Τα συμπτώματα του εμφράγματος στις γυναίκες

3 Αυγούστου 2016
Επειδή τα συμπτώματα ενός εμφράγματος μπορούν εύκολα να μπερδευτούν με τα συμπτώματα άλλων προβλημάτων υγείας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποια είναι και να συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σε περίπτωση άμεσης ανάγκης.

Διαφέρουν τα συμπτώματα του εμφράγματος στις γυναίκες από ότι στους άνδρες; Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μερικά διαφορετικά συμπτώματα όταν παθαίνουν έμφραγμα. Μάλιστα κάποια από τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι γυναίκες είναι πολύ συνηθισμένα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αδράνεια παρόλο που η συγκεκριμένη κατάσταση είναι απειλητική για τη ζωή.

Το γεγονός που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς της υγείας είναι ότι οι περισσότερες γυναίκες δεν γνωρίζουν ποια είναι τα συμπτώματα του εμφράγματος ή τι πρέπει να κάνουν για να το προλάβουν.

Η έλλειψη εμφανών συμπτωμάτων μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές επιπλοκές όταν το άτομο που παθαίνει έμφραγμα ίσως δεν το συνειδητοποιεί ή δεν γνωρίζει τι πρέπει να κάνει.

Από την άλλη πλευρά, μερικές φορές τα συγκεκριμένα συμπτώματα μπορεί να μπερδευτούν με άλλα προβλήματα υγείας που δεν έχουν καμία σχέση με το έμφραγμα. Θα μπορούσαν ακόμα και να φανερώνουν την παρουσία κάποιου άλλου είδους διαταραχής ή πάθησης. Μάθετε ποια είναι τα συμπτώματα του εμφράγματος στις γυναίκες

Ποια είναι λοιπόν τα συμπτώματα του εμφράγματος στις γυναίκες;

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι περισσότερες γυναίκες δεν γνωρίζουν ποια είναι τα συμπτώματα ενός εμφράγματος, στο σημερινό άρθρο θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας μερικές πολύτιμες πληροφορίες που πρέπει να έχετε υπόψη σε περίπτωση που κάποια γυναίκα γύρω σας βρεθεί σε αυτή την κατάσταση επείγουσας ανάγκης.

Τα πιο συνηθισμένα σημάδια εμφράγματος στις γυναίκες είναι τα εξής:

Ναυτία και εμετός

 τα συμπτώματα του εμφράγματος στις γυναίκες - ζαλαδα

Πριν το έμφραγμα οι γυναίκες έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να παρουσιάσουν συμπτώματα όπως ναυτία, εμετό, καούρα, ή δυσπεψία.

Αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια συχνά αγνοούνται επειδή συνήθως συσχετίζονται με λιγότερο σοβαρά προβλήματα. Όμως είναι καλή ιδέα να τα έχετε υπόψη, ειδικά όταν συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα.

Αίσθηση πνιγμού

Μπορεί ξαφνικά να αρχίσετε να αντιμετωπίζετε σοβαρή δυσκολία στην αναπνοή, που μπορεί να εμφανιστεί κατά την ανάπαυση ή κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας. Ίσως αισθάνεστε ότι λαχανιάζετε και αναγκάζεστε να παίρνετε πολύ βαθιές ανάσες.

Το σύμπτωμα αυτό μπορεί να εκδηλωθεί όταν η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει το αίμα που χρειάζεται το σώμα σας, έτσι αυτό συγκεντρώνεται στους πνεύμονες και κάνει την αναπνοή πιο δύσκολη.

Ασυνήθιστη κόπωση

 τα συμπτώματα του εμφράγματος στις γυναίκες - κόπωση

Κάποιες φορές μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε έλλειψη ενέργειας, που μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά και να εξαφανιστεί την επόμενη στιγμή ή να διαρκέσει αρκετές ημέρες και να αυξάνεται προοδευτικά.

Η κούραση χωρίς λόγο είναι κάτι που αντιμετωπίζουν περισσότερες από τις μισές γυναίκες που παθαίνουν έμφραγμα.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με την πρωινή κόπωση και πώς να την αντιμετωπίσετε με φυσικό τρόπο.

Πόνος στο κέντρο του στήθους, από τα συμπτώματα του εμφράγματος στις γυναίκες

Πρόκειται συνήθως για έναν πολύ έντονο πόνο που μοιάζει σαν κάτι να συνθλίβει το στήθος σας. Μπορεί να διαρκέσει μερικά λεπτά ή μπορεί να παρουσιάζεται κατά διαστήματα. Ο συγκεκριμένος πόνος θα πρέπει να σας ανησυχήσει αμέσως επειδή πρόκειται για κάτι που πιθανώς δεν έχετε αντιμετωπίσει ξανά.

Δυσφορία στο πάνω μέρος του αυχένα, από τα συμπτώματα του εμφράγματος στις γυναίκες

 τα συμπτώματα του εμφράγματος στις γυναίκες πόνος στον αυχενα

Μπορεί επίσης να εμφανίσετε πόνο ή δυσφορία στην πλάτη, στον αυχένα ή στη γνάθο. Ο πόνος μπορεί να εξαπλώνεται στους βραχίονες ή στο πάνω μέρος της κοιλιάς.

Άλλα συμπτώματα είναι τα εξής:

  • Υπερβολική ταραχή.
  • Κρύος ιδρώτας.
  • Αίσθηση ότι η καρδιά δεν χτυπάει κανονικά.
  • Αλλαγή του χρώματος του δέρματος, ή χλωμάδα ή μελάνιασμα γύρω από τα χείλη.
  • Ζάλη.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς να ηρεμήσετε σε περίπτωση κρίσης πανικού.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι γυναίκες θα αρχίσουν να παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα μέσα στην ημέρα ή μερικές ώρες πριν το έμφραγμα. Δεν εμφανίζονται πάντα ή μπορεί να αυξάνονται σταδιακά σε ένταση πριν από το έμφραγμα.

Τι πρέπει να κάνετε αν αντιληφθείτε τα συμπτώματα του εμφράγματος στις γυναίκες

Η αντιμετώπιση του εμφράγματος είναι πολύ πιο αποτελεσματική αν πραγματοποιηθεί μέσα στις πρώτες ώρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Αν αισθάνεστε παρατεταμένο πόνο στο στήθος, πρέπει να καλέσετε το 166 ή να ζητήσετε από ένα φίλο ή ένα μέλος της οικογένειας να σας μεταφέρει άμεσα στα επείγοντα κάποιου νοσοκομείου. Μην πάτε στο νοσοκομείο μόνοι σας, επειδή η κατάστασή σας θα μπορούσε να επιδεινωθεί στη διαδρομή με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγαλύτερη βλάβη.

Ακόμα κι αν τα συμπτώματά σας εξαφανιστούν μετά από μερικά λεπτά ή εμφανίζονται μονάχα κατά διαστήματα, είναι σημαντικό να μιλήσετε αμέσως με το γιατρό σας για να λάβετε μια σωστή διάγνωση, καθώς θα μπορούσαν να συνδέονται με κάποια καρδιολογική πάθηση.

Να θυμάστε ότι, όσο πιο γρήγορα αντιδράσετε, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να αντιμετωπίσετε τραγικές συνέπειες.

Μην παίρνετε αψήφιστα τα σημάδια που σας δίνει το σώμα σας. Αναγνωρίστε τα συμπτώματα του εμφράγματος στις γυναίκες!