… Αν ένα παιδί κλάψει, φωνάξει ή προκαλέσει με κάποιον τρόπο την προσοχή των άλλων, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι γονείς “κάτι δεν κάνουν σωστά”.

  • Πρόκειται για μια λανθασμένη ιδέα που στιγματίζει. Κάθε παιδί είναι μοναδικό και έχει τη δική του προσωπικότητα και τους δικούς του τρόπους αλληλεπίδρασης με τους άλλους. Μερικά παιδιά είναι πιο ανήσυχα, ενώ άλλα τείνουν να είναι πιο ήσυχα. Αυτό ωστόσο δεν αποτελεί πάντα αποτέλεσμα της ανατροφής ενός παιδιού.
  • Τα μωρά κλαίνε. Το κλάμα είναι ο τρόπος τους για να ζητήσουν κάτι, να επικοινωνήσουν. Πρόκειται για κάτι φυσικό που κάθε μητέρα καταλαβαίνει.

Για το λόγο αυτό πρέπει να δείχνουμε μεγαλύτερη ενσυναίσθηση και σεβασμό όταν ταξιδεύουμε και βλέπουμε γονείς να προσπαθούν να ηρεμήσουν τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Η παιδοφοβία κάνει πολλά μέρη στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ηνωμένο Βασίλειο να αρνούνται την είσοδο σε παιδιά, ακολουθώντας την πολιτική του “δεν επιτρέπονται παιδιά”. Ωστόσο κάνοντας κάτι τέτοιο αρνούνται την είσοδο και στους γονείς τους. Αυτό σίγουρα αξίζει να το σκεφτούμε λίγο.

Προφανώς οι εταιρίες ταξιδίων είναι ελεύθερες να προσφέρουν όποιες υπηρεσίες θέλουν. Αν κάποιος θέλει να πάει διακοπές χωρίς να βλέπει ή να ακούει παιδιά, η επιλογή του αξίζει το σεβασμό μας.

Δεν επιτρέπονται παιδιά

Ένα χαρούμενο παιδί είναι ένα παιδί που τρέχει, φωνάζει και επιζητά την προσοχή

Τα παιδιά θέλουν να αγγίξουν τα πάντα, να πειραματιστούν, να αισθανθούν, να γελάσουν και να μάθουν… Αν τα αναγκάσουμε να σωπάσουν, να σταματήσουν να κλαίνε, να μιλάνε σιγανά και να μη σηκώνονται από το κάθισμά τους, αυτό που κάνουμε στην πραγματικότητα είναι να μεγαλώνουμε φοβισμένα παιδιά που δεν τολμούν να εξερευνήσουν τον κόσμο μόνα τους.

  • Ανταποκριθείτε στα κλάματά τους, μην προσπαθείτε να τα κάνετε να σωπάσουν. Αν ένα παιδί επιθυμεί να αγγίξει κάτι, φυσικά θέλουμε να το προστατέψουμε για να μην πάθει κακό, όμως ένα παιδί έχει ανάγκη να εξερευνήσει, είναι περίεργο και θέλει να αλληλεπιδράσει με το περιβάλλον του.
  • Η παιδική ηλικία είναι από τη φύση της θορυβώδης. Δεν χρειάζεται να πάτε πίσω στο νηπιαγωγείο για να θυμηθείτε πώς είναι να είναι κανείς παιδί.
  • Με τον καιρό τα παιδιά θα μεγαλώσουν και θα μάθουν να είναι ήσυχα στο αεροπλάνο.

Σεβόμαστε τους γονείς για το καθήκον της ανατροφής και της φροντίδας των παιδιών.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.